Την Δευτέρα 1η Οκτωβρίου ανοίγει αυλαία το Φεστιβάλ «Ημέρες Ρεθύμνου 2018» που πραγματοποιείται για έκτη χρονιά. Είναι οι καθιερωμένες πλέον γιορτές της Παλιάς Πόλης του Ρεθύμνου, ένας κύκλος εκδηλώσεων πολιτισμού και καλλιτεχνικής δημιουργίας, με επίκεντρο το Ιστορικό Κέντρο της πόλης που διοργανώνονται από τον Σύλλογο Κατοίκων Παλιάς Πόλης, και τον Δήμο Ρεθύμνου, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου και τελούν υπό την αιγίδα της Αντιπεριφέρειας και του Δήμου, ενώ συνεργαζόμενοι φορείς είναι: ο Σύλλογος Ξενοδόχων, το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών και το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου.
Το Φεστιβάλ, που θα διαρκέσει έως τις 22 Οκτωβρίου, περιλαμβάνει μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, περιηγήσεις και ξεναγήσεις, ντοκιμαντέρ, εκθέσεις.
Αναλυτικά, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:
Δευτέρα 1 Οκτωβρίου
Χριστίνα Μαξούρη: Δανεικά Παπούτσια (μουσική παράσταση).
Χώρος: Κέντρο Τεχνών και Εργαστήρι Βυζαντινής Παράδοσης (Εθνικής Αντιστάσεως 82).
Ώρα: 21:15.
Τα Δανεικά Παπούτσια φτιάχτηκαν ακολουθώντας κυρίως συναισθηματικούς συνειρμούς και διαμορφώνονται ανάλογα με το ένστικτο, τον χώρο, την χώρα και τους καλεσμένους.
Η Χριστίνα Μαξούρη «δανείζεται» παλιές και νέες μελωδίες και τις τραγουδά a cappella, πλάι σε κείμενα των Χατζιδάκι, Ελύτη, Λειβαδίτη, Περεσιάδη, Νικολακοπούλου κ.ά., παίζοντας ενίοτε μεταλλόφωνο, μπαγλαμαδάκι και κλαρινέτο, σε μία χειροποίητη και «κατ’ οίκον» συναυλία, με σκοπό την κατάργηση της απόστασης μεταξύ κοινού κι ερμηνευτή.
Τρίτη 2 Οκτωβρίου
Προβολή ντοκιμαντέρ: «Λουλούδια που Μαράθηκαν Νωρίς. Κακόπετρος 28 Αυγούστου 1944»
Χώρος: Σπίτι του Πολιτισμού
Ώρα: 20:30
Σκηνοθεσία: Ματθαίος Φραντζεσκάκης – Βίκη Αρβελάκη
Έρευνα – Σενάριο: Ματθαίος Φραντζεσκάκης
Μοντάζ: Βίκη Αρβελάκη
Πρωτότυπη Μουσική: Ψαραντώνης (Αντώνης Ξυλούρης) – Ψαρογιώργης (Γιώργης Ξυλούρης) – Γιάννης Παπατζανής – Γιάννης Πολυχρονάκης
Διεύθυνση Παραγωγής: Πέτρος Τσαρκνιάς
Διάρκεια: 66 λεπτά
Παραγωγή: Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης
Συμπαραγωγή: cosmote tv
Χαράματα 28ης Αυγούστου 1944. Οι Γερμανοί κυκλώνουν το μικρό χωριό Κακόπετρος (στον σημερινό δήμο Πλατανιά Χανίων). Φεύγοντας το απόγευμα, αφήνουν πίσω τους 23 άμαχους νεκρούς, άδεια, λεηλατημένα τα σπίτια αλλά και τις ψυχές εκείνων που επέζησαν.
Μέσα από την προφορική ιστορία, τις μαρτυρίες πέντε επιζώντων που θυμούνται και αφηγούνται το δράμα εκείνης της Δευτέρας, η ταινία εστιάζει στο πώς τα γεγονότα βιώθηκαν και σημάδεψαν τη ζωή και την ψυχή των πρωταγωνιστών της.
Τετάρτη 3 Οκτωβρίου
Βασίλης Γιασλακιώτης: Dretta, συναυλία. Το μουσικό σύμπαν του «Dretta».
Χώρος: Φορτέτσα (Σε περίπτωση κακοκαιρίας: Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Τζαμί Ιμπραήμ Χαν).
Ώρα: 21:15.
Μια συναυλία τζαζ, ροκ και αυτοσχεδιαστικής μουσικής με βάση το κρητικό μουσικό ιδίωμα. Έχοντας ως αφετηρία την κρητική παράδοση, ο Βασίλης Γιασλακιώτης συνθέτει μουσικές από την εφηβεία του μέχρι σήμερα. Όπως λέει: «κάθε είδος μπορεί να παντρευτεί με ένα άλλο εάν υπάρχει αγάπη και αισθητική».
Το «Dretta» έχει παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία σε επιλεγμένους χώρους της Αθήνας σε συνδυασμό με παράλληλες καλλιτεχνικές δράσεις ή εικαστικά θέματα.
Η πρώτη παρουσίαση του δίσκου πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2017 στο θέατρο Αλκμήνη όπου αποσπάσματα από ταινίες μικρού μήκους συνόδευσαν τα επτά κομμάτια του δίσκου. Επίσης το «Dretta» έχει παρουσιαστεί στον χώρο τέχνης Ισόγειο παράλληλα με έκθεση χαρακτικής του Α’ Εργαστηρίου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, στο Πολυμήχανο Café Theatral παράλληλα με έκθεση έργων της σπουδαίας ζωγράφου Αναστασίας Στίνη και τέλος, στον εναλλακτικό χώρο six d.o.g.s με συγκεκριμένα ηχητικά αποσπάσματα και samples.
Φέτος τον Νοέμβριο, το project «Dretta» θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Εκτός από τα κομμάτια του πρώτου του δίσκου, στις μουσικές παραστάσεις παρουσιάζονται πρωτότυπες συνθέσεις και επιλεγμένα διασκευασμένα κομμάτια, ενορχηστρωμένα σύμφωνα με την αισθητική και την ατμόσφαιρα του «Dretta».
Μουσικοί:
Ανδρέας Αρβανίτης: κρητική λύρα / μαντολίνο
Αποστόλης Γιασλακιώτης: ηλεκτρικές κιθάρες / fx
Γιάννης Βουτσινάς: ηλεκτρικό μπάσο / κοντραμπάσο
Βασίλης Γιασλακιώτης: τύμπανα / sampling
Σάββατο 6 Οκτωβρίου
Lia Hide: συναυλία dark pop with a twist
Χώρος: Πλατεία Μικρασιατών, στην παιδική χαρά (Σε περίπτωση κακοκαιρίας η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του ΕΟΜΜΕΧ).
Ώρα έναρξης: 21:15.
Μετά από ένα πολύ παραγωγικό παρελθόν στην ελληνική Electronica, η Lia Hide, η Αθηναία τραγουδοποιός, πιανίστρια, συνθέτης και μουσική παιδαγωγός, πρωτοκαθεδρεύει πλέον στην dark/artpop σκηνή της Ελλάδας, ενώ φλερτάρει με τη διεθνή σκηνή με περιοδείες στην Ευρώπη (Ιταλία, Νορβηγία, Βέλγιο, Ολλανδία, Αγγλία) την Αμερική και τον Καναδά. Η πολυσχιδής τραγουδοποιός (γράφει επίσης μουσική για χορό και θέατρο και διδάσκει, με ανώτατες σπουδές στην μουσικολογία, το πιάνο, το κλασικό τραγούδι και μεταπτυχιακό (Bath Spa University) στο Songwriting), έχει εμφανιστεί και συνεργαστεί με ηχηρά ονόματα της εγχώριας και διεθνής σκηνής (Tricky, Keep Shelly in Athens, Kovacs, Anneve Van Giersbergen, KBHTA, Kadebostany, Joseph van Wissem).
Την Lia Hide συντροφεύουν οι μοναδικοί:
Γιώργος Ράδος στα drums,
Πάνος Παπάζογλου στην κιθάρα,
Aki’Base στο μπάσο.
Δευτέρα 8 Οκτωβρίου
* Ξενάγηση και παρουσίαση βιβλίου
Χάρης Στρατιδάκης: Ξενάγηση «Ανιχνεύοντας τη ρεθεμνιώτικη διατροφική ιστορία».
Ώρα έναρξης: 18:00.
Διάρκεια: 1 ώρα.
Αφετηρία: Πλατεία Άγνωστου Στρατιώτη.
Στην περιήγησή μας στη διατροφική ιστορία του Ρεθύμνου θα προσπαθήσουμε να πάρουμε απαντήσεις σε ερωτήματα, όπως τι έτρωγαν οι μινωίτες πρόγονοί μας, πώς εκμεταλλεύονταν τον θαλάσσιο πλούτο οι Ρεθεμνιώτες επί Ενετοκρατίας και ποιες ήταν οι διατροφικές συνήθειες που επιβιώνουν από τον 18ο αιώνα μέχρι σήμερα. Κι ακόμη θα συναντήσουμε γιορτές διατροφικής ευωχίας, περιόδους διατροφικού λιμού, «βενιζελικούς» και «λαϊκούς» τόπους εστίασης, διατροφή του ποδαριού, τις πρώτες εμφανίσεις τροφών και τους δρόμους εισαγωγής τους, τα λαϊκά εστιατόρια των μερίδων της αφθονίας, τη διαχρονική εστίαση των ενδεών, τις επαναστάσεις στον τρόπο και στα εργαλεία επεξεργασίας των τροφίμων και τους διατροφικούς θησαυρούς του Ρεθύμνου, ιδιαίτερα τον «κίτρινο» και τον «κόκκινο». Δεν θα παραλείψουμε να κάνουμε στάσεις στις διατροφικές παραδόσεις των απόντων και των νεοφερμένων, στον διατροφικό πολιτισμό του τόπου και στο χιούμορ της ρεθεμνιώτικης διατροφής. Ελάτε μαζί μας να μάθουμε για την απόκτηση των πρώτων υλών, για το καλύτερο γιουβέτσι της πόλης μετά την οθωμανική κατάκτηση, για την πρόοδο του ψησίματος από τα ξύλα στα κάρβουνα, και από αυτά στη γκαζιέρα, στο πετρογκάζ και στον ηλεκτρισμό, για τις διατροφικές απαγορεύσεις, για τα πρώτα σούπερ μάρκετ, για το επίσημο και το ανεπίσημο κρέας, για το πρώτο «βραχάκι» μαύρης σοκολάτας, για το καθαρό και το ακάθαρτο νερό, για τις κυρίες της ρεθεμνιώτικης διατροφής, για τον παράδεισο του αλκοόλ, για την ιερή εικοσάδα των αγριόχορτων, για τον έρωτα στα κουκιά και στις αγκινάρες και για πολλές ακόμη διατροφικές συνήθειες αλλά και απολαυστικές γευστικές μνήμες του Ρεθύμνου.
* Παρουσίαση του βιβλίου «Η τροφή του Ρεθύμνου. Διατροφικές συνήθειες και γευστικές μνήμες»
Ώρα έναρξης: 19.00.
Χώρος: Προκυμαία, μπροστά στην Αποβάθρα και στο Παλιό Λιμάνι.
Ομιλητές: Μαριάννα Καβρουλάκη, αρχαιολόγος-ιστορικός της ελληνικής διατροφής, Κατερίνα Ξεκάλου, ιδιοκτήτρια του εστιατορίου «Αυλή».
Προβολή: Χάρης Στρατιδάκης, Τα παραλειπόμενα του βιβλίου «Η Τροφή του Ρεθύμνου».
Σε περίπτωση κακοκαιρίας: Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Σπίτι του Πολιτισμού την ίδια ώρα.
Παρασκευή 12 Οκτωβρίου
Θεατρική Παράσταση: Από το φίφτι φίφτι στον έρωτα.
Ώρα έναρξης: 21:15.
Χώρος: Κτήριο ΕΟΜΜΕΧ.
Η θεατρική παράσταση Από το φίφτι φίφτι στον έρωτα αποτελεί διασκευή του μυθιστορήματος Το διπλό βιβλίο του Δημήτρη Χατζή. Ο Δημήτρης Χατζής γεννημένος στα Γιάννενα το 1913 θα αναγκαστεί σε εξορία μετά τον εμφύλιο πόλεμο. Το 1976, λίγο μετά τον επαναπατρισμό του, θα εκδώσει Το διπλό βιβλίο. Ο ήρωας του βιβλίου, Κώστας, ένας Έλληνας μετανάστης στη Στουτγάρδης της Γερμανίας, απευθύνεται σε έναν άγνωστο συγγραφέα που τον ακολουθεί και τον προκαλεί να ανακαλύψει μαζί του τη ρωμαίικη ρίζα του· συμβολισμός ενός πανανθρώπινου αισθήματος οριοθέτησης της ταυτότητας σε έναν κόσμο εν κινήσει…
Διασκευή- δραματουργία: Στέλλα Χαιρέτη,
Σκηνοθεσία: Πάνος Ιωαννίδης,
Σκηνογραφία: Δόμνα Σερεσίδη,
Ηθοποιός: Σπύρος Μπρουλέσιας.
Σάββατο 13 Οκτωβρίου
Εκδήλωση «Μια βραδιά στο Σχολείο της κυρίας Αμαλίας».
Ώρα: 19:00.
Χώρος: Οδός Τσουδερών, μπροστά στο «Pepi Boutique Hotel».
Προβολή-εισήγηση: Χάρης Στρατιδάκης.
Ανάγνωση κειμένου: Κατερίνα Τσακάλη-Δομαζάκη.
Αφήγηση μαθητικών εμπειριών: Εύα Περπυράκη.
Ηχογραφημένες εμπειρίες: Από εκπαιδευτικούς που υπηρέτησαν στο σχολείο.
Σε περίπτωση κακοκαιρίας η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Σπίτι του Πολιτισμού την ίδια ώρα.
Το δημοτικό σχολείο της Αμαλίας Μανουσάκη-Ζαννιδάκη με το προσαρτημένο νηπιαγωγείο του αποτελεί ένα ορόσημο της ιστορίας του Ρεθύμνου, πιο πολύ εξαιτίας των μεθόδων που εφάρμοσε, που εμπνέονταν από τα παιδαγωγικά συστήματα του Φρειδερίκου Φρέμπελ και της Μαρίας Μοντεσόρι. Η αφιερωμένη στο ιστορικό αυτό σχολείο εκδήλωση θα ξεκινήσει με την εισήγηση με παράλληλη προβολή εικόνων του Χάρη Στρατιδάκη «Ιδιωτικόν Σχολείον Αθηνά: Εξήντα χρόνια στην πρωτοπορία της ρεθεμνιώτικης στοιχειώδους εκπαίδευσης». Στη συνέχεια η Κατερίνα Τσακάλη-Δομαζάκη θα διαβάσει ένα σημαντικό σχετικό κείμενο από τη σειρά άρθρων του Κώστα Μαμαλάκη «Σαν επίλογος. Από τις μεγάλες ώρες του Ρεθύμνου».
Θα ακολουθήσει η αφήγηση των εμπειριών που αποκόμισε από το σχολείο η μαθήτριά του, συνταξιούχος καθηγήτρια, Εύα Περπυράκη, όπως και η ακρόαση ηχογραφημένων εντυπώσεων νηπιαγωγών και διδασκαλισσών που το υπηρέτησαν. Στο τελείωμα της εκδήλωσης οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν το μικρόφωνο και να καταθέσουν τις δικές τους αναμνήσεις. Η εκδήλωση θα διανθιστεί με μαθητικά τραγούδια.
Κυριακή 14 Οκτωβρίου
Ξενάγηση: Τα καμίνια των Μαργαριτών και η ιστορία του χωριού.
Παρουσίαση: Δαλαμβέλας Γιώργος – Μαρία Παντουβά.
Ώρα έναρξης: 11.00.
Αφετηρία: Τσικαλαριό, στο γήπεδο του μπάσκετ.
Ένας περίπατος στις Μαργαρίτες.
Σημάδια του τέλους του Βυζαντίου και της κυριαρχίας των Ενετών. Σημάδια της συμφιλίωσης των αλλόφυλων πληθυσμών και της Κρητικής Αναγέννησης αλλά και του αγώνα των κατοίκων για την επιβίωση πάνω και μέσα στις παλιές κατοικίες και στους ναούς, στους στενούς δρόμους αλλά και στις αφηγήσεις των Μαργαριτσανών. Οι Μαργαρίτες του σήμερα μέσα από την αγγειοπλαστική τέχνη, που κρατά το χωριό ζωντανό! Ξεκινώντας από τα παλιά τσικαλαριά, θα περιηγηθούμε στα παραδοσιακά εργαστήρια κεραμικής, θα δούμε το μαύρο χώμα και την λεπίδα που ψήνονται ακόμα στο ξυλοκάμινο και τα σύγχρονα κεραμοποιία του χωριού.
Δευτέρα 15 Οκτωβρίου
Μανώλης Κυδωνάκης: Ξενάγηση «Ιστορίες της πόλης μέσα από γρίφους».
Ώρα έναρξης: 18.00.
Χώρος: Ενετικός Ναός Αγίας Παρασκευής.
Διάρκεια: 1 ώρα.
Αφετηρία: Πλατεία Άγνωστου Στρατιώτη.
Ώρα προβολής: 20:00.
Η παλιά πόλη του Ρεθύμνου ένας χώρος με ιστορία κατοίκησης 30 και πλέον αιώνων, θα αποτελέσει από την αρχή της δημιουργίας του παιχνιδιού του θησαυρού το χωρικό πεδίο δράσης του.
Θα είναι το μέρος που θα ντύσει με την πολιτισμικότητά του την φαντασία και την δημιουργικότητα των εκάστοτε διοργανωτών του, προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες στους συμμετέχοντες.
Οι Ρεθεμνιώτες θα μπολιαστούν από το μικρόβιο της έρευνας και της αναζήτησης. Μέσα από το θεσμό με ιδιαίτερο και απρόσμενο τρόπο, μέσα από γρίφους θα ζήσουν την πόλη τους στο παρόν αλλά και στο παρελθόν.
Θα σηκώσουν το βλέμμα τους πάνω στα σπίτια της για να δουν αυτό που ποτέ δεν είχαν κατά νου, να ζήσουν με το λογισμό τους και να περπατήσουν στο διάβα των σοκακιών της σε αλλοτινές περασμένες εποχές, με άλλα λόγια θα ερωτευτούν και θα αγαπήσουν το τόπο τους.
Σε περίπτωση κακοκαιρίας: Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί σε χρόνο που θα ανακοινωθεί στα ΜΜΕ και στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Τετάρτη 17 Οκτωβρίου
Calimendo Jazz Grοup. Συναυλία: Αφιέρωμα στον Νίνο Ρότα.
Ώρα έναρξης: 21:15.
Χώρος: Αυλή ΕΟΜΜΕΧ.
Ο πολυγραφότατος Ιταλός δημιουργός καθιερώθηκε ως ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες μουσικής για τον κινηματογράφο. Τα έργα του, με αστείρευτη μελωδική ευρηματικότητα και πηγαία αμεσότητα, υπηρέτησαν μοναδικά πάμπολλες ταινίες κορυφαίων σκηνοθετών, ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζουν οι Φεντερίκο Φελίνι, Λουκίνο Βισκόντι, Φράνκο Τζεφιρέλι, Φράνσις Φορντ Κόπολα και Ρενέ Κλεμάν.
Άμη Ψαράκη | τρομπέτα,
Αντώνης Τσικανδηλάκης | πιάνο,
Γιάννης Πολυχρονάκης | κοντραμπάσο,
Στάθης Στουραίτης | drums.
Σε περίπτωση κακοκαιρίας: Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στην εσωτερική αίθουσα του κτηρίου.
Παρασκευή 19 Οκτωβρίου
Θεατρική Παράσταση: Το ταγκό της Ιουλιέτας.
Ώρα έναρξης: 21:15.
Χώρος: Κτήριο ΕΟΜΜΕΧ.
Το ταγκό της Ιουλιέτας είναι ένα τραγούδι για την μοναξιά, η ιδέα του ιδανικού έρωτα. Ο χώρος και ο χρόνος ενός τέλους. Το έργο είναι βασισμένο στο θεατρικό μονόλογο του Άκη Δήμου «…και Ιουλιέτα». Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα πριν από 16 χρόνια και καθιέρωσε τον δημιουργό του ως έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες θεατρικούς συγγραφείς της νεότερης γενιάς.
Στην εκδοχή του Άκη Δήμου βρίσκουμε την Ιουλιέτα μόνη στο σπίτι της. Δεν υπάρχει Ρωμαίος, δεν υπάρχει κανείς. Μιλά σε ένα φανταστικό επισκέπτη για τη ζωή της, τον έρωτα, τη γυναικεία φύση. Μια Ιουλιέτα κουλουριασμένη, ακίνητη, ξεχασμένη -απομεινάρι της πιο ένδοξης ερωτικής ιστορίας που γράφτηκε ποτέ- θυμάται, στοχάζεται και προβλέπει, προειδοποιεί και αποκαλύπτει, μετέχοντας ακούσια σε μια μυσταγωγία της ανθρώπινης ύπαρξης.
Δευτέρα 22 Οκτωβρίου
Χάρης Στρατιδάκης: Ξενάγηση «Ψηφίδες από την ιστορία του ρεθεμνιώτικου χιούμορ».
Ώρα έναρξης: 18:00.
Διάρκεια: 1.30 ώρα.
Αφετηρία: Πλατεία Άγνωστου Στρατιώτη.
Προβολή-ανάγνωση ιστορικών ανεκδότων: Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνης , 19.30 μ.μ.
Σε περίπτωση κακοκαιρίας: Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί σε χρόνο που θα ανακοινωθεί στα ΜΜΕ και στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ποιος είπε ότι η ιστορία είναι κατ’ ανάγκη ανιαρή; Θα προσπαθήσουμε να τον διαψεύσουμε με μια ακόμα διαφορετική περιήγηση, μετά από εκείνες που πραγματοποιήσαμε με θέματα τις δύσκολες ιστορικές ώρες και τη διατροφή του Ρεθύμνου. Γιατί, ένας τόπος δεν χαρακτηρίζεται μόνο από τις σοβαρές στιγμές του, αλλά και από τις εύθυμες, οι οποίες μάλιστα είναι ευθέως ανάλογες με την ευφυΐα και την ευρύτητα σκέψης των κατοίκων του. Όπως είχε τοποθετήσει το θέμα ο Βολτέρος, «Το χιούμορ είναι το προνόμιο της ευφυΐας», και τέτοια φαίνεται να διέθετε διαχρονικά άφθονη το Ρέθυμνο. Η ιστορία του βρίθει από αστεία και ανέκδοτα, από κωμικές και τραγελαφικές καταστάσεις, από ειρωνείες και παρωδίες, από «μπροκώματα», «πετσώματα» και «ρέγκια», από φάρσες, νίλες και μασκαρέματα. Αυτές τις εύθυμες στιγμές της πόλης θα επιχειρήσουμε να ξαναζήσουμε με μια ιστορική περιήγηση στους τόπους ακριβώς στους οποίους έλαβαν χώρα. Η περιήγηση αυτή θα μας θυμίσει ότι το χιούμορ αποτελούσε σε όλες τις ιστορικές περιόδους αναπόσπαστη εκδήλωση του πολιτισμού και της καθημερινότητας του Ρεθύμνου. Ελάτε μαζί μας να απολαύσουμε τους αναμμένους αθοτύρους του Καναρίνη, τα μυαλά του κυρίου διευθυντή τηγανιτά, τους πρώτους επίδοξους εργαζόμενους στον τουρισμό, τα ταξίδια με τις δωρεάν σούπες, τα δίστιχα που είχαν τη δύναμη να αποχρεώνουν λογαριασμούς, τον γιο που ήταν τελικά κόρη και μάλιστα δυο, τον δυναμίτη-καρότο των Βενιζελικών, την Ουρανία που έκανε όλες τις δουλειές, τον κύριο Πενθερουδάκη και τις τεμενάδες του, τον Αριστόδημο και την πεθερά του, την αγιότητα του εραστή, τα παραμύθια του Κόκκινου και του Αλεξανδράκη, τον ιερέα που είχε πάθος με τα ζαχαρωτά, τον Μουσταφά που έφτασε μέχρι τη Λωζάννη αλλά του έλειψαν τα ματιστά κουκιά και οι γουλαθοί, τις μυρωδάτες σαρδέλες του Τζερεμέ, τον επικήδειο που δεν εκφωνήθηκε ποτέ, τον προξενητή Δεσπότη, το μαχαίρι που δεν έμπαινε στο φουκάρι, τη μεγαλύτερη σουπιά της πόλης, το εξιτήριο του Τσεκ, τις ομοιόμορφες παροχές του Παττακού, τους άπιστους που δεν κράταγαν μαζί τις ομπρέλες τους και πολλά ακόμη ιστορικά ανέκδοτα του Ρεθύμνου.