Ημερίδα με θέμα «Εφαρμογή Δακοκτονίας στην Κρήτη, Προβλήματα -Προτάσεις», θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Τετάρτη 29 Απριλιου, στην αίθουσα του Ξενοδοχείου «Porto Rethymno», από τις 10:00 έως τις 14:00.
Την ημερίδα διοργανώνουν οι Περιφέρειες και οι Αντιπεριφέρειες του νησιού, το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών και Αμπέλου -ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης, ο Σύλλογος Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης, καθώς και οι ομάδες παραγωγών του νησιού.
Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:
Προεδρείο: Στ. Αρναουτάκης, Γ. Μαρινάκης, Α. Τσαγκαράκου, Αλ. Στεφανάκης.
–10.00:Χαιρετισμοί: Εκπρόσωποι υπουργείου και Οργανωτών.
-10.30: Ισχύουσες διαδικασίες εφαρμογής δολωματικής Δακοκτονίας στην Ελλάδα. Προϋποθέσεις για επιτυχή εφαρμογή τους. Εκπρόσωπος υπουργείου ΠΑΠΕ-Αγροτικής Ανάπτυξης.
-10.45: Ρόλος της Δακοκτονίας στην ποιότητα του ελαιολάδου και το εισόδημα των παραγωγών. Δυνατότητες εξασφάλισης πόρων για σωστή εφαρμογή της.
Νίκος Μιχελακης– Δρ. γεωπόνος- επιστ. σύμβουλος ΣΕΔΗΚ, πρώην διευθυντής Ινστιτούτου Ελιάς Χανιών
-11.00: Διοικητικές Οικονομικές και διαδικαστικές απαιτήσεις για επιτυχή εφαρμογή της Δακοκτονίας.
Νίκος Μαυράκης γεωπόνος, πρώην διευθυντής Γ. Δ. Αγρ. Οικονομίας Περιφέρειας Κρήτης.
-11.15: Βασικές προϋποθέσεις για αποτελεσματική εφαρμογή της Δακοκτονίας στην Κρήτη.
Στέλιος Μιχελάκης– Δρ. εντομολόγος πρώην δήμαρχος και αντιπρόεδρος ΣΕΔΗΚ.
-11.30: Η Δακοκτονία στην Κρήτη. Διαπιστώσεις και Προτάσεις.
Ευγενία Στυλιανού-γεωπόνος αντιπρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Παρ. Κρήτης
-11.45: Εμπειρίες από την εφαρμογή της συλλογικής καταπολέμησης του δάκου στην Κρήτη. Προβλήματα, Προτάσεις. Εκπρόσωποι Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Κρήτης.
-12.00: Νέα ερευνητικά αποτελέσματα για την αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς.
Κυριακή Βαρίκου-Δρ. εντομολόγος Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων.
-12.15: Επιπτώσεις της Δακοκτονίας στον τομέα τα τυποποίησης του ελαιολάδου
Γεώρ. Ανδρεαδάκης -οικονομολόγος, πρόεδρος Συνδέσμου Τυποποιητών Κρήτης.
-12.30: Παρεμβάσεις Φορέων: Παρουσιάζονται όσες έχουν κατατεθεί γραπτώς.
-12.45. Συζήτηση: Προφορικές ερωτήσεις και απόψεις φορέων και ατόμων.
-13.15: Στρογγυλό Τραπέζι: Απαντήσεις, προτάσεις και συμπεράσματα εισηγητών.
Συντονιστής: Δρ. Νικ. Μιχελάκης.
-14.00: Κήρυξη λήξης: Γιώργης Μαρινάκης.
Σε σχετική ανακοίνωσή τους, οι διοργανωτές σημειώνουν πως η Δακοκτονία αποτελεί ένα κρίσιμο παράγοντα για την ποιότητα του ελαιολάδου και το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών και χαρακτηριστικά τονίζουν:
«Το γενικό ποιοτικό επίπεδο του ελαιολάδου που παράγεται στην Κρήτη τις τελευταίες δεκαετίες, είναι από τα υψηλοτέρα στον κόσμο.
Το επίπεδο αυτό το καθιστά περιζήτητο από τις μεγάλες εγχώριες και κυρίως τις ξένες Βιομηχανίες τυποποίησης.
Το υψηλό αυτό ποιοτικό επίπεδο του Κρητικού ελαιολάδου, οπωσδήποτε, δεν οφείλεται μόνο στις εξαίρετες για την ελαιοκαλλιέργεια εδαφοκλιματικές συνθήκες της Κρήτης αλλά και στις πολύχρονες προσπάθειες που καταβλήθηκαν από τους ελαιοπαραγωγούς και τους επιστήμονες των ιδρυμάτων έρευνας και υπηρεσιών του νησιού.
Χάρη στις προσπάθειες αυτές προσδιορίστηκαν και σταδιακά αντιμετωπίστηκαν τα προβλήματα που υποβάθμιζαν την ποιότητα του ελαιολάδου. Και μεταξύ αυτών πρωτεύουσα και κυρίαρχη θέση είχαν οι προσβολές του ελαιοκάρπου από τον δάκο».
Σε ό,τι αφορά τους στόχους της ημερίδας σύμφωνα με τους διοργανωτές, αυτοί έχουν ως εξής:
-Ανάλυση του ρόλου της Δακοκτονίας στη διαμόρφωση του επιπέδου ποιότητας του ελαιολάδου και του εισοδήματος των παραγωγών.
-Περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης από πλευράς εφαρμογής της Δακοκτονίας στην Κρήτη.
-Επισήμανση των κυριότερων προβλημάτων που θέτουν σε κίνδυνο την απαιτούμενη αποτελεσματικότητα της μεθόδου.
-Διατύπωση συμπερασμάτων και προτάσεων για την αύξηση της αποτελεσματικότητας της εφαρμοζόμενης διαδικασίας.
– Παρουσίαση νεώτερων ερευνητικών δεδομένων για εναλλακτικές μεθόδους με ενδιαφέρουσα αποτελεσματικότητα και περιβαλλοντική ασφάλεια.
«Οι προσβολές αυτές με πολυετείς έρευνες οι περισσότερες από τις οποίες γίνονταν στην Κρήτη, άρχισαν να αντιμετωπίζονται σταδιακά με άμεση συνέπεια την συνεχή βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου.
Έτσι, το ποσοστό του εξαιρετικού Παρθένου ελαιόλαδου (οξυτ.<0,8%) από 45% που ήταν το έτος 1950, ανέβηκε στο 95% το έτος 2000, επίπεδο στο οποίο με μικρές διακυμάνσεις συνεχίζει να κυμαίνεται ακόμη και σήμερα.
Ως πλέον αποτελεσματική και συγχρόνως οικολογική μέθοδος Δακοκτονίας αποδείχτηκε η εφαρμογή δολωματικών από εδάφους ψεκασμών σε συλλογικό επίπεδο με συνεχώς βελτιούμενα εντομοκτόνα.
Ωστόσο, την τελευταία 5/ετια οι σημαντικές περικοπές των δαπανών που υπεβληθήκαν εξαιτίας της κρίσης και οι αυξημένες γραφειοκρατικές διαδικασίες φαίνεται να θέτουν σε υψηλό κίνδυνο την αποτελεσματικότητα της μεθόδου, με σοβαρές συνέπειες για την ποιότητα και κατά συνέπεια το εισόδημα των παραγωγών.
Ανάγκη επομένως αποτελεί πολιτεία και τοπικοί φορείς να αναζητήσουν άμεση πρακτική λύση του προβλήματος», επισημαίνουν οι διοργανωτές.