Πραγματοποιείται την Κυριακή 23 Οκτωβρίου η Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Μαρτυρίες για τη Μονή Αρκαδίου», στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ρεθύμνης. Την Ημερίδα, η οποία εντάσσεται στο Πρόγραμμα της Οργανωτικής Επιτροπής των Εκδηλώσεων για τα 150 χρόνια της Αρκαδικής Εθελοθυσίας, οργανώνουν το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους-Αρχεία Νομού Ρεθύμνης και το Σχολικό Μουσείο Δήμου Ρεθύμνης. Η Ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ρεθύμνης και της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης.
Την Οργανωτική Επιτροπή της Ημερίδας απαρτίζουν η Φαλή Βογιατζάκη, η Ασπασία Παπαδάκη, ο Γιάννης Παπιομύτογλου, ο Χάρης Στρατιδάκης και ο Μιχάλης Τζεκάκης. Στις δέκα ανακοινώσεις που θα πραγματοποιηθούν θα θιγούν θέματα όπως το προσωπικό ημερολόγιο του έτους 1865 του Κωνσταντίνου Γιαμπουδάκη και τα άλλα σχετικά εκθέματα του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου, πολύτιμες πληροφορίες για το Αρκάδι από το Αρχείο του Παύλου Βλαστού, η βιβλιογραφία για το Μοναστήρι που παρήχθη στον μισό αιώνα από τον προηγούμενο μεγάλο εορτασμό, οι αναφορές για το Αρκαδικό Δράμα από τις εφημερίδες της εποχής του, επιδράσεις του στη λογοτεχνική παραγωγή, οι δυνατότητες προσέγγισής του σήμερα από την εκπαίδευση, οι επετειακές εκδηλώσεις τίμησης του γεγονότος κατά την περίοδο της οθωμανικής κατοχής του Κρήτης και ιδιαίτερα κατά το έτος 1885, ένας σημαντικός σχετικός λόγος του Ρεθεμνιώτη Καθηγητή και Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νικολάου Παπαδάκη και το περιεχόμενο της βιβλιοθήκης της Μονής κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα.
Οι εργασίες της Ημερίδας θα αρχίσουν μετά τα εγκαίνια μιας εξαιρετικά σημαντικής και πρωτότυπης έκθεσης τεκμηρίων για την Αρκαδική Εθελοθυσία, με θέμα «Πρωτοσέλιδα εφημερίδων του 1866 για το Αρκάδι», επιμελητές της οποίας είναι ο Γιάννης Παπιομύτογλου, πρώην διευθυντής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνης και ο Θωμάς Κρεβετζάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Κατοίκων Παλιάς Πόλης Ρεθύμνου. Σ’ αυτήν θα εκτεθούν σαράντα πρωτοσέλιδα εφημερίδων της Ελλάδας και του εξωτερικού των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 1866. Συγκεκριμένα θα εκτεθούν πρωτοσέλιδα δεκαεννέα εφημερίδων των Αθηνών, δεκαπέντε εφημερίδων επαρχιακών πόλεων της Ελλάδας, δύο της Τεργέστης, τριών της Κωνσταντινούπολης και μιας της Σμύρνης. Οι Αθηναϊκές εφημερίδες είναι οι Αιών, Αλήθεια , Αστήρ της Ανατολής, Αυγή, Δικαιοσύνη, Εθνεγερσία, Εθνοφύλαξ, Ελλάς/Hellas, Ελπίς, Ευαγγελισμός, Ήλιος, Μέλλον, Μέριμνα, Νέα Γενεά, Παλιγγενεσία, Πρωινός Κήρυξ, Ραδάμανθυς, Φως και Χάρτης.
Οι επαρχιακές εφημερίδες, τα πρωτοσέλιδα των οποίων θα εκτεθούν, είναι η Αναμόρφωσις Κεφαλονιάς, η Αργολίς Ναυπλίου, η Αρκαδία Τρίπολης, το Έθνος και η Ερμούπολις Σύρου, ο Εύριπος Χαλκίδας, η Ναυπλία Ναυπλίου, ο Νόμος και η Πατρίς Σύρου, η Ομόνοια Ζακύνθου, η Πελοπόννησος Καλαμάτας, ο Φοίνιξ Πατρών, η Φωνή του Έλληνος Ζακύνθου, η Φωνή των Επαρχιών της Τρίπολης και η Φωνή των Χωρικών της Κέρκυρας. Θα εκτεθούν επίσης πρωτοσέλιδα από την Ημέρα και την Κλειώ της Τεργέστης, από τις εφημερίδες Ανατολικός Αστήρ, Αρμονία και Βυζαντίς της Κωνσταντινούπολης και από την Αμάλθεια της Σμύρνης.
Μετά τη λήξη των εργασιών της Ημερίδας στον αύλειο χώρο του Μουσείου θα ακολουθήσει δεξίωση, την οποία θα προσφέρει η εταιρεία Grecotel. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η όλη εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης και του Δήμου Ρεθύμνης και υποστηρίζεται από τον Σύλλογο Κατοίκων Παλιάς Πόλης.
Με τις ανακοινώσεις της Ημερίδας προβλέπεται να τυπωθούν αναλυτικά Πρακτικά, ώστε οι πληροφορίες που θα προσκομιστούν να μπορέσουν να γίνουν κτήμα ευρύτερου κοινού.
Το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης είναι το παρακάτω:
18.00-18.30: Εγκαίνια Έκθεσης «Πρωτοσέλιδα εφημερίδων του 1866 για το Αρκάδι»
Επιμέλεια Γιάννης Παπιομύτογλου, πρώην διευθυντής Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνης
18.30-18.50: Έναρξη Ημερίδας – Χαιρετισμοί
Προεδρείο: Φαλή Βογιατζάκη – Ασπασία Παπαδάκη
18.50-19.00: Τα σχετικά με το Αρκάδι εκθέματα και αρχειακά τεκμήρια του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ρεθύμνης.
Φαλή Βογιατζάκη, πρόεδρος Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ρεθύμνης
19.00-19.10: Το Αρκάδι μέσα από το Αρχείο του Παύλου Βλαστού
Ασπασία Παπαδάκη, Δρ Ιστορίας.
19.10-19.20: Επισκόπηση της βιβλιογραφίας της τελευταίας πεντηκονταετίας για το Αρκάδι
Χάρης Στρατιδάκης, Δρ Παιδαγωγικής, Επιμελητής Σχολικού Μουσείου.
19.20-19.30: Το Αρκαδικό Δράμα στις εφημερίδες της εποχής του
Γιάννης Παπιομύτογλου, πρώην διευθυντής Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνης.
19.30-19.40: Ένα «άγνωστο» ποίημα του 1868 για την Αρκαδική Εθελοθυσία
Μιχάλης Τζεκάκης, πρώην διευθυντής Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Κρήτης
19.40-20.00: Διάλειμμα
Προεδρείο: Χάρης Στρατιδάκης – Μιχάλης Τζεκάκης
20.00-20.10: Ερευνώ, παρατηρώ, συγκρίνω: μια βιωματική προσέγγιση του Αρκαδικού Ολοκαυτώματος από μαθητές Γυμνασίου.
Αθηνά Δρανδάκη, φιλόλογος Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Κρήτης
20.10-20.20: Εκδηλώσεις μνήμης για την Αρκαδική Εθελοθυσία την περίοδο της Τουρκοκρατίας
Νίκος Δερεδάκης, δάσκαλος-ιστορικός ερευνητής.
20.20-20.30: Λόγος Καθηγητή Νικολάου Παπαδάκη «Τι είναι δι’ ημάς το Αρκάδι»
Κωστής Ηλ. Παπαδάκη, συνταξιούχος φιλόλογος-θεολόγος.
20.30-20.40: Πληροφορίες για την Αρκαδική Εθελοθυσία από τις επετειακές εκδηλώσεις του 1885 στο Ρέθυμνο.
Θεόδωρος Πελαντάκης, συνταξιούχος φιλόλογος.
20.40-20.50: Η βιβλιοθήκη της Μονής Αρκαδίου κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα
Κωνσταντίνος Μ. Παπαδάκης, θεολόγος-βιβλιοθηκάριος βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Κρήτης.
20.50-21.30: Παρεμβάσεις – Ερωτήσεις – Λήξη Ημερίδας.
21.30-22.00: Δεξίωση.