Η αποζημίωση και η ηθική ικανοποίηση όλων εκείνων των ανθρώπων που επλήγησαν από τις ναζιστικές βαρβαρότητες την περίοδο 1941-1945, αποτελεί στόχευση του «Σωματείου Ρεθυμνίων πληγέντων κατά τη διάρκεια της Ναζιστικής Κατοχής 1941-1944», το οποίο διοργάνωσε το Σάββατο ημερίδα, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου, με θέμα τις γερμανικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο.
Εκτός των άλλων, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από τη νομική ομάδα δράσης «Α.Κ. Δίστομο», καθώς και Γερμανοί δικηγόροι από το Αμβούργο και το Βερολίνο, που βρίσκονται στην Κρήτη με αφορμή τη συμπλήρωση 76 χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης και φιλοξενούνται από το Σωματείο. Στη διάρκεια της παραμονής τους στο Ρέθυμνο, επισκέφθηκαν χωριά του νομού που είχαν ολοσχερώς καταστραφεί από τις ναζιστικές δυνάμεις που άφησαν πίσω τους νεκρούς και ερείπια.
Στην εκδήλωση κλήθηκαν και θεσμικοί παράγοντες του τόπου, ενώ κατά τη διάρκεια αυτής εξετάστηκαν οι εξελίξεις και τα νέα δεδομένα του αγώνα για τις διεκδικήσεις των γερμανικών αποζημιώσεων προς τις πληγείσες περιοχές του Ρεθύμνου.
Την κατηγορηματική άποψή της πως η Γερμανία οφείλει στην Ελλάδα και πρέπει να πληρώσει, εξέφρασε η η δικηγόρος και μέλος της Ομάδας Δράσης «Α.Κ. Δίστομο», Γκαμπριέλα Χάινεκε.
«Πιστεύουμε ότι θα είναι προς όφελος της ειρήνης αν η Γερμανία πιεστεί να πληρώσει. Θα ήταν καλό για την Ελλάδα, αλλά θα ήταν καλό και για τη Γερμανία. Πάντα υπήρχαν Γερμανοί που δεν ήταν στην απέναντι όχθη και εύχομαι αν ζούσα σε εκείνη την εποχή, να μην ήμουν στην απέναντι όχθη. Δε μπορώ να φανταστώ ότι θα υπάρξει δικαιοσύνη στην Ευρώπη αν πρώτα δεν έχουν πληρωθεί οι παλιές οφειλές», τόνισε.
Εκ μέρους του Συμβουλίου Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, ο κ. Αριστομένης Συγγελάκης, ανέφερε:
«Θα πει κανείς γιατί το κάνουν αυτό; τρελάθηκαν, δεν αγαπούν την πατρίδα τους; Μα, ακριβώς επειδή την αγαπούν, ακριβώς επειδή έχουν υψηλό το αίσθημα της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης μέσα τους, θέλουν να καθαρθεί επιτέλους το σύγχρονο γερμανικό κράτος από το άγος του τρίτου γερμανικού ράιχ και θεωρούν ότι μόνο αν υποχρεωθεί η γερμανική κυβέρνηση να αποδώσει αποζημιώσεις και επανορθώσεις στην Ελλάδα, μόνο τότε θα μπορέσει να κλείσει η μαύρη Βίβλος της Κατοχής και να προχωρήσουμε μπροστά σε δρόμους συνεργασίας, ειρήνης και συναδέλφωσης των λαών».
Σύμφωνα με τον κ. Συγγελάκη, το ποσόν των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα ανέρχεται συνολικά στα 341 δισεκατομμύρια ευρώ, έπειτα και από το πόρισμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το οποίο διενήργησε ελέγχους έτσι ώστε να διαπιστωθεί το ύψος του χρέους για τις καταστροφές της Γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα. Όπως επεσήμανε, αυτό που αναζητείται προκειμένου να γίνουν τα τελικά βήματα που θα οδηγήσουν στο κλείσιμο της μαύρης σελίδας της Κατοχής, είναι η πολιτική βούληση, μιας και η τεκμηρίωση περί των οφειλών υπάρχει ήδη.
«Μέχρι το 1945, τα χρέη της Γερμανίας προς την Ελλάδα ήταν 7,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Σήμερα, ξεπερνά τα 170 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς τους τόκους. Υπάρχει επίσης το πόρισμα του γενικού λογιστηρίου του κράτους, το οποίο ανεβάζει τις συνολικές οφειλές προς την Ελλάδα στα 341 δισ. ευρώ, αλλά και το πόρισμα της κοινοβουλευτικής επιτροπής διεκδίκησης. Αυτό που δεν ξέρουμε αν υπάρχει και αναζητείται είναι η πολιτική βούληση. Τεκμηρίωση υπάρχει, αποφασιστικότητα στα θύματα, στην κοινωνία και το λαό υπάρχει, αναζητείται λοιπόν η πολιτική βούληση στο επίπεδο της κυβέρνησης και του πολιτικού συστήματος, ώστε πολιτικά και νομικά να στριμώξουμε τη Γερμανία και να την αναγκάσουμε να αποδώσει δικαιοσύνη», είπε ο κ. Συγγελάκης.
Η στάση Γερμανίας- Ελλάδας στην υπόθεση των αποζημιώσεων
Ερωτηθείς σχετικά με τις ενέργειες που έχουν γίνει από πλευράς Γερμανίας, προκειμένου να αποπληρωθούν τα χρέη προς την Ελλάδα, ο κ. Συγγελάκης απάντησε ότι μετά την ένωση της Γερμανίας το 1990, η ηγεσία της χώρας αποφεύγει με διάφορα τεχνάσματα την ανάληψη των ευθυνών της, αφήνοντας έτσι το στίγμα των ναζιστικών εγκλημάτων και στη σύγχρονη Γερμανία.
«Μετά την ένωση της Γερμανίας όχι μόνο δεν ένιωσε την ανάγκη να επανορθώσει για τα εγκλήματα του τρίτου ράιχ, όχι μόνο δεν εκτίμησε το γεγονός ότι η Ελλάδα γενναιόψυχα συνυπέγραψε τη Συνθήκη του Λονδίνου, το 1953, και βοήθησε τη Γερμανία να επουλώσει τα τραύματά της και να ανορθώσει την οικονομία της, δεν εκτίμησε τίποτα και όλα αυτά τα χρόνια επί δεκαετίες με μια προκλητική αδιαλλαξία αντιμετωπίζει τον δίκαιο αγώνα μας. Οφείλει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά δεν το κάνει με μεθοδεύσεις και ανιστόρητες δικαιολογίες. Αυτό όμως που οφείλει να καταλάβει είναι ότι ποτέ δε θα ξεφύγει από το στίγμα των ναζιστικών εγκλημάτων, όσο δε συμβάλλει στην απόδοση δικαιοσύνης», ανέφερε ο κ. Συγγελάκης.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Σωματείου Ρεθυμνίων Πληγέντων κατά τη Ναζιστική Κατοχή 1941-1944, Γιώργος Σταράκης, χαρακτήρισε τη συνεργασία του Σωματείου με την Ομάδα «Α.Κ. Δίστομο» άριστη και μεθοδοκή, σχολιάζοντας ωστόσο τη στάση των εμπλεκόμενων πολιτικών φορέων στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.
«Με τους δικηγόρους της ομάδας Δίστομο, υπάρχει συνεργασία 100%. Μας έχουν συγκινήσει. Δε θα μπορούσαμε να τους φέρουμε εδώ, να τους πάμε σε μαρτυρικά χωριά αν δεν ήμασταν σίγουροι ποιοι είναι και τη δημοκρατική τους ταυτότητα. Είναι τίμιοι άνθρωποι και καλοί νομικοί. Συνεργαστήκαμε μεθοδικά και οργανωμένα. Δυστυχώς όμως, κανείς υπουργός Δικαιοσύνης δεν έχει υπογράψει, ως όφειλε και οφείλει, να εφαρμόσουμε τις δικαστικές αποφάσεις που έχουμε στην Ελληνική Επικράτεια. Αυτό είναι τραγικό. Δε μας βοηθούν στην Ελλάδα και μας βοηθούν στη Γερμανία», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Σταράκης.
Επιπλέον, αναφορικά με τις γερμανικές επανορθώσεις και σε άλλους Νομούς της Κρήτης, ο κ. Σταράκης τόνισε την ετοιμότητα του Σωματείου, ώστε να βοηθήσει οποιονδήποτε Σύλλογο επιθυμεί να διεκδικήσει αποζημιώσεις για τον τόπο του, λέγοντας:
«Είμαστε έτοιμοι να απευθυνθεί σε εμάς οποιοσδήποτε από τους υπόλοιπους Νομούς θελήσει, γιατί τα εγκλήματα πολέμου δεν παραγράφονται, αυτό υπάρχει σε ανακοίνωση από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και μπορούν ακόμα και τώρα να ασκήσουν αγωγές. Εμείς θα τους δείξουμε τον δρόμο, θα τους δώσουμε τις δικές μας αγωγές που κρατάμε στο αρχείο, θα τους δώσουμε την πείρα μας να προχωρήσουν και να τις κάνουν γρήγορα».