Μαζική ήταν η συμμετοχή στη χθεσινή διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Η πρόσφατη αδειδότηση του ΥΠΕΚΑ για 4 αιολικά πάρκα με 106 ανεμογεννήτριες από τις οποίες 58 στο Δήμο Αγίου Βασιλείου και 48 στο Νομό Χανιών, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και με πρωτοβουλία της επιτροπής αγώνας κατά των ΒΑΠΕ του Δήμου Αγίου Βασιλείου, πραγματοποιήθηκε η κινητοποίηση. Πολίτες κάθε ηλικίας απ’ όλη την Κρήτη φορείς και σωματεία ένωσαν τις φωνές με τους κατοίκους του νοτίου Δήμου του Νομού, κατέβηκαν στους δρόμους στέλλοντας ένα ηχηρό μήνυμα αντίδρασης ενάντια στους σχεδιασμούς του υπουργείου.
Οι κάτοικοι του Δήμου Αγίου Βασιλείου είχαν δώσει ραντεβού στα Τρία Μοναστήρια, απ’ όπου ξεκίνησε η μηχανοκίνητη πορεία. Κρατώντας πανό, φωνάζοντας συνθήματα κατά των ΒΑΠΕ και με κορναρίσματα, αφού διέσχισαν κεντρικούς δρόμους της πόλης έφτασαν στο δημαρχείο, όπου συναντήθηκαν με τους υπόλοιπους διαδηλωτές και η πορεία που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛΑΣ, αποτελούταν από 1.000 περίπου διαδηλωτές, έφτασε στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας, όπου και παρέδωσαν το σχετικό ψήφισμα στην αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μ. Λιονή. Παρόντες ήταν επίσης οι αντιπεριφερειάρχες Νίκος Καλογερής και Βιργινία Μανασάκη και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν φορείς και σωματεία, ενώ στο πλευρό των διαδηλωτών βρέθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός.
«Θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο τον τόπο μας»
Αποφασισμένοι να φτάσουν στα άκρα έως ότου αποτρέψουν τους σχεδιασμούς του υπουργείου για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, εμφανίζονται οι κάτοικοι του Δήμου Αγίου Βασιλείου. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνα του Δήμου, παπά Γιάννης Βάθης σε δηλώσεις του μεταξύ άλλων τόνισε: «Οι Ρεθεμνιώτες στέλνουν μήνυμα σ’ όλη τη Κρήτη, σ’ όλη την Ελλάδα. Δεν έχουμε καμία υποχρέωση, σε καμία εταιρία, σε καμία πολυεθνική να τους δώσουμε τον τόπο μας. Θα τον υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο για να τον παραδώσουμε ελεύθερο στα παιδιά μας όπως μας τον παρέδωσαν και οι δικοί μας γονείς. Δεν διαπραγματευόμαστε και δεν ξεπουλάμε τις ζωές μας και το μέλλον των παιδιών μας. Για να μπορούμε να υπάρχουμε με αξιοπρέπεια και αύριο σ’ αυτούς τους τόπους».
Με μια μαντινάδα μας μίλησε για την κινητοποίηση ο κ. Γιάννης Τσούρτσουρας:
Πέτρες και χώμα έχουνε, για μας μεγάλη αξία,
γιατί γενίκανε γι’ αυτά πολλές γενιές θυσία».
Από την πλευρά του ο Βαγγέλης Κωστογιάννης είπε: «Είμαστε εδώ για να μη μας πάρουνε τη γη, να μη μας πάρουνε τα χωράφια μας. Τα παιδία μας που θα ζήσουνε; Εμείς λίγο-πολύ τη ζωή μας τη ζήσαμε, για τα παιδία μας αγωνιζόμαστε, για τον τόπο μας. Για να μη μας τον πάρουν ξένοι».
Ο κ. Κουφάκης τόνισε: «Δε θα περάσει αυτό που σκέφτονται και οι πολιτικοί που πουλάν τα χωράφια των παππούδων μας και των γονέων μας. Δεν θα το επιτρέψουμε».
«Δεν μπορούν να σχεδιάζουν κεντρικά αγνοώντας τις τοπικές κοινωνίες και τη θέση της Περιφέρειας»
Η Μαίρη Λιονή, αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου χαιρέτησε την κινητοποίηση και ξεκαθάρισε πως οι όποιοι σχεδιασμοί των υπουργείων δεν μπορεί να γίνονται χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν η άποψη των κατοίκων κάθε περιοχής και χαρακτηριστικά υποστήριξε: «Η περιφέρεια δε θέλει να αγνοείται από το κεντρικό κράτος. Δεν θέλει ο ρόλος της να είναι είτε γνωμοδοτικός, είτε όταν δεν είναι αρεστή η γνωμοδότηση να αγνοείται παντελώς, όπως έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση. Θέλουμε να σχεδιάσουμε σωστά μαζί με στους συμπολίτες μας, δηλαδή με τη θεσμική εκπροσώπηση των τοπικών κοινωνιών, και θέλουμε ο πλούτος που θα προέλθει από αυτή την ανάπτυξη να πάει στους συμπολίτες μας και όχι σε λίγες μεγάλες τσέπες. Με την έννοια λοιπόν αυτή και σε ανύποπτο χρόνο, η Περιφέρεια όταν κλήθηκε να γνωμοδοτήσει για το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο και ειδικότερα για τις συγκεκριμένες θέσεις στη Λαμπινή και στον Τσιλίβδηκα και πριν καν ακόμα οι άνθρωποι ενημερωθούν ή οτιδήποτε άλλο είπε ένα μεγάλο «όχι». Και είπε ένα μεγάλο «όχι» γιατί οι ανεμογεννήτριες ήταν πάρα πολλές, αλλά και άναρχα δεν δέχεται η Περιφέρεια να τοποθετούνται οπουδήποτε στην Κρήτη. Και με την έννοια αυτή ήμασταν προμηθείς παρά του ότι δεν μας άκουσε το κεντρικό κράτος και έκανε αυτό που ήθελε μόνο του. Θα μεταφέρουμε στο υπουργείο και το ψήφισμα με την ένταση που το μετέφερε ο κόσμος και τον τρόπο που πρέπει να μεταφερθεί, έτσι ώστε να εισακουστεί».
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, ανέφερε: «Είναι ένα σχέδιο που υπηρετεί αποκλειστικά και μόνο συμφέροντα μεγάλων εταιριών, που θέλουν να βάλουν χέρι στους φυσικούς πόρους, στο αιολικό δυναμικό και στους υδάτινους πόρους της Κρήτης. Είναι ένα σχέδιο που δεν έχει καμιά σχέση με τις τοπικές ανάγκες και με μια βιώσιμη αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας. Οι πολίτες το αντιλαμβάνονται αυτό. Είναι δίκαιο να εξεγείρονται και να διεκδικούν. Στηρίζουμε αυτόν τον αγώνα, πιστεύουμε ότι όταν οι πολίτες και οι κοινωνίες αγωνίζονται και διεκδικούν υπάρχει ελπίδα και μέλλον για τον τόπο. Θα αναδείξουμε στη Βουλή με πολιτικές και κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις αυτό το κρίσιμο ζήτημα και πιστεύουμε ότι όλοι μαζί θα καταφέρουμε να αποτρέψουμε αυτή την καταστροφική παρέμβαση λεηλασίας του φυσικού και του περιβαντολλογικού πλούτου του τόπου μας».
Ο Νίκος Καλογερής, αντιπεριφερειάρχης Κρήτης για θέματα χωροταξίας και περιβάλλοντος, εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον αγώνα των κατοίκων ενάντια στις ανεμογεννήτριες υποστηρίζοντας πως: «το σχέδιο είναι ληστρικό, ενώ ξεκινώντας δεν ήμασταν αντίθετοι προς τις ΑΠΕ, θεωρούσαμε ότι μπορούσαν να αποτελέσουν μια εναλλακτική αναπτυξιακή λύση, στην πορεία είδαμε ότι το νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο είχε σχέση με αυτό είναι- θα έλεγα-, συγχωρήστε μου το χαρακτηρισμό, επιεικώς ληστρικό. Δηλαδή είναι φτιαγμένο στα μέτρα μόνο των εταιριών. Δίνοντας υποτίθεται κίνητρα για εξάπλωση και ανάπτυξή τους αγνοώντας εντελώς τις τοπικές κοινωνίες. Έχουμε πει λοιπόν σε όλους τους τόνους ότι δεν είναι λύση αυτή που έχει επιλεγεί, ο καθένας ο οποίος επέλεξε ένα βουνό μόνο και μόνο επειδή είδε ότι εκεί φυσάει πολύ να έρθει να κάνει μια επένδυση, τη στιγμή που αυτή η επένδυση θα έχει πολύ μεγάλες περιβαντολλογικές επιπτώσεις. Λοιπόν γι’ αυτό το λόγο είμαστε αρνητικοί σε κάθε επενδυτική πρόταση και ήδη η επιτροπή περιβάλλοντος καταψηφίζει όλες τις προτάσεις που έρχονται, αν δε δούμε έναν συνολικό σχεδιασμό, στον οποίο να μετέχουμε και εμείς και να μετέχει και η τοπική κοινωνία και να ‘χει αντισταθμιστικά οφέλη απ’ αυτή την ιστορία και να το θέλει κιόλας. Και για να κάνουμε σαφή τη θέση μας γι’ αυτό, έχουμε ήδη προσφυγές στους συμβούλους επικρατείας σαν περιφέρεια για μεγάλες επενδύσεις, όπως γίνεται για μας χωρίς εμάς. Και για τη συγκεκριμένη επένδυση ήμασταν θετικοί εν μέρει, αλλά για τα συγκεκριμένα αιολικά πάρκα είχαμε εκφράσει την αντίθεσή μας, γιατί βλέπαμε ότι η ζημιά η οποία γίνεται είναι μεγαλύτερη από τα οφέλη τους, θα συζητήσουμε ως Περιφέρεια και θα δούμε τι θα πράξουμε. Δε το έχουμε συζητήσει ακόμα».
Η κ. Βιργινία Μανασάκη, αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Βιομηχανίας τόνισε: «Πιστεύουμε ότι όταν δεν έχουμε το συνολικό πλαίσιο, οποιαδήποτε απόφαση βασίζεται σε λάθος δεδομένα. Θέλουμε λοιπόν να ολοκληρώσουμε το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα βασιστούν όλες οι ενέργειες της Περιφέρειας Κρήτης, προκειμένου ο ενεργειακός σχεδιασμός να καλύπτει τις ανάγκες του Κρητικού λαού πρωτίστως και στη συνέχεια να μπορεί να επενδύσει με ανάπτυξη έτσι όπως εμείς τη θέλουμε. Η ανάπτυξη λοιπόν θα έρθει, αλλά θα έρθει με τρόπο που εμείς θα σχεδιάσουμε. Δε θα σχεδιάσουμε μόνοι μας, θα σχεδιάσουμε και στην επιτροπή την οποία συστήνουμε αυτή τη στιγμή και εμπλέκονται όλοι οι φορείς. Θα είναι όμως πάνω απ’ όλα η περιφέρεια, θα είναι τα ιδρύματα του νησιού, και όλοι όσοι έχουν λόγο».
Από την πλευρά του ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Κώστας Δανδουλάκης, σε δηλώσεις του τόνισε:
«Συμπαραστεκόμαστε στα δίκαια αιτήματα και την αγανάκτηση των κατοίκων της περιοχής του Αγίου Βασιλείου, για τις συνέπειες που προβλέπουν ότι θα έχουν από αυτή την πιθανή εγκατάσταση και λειτουργία των ανεμογεννητριών. Εμείς είμαστε υπέρ της ανάπτυξης που στόχο έχει την ωφέλεια του κοινωνικού συνόλου, αλλά όχι της ανάπτυξης που στοχεύει μόνο στο επιχειρηματικό κέρδος και βλάπτει και επηρεάζει αρνητικά το οικοσύστημα, τις ιδιοκτησίες των ανθρώπων και κυρίως την υγεία των ανθρώπων. Και θα πρέπει ξανά η πολιτεία με τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων των περιοχών της Κρήτης και όπου αλλού εκείνοι προσβλέπουν σε τέτοιες επενδύσεις, να έχουν λόγο και οι τοπικές κοινωνίες ούτως ώστε όλα να γίνονται στο μέτρο που πρέπει και να έχει και το ανάλογο γενικά αποτέλεσμα κοινής ωφέλειας για όλους».
Η Τ.Ο. Ρεθύμνου του ΚΚΕ συμπαραστέκεται ολόψυχα στους κατοίκους του Αγίου Βασιλείου και μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή τους τόνισαν: «Καλούμε το λαό να συνδέσει τους αγώνες της απόκρουσης αυτών των συνεπειών με τον αγώνα που αμφισβητεί την εξουσία του μεγάλου κεφαλαίου. Να πάρει στα δικά του χέρια ο λαός τα κλειδιά της οικονομίας και όλων των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας μας. Οργανωμένος και με πανίσχυρο το ΚΚΕ».
Το ΕΠΑΜ Ρεθύμνου εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του και τάσσεται στο πλευρό του αγώνα των πολιτών ενάντια στις ΒΑΠΕ. «Δηλώνει ότι θα σταθεί στο πλευρό του κρητικού λαού, για ακύρωση των εγκληματικών σχεδίων των νεοαποικιοκρατών και καλεί το λαό της Κρήτης να υπερασπιστεί, για άλλη μια φορά, τον τόπο του με κάθε μέσο από τους νέους εισβολείς. Ας είναι η σημερινή πορεία διαμαρτυρίας απέναντι στο έγκλημα που επιτελείται στον τόπο μας η αρχή των πιο δυναμικών κινητοποιήσεων μέσα από την ενότητα του κόσμου».