Από βέβαιο πνιγμό έσωσαν δυο άτομα το απόγευμα της Κυριακής οι ναυαγοσώστες στη θαλάσσια περιοχή του Πλακιά. Με κίνδυνο της ζωής τους, λόγω της θαλασσοταραχής που επικρατούσε, οι ναυαγοσώστες βλέποντας ότι οι κολυμβητές είχαν γίνει έρμαιο των κυμάτων, βούτηξαν στη θάλασσα και τους έβγαλαν στην ακτή.
Πρόκειται για δυο διαφορετικά περιστατικά που σημειώθηκαν με διαφορά δυο ωρών το ένα από το άλλο. Παρά το γεγονός ότι στην παραλία είχαν αναρτηθεί στους ναυαγοσωστικούς πύργους οι κόκκινες σημαίες που δήλωναν ότι είναι μεγάλος ο κίνδυνος για κολύμπι, δυστυχώς αγνοήθηκε από κάποιους η προειδοποίηση με συνέπεια να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους. Ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά στις ελληνικές θάλασσες, κυρίως από τουρίστες, χωρίς να σημαίνει ότι δεν αφορά και Έλληνες. Αυτή την άγνοια κινδύνου όμως, πληρώνουν κάθε καλοκαίρι με τη ζωή τους πολλά άτομα.
Στις 15:30 το απόγευμα της Κυριακής, ένας 30χρονος τουρίστας, Τσέχος, αγνοώντας τις προειδοποιητικές κόκκινες σημαίες που υπήρχαν στην παραλία του Πλακιά, έπεσε να κολυμπήσει. Οι καιρικές συνθήκες ήταν τέτοιες που ο κολυμβητής παρασύρθηκε από τα μανιασμένα κύματα. Τον 30χρονο αντιλήφθηκαν άλλοι λουόμενοι που βρισκόταν στην παραλία καθώς και οι δυο ναυαγοσώστες που χωρίς δεύτερη σκέψη βούτηξαν στη θάλασσα για να τον σώσουν. Η θάλασσα ήταν τόσο ταραγμένη που και οι ναυαγοσώστες τους οποίους παρακολουθούσε από την ακτή αρκετός κόσμος, στην προσπάθεια τους να ανασύρουν στη στεριά τον 30χρονο κινδύνευσαν και οι ίδιοι.
Ευτυχώς τα αδέλφια Ριτζάκη, Μιχάλης και Μάριος, κατάφεραν να βγάλουν, σώο αλλά εξαντλημένο στην ξηρά τον 30χρονο τουρίστα, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.
Δεν πέρασε πολύ ώρα από τη διάσωση του Τσέχου και ένα 15χρονο κορίτσι από την Ολλανδία κινδύνευσε να πνιγεί και πάλι στην ίδια θαλάσσια περιοχή. Χωρίς να δώσει σημασία στα μεγάλα κύματα και χωρίς να λάβει υπ’ όψιν του τις κόκκινες σημαίες που κυμάτιζαν στους ναυαγοσωστικούς πύργους, μπήκε να κολυμπήσει. Κυριολεκτικά στο παρά πέντε οι δυο ναυαγοσώστες κατάφεραν να βγάλουν από τη θάλασσα το ανήλικο κορίτσι. Στην ακτή τού παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες ενώ λόγω της κατάστασης στην οποία βρισκόταν κλήθηκε ασθενοφόρο και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο.
Και στις δυο περιπτώσεις, ο κόσμος που ήταν συγκεντρωμένος στην ακτή, ντόπιοι και τουρίστες, επιβράβευσαν τους διασώστες με θερμό χειροκρότημα.
Τόσο ο 30χρονος Τσέχος όσο και η οικογένεια της 15χρονης Ολλανδέζας αντιμετώπισαν τους ναυαγοσώστες ως σωτήρες, ευχαριστώντας τους και εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη τους για την πράξη τους. Αυτή τους την ευγνωμοσύνη θέλησαν να εκφράσουν και μέσω του τύπου.
«Η άγνοια σκοτώνει. Αυτό είναι και το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε σε όλο τον κόσμο. Κανείς δεν πρέπει να αγνοεί τον κίνδυνο στη θάλασσα όταν οι συνθήκες δεν είναι καλές. Αλλά ακόμα κι όταν δεν υπάρχει κύμα θα πρέπει καθένας να σέβεται τη θάλασσα και να τηρεί αυτά που πρέπει. Να μην κολυμπά μετά το φαγητό, να μην «ξανοίγεται» αν δεν ξέρει κολύμπι» ανέφεραν στα «Ρ.Ν.» τα αδέλφια Μιχάλης και Μάριος Ριτζάκης, ενώ ερωτώμενα για την ευγνωμοσύνη των δυο διασωθέντων οι οποίοι θέλησαν μέσω του τύπου να τους ευχαριστήσουν, είπαν: «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση απ’ το να καταφέρνεις να σώζεις μια ανθρώπινη ζωή».
Στους 96 οι θάνατοι από πνιγμό σε διάστημα 2 μηνών
Δεκάδες είναι οι διασώσεις όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, κάθε χρόνο, που γίνονται και από τους ναυαγοσώστες που επιχειρούν στη θαλάσσια περιοχή του δήμου Ρεθύμνου αλλά και στις υπόλοιπες παραλίες του νομού Ρεθύμνου.
Τα περισσότερα περιστατικά αφορούν τουρίστες χωρίς ωστόσο να εξαιρούνται και οι Έλληνες που μπορεί να βρεθούν σε κίνδυνο ενώ κολυμπούν.
Δυστυχώς δεν είναι πάντα ευχάριστη η κατάληξη για λουόμενους, οι οποίοι αγνοώντας τις συμβουλές των λιμενικών αρχών αλλά και τα προειδοποιητικά σήματα των ναυαγοσωστών, βλέπουν τη θάλασσα σαν ένα παιγνίδι, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες. Η λίστα θανάτου από πνιγμούς μετρά πολλά θύματα κάθε χρόνο, πανελλαδικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, σε υψηλά επίπεδα κυμαίνονται και φέτος τα περιστατικά πνιγμών στη θάλασσα. Για το 2016, από την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου, δηλαδή από την 1η Μαΐου έως και τις 11 Ιουλίου, μέσα σε διάστημα 2 μηνών περίπου, πνίγηκαν στη θάλασσα από διάφορες αιτίες, 96 άτομα στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών.
Πέρυσι, για το αντίστοιχο διάστημα, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος, ο τραγικός απολογισμός ήταν 105 άτομα, ενώ συνολικά το καλοκαίρι του 2015- από την 1η Μαΐου έως τις 31 Αυγούστου- «χάθηκαν» από πνιγμό συνολικά 146 άτομα, Έλληνες και ξένοι.
Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος επισημαίνουν ότι οι λουόμενοι δεν θα πρέπει να κολυμπάνε εάν δεν έχουν περάσει τουλάχιστον δύο ώρες από τη λήψη τροφής ή εάν έχουν καταναλώσει αλκοόλ, θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες των ναυαγοσωστών όταν υπάρχουν στην παραλία και να μην απομακρύνονται πέρα από τις σημαδούρες.
Για τους ηλικιωμένους που λαμβάνουν κάποια φαρμακευτική αγωγή τονίζουν ότι είναι καλό να συμβουλευθούν τον γιατρό τους και να αποφεύγουν τη μετακίνησή τους στις θαλάσσιες περιοχές, όταν οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα υψηλές.
Σημειώνεται ότι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ο κάθε πολίτης μπορεί να επικοινωνεί με την άμεση δράση του Λιμενικού Σώματος στον αριθμό 108.