Τον δικό τους Γολγοθά, ο οποίος απ’ ότι φαίνεται θα είναι μακρύς, ανεβαίνουν το τελευταίο διάστημα δεκάδες άτομα που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες και αλλεργίες. Η άνοιξη σε συνδυασμό με την αφρικανική σκόνη -που «έπνιξε» και το Ρέθυμνο- έχει στείλει στο νοσοκομείο αρκετά άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, ενώ παρατηρείται και έξαρση των αλλεργιών.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο αέρας από την Αφρική μεταφέρει μικρόβια και αέρια, ενώ πιο σπάνια έχουν παρατηρηθεί στην ατμόσφαιρα και τοξικά αέρια που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά επεισόδια υγείας.
Ο διευθυντής την πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου Ρεθύμνου, κ. Κων/νος Καλλέργης, μιλώντας σχετικά στα «Ρ.Ν.» επεσήμανε πως οι εναλλαγές του καιρού και ιδιαίτερα ο νοτιάς και η αφρικανική σκόνη, ενοχλούν πολύ περισσότερο τα άτομα που πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα και είναι αλλεργικοί. «Και αυτό διότι, σύμφωνα με τον κ. Καλλέργη, η γύρη των λουλουδιών -που μεταφέρεται ευκολότερα με τον αέρα- κυκλοφορεί στην ατμόσφαιρα, άρα τα άτομα αυτά εκδηλώνουν συμπτώματα κάθε φορά που έχουμε αλλαγές του καιρού».
Ημέρες μαρτυρίου όμως βιώνουν κυριολεκτικά αυτή την περίοδο, τα άτομα που παρουσιάζουν αλλεργική ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα και βρογχικό άσθμα, καθώς είναι αναγκασμένα να πηγαινοέρχονται αρκετά συχνά στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου, ενώ κάποια από αυτά χρειάζεται ακόμα και να νοσηλευτούν, ώστε να αντιμετωπιστούν με τον τρόπο τα προβλήματά τους.
Σε γενικές γραμμές πάντως, η άνοιξη και το φθινόπωρο είναι οι δύο βασικές εποχές του χρόνου που μετατρέπονται σε εφιάλτη για τα άτομα που πάσχουν από αυτές τις ασθένειες, ενώ σοβαρές δυσκολίες αντιμετωπίζουν και κατά τις εναλλαγές του καιρού και ειδικότερα όταν επικρατούν νότιοι άνεμοι που συνοδεύονται από αφρικανική σκόνη, όπως αυτές τις ημέρες.
«Είναι αλήθεια -σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κων/νος Καλλέργης- ότι δεν μπορεί κανείς εύκολα να προφυλαχτεί την άνοιξη. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάποια συστηματική μέτρηση για το πότε ανθεί κάθε φυτό, ώστε να ξέρουμε πότε θα εκδηλωθούν οι αλλεργίες στα άτομα αυτά. Είναι γνωστό ότι το Μάιο είναι η ανθοφορία της ελιάς και τότε έχουμε πολλά πρόβλημα, όμως, υπάρχουν και αλλά άλλα φυτά που προκαλούν τις αλλεργίες.
Αυτές τις ημέρες πάντως, αρκετοί ήταν οι άνθρωποι που έσπευσαν στο νοσοκομείο για να ζητήσουν βοήθεια. Ευτυχώς όμως, δεν ήταν πολλοί. Και τούτο διότι πλέον έχουν μάθει πως θα προφυλαχτούν ή φροντίζουν να παίρνουν έγκαιρα τα φάρμακά τους. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που κάνουμε εμείς είναι να εκπαιδεύουμε τους ασθενείς μας ώστε να μάθουν να ξεκινούν έγκαιρα την θεραπεία τους για να μην εξελιχθεί το πρόβλημα τους και να χρειάζονται εισαγωγή στο νοσοκομείο για νοσηλεία. Ωστόσο, αυτές τις ημέρες οι εισαγωγές ήταν -αυτό που λέμε εμείς οι γιατροί- οι αναμενόμενες. Για παράδειγμα από την αρχή της εβδομάδας μέχρι σήμερα, είχαμε μόνο δύο εισαγωγές που ήταν κάπως βαριά περιστατικά.».
Σύμφωνα με τον διευθυντή της πνευμονολογικής κλινικής του ρεθυμνιώτικου νοσοκομείου, οι ασθενείς θα πρέπει να είναι γνωρίζουν πολύ καλά το πρόβλημα τους, ώστε να αντιμετωπίζουν έγκαιρα και αποτελεσματικά την αλλεργία τους, ενώ σε καμία περίπτωση, όπως λέει, δεν θα πρέπει να παίρνουν αψήφιστα αυτό που τους συμβαίνει. «Τα άτομα που αδιαφορούν γι’ αυτό που τους συμβαίνει και θεωρούν ότι είναι ένα απλό «μπούκωμα» και θα περάσει, μπορεί μελλοντικά να τους δημιουργηθεί κάποιο πιο σοβαρό πρόβλημα. Κατά συνέπεια, καλό είναι να γνωρίζουν τι έχουν και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των γιατρών τους. Πάντως, όταν κάποιος είναι αλλεργικός, μπορεί να εκδηλώσει ή αλλεργική ρινίτιδα, ή επιπεφυκίτιδα ή βρογχικό άσθμα. Το πιο σύνηθες είναι η ρινίτιδα. Από εκεί ξεκινάει η αλλεργία και σιγά – σιγά μπορεί να επεκταθεί και να εκδηλωθεί και βρογχικό άσθμα», συμπλήρωσε ο κ. Καλλέργης.
Συμπτώματα
Οι επιστήμονες πάντως, κρούουν το «καμπανάκι» προειδοποιώντας ότι τα συμπτώματα των αλλεργιών πολλές φορές μοιάζουν με εκείνα του κοινού κρυολογήματος. Όμως, τα συμπτώματα είναι επαναλαμβανόμενα και δεν περνούν εύκολα, τότε ο ασθενείς θα πρέπει να επισκεφθεί άμεσα τον γιατρό του για να γίνει έγκαιρα διάγνωση και να του χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία.
Χαρακτηριστικά στο σημείο αυτό ο κ. Καλλέργης σημείωσε τα παρακάτω: «Αυτό που πρέπει να προσέξουμε πολλές φορές είναι ότι η αλλεργία μοιάζει με το κοινό κρυολόγημα επειδή έχουν περίπου τα ίδια συμπτώματα. Και επειδή και το κρυολόγημα κάνει ρινική συμφόρηση, φτάρνισμα και καταρροή, πολλοί τα συγχέουν και δεν καταλαβαίνουν αν είναι αλλεργία αυτό που έχουν ή ένα απλό κρυολόγημα. Όταν όμως το φαινόμενο είναι επαναλαμβανόμενο -κυρίως την άνοιξη, το φθινόπωρο και γενικά στις αλλαγές του καιρού- τότε δεν είναι κρυολόγημα, αλλά η εκδήλωση της αλλεργίας.
Η αλλεργία επίσης, δεν ακολουθεί κάποιον από μικρή ηλικία. Μπορεί να την εμφανίσει στη διάρκεια της ζωής του και όταν αυτό συμβεί, τότε θα τον συνοδεύει για τα υπόλοιπα χρόνια του. Ωστόσο, μπορεί να υπάρξουν περίοδοι στη ζωή του ασθενούς που δεν θα αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα, καθώς η αλλεργία μπορεί να κάνει «διαλλείματα» ακόμα και πέντε με έξι χρόνια. Πρέπει όμως να το ξέρει κάποιος ότι είναι αλλεργικός, διότι θα πρέπει να καταγραφεί και στο ιστορικό του, ώστε να γνωρίζει και ο γιατρός τι ακριβώς συμβαίνει για να προσέξει και τι είδους φάρμακα θα πρέπει να του χορηγήσει. Όταν δεν υπάρχει συνδυασμός αλλεργίας και καπνίσματος, τότε τα πράγματα περιπλέκουν πολύ περισσότερο. Σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής θέλει ιδιαίτερη προσοχή και κυρίως αυτό που θα πρέπει πρωτίστως να κάνει είναι να σταματήσει το κάπνισμα, ώστε να περιορίσει τους επιβαρυντικούς παράγοντες για την υγεία του».
Μέτρα προστασίας
Και επειδή οι αλλεργίες δεν έχουν φύλλο και ηλικία, ο καλύτερος τρόπος για να προφυλαχτούμε όλοι και να προστατεύσουμε τον οργανισμό μας από τον αόρατο «εχθρό» είναι να μην αερίζουμε το σπίτι μας τις ημέρες που η ατμόσφαιρα είναι επιβαρυμένη από την αφρικανική σκόνη, ώστε να μην εισάγεται αέρας, ο οποίος στην ουσία δεν είναι καθαρός.
Επίσης, οι χρόνια πάσχοντες και οι αλλεργικοί θα πρέπει να περιορίζουν τις εξόδους τους και να αποφεύγουν να μετακινούνται τις πρωινές και τις απογευματινές ώρες, ενώ δεν θα πρέπει να παραλείπουν να φορούν και μάσκα. Σε ότι αφορά εκείνους που δεν έχουν προβλήματα υγείας, αλλά απλά εμφανίζουν συμπτώματα καταρροής, έχουν κατακόκκινα μάτια ή φταρνίζονται συνέχεια, καλό θα είναι να κάνουν υπομονή και πλύσεις με φυσικό δάκρυ στα μάτια και με θαλασσινό νερό στη μύτη.