Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού αποτελεί το πρώτο και καθοριστικό βήμα για την αντιμετώπισή του, τόνισαν οι ειδικοί επιστήμονες στη διάρκεια του επιστημονικού συνεδρίου που διοργάνωσε το Σαββατοκύριακο στο Ρέθυμνο η Ιατρική Εταιρία.
Τα νέα δεδομένα των επιστημονικών ερευνών, ο διαχωρισμός των μύθων και της αλήθειας αναλύθηκαν διεξοδικά από χειρουργούς και ογκολόγους, που συμμετείχαν στο συνέδριο.
Οι καθηγητές εφιστούν την προσοχή για το συστηματικό έλεγχο με μια μαστογραφία για όλες τις γυναίκες που είναι άνω των 40 ετών, ενώ για τον πληθυσμό που περιλαμβάνεται στις ομάδες υψηλού κινδύνου η μαστογραφία κρίνεται απαραίτητη από νεαρότερη ηλικία.
Ιδιαίτερη βαρύτητα στην εξέταση της μαστογραφίας μια φορά το χρόνο έδωσε και ο Χ. Κουρούσης Δρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Παθολόγος-Ογκολογικού Τμήματος Κλινικής ΙΑΣΗΣ που ήταν συντονιστής στην στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Από τη διάγνωση στην θεραπευτική αντιμετώπιση», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σήμερα η πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι εφικτή, αρκεί να γίνεται ο έλεγχος όταν πρέπει να γίνεται. Δηλαδή ο έλεγχος σημαίνει ότι οι γυναίκες που είναι από την ηλικία των 40 ετών και πάνω να κάνουν μαστογραφία, μία φορά το χρόνο. Δεν χρειάζεται καμία άλλη εξέταση, η μαστογραφία είναι υπεραρκετή για την πρώιμη διάγνωση αυτού του καρκίνου. Μαστογραφία σε μικρότερες ηλικίες χρειάζεται αλλά μόνο σε περιπτώσεις όπου γυναίκες εντάσσονται στην κατηγορία υψηλού κινδύνου. Αυτές είναι ειδικές κατηγορίες όπως οι γυναίκες με κληρονομικό καρκίνο. Μπορούμε να κάνουμε ψηλαφητό έλεγχο αλλά όχι μαστογραφία πριν την ηλικία των 40 ετών. Ο καρκίνος του μαστού είναι ένας καρκίνος κατά βάση των ηλικιωμένων γυναικών, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η ηλικία. Όσο αυξάνεται τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος εκδήλωσης νεοπλασίας» ενώ σε ότι αφορά τον κίνδυνο μετάστασής του ανέφερε πως αυτός είναι μικρός τονίζοντας πως: «Υπάρχει πάντα η πιθανότητα να υποτροπιάσει ο καρκίνος του μαστού, αλλά ο κίνδυνος μετάστασης είναι σχετικά μικρός. Γιατί ο καρκίνος του μαστού δεν έχει μόνο μία μορφή -τελευταία μπορούμε και ξεχωρίζουμε όλο και περισσότερες κατηγορίες καρκίνου του μαστού και αυτό μας βοηθά να επιλέξουμε την ανάλογη θεραπεία. Π.χ. με μία ειδική εξέταση, η οποία αναγνωρίζει μέσω γονιδίων το είδος του όγκου. Από εκεί μπορούμε να κατατάξουμε αν μια γυναίκα έχει υψηλού κινδύνου όγκο ή όχι και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό».
Ανάλογη σε ότι αφορά την επιτακτική ανάγκη εξέτασης του γυναικείου πληθυσμού, ήταν και η τοποθέτηση του κ. Η. Σανιδά, επίκουρου καθηγητή γενικής χειρουργικής, Πανεπιστημίου Κρήτης χειρούργος, ογκολόγος με εξειδίκευση στις παθήσεις του µαστού, ο οποίος τόνισε πως έχει ελαττωθεί σημαντικά η θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού και μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η ελάττωση της θνητότητας του καρκίνου του μαστού οφείλεται σε δύο πράγματα. Πρώτον στο γεγονός ότι πλέον ανακαλύπτουμε περισσότερες νεοπλασίες, όταν είναι μη ψηλαφητές και η συμβολή της μαστογραφίας είναι το νούμερο ένα. Στη μαστογραφία οφείλεται ότι βρίσκουμε νεοπλασίες σε πολύ αρχικό στάδιο. Δεύτερον χάρη στην πρόοδο των θεραπειών.
Σε ότι αφορά τη μαστογραφία τονίζεται ότι οι γυναίκες θα πρέπει να αρχίσουν τις μαστογραφίες από την ηλικία των 40 και μετά, όχι νωρίτερα εκτός αν έχουν κάποιο αυξημένο κίνδυνο, τον οποίο θα εντοπίσει ο γιατρός τους. Η μαστογραφία θα πρέπει να γίνεται μέχρι όσο η γυναίκα βρίσκεται σε φυσική κατάσταση να μπορεί να κάνει τη μαστογραφία της. Επισήμως δεν υπάρχει ανώτερο όριο πάνω από το οποίο θα πρέπει μια γυναίκα να σταματάει τη μαστογραφία».
Σημαντικό στοιχείο, το οποίο υπογραμμίστηκε στη διάρκεια του συνεδρίου είναι ότι κατά κύριο λόγο ο καρκίνος του μαστού δεν είναι κληρονομικός. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του κ. Σανιδά, ο οποίος τόνισε: «Είναι πάρα πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι στον καρκίνο του μαστού δεν παίζει μείζονα ρόλο η κληρονομικότητα. Από τις 100 γυναίκες που έχουν καρκίνο του μαστού μόνο στις πέντε οφείλεται σε κληρονομικότητα. Φυσικά υπάρχουν πολλές περισσότερες γυναίκες, οι οποίες έχουν οικογενειακό ιστορικό χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι όποια γυναίκα έχει οικογενειακό ιστορικό αυτομάτως έχει και κληρονομικότητα. Αυτό ενδεχομένως θα μπορούσε κάποιος να το συναντήσει σε περιπτώσεις όπου αν γυναίκες έχουν καρκίνο του μαστού κάτω από την ηλικία των 50 ετών, αν έχουν γυναίκες και στους δύο μαστούς, αν υπάρχει άνδρας με καρκίνο του μαστού. Αυτές είναι οι περιπτώσεις που πιθανών να υπάρχει κάποια κληρονομικότητα. Το μήνυμα είναι ότι οι περισσότερες κακοήθειες είναι τυχαίες, λίγες είναι κληρονομικές».
Σε ότι αφορά την μαστεκτομή, σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν είναι πανάκεια για τις γυναίκες με διαγνωσμένο καρκίνο του μαστού, ενώ σύμφωνα με τον κ. Σανιδά εκείνες οι γυναίκες που προληπτικά προχωρούν στην μαστεκτομή δεν είναι βέβαιο ότι δεν θα προσβληθούν από τη νόσο. Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του ο κ. Σανιδάς, ανέφερε:
«Υπάρχει μια παρανόηση σχετικά με τη μαστεκτομή. Υπάρχουν γυναίκες οι οποίες είναι με διαγνωσμένο καρκίνο του μαστού και υπάρχουν μερικοί που λένε βγάλε το μαστό για να ησυχάσεις. Νομίζοντας ότι κάνουμε τη μαστεκτομή, μια γυναίκα που πάσχει επαναλαμβάνω από καρκίνο, νομίζει ότι δεν θα έχει πρόβλημα. Αυτό είναι μια μεγάλη παρανόηση. Μια γυναίκα, η οποία θα κάνει καρκίνο του μαστού και θα κάνει μαστεκτομή έχει τις ίδιες πιθανότητες να ζήσει και με μία γυναίκα, η οποία θα διατηρήσει το μαστό της και θα κάνει την ακτινοβολία της. Αυτές οι δύο γυναίκες θα ζήσουν ακριβώς το ίδιο άσχετα με τη θεραπεία, εφόσον όμως διατηρούνται κάποιες βασικές αρχές, που δεν είναι του παρόντος. Το νόημα είναι ότι μια γυναίκα που θα κάνει μαστεκτομή δεν είναι πλήρως εξασφαλισμένη. Σχετικά με περιπτώσεις που γυναίκες κάνουν προληπτική μαστεκτομή. Πρόκειται για γυναίκες υψηλού κινδύνου, οι οποίες δεν έχουν εκδηλώσει κακοήθεια. Βγάζουν το μαστό προληπτικά και σε αυτές ακόμα, ενώ ελαττώνεται η πιθανότητα να πάθουνε καρκίνο του μαστού σε ποσοστό 90-95% εξακολουθεί ακόμα και σε αυτές να υπάρχει η πιθανότητα να πάθουν. Αυτό γιατί δεν υπάρχει η τέλεια μαστεκτομή. Πάντα υπάρχουν κύτταρα του μαστού που μένουν πίσω και σε αυτά τα κύτταρα μπορεί να εκδηλωθεί».
Ο πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρίας Ρεθύμνου Πέτρος Γιαννετάκης που ήταν και ο διοργανωτής του επιστημονικού συνεδρίου επίσης αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση της νόσου τονίζοντας πως: «Για τον καρκίνο του μαστού είναι πάρα πολύ σημαντικό να γίνει πρώιμη διάγνωση. Βέβαια πρόοδοι σημαντικοί έχουνε γίνει και στη θεραπεία του προχωρημένου καρκίνου του μαστού. Το ζητούμενο είναι να μην φτάνουμε στην ανάγκη να πρέπει να κάνουμε θεραπεία».