Σε υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα αναδεικνύεται η έλλειψη πόρων για την απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης. Αν και έχουν μεσολαβήσει δυο χρόνια περίπου από την ίδρυση της εταιρίας Ο.Α.Κ. Α.Ε., στη δικαιοδοσία της οποίας μεταβιβάστηκε η ευθύνη της υλοποίησης όλων των έργων υποδομής της Κρήτης, η οικονομική δυσχέρεια παραμένει, με αποτέλεσμα να αναζητείται η αναπτυξιακή ώθηση που επρόκειτο να δοθεί στο νησί, μετά την ίδρυση του υπερφορέα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για το έτος 2014 ο Ο.Α.Κ. δεν έλαβε την επιχορήγηση που προβλέπεται για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του, με αποτέλεσμα οι μηνιαίες υποχρεώσεις να καλύπτονται με δυσκολία από τα έσοδα διαχείρισης και διάθεσης του νερού. Και μπορεί σε ό,τι αφορά τους μισθούς των 300 περίπου υπαλλήλων, τα ενοίκια και αρκετά ακόμα λειτουργικά θέματα που επηρεάζουν την καθημερινότητα στον Οργανισμό, να μην έχει παρουσιαστεί μέχρι στιγμής σοβαρό πρόβλημα, ωστόσο η οικονομική αδυναμία που υπάρχει – η οποία οφείλεται στην απουσία χρηματοδότησης από το κράτος- αναδεικνύεται από το χρέος του Οργανισμού προς τη ΔΕΗ που ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ. Επειδή το κόστος της κατανάλωσης ρεύματος είναι αδύνατο να πληρωθεί, ο Ο.Α.Κ. έχει έρθει σε συμφωνία με τη ΔΕΗ, για μεταφορά της καταβολής του ποσού εντός του πρώτου εξαμήνου του 2015.
Η διοίκηση του αναπτυξιακού οργανισμού τηρεί στάση αναμονής, εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της για την σημερινή οικονομική κατάσταση, ωστόσο παρά το γεγονός ότι εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου τα πάντα έχουν «παγώσει» στα υπουργεία, αισιοδοξεί ότι σύντομα θα μπουν οι τελικές υπογραφές στις δυο αποφάσεις που πέρασαν προ μηνός περίπου από τη Βουλή και οι οποίες προβλέπουν την καταβολή της ετήσιας επιχορήγησης, ύψους 2,5 εκατ. ευρώ και την καταβολή της χρηματοδότησης για την πληρωμή των δανείων που «κληρονόμησε» ο Ο.Α.Κ. από τον ΟΑΝΑΚ και τον ΟΑΔΥΚ, ύψους 2,3 εκατ. ευρώ περίπου.
Να σημειωθεί ότι ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης έχει λάβει χρηματοδότηση συνολικού ύψους 3,8 εκατ. ευρώ περίπου για το 2014, εκ των οποίων τα 3,5 εκατ. ευρώ δόθηκαν για την πληρωμή μέρους των χρεών του ΟΑΝΑΚ και τα υπόλοιπα διατέθηκαν σε οικονομικές υποχρεώσεις που αφορούν τον πρώην ΟΑΔΥΚ.
Αναλυτικότερα :
Σε οικονομική δυσχέρεια ο Ο.Α.Κ.
ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ
• Ο Οργανισμός δεν έλαβε επιχορήγηση το 2014-Με δυσκολία η κάλυψη των λειτουργικών υποχρεώσεων
• Σε εκκρεμότητα η αποπληρωμή των χρεών που «κληρονομήθηκαν»
Μεγάλη οικονομική δυσχέρεια αντιμετωπίζει ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης. Παρά το γεγονός ότι έχουν μεσολαβήσει δυο χρόνια περίπου από την ίδρυση της εταιρείας Ο.Α.Κ. Α.Ε., στη δικαιοδοσία της οποίας μεταβιβάστηκε η ευθύνη της υλοποίησης όλων των αναπτυξιακών έργων της Κρήτης, σε εκκρεμότητα παραμένουν σοβαρά ζητήματα που αφορούν την απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού.
Όπως είχε επισημανθεί από την πρώτη ημέρα ίδρυσης του Ο.Α.Κ., που απορρόφησε τον ΟΑΔΥΚ., τον Ο.ΑΝ.Α.Κ., την καταργούμενη εταιρία «Υποδομές Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε.», την ΕΥΔΕ ΒΟΑΚ, την ΕΥΔΕ Αποσελέμη, ενώ παράλληλα του εκχωρήθηκαν αρμοδιότητες όπως ο σχεδιασμός, η μελέτη, η κατασκευή, η λειτουργία, η εκμετάλλευση, η διαχείριση των υδάτινων πόρων, η διαχείριση έργων υποδομής, ζητούμενο αποτελεί η εξασφάλιση πόρων για την υλοποίηση των έργων αυτών και η αποπληρωμή των χρεών των συγχωνευόμενων οργανισμών. Ωστόσο μέχρι σήμερα οι «κάνουλες» χρηματοδότησης του κεντρικού κράτους παραμένουν κλειστές, με αποτέλεσμα ο Οργανισμός να αντιμετωπίζει το παρόν με προβληματισμό και το μέλλον με ανησυχία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για το έτος 2014 ο Ο.Α.Κ. δεν έλαβε την επιχορήγηση που προβλέπεται για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του, με αποτέλεσμα οι μηνιαίες υποχρεώσεις να καλύπτονται με δυσκολία από τα έσοδα διαχείρισης και διάθεσης του νερού. Και μπορεί σε ό,τι αφορά τους μισθούς των 300 περίπου υπαλλήλων, τα ενοίκια και αρκετά ακόμα λειτουργικά που επηρεάζουν την καθημερινότητα στον Οργανισμό, να μην έχει παρουσιαστεί μέχρι στιγμής σοβαρό πρόβλημα, ωστόσο η οικονομική αδυναμία που υπάρχει – η οποία οφείλεται στην απουσία χρηματοδότησης από το κράτος- αναδεικνύεται από το χρέος του Οργανισμού προς τη ΔΕΗ που ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ. Επειδή το κόστος της κατανάλωσης ρεύματος είναι αδύνατο να πληρωθεί, ο Ο.Α.Κ. έχει έρθει σε συμφωνία με τη ΔΕΗ, για μεταφορά της καταβολής του ποσού εντός του πρώτου εξαμήνου του 2015.
Εν αναμονή των αποφάσεων εκταμίευσης χρημάτων
Η διοίκηση του αναπτυξιακού οργανισμού τηρεί στάση αναμονής και παρά το γεγονός ότι εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου τα πάντα έχουν «παγώσει» στα υπουργεία, αισιοδοξεί ότι σύντομα θα μπουν οι τελικές υπογραφές στις δυο αποφάσεις που πέρασαν προ μηνός περίπου από τη Βουλή και οι οποίες προβλέπουν την καταβολή της ετήσιας επιχορήγησης και την καταβολή της χρηματοδότησης, για την πληρωμή των δανείων που «κληρονόμησε» ο Ο.Α.Κ. από τον ΟΑΝΑΚ και τον ΟΑΔΥΚ.
Συγκεκριμένα, εφόσον πάρουν υπουργικές υπογραφές και δημοσιευτούν στο ΦΕΚ οι αποφάσεις, ο Οργανισμός θα λάβει ποσό 2,5 εκατ. ευρώ περίπου για την επιχορήγηση και ποσό 2,3 εκατ. ευρώ περίπου για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων δόσεων δανείων στις τράπεζες, που αφορούν τους συγχωνευόμενους φορείς.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, κ. Λευτέρη Κοπάση, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης έχει λάβει χρηματοδότηση συνολικού ύψους 3,8 εκατ. ευρώ περίπου για το 2014, εκ των οποίων τα 3,5 εκατ. ευρώ δόθηκαν για την πληρωμή μέρους των χρεών του ΟΑΝΑΚ και τα υπόλοιπα διατέθηκαν σε οικονομικές υποχρεώσεις που αφορούν τον πρώην ΟΑΔΥΚ.
Λ. Κοπάσης: «Μεταφέρθηκαν αρμοδιότητες χωρίς πόρους»
Ο κ. Κοπάσης, σε δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.», παραδέχτηκε ότι το 2014 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά, καθώς ο Οργανισμός κλήθηκε να παράξει έργο χωρίς να διαθέτει κρατικούς πόρους. Αναφέρθηκε στην ολιγωρία του ελληνικού δημοσίου και επεσήμανε ότι οι εκχώρηση αρμοδιοτήτων είναι αναγκαίο να συνοδεύεται από τους αντίστοιχους πόρους.
Ειδικότερα, ο διευθύνων σύμβουλος του Ο.Α.Κ. δήλωσε: «Παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση σε σχέση με την υλοποίηση όσων προβλέπονται από την ίδρυση του Οργανισμού. Ενός οργανισμού ο οποίος είναι απολύτως παραγωγικός. Δεν μπορεί να μεταφέρονται στον Ο.Α.Κ. έργα, αρμοδιότητες κ.τ.λ., χωρίς να υπάρχει χρηματοδότηση.
Το 2014 εισπράξαμε από το υπουργείο 3,8 εκατ. ευρώ περίπου. Το ποσό μπορεί να φαίνεται μεγάλο σε σχέση με τις χρηματοδοτήσεις γενικότερα, ωστόσο τα 3,5 εκατ. ευρώ πήγαν στη μαύρη τρύπα του ΟΑΝΑΚ και τα υπόλοιπα σε υποχρεώσεις που αφορούσαν τον πρώην ΟΑΔΥΚ.
Είναι θετικό ότι οι μισθοί και το σύνολο σχεδόν των λειτουργικών, εκτός από την ΔΕΗ που μεταφέραμε την πληρωμή του υπολοίπου στο πρώτο εξάμηνο του 2015, καλύπτονται από τα έσοδα του Οργανισμού, όμως κατά τα άλλα υπάρχει σοβαρή δυσχέρεια».
Αναφερόμενος στις τροπολογίες που πέρασαν προτού διαλυθεί η Βουλή, οι οποίες σχετίζονται με την εκταμίευση χρημάτων προς τον Οργανισμό, ο κ. Κοπάσης τόνισε: «Πέρασαν δυο τροπολογίες που αφορούν την επιχορήγηση και είναι σε αναμονή η δημοσίευση των υπουργικών αποφάσεων στο ΦΕΚ, για την καταβολή της επιχορήγησης. Είναι δυσδιάκριτο αν αυτό είναι προεκλογικό ή αν έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για την καταβολή των χρημάτων, όμως αναμένουμε.
Η μια τροπολογία αφορά την επιχορήγηση και η άλλη την χρηματοδότηση των δανείων του πρώην ΟΑΝΑΚ και του πρώην ΟΑΔΥΚ. Είναι σε αναμονή η υπογραφή της κοινής υπουργικής απόφασης, προκειμένου να καταβληθούν οι ληξιπρόθεσμες δόσεις των δανείων προς τις τράπεζες.
Και τα δυο αυτά, εφόσον υλοποιηθούν σύντομα, θα αποτελέσουν ανακούφιση για τον Οργανισμό».