Σε αγώνα επιβίωσης βρίσκονται εδώ και πολλούς μήνες τα εμπορικά καταστήματα του Ρεθύμνου προσπαθώντας να παραμείνουν ανοιχτά εν μέσω μιας πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης που έχει επιφέρει βαρύ οικονομικό πλήγμα στις επιχειρήσεις.
Οι καθηλωμένοι τζίροι συνέπεια της οικονομικής δυσχέρειας που χαρακτηρίζει την συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών, με δεδομένες τις απώλειες εκατοντάδων θέσεων εργασίας κυρίως όσων δραστηριοποιούνταν στον τουριστικό κλάδο, αλλά και γενικότερα της συρρίκνωσης του εισοδήματος εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, σε συνδυασμό με την τεράστια συρρίκνωση της τουριστικής κίνησης και κατ’ επέκταση των τουριστικών εσόδων, προκάλεσε αλυσιδωτές συνέπειες στην τοπική οικονομία, για την οποία ο τουρισμός αποτελεί βασική πηγή εσόδων και οι καλοκαιρινοί μήνες έσωζαν σχεδόν κάθε χρόνο την παρτίδα στην εμπορική αγορά του Ρεθύμνου. Το ρευστό έχει στερέψει από την αγορά, τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Γιώργος Πολιουδάκης, ο οποίος επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Οι τουρίστες δεν ήρθαν, τα ξενοδοχεία υπολειτούργησαν, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό δεν δούλεψαν, αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η αγορά να «στεγνώσει».
Τα πρώτα λουκέτα καταγράφηκαν στην αγορά αμέσως μετά την περίοδο του lockdown, καθώς επιχειρήσεις παραδοσιακές με σειρά ετών λειτουργίας σε εμπορικούς δρόμους της πόλης κατέβασαν ρολά αδυνατώντας να ανταποκριθούν οικονομικά στα νέα δεδομένα. Από την άλλη όσοι παραμένουν ανοιχτοί αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα με χρέη και σειρά οικονομικών υποχρεώσεων να «τρέχουν».
Βασικότερο πρόβλημα σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Γιώργο Πολιουδάκη, είναι η απουσία ρευστότητας. Μοναδική ανάσα σύμφωνα με τον ίδιο αποτελεί το μέτρο που αφορά στην επιστρεπτέα προκαταβολή, το οποίο, όπως είπε ο κ. Γιώργος Πολιουδάκης, αποτελεί τη μοναδική αλλά σημαντική «ένεση» ρευστότητας για τις επιχειρήσεις, αφού είναι μια μορφή ενίσχυσης με άτοκο δάνειο και αποπληρωμή σε 48 δόσεις σε πέντε χρόνια με ένα έτος χάριτος.
Αντιθέτως, όπως λέει, η μη επιστρεπτέα προκαταβολή μέσω της Περιφέρειας Κρήτης, που αφορά σε κονδύλι ύψους 50 εκ. ευρώ δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του μεγαλύτερου αριθμού των επιχειρηματιών, αφού οι όροι δεν είναι ευνοϊκοί. Για το λόγο αυτό με επιστολή τους προς τον περιφερειάρχη Κρήτης, οι εμπορικοί σύλλογοι του νησιού ζητούν αφενός αύξηση του ποσού και ταυτόχρονα ευνοϊκότερους όρους, ώστε να μπορούν καλυφτούν οι αυξημένες ανάγκες των επιχειρηματιών του νησιού.
Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το γεγονός ότι πολλοί επιχειρηματίες λόγω της παρούσας ρευστότητας αδυνατούν να προμηθευθούν και το απαραίτητο για τους ίδιους εμπόρευμα εν όψει χειμώνα: «Αυτό που χρειάζονται οι έμποροι για να μπορέσουν να διατηρήσουν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους είναι ρευστότητα και φοροελαφρύνσεις. Ο μόνος τρόπος για να μπορέσει να συγκρατηθεί αυτό το συνεχόμενο «λουκέτο» στα καταστήματα είναι να χορηγηθούν στις επιχειρήσεις χαμηλότοκα και μακροπρόθεσμα δάνεια. Οι τράπεζες θα πρέπει να βοηθήσουν με ευνοϊκούς όρους τους εμπόρους για να μπορέσουν να «σώσουν» τις επιχειρήσεις τους, γιατί με τους υφιστάμενους όρους αυτοί που πραγματικά το έχουν ανάγκη δεν μπορούν να πάρουν δάνειο».
Ο χειμώνας προμηνύεται ιδιαίτερα δύσκολος όπως λέει στα «Ρ.Ν.» ο Γιώργος Πολιουδάκης, επισημαίνοντας πως «οι υγειονομικές εξελίξεις, που μόνο καλές δεν εμφανίζονται, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας και ανάκαμψης. Φοβάμαι ότι η κατάσταση, από πολλή άσχημη θα καταλήξει σε δραματική» είπε χαρακτηριστικά.
Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης έχει αποστείλει σχετική επιστολή στον περιφερειάρχη μαζί με άλλους φορείς -οικονομικά και εμποροβιομηχανικά επιμελητήρια- ζητώντας διόρθωση των κριτηρίων, ώστε να αρθούν οι ανισοκατανομές στη βαθμολογία και να καταστεί ορθολογικότερη η αξιολόγηση των επιχειρήσεων και να ενταχθούν όσες περισσότερες γίνεται στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης που αφορά την ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19. Παράλληλα ζητούν από τον κ. Αρναουτάκη να δοθεί παράταση τουλάχιστον 30 ημερών στην υποβολή των αιτήσεων αλλά και να διεκδικήσει πρόσθετα κονδύλια για την ενίσχυση ρευστότητας των επιχειρήσεων, καθώς το πρόγραμμα που είναι στον «αέρα» θα καλύψει ένα μόνο μικρό ποσοστό από τις χιλιάδες αιτήσεις που πρόκειται να υποβληθούν.
Έως 2/11 ανοιχτή η πλατφόρμα με βελτιωμένους όρους
Ανοικτή έως την ερχόμενη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου θα μείνει η πλατφόρμα για την «επιστρεπτέα προκαταβολή» λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος, ενώ το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να βελτιώσει τους όρους της έγκρισης αυτών των χαμηλότοκων δανείων.
Η νέα απόφαση δημοσιεύθηκε ήδη σε ΦΕΚ. Με αυτήν κατ’ αρχήν και κατ’ εξαίρεση, μπορούν να υποβάλουν αίτηση και οι επιχειρήσεις, που δήλωσαν μεν έως την 28η Σεπτεμβρίου στοιχεία εσόδων στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Τα έσοδά μου», στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ, αλλά δεν είχαν υποβάλει έως αυτήν την ημερομηνία εκδήλωση ενδιαφέροντος για χρηματοδότηση μέσω «επιστρεπτέας προκαταβολής». Έτσι, οι επιχειρήσεις που υπέβαλαν έως τώρα αίτηση και η οποία είχε απορριφθεί επειδή δεν είχαν υποβάλει εκδήλωση ενδιαφέροντος έως τις 28 Σεπτεμβρίου, έχουν τη δυνατότητα να επανυποβάλουν αίτηση έως την ερχόμενη Δευτέρα.
Παράλληλα, βελτιώνονται και οι όροι υπό τους οποίους μια επιχείρηση μπορεί να έχει «κούρεμα» 40% στην επιστρεπτέα προκαταβολή, εφόσον διατηρεί το προσωπικό της για ένα έτος. Η προηγούμενη διατύπωση της υπουργικής απόφασης για την επιστρεπτέα προκαταβολή ουσιαστικά απέκλειε από αυτό το μέτρο τις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερο προσωπικό το καλοκαίρι σε σχέση με τους προηγούμενους ή τους επόμενους μήνες. Με τη νέα διατύπωση, το κριτήριο για τον αριθμό του προσωπικού γίνεται πιο ελαστικό ως προς τον μήνα αναφοράς για τον αριθμό των εργαζομένων.
Ειδικότερα, παρέχεται δυνατότητα επιστροφής μόνο ποσοστού 60% της ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις που απασχολούσαν την 1η Αυγούστου περισσότερους από 20 εργαζόμενους, εφόσον διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό των εργαζομένων έως και την 1η Αυγούστου 2021. Σε περίπτωση, όμως, που ο αριθμός των εργαζομένων την 1η Αυγούστου 2020 είναι υψηλότερος από αυτόν της 1ης Μαρτίου 2020, το «κούρεμα» παρέχεται εφόσον η επιχείρηση διατηρήσει κατά μέσο όρο τον αριθμό των εργαζομένων του Μαρτίου έως και την 1η Αυγούστου 2021. Σε κάθε περίπτωση, εξαιρούνται οι λύσεις συμβάσεων λόγω συνταξιοδότησης ή θανάτου, οι λύσεις συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου και οι οικειοθελείς παραιτήσεις.
Παρόμοια ελαστικότητα ισχύει πλέον και ως προς την υποχρέωση διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως το τέλος του έτους, για όσους χρηματοδοτηθούν από την επιστρεπτέα προκαταβολή. Έτσι, εάν ο αριθμός εργαζομένων είναι υψηλότερος την 1η Αυγούστου σε σύγκριση με αυτόν της 1ης Μαρτίου, ως βάση υπολογισμού για την ΕΡΓΑΝΗ θα ληφθεί ο Μάρτιος.
Ταυτόχρονα, με άλλη απόφαση ορίζονται και οι προϋποθέσεις για την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν πληγεί οικονομικά, και για τους οποίους ίσχυσαν ειδικά και έκτακτα μέτρα περί απαγόρευσης ή αναστολής λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους κατά τον Αύγουστο.
Δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού είναι:
- οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι,
- οι ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων,
- οι κοινωνίες αστικού ή κληρονομικού δικαίου κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με εξαίρεση τις κοινωνίες κληρονόμων εταίρων ΕΠΕ,
- οι επιχειρήσεις με τη μορφή ομόρρυθμων, ετερόρρυθμων, περιορισμένης ευθύνης εταιρειών και ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών (ΙΚΕ), εκτός των ανωνύμων εταιρειών, οι οποίες δεν απασχολούν εργαζόμενους ή απασχολούν έως και 20 εργαζόμενους.
Η αίτηση για τη χορήγηση της αποζημίωσης υποβάλλεται ηλεκτρονικά έως και τις 2 Νοεμβρίου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myBusinessSupport», και τα 534 ευρώ καταβάλλονται στον τραπεζικό λογαριασμό ΙΒΑΝ της δικαιούχου επιχείρησης που δηλώνεται στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση του TAXISnet της ΑΑΔΕ. Η αιτούσα επιχείρηση ενημερώνεται ψηφιακά από την ΑΑΔΕ αναφορικά με την έγκριση ή απόρριψη της αίτησής της.
Κλειστά όλα τα καταστήματα την Κυριακή 1η Νοεμβρίου
Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό και τις επιχειρήσεις ότι, λόγω των έκτακτων μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού Covid-19, την προσεχή Κυριακή 1η Νοεμβρίου, παρά τα όσα ορίζονται στις διατάξεις των άρθρων 15 και 16 του ν. 4177/2013 (173 Ά), όλα τα εμπορικά καταστήματα της χώρας θα παραμείνουν κλειστά.