Παρουσία εκπροσώπων των μεταναστευτικών κοινοτήτων, των προϊσταμένων Α’ Βάθμιας και Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και εκπροσώπου του γραφείου Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου, διεξήχθη χθες στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Ρεθύμνου δημόσια ανοικτή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης παρουσιάστηκε η εικόνα για την πορεία ένταξης των παιδιών μεταναστών στο σχολικό περιβάλλον, βάσει αναφορών από τους διευθυντές των σχολείων του Ρεθύμνου, ενώ παράλληλα υπήρξε και ενημέρωση για τα Τμήματα Υποδοχής που έχουν συσταθεί σε πέντε δημοτικά σχολεία της πόλης.
Δεν υπάρχει επίσημη συνολική καταγραφή του αριθμού των μεταναστών
Πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Ρεθύμνου, Στ. Χαρκιανάκης, παρέθεσε αρχικά ένα σύντομο ιστορικό του Συμβουλίου και εξήγησε τη στόχευσή του. Αφού παρουσίασε τη σύστασή του, κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν και σε πρωτοβουλίες που τελικώς δεν προχώρησαν, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο, προκειμένου να γίνει μια συνολική καταγραφή του πληθυσμού αλλά και των αναγκών των μεταναστών που ζουν στο Ρέθυμνο. «Έχουμε μεν στη διάθεσή μας τα επίσημα στοιχεία από την Περιφέρεια αλλά, φοβάμαι ότι αυτά δεν ανταποκρίνονται 100% στον αριθμό των μεταναστών που ζουν και δραστηριοποιούνται στο Δήμο Ρεθύμνης, καθώς αφορούν τους νόμιμους μετανάστες. Προς τα παρόν αδυνατούμε να κάνουμε την καταγραφή αυτή, η οποία θα ήταν ένα χρήσιμο εργαλείο που θα μας βοηθούσε να κάνουμε κάποιες κινήσεις που εμείς θα θέλαμε», είπε επ’ αυτού ο κ. Χαρκιανάκης.
«Θα θέλαμε να προσεγγίσουμε, ήπια μέσα στην εκπαίδευση μαθητές, με δράσεις πολιτισμού και αθλητισμού»
Στη συνέχεια απευθυνόμενος στους προϊστάμενους Α’βαθμιας και Β’βάθμιας εκπαίδευσης, κ. Κοντογιάννη και κ. Ταξάκη αντίστοιχα, τους ζήτησε να μεταφέρουν στους υπόλοιπους παριστάμενους την εικόνα που έχουν διαμορφώσει οι ίδιοι από τις αναφορές των συναδέλφων τους από σχολεία της πόλης. «Θα θέλαμε να προσεγγίσουμε, ήπια μέσα στην εκπαίδευση μαθητές, με δράσεις πολιτισμού και αθλητισμού, ώστε να επιτευχθεί η συναδελφικότητα μεταξύ των παιδιών», ανέφερε στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών.
Από πλευράς του ο κ. Κοντογιάννης υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν μεγάλα προβλήματα συγκριτικά με το παρελθόν σε επίπεδο ένταξης στο σχολικό περιβάλλον για τα παιδιά μεταναστών, πράγμα που επιβεβαίωσε και ο κ. Ταξάκης, ο οποίος υπερτόνισε την ευθύνη που φέρουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί σε αυτό το επίπεδο τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να είναι προσεκτικοί». «Προβλήματα δεν μας έχουν έρθει από τα σχολεία. Είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία με τους διευθυντές όσον αφορά τους αλλοδαπούς μαθητές, οι οποίοι βιώνουν ισότιμες ευκαιρίες εκπαίδευσης με τους Έλληνες μαθητές», δήλωσε ο κ. Κοντογιάννης κάνοντας στη συνεχεία μια αναφορά στις υποστηρικτικές δομές, όπως τα Τμήματα Ένταξης και Υποδοχής που έχουν στελεχωθεί στα σχολεία της πόλης.
Ακολούθως το λόγο πήρε το μέλος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και εκπρόσωπος της Αραβικής Μεταναστευτικής Κοινότητας Ibrahim Zabia, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η «Τοπική κοινωνία έχει κερδίσει τους μετανάστες. Ευτυχώς οι ξένοι περνάνε καλά». Τη θέση του κ. Zabia υιοθέτησε κι ο υπεύθυνος του γραφείου Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου, ο οποίος δήλωσε ότι «Είμαστε δίπλα τους για να τους βοηθήσουμε όπως μπορούμε».
Ο κ. Ζαμπία, μιλώντας στα «Ρ.Ν. »επεσήμανε:
«Ελπίζω κάθε προσπάθεια που κάνει ο Δήμος ή η Περιφέρεια να μη μείνει στα λόγια. Γιατί αλήθεια υπάρχουν αλλοδαποί που είναι στο περιθώριο και σε θέματα υγείας και σε επίπεδο ένταξης. Αυτό δε συμβαίνει μόνο εδώ. Όμως εμείς εδώ ζούμε. Ελπίζω λοιπόν να βγει κάτι καλό από αυτές τις συναντήσεις και γιατί όχι την επόμενη χρονιά να υπάρχει μια Εβδομάδα Μεταναστών».
Να σημειωθεί ότι με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών, από τους παριστάμενους στην συνεδρίαση, υιοθετήθηκε ψήφισμα συμπαράστασης στους μεταναστευτικούς πληθυσμούς. «Σ’ αυτούς τους πληθυσμούς ανθρώπων που μετακινούνται ανά τη γη, ευχόμαστε η μετάβασή τους όπου κι αν πάνε, να είναι όσο το δυνατόν ανώδυνη κι η ένταξή τους ας είναι καλύτερη κι ευκολότερη σε όποια χώρα κι αν βρεθούν», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο του ψηφίσματος.
Πέντε δημοτικά διαθέτουν πλέον Τμήματα Υποδοχής αλλοδαπών μαθητών
Παρά το γεγονός ότι στα σχολεία της πόλης «Δεν μεταφέρονται οι θρησκευτικές διαφορές», η προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνης, Ευαγγελία Μαντά, αναφέρθηκε εντούτοις στο μεγάλο πρόβλημα των «Αναζητήσεων Μαθητών» που προκύπτει από την αποχώρηση των οικογενειών μεταναστών από τον τόπο και την «εξαφάνιση» των καταγεγραμμένων μαθητών από τα σχολεία. Η ίδια σημείωσε ότι παρότι από τη Διεύθυνση Α’βάθμιας Εκπαίδευσης είχε ζητηθεί η δημιουργία Τμημάτων Υποδοχής Παιδιών Μεταναστών, σε εννέα συνολικά δημοτικά της Π.Ε. Ρεθύμνου, μέχρι στιγμής έχουν δημιουργηθεί πέντε. Ένα στο Δημοτικό Σχολείου Σταυρωμένου κι από ένα σε 1ο, 3ο, 8ο και 9ο δημοτικό σχολείο εντός της πόλης. Προς το παρόν μένουν σε εκκρεμότητα οι αιτήσεις για στελέχωση Τμημάτων Υποδοχής σε 6ο και 14ο Δημοτικά Ρεθύμνου και στο 1ο Δημοτικό του Πλακιά.
Πολυπολιτισμικό Φεστιβάλ Φιλίας
Το ετήσιο Πολυπολιτισμικό Φεστιβάλ Φιλίας, που διοργανώνει ο Δήμος Ρεθύμνου, θα πραγματοποιηθεί φέτος την τελευταία Κυριακή του έτους, δηλαδή στις 29 Δεκεμβρίου, στο Σπίτι του Πολιτισμού. Στον πρώτο όροφο, από τις 16:00 το απόγευμα θα υπάρχουν εκδηλώσεις για παιδιά με σόου από κλόουν, παιδικό μπουφέ, παραμύθια από όλο τον κόσμο και ταχυδακτυλουργική παράσταση. Οι εκδηλώσεις για τους ενήλικες θα ξεκινήσουν από τις 18:00 το απόγευμα με μουσική από την Μπάντα του Δήμου, ενώ μετά τους χαιρετισμούς θα ακολουθήσει η θεατρική παράσταση «Δείπνο για Έναν», από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άδελε-Αγίας Παρασκευής. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης μουσική από όλο τον κόσμο από τα σχήματα «Petros Orchestra» και «Soul Gig», μουσική παρουσίαση από την ινδική κοινότητα, προβολή ντοκιμαντέρ για τα παιδιά στη Συρία και παραδοσιακή Ιρλανδική και Σκοτσέζικη ροκ μουσική από το συγκρότημα «Desperados». Καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, οι παριστάμενοι θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν φαγητά κρητικής και διεθνούς παραδοσιακής κουζίνας.