Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση από μαθητές και γονείς του Ρεθύμνου στην εκδήλωση Επαγγελματικού Προσανατολισμού, που διοργάνωσε η Ένωση Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης Ρεθύμνου το πρωί του Σαββάτου στην αίθουσα «Παντελής Πρεβελάκης», στο Ωδείο Ρεθύμνου. Προσκεκλημένος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Δρ Χρήστος Ταουσάνης, σύμβουλος Σταδιοδρομίας και διδάκτωρ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο οποίος προσπάθησε να καθοδηγήσει τους μαθητές, ώστε να προσανατολιστούν αναφορικά με τις σπουδές τους.
Πολλοί υποψήφιοι φοιτητές, μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και γονείς παρακολούθησαν την εκδήλωση προκειμένου να ενημερωθούν για τα επαγγέλματα και τη σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας της Ελλάδας, να ενημερωθούν για τα προγράμματα σπουδών των ΑΕΙ και ΤΕΙ, να προσανατολιστούν και να καταλήξουν τελικά στη σωστή επιλογή επαγγέλματος που θα τους οδηγήσει σε μια αξιόλογη ακαδημαϊκή φοίτηση και μια ποιοτικά καλή ζωή. Γνώμονας προς την κατεύθυνση όμως αυτή δε θα πρέπει να είναι μόνο οι συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας και η επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά και οι προσωπικές τους επιθυμίες. Μετά και την ανακοίνωση των βαθμολογιών στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, οι 105.000 υποψήφιοι θα μπορούν πλέον να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο από την Πέμπτη 6 Ιουλίου έως και την Παρασκευή 14 Ιουλίου ηλεκτρονικά στην αρμόδια ιστοσελίδα του Υπουργείου.
Σύμφωνα με τον ομιλητή της εκδήλωσης κ. Χρήστο Ταουσάνη, ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός είναι σημαντικός για τους υποψηφίους, καθώς τους παρέχει συμβουλές, ώστε να συνδυάσουν με τον καλύτερο τρόπο τα ενδιαφέροντά τους με ένα άρτιο πρόγραμμα σπουδών. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο ίδιος, το ποσοστό των επαρκώς ενημερωμένων μαθητών σχετικά με τις σχολές που υπάρχουν στην Ελλάδα είναι πολύ μικρό.
«Σήμερα είμαστε προσκεκλημένοι για να μιλήσουμε στα παιδιά για τις σπουδές και τα επαγγέλματα, να τους δώσουμε όλες εκείνες τις χρήσιμες πληροφορίες που χρειάζονται για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου αλλά και να δούμε κάποια «μυστικά» που πρέπει να ξέρουν τα παιδιά προκειμένου να μην κάνουν άστοχες επιλογές, σύμφωνα και με τα δεδομένα που έχουμε από την αγορά εργασίας, τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να συνυπολογίσει ο ενδιαφερόμενος. Ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός είναι πολύ σημαντικός, γιατί αν δεν υπάρχει είναι πολύ εύκολο να οδηγηθεί κανείς σε μια τετραετή ή πενταετή φοίτηση που θα μοιάζει με καταναγκαστικό έργο και θα οδηγήσει σε ένα πτυχίο που δεν θα υπάρχει περίπτωση να αξιοποιηθεί επαγγελματικά. Όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με τον τομέα του Επαγγελματικού Προσανατολισμού έχω παρατηρήσει ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό των Ελλήνων μαθητών είναι επαρκώς ενημερωμένο για τα ζητήματα αυτά και αυτός είναι ο ρόλος μας εδώ ως σύμβουλοι, να δώσουμε όλες τις πληροφορίες και μια πιο ευοίωνη προοπτική στους μαθητές λέγοντάς τους ότι υπάρχουν ευκαιρίες αρκεί να τις εκμεταλλευτούν σωστά και να δουν σε ποια τμήματα μπορούν να συνδυάσουν τα ταλέντα και τα ενδιαφέροντά τους με ένα ιδανικό πρόγραμμα σπουδών», αναφέρει ο ίδιος.
Την παραπάνω θέση επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος της Ένωσης Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνου, κ. Κωνσταντίνος Μαρκαντώνης, ο οποίος επισημαίνει την σπουδαιότητα του συγκεκριμένου ζητήματος λέγοντας ότι θα έπρεπε να υπάρχει η δυνατότητα ενημέρωσης στους μαθητές σχετικά με τη σύνδεση των επαγγελμάτων με την αγορά εργασίας, ενώ χαρακτηρίζει μάλιστα το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα παθογενές από πλευράς Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού.
«Εμείς στοχεύουμε στο να πληροφορήσουμε τους μαθητές με γενικές οδηγίες αναφορικά με την επιλογή επαγγέλματος σύμφωνα και με τις καταστάσεις που διαμορφώνονται πολύ γρήγορα στην εποχή μας. Γενικά στο θέμα της παιδείας και των σχολικών προγραμμάτων πρέπει να εξελιχθούμε σαν χώρα. Αρχικά, απουσιάζει από τα σχολεία το μάθημα του ΣΕΠ, το οποίο θα έπρεπε να γίνεται με ουσιαστικό τρόπο. Κανονικά θα έπρεπε σε κάθε μάθημα ο καθηγητής να έχει τη δυνατότητα να αναφέρει κάποιες επεκτάσεις της επιστήμης με την οποία ασχολείται προς την κοινωνία και τα επαγγέλματα. Δεν υπάρχει μια οργανωμένη δομή συμβουλευτικής υποστήριξης ΣΕΠ στα σχολεία, παρά μόνο τα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που υπάρχουν και μπορούν τα παιδιά να επισκεφτούν. Σαν κοινωνία, έχουμε αφήσει πολλά πράγματα σε δεύτερη μοίρα και ένα εξ αυτών είναι και ο τομέας του Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Χωρίς να υπάρχει καμία βελτίωση στο πώς γίνεται το μάθημα μέσα στο σχολείο, εμείς εδώ κοιτάμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος, κάτι που δηλώνει και την παθογένεια του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας μας», τονίζει ο ίδιος.
Η καλλιέργεια δεξιοτήτων από πλευράς των μαθητών στο σχολείο, των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο, αλλά και των επαγγελματιών είναι ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας για την αγορά εργασίας που έρχεται. Όπως εξηγεί ο κ. Ταουσάνης, η απόκτηση δεξιοτήτων και η συνεχής βελτίωση θα πρέπει να αποτελεί βασικό μέλημα των μαθητών που οφείλουν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο πολύ προσεκτικά, ώστε να μην οδηγηθούν σε μια «άστοχη» επιλογή.
Ποια είναι όμως η άστοχη επιλογή; Ο ίδιος απαντά: «Άστοχη επιλογή είναι να κάνει κάποιος αυτό που δεν τον εκφράζει, γιατί έτσι και αλλιώς η αγορά εργασίας που έρχεται δεν περιέχει κάποια σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση. Πάρα πολλά επαγγέλματα που προσφέρουν θέσεις εισαγωγής, δεν έχουν αντιστοιχία με τους τομείς που υπάρχουν στην αγορά εργασίας και σε αυτό φταίει ότι δεν έχουμε χαράξει μια σωστή εκπαιδευτική πολιτική που να ανταποκρίνεται στα προγράμματα σπουδών και στην αγορά. Άστοχο, λοιπόν, είναι όταν επιλέγει κανείς ένα επάγγελμα επειδή κάποιος του είπε κάτι και τον επηρέασε. Στόχος είναι να βρουν οι μαθητές ένα πρόγραμμα σπουδών που μπορεί να τους βοηθήσει να γίνουν ακόμα καλύτεροι, να καλλιεργήσουν δεξιότητες και να βγουν πιο έτοιμοι στην αγορά εργασίας. Οι δεξιότητες είναι πλέον ένα πολύ βασικό κομμάτι για την αγορά εργασίας που έρχεται, αλλά αυτό δεν ξεκινά μόνο από την εκπαίδευση. Πρέπει ο καθένας από εμάς να επιμορφώνεται και να καλλιεργεί δεξιότητες καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Πολύ σημαντικό είναι οι μαθητές να βρουν ένα όνειρο, να πληροφορηθούν σωστά γι’ αυτό, να εξετάσουν προσεκτικά τις προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε αυτό το όνειρο και από κει και πέρα να κάνουν έξυπνες επιλογές, οι οποίες όμως θα τους κάνουν χαρούμενους».