Πριν από ένα χρόνο περίπου (23-8-13) σε σχετικό άρθρο μου στα «Ρεθεμνιώτικα Νέα» αναφερόμουν στην Αργυρούπολη ως πλούσιο τουριστικό προορισμό, η ανάπλαση της οποίας ήταν απαραίτητη. Μετά από ένα χρόνο επαναλαμβάνω το ίδιο, αφού το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας που έγινε δεν βοήθησε και πολύ για την ανάπτυξη και ανάδειξη του οικισμού και του τουρισμού.
Θα παραθέσω αποσπάσματα και πάλι, του ίδιου εκείνου κειμένου, το οποίο και επίκαιρο εξακολουθεί να είναι, αλλά και η ανάπλαση της Αργυρούπολης γίνεται κάθε μέρα και πιο επιτακτική και πιο αναγκαία, αφού οι εκατοντάδες ξένοι τουρίστες που την επισκέπτονται καθημερινά, δυσκολεύονται από τους δρόμους και τα καλντερίμια του χωριού προ παντός στην ευρύτερη περιοχή. Δεν υπάρχει αρκετός χώρος στάθμευσης στις πλατείες για τα τρενάκια, πούλμαν, Ι.Χ. Δεν υπάρχουν ενδεικτικές πινακίδες των τουριστικών χώρων, των Βυζαντινών Εκκλησιών, της Νεκρόπολης και άλλων τόπων τουριστικού ενδιαφέροντος. Δεν διατίθεται κείμενο της Αρχαίας Λάππας με ιστορικό και πολιτιστικό περιεχόμενο για τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Δεν υπάρχει μία αίθουσα Μουσείου τουλάχιστον με αντίγραφα των αγαλμάτων που έχουν βρεθεί στο χώρο του οικισμού της Αργυρούπολης, όπως το άγαλμα της Αφροδίτης, Φαυστίνας, Σέραπη, Πάνα, Άρτεμις, αλλά και άλλων αντικειμένων όπως νομισμάτων, επιγραφών κλπ. Λαμβανομένου υπόψη ότι η είσοδος στο Μουσείο αυτό με ένα (1) ευρώ θα συντηρούσε όχι μόνο το ίδιο το Μουσείο των εκθεμάτων, αλλά και το κέντρο της Κρητικής Γαστρονομίας. Αίθουσα κ. Δήμαρχε υπάρχει, απαιτείται μόνο μια μελέτη γενικής ανάπλασης του οικισμού.
Προτείνω και πάλι για μια ημερίδα από ειδήμονες και φορείς με στήριξη της Περιφέρειας, για να αναδειχθούν με προτάσεις τα προβλήματα και οι προοπτικές επίλυσής τους, με συγκεκριμένες προτάσεις βασιζόμενες στα πραγματικά γεγονότα. Τότε η Αργυρούπολη θα παρουσιάσει το παλαιό αρχαίο μεγαλείο της και τον σημερινό εαυτόν της μέσα από ιστορικά, λαογραφικά, πολιτιστικά ντοκουμέντα, καθώς και το ασύγκριτο φυσικό της περιβάλλον.
Πριν ένα χρόνο (23-8-13) λοιπόν, στο άρθρο: «Η Αργυρούπολη των Λαππαίων – Πλούσιος τουριστικός προορισμός, πτωχός ως προς την ανάδειξή του», έγραφα μεταξύ άλλων:
• «Από δεκαετίας και πλέον με αιτήσεις, με παραστάσεις, με υπομνήματα προσπαθώ να διασώσω την επιτοίχια επιγραφή του Δημοτικού Σχολείου που αποτελεί πλέον μνημείο και που βρίσκεται έρμαιο των καιρικών συνθηκών. Επίσης αναξιοποίητη μένει η Νεκρόπολη της Αρχαία Λάππας με τους λαξευτούς οικογενειακούς ταφικούς θαλάμους και με τις τοξωτές κόγχες που μας φωτίζουν από τον τρόπο της κατασκευής τους και από τα κτερίσματα που βρέθηκαν για τον πολιτισμό του 1ου π.Χ. αιώνα. Ενώ ήρθαν στο φως το 1997 από ένα πρόγραμμα, μένουν έτσι μέχρι σήμερα και αυτά τα μνημεία, που δεν υστερούν σε τίποτα από αυτά του εξωτερικού. Δεν έγινε καμία περαιτέρω ενέργεια από την Αρχαιολογία.
Καμία εκδήλωση δεν έγινε στην Αργυρούπολη για τα 100 χρόνια της Ένωσης Κρήτης με την Ελλάδα αν και με τα παραπάνω στοιχεία, μια ομιλία τουλάχιστον στον ιστορικό χώρο του Δημοτικού Σχολείου θα ήταν αρκετή. Οι αρμόδιοι της Πολιτιστικής και Τουριστικής προβολής του Δήμου, πρέπει να ξέρουν ότι η πόλη της Ρεθύμνης δεν είναι ο δήμος ολόκληρος, υπάρχουν και οι οικισμοί του. Ο Δήμος και η Αρχαιολογία, καλό θα είναι να τοπογραφήσουν σε ένα τουριστικό οδηγό, σε ένα φυλλάδιο, την ανάδειξη των ιστορικών μνημείων της ευρύτερης περιοχής του Δήμου».
• «Θα παρακαλούσα, επίσης, την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και την τοπική εκκλησιαστική αρχή της Αργυρούπολης να ενδιαφερθούν για το κωδωνοστάσιο της εκκλησίας του Άι-Γιάννη, το οποίο φέρει ρηγματώσεις. Είναι ένα καμπαναριό περίτεχνο του 18ου αι. που αποτελεί πλέον μνημείο, όπως μνημείο αποτελεί και το παλαιό αλληλοδιδακτικό Δημοτικό Σχολείο, με την επιτοίχια επιγραφή του. Μνημείο είναι και το ψηφιδωτό που έχει εγκαταλειφθεί στον… πατριωτισμό και το φιλότιμο των γειτόνων ως προς τη φύλαξη και τον καθαρισμό, κι ας το φωτογραφίζουν εκατοντάδες ξένοι επισκέπτες κάθε μέρα.
Ας γίνει κα Περιφερειάρχη και κε Δήμαρχε με τη βοήθεια της Αρχαιολογίας μια αίθουσα Μουσείου στην Αργυρούπολη με αντίγραφα των αγαλμάτων που έχουν βρεθεί στο χώρο της και εκτίθενται στο μουσείο Ρεθύμνης: Αφροδίτη, Φαυστίνα, Σέραπη, Θεο-Πάνα, και άλλα μικρότερα και μεγαλύτερα εκθέματα, το οποίο Μουσείο θα αποδίδει 50-60 χιλιάδες ευρώ το έτος, στον Δήμο».
• «Επίσης κα Περιφερειάρχη βοηθήστε περισσότερο για την ίδρυση του Μουσείου, αφού πέρυσι που σας επισκέφθηκα για τον ίδιο σκοπό, δείξατε μεγάλο ενδιαφέρον, για πληρέστερη και σωστότερη ενημέρωση των επισκεπτών. Επίσης βοηθήστε την κατασκευή αναπαράστασης ενός Υδρομύλου ή Ρασοτριβής όπως αυτοί λειτουργούσαν τον 12ο αι. στις σημερινές πηγές του Μουσέλα.
Ας γίνει μια προσπάθεια από την Αρχαιολογία για συστηματικές ανασκαφές έστω στον στενότερο χώρο της Αργυρούπολης που βρέθηκαν τα προηγούμενα αγάλματα.
Ελπίζω ότι θα βρεθεί κάποιος Σταμπολίδης όπως την Ελεύθερνα, ή κάποιος Λώλος όπως στη Σικυώνα του Κορινθιακού Κόλπου, με λίγους φοιτητές Πανεπιστημίου για να αποκαλυφθεί η Ρωμαϊκή Αγορά, το Θέατρο, τα Δικαστήρια, η Μητρόπολη όπως αυτά ιχνηλατούντα και τοποθετούνται στο βιβλίο μου «Αρχαία Λάππα», τη διάθεση του οποίου παραχωρώ δωρεάν, επειδή δεν διατίθεται σε βιβλιοπωλεία, σε όποιον πνευματικό άνθρωπο, Αρχαιολόγο – Καθηγητή – Ιστορικό – Πανεπιστήμιο θελήσει να βοηθήσει για την ίδρυση του Μουσείου ή για ανασκαφές και γενικά για τη διατήρηση της πολιτισμικής ιστορίας της Αρχαίας Λάππας. Προτείνω και πάλι κ. Δήμαρχε μια Ημερίδα υπό την αιγίδα του Δήμου με συμμετοχή της Περιφέρειας, Αρχαιολογίας, Καθηγητών, Ιστορικών και άλλων φορέων για την ανάδειξη, διατήρηση, συντήρηση, και φύλαξη των μνημείων της αρχαίας Λάππας, γιατί με το πέρασμα του χρόνου σε λίγο θα υπάρχουν οι μνήμες, αλλά θα εξαφανιστούν τα μνημεία».
Αυτά έγραφα τότε. Τα ίδια ισχύουν και σήμερα.
Να περιμένω απάντηση και ένδειξη ενδιαφέροντος; Ο χρόνος θα δείξει.
* Ο Γιάννης Κασωτάκης είναι συγγραφέας-δημοσιολόγος