Του ΜΑΝΩΛΗ ΚΡΕΒΑΤΣΟΥΛΗ*
Παρότι οι επιπτώσεις από την πανδημία, στην οικονομική και, κατ’ επέκταση και στην κοινωνική εξέλιξη κι ευημερία του Ρεθύμνου, κρίνω αναγκαίο, να μοιραστώ, με την ιδιότητα του Πολιτικού Μηχανικού και του Προέδρου… κάποιες χρήσιμες πληροφορίες σε τεχνικά θέματα, που αφορούν, ενδιαφέρουν και αναμφίβολα θα διευκολύνουν ευάριθμους συμπολίτες μας στη διαχείριση και διεκπεραίωση υποθέσεων του, κατά τρόπο νόμιμο και ασφαλή.
Επέκταση του Σχεδίου Πόλης
Η μέχρι σήμερα εξέλιξη των διαδικασιών, προοιωνίζεται θετικές εξελίξεις, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, για την επέκταση του σχεδίου πόλης, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ΓΠΣ, όπως ακριβώς έχουν ψηφιστεί από το 2013. Εκτιμώ ότι θα γίνει μία επέκταση από τα βόρεια τμήματα της εθνικής οδού μέχρι το υφιστάμενο σχέδιο πόλεως, πιθανόν σε μία ή δύο φάσεις, λόγω της έκτασης. Η προεργασία για τα τεύχη δημοπράτησης και την προκήρυξη για την επέκταση του σχεδίου πόλεως έχει ήδη ξεκινήσει στο πλαίσιο συνεργασιών μας με Μηχανικούς του Δήμου Ρεθύμνης, γεγονός που εντείνει τη βεβαιότητά μας για τις αναμενόμενες θετικές εξελίξεις.
Είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στην ετοιμότητα που πρέπει να επιδείξουμε, ως Ρέθυμνο, για την επίτευξη των διεκδικήσεών μας. Γι’ αυτό και εργαζόμαστε συστηματικά και αθόρυβα, διατηρώντας σε σταθερά επίπεδα τη συνεργασία και αλληλεπίδρασή μας με όλους τους αρμόδιους, διότι σε θέματα που αφορούν την ανάπτυξη της πόλης μας, η διάχυση της τεχνογνωσίας, η ανταλλαγή εμπειριών και ιδεών και προτάσεων, είναι η μόνη ασφαλής προϋπόθεση και συνθήκη επιτυχίας. Έχουν γίνει σοβαρά βήματα λοιπόν στο συγκεκριμένο τομέα και θεωρώ πως σύντομα, θα είμαστε σε θέση να προβούμε στην προκήρυξη δημοπράτησης για την επέκταση του σχεδίου πόλης.
Το προς επέκταση τμήμα περιλαμβάνεται μεταξύ της ΝΕΟ και τις παρυφές του υφιστάμενου σχεδίου πόλεως και καλύπτει έκταση 1.500 στρεμμάτων περίπου. Λόγω της έκτασής του το πιο πιθανό είναι ότι θα χρειαστεί η συμβολή δύο μελετητών και θα εξελιχθεί σε δύο φάσεις. Το κόστος της απαιτούμενης μελέτης θα είναι υψηλό, αφού είναι συνηρτημένο με τον Προϋπολογισμό, ο οποίος καθορίζεται από την έκταση η οποία θα ενταχθεί στο Σχέδιο Πόλεως.
Είναι ενθαρρυντικό, ωστόσο, ότι δεν έχουν διατυπωθεί σοβαρές αντιρρήσεις από ιδιοκτήτες γης που βρίσκεται κάτω από τον εθνικό δρόμο. Οι αντιδικίες πάντοτε προκαλούν μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέλιξη κάθε έργου. Ελπίζουμε να μην σημειωθούν τέτοιας φύσεως προβλήματα, διότι πραγματικά η επέκταση του Σχεδίου Πόλεως είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική ανάπτυξη του Ρεθύμνου και συνιστά αίτημα πολύχρονο και πολυδάπανο.
Είναι χρήσιμο, για να αποφευχθούν καθυστερήσεις από ενδεχόμενες αντιρρήσεις ιδιοκτητών που μπορεί ν’ αποβούν μοιραίες για την επέκταση του Σχεδίου Πόλης, να συμπεριληφθεί σε Νομοσχέδιο η εκτός Σχ. Πόλης δόμηση κατοικίας, καταρχάς στις παρεκκλίσεις. Παρότι πρόκειται για πάγιο αίτημα και παρότι σε όλη την Ε.Ε., τα όρια των Οικισμών είναι σαφή και τα Σχέδια Πόλεως όπως και τα τμήματα προς επέκταση ξεκάθαρα (εκτός σχεδίου δόμηση, επιτρέπεται μόνον σε κάποιες ειδικές μονάδες, βιομηχανικές, κτηνοτροφικές και όχι σε κατοικίες) στην Ελλάδα, λόγω έλλειψης σχεδίου πόλεως, σωστών σχεδίων στους οικισμούς, δεν είναι πολύ εύκολη η κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης.
Οικισμοί και Ζώνη των 800 μ.
Το θέμα των Οικισμών χρήζει ιδιαίτερης μελέτης.
Θα ξεκινήσω με το θέμα του Πρίνου που είναι πιο επίκαιρο κι ενδεικτικό. Θεωρώ ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί η επιτυχής συνταγή που υιοθετήθηκε για τον Αδελιανό και τον Πηγιανό Κάμπο. Δηλαδή να γίνει νέο ΦΕΚ, το οποίο θα περιλαμβάνει τα όρια του οικισμού. Ο Πρίνος συμπεριλαμβάνεται στους 13 Οικισμούς, για τους οποίους δεν έχει δημοσιευτεί ΦΕΚ με τα όρια ούτε και χάρτες.
Η ίδια διαδικασία θα πρέπει ν’ ακολουθηθεί και για άλλους οικισμούς με ιδιαίτερη οικιστική ανάπτυξη όπως είναι το Ατσιπόπουλο, το Βιολί Χαράκι, ο Πρινές, η Γωνιά, ο Πρίνος, η Λούτρα κ.α. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι Οικισμοί που δεν παρουσιάζουν οικιστικό ενδιαφέρον θα παραμεληθούν. Όμως, είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να ιεραρχηθούν οι ανάγκες και να τεθούν προτεραιότητες στις διεκδικήσεις.
Ο χρόνος που θα απαιτηθεί θα είναι σαφώς μικρότερος, αφού υπάρχει το «καλό προηγούμενο». Αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι η διαδικασία έκδοσης ΦΕΚ για τον Αδελιανό Κάμπο διήρκησε δύο χρόνια, ενώ για τον Πηγιανό Κάμπο ολοκληρώθηκε εντός ενός έτους.
Θα πρέπει ωστόσο να γίνει νέος καθορισμός ορίων, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, όπου θα καταργούνται τμήματα που περιελάμβαναν ποτάμια, ρυάκια, δασικές εκτάσεις και αρχαιολογικούς χώρους, θα εντοπίζονται θέσεις που οικοδομηθεί πλέον κτίσματα τα οποία θα πρέπει να νομιμοποιηθούν. Στόχος είναι να προστατευθεί το φυσικό και αστικό περιβάλλον και δεν θα επιτευχθεί δίχως να διορθωθούν τα κακώς κείμενα και να εκμηδενιστούν τα περιθώρια επανάληψής τους.
Ανάπτυξη
Στον πολυσυζητημένο αυτόν όρο, στον οποίο ο καθένας μας αποδίδει άλλη νοηματοδότηση, είναι απαραίτητο, όχι μόνον για λόγους διαλόγου και επικοινωνίας αλλά για λόγος ουσίας, να συνομολογήσουμε τη άρρηκτη σχέση της ανάπτυξης με την επέκταση του Σχεδίου Πόλεως, και την οριοθέτηση των Οικισμών.
Ας αξιοποιήσουμε την κρίση της πανδημίας για να γίνουμε σοφότεροι και πρακτικότεροι. Είναι ξεκάθαρο πως η κρίση τον οικοδομικό κλάδο, η αναστολή λειτουργίας των περισσότερων ξενοδοχειακών μονάδων, η συρρίκνωση των αγροτικών εισοδημάτων λόγω της πτώσης της ποιότητας του ελαιολάδου, καταδεικνύουν με τρόπο σκληρό και απερίφραστο πως πρέπει άμεσα να εγκαθιδρύσουμε πυλώνες στήριξης της οικονομίας.
Να δημιουργήσουμε και να υποστηρίξουμε, νέες και προϋπάρχουσες πηγές ανάπτυξης, όπως είναι η οικοδομική δραστηριότητα, η οποία βρίσκεται σε διαρκή αλληλόδραση, άλλοτε με θετικό πρόσημο και άλλοτε με αρνητικό, με την οικονομία του Ρεθύμνου και της Κρήτης συνολικά. Είναι κατανοητό και αναμενόμενο, υπό τις παρούσες συνθήκες, να επικεντρωθεί ο καθένας μας στη διάσωση των περιουσιακών του στοιχείων και τη διαχείριση των τραπεζών.
Είναι ζωτικής σημασίας όμως, η συλλογική μας προσπάθεια και συμβολή στη συνολική ανάπτυξη, ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμό και προσανατολισμός και η εξισορρόπηση του ατομικού συμφέροντος με την ευρύτερη, συλλογική και συνολική ανάπτυξη του τόπου μας.
Ως μέλη μιας κοινωνίας που γνωρίζει την αξία της συστράτευσης και της συνεργασίας, έχουμε χρέος ηθικό και κοινωνικό, να υπερασπιστούμε την ευημερία των πολλών και τη μελλοντική εξέλιξη του τόπου μας, αποδίδοντάς της, με τις επιλογές και τις πράξεις μας, την προτεραιότητα που δικαιούται και που αξίζουμε.
* Ο Μανώλης Κρεβατσούλης είναι πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ