Η αναμόρφωση των δασικών χαρτών, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η πρόσφατη υπουργική απόφαση, που ψηφίστηκε, δημιουργεί εκ νέου καθυστερήσεις στην ανάρτηση των δασικών χαρτών του Ρεθύμνου, με τον χρόνο ολοκλήρωσής τους να παραμένει ακόμα άγνωστος, αφού ο φόρτος εργασίας της τοπικής υπηρεσίας είναι τεράστιος και αντιστοιχεί σε ένα δασολόγο, τον οποίο συνεπικουρούν άλλοι υπάλληλοι του τοπικού Δασαρχείου.
Όπως εξήγησε μιλώντας στα «Ρ.Ν.», η διευθύντρια της Διεύθυνσης Δασών Ρεθύμνου, ο φάκελος που είχε σταλεί για έγκριση στο Εθνικό Κτηματολόγιο με την πρώτη χαρτογράφηση πρέπει να εξεταστεί εκ νέου, καθώς εκτάσεις που είχαν χαρακτηριστεί δασικές πλέον με την τροποποίηση του νόμου γίνονται γεωργικές.
Για το λόγο αυτό μέχρι και την Τετάρτη 19 Αυγούστου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, οι πολίτες πρέπει να προσέλθουν στις κατά τόπους δασικές υπηρεσίες προσκομίζοντας δικαιολογητικά σχετικά με τα ακίνητά τους, τα οποία ενδεχομένως να είναι δασικά.
Αναλυτικά στην ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δασών Ρεθύμνου αναφέρεται: «Η Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης αναμόρφωσης και κατάρτισης των δασικών χαρτών, ανακοινώνει-προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους των στοιχείων που αφορούν σε ατομικές διοικητικές πράξεις της περίπτωσης ζ της παραγράφου 6 και της παραγράφου 7 του άρθρου 3 ν. 998/1979, που εξειδικεύονται στα άρθρα 1 και 2 της Υπουργικής Απόφασης ΥΠΕΝ/ΔΠΔ/64663/2956/03-07-2020 (ΦΕΚ 2773/Β/2020) όπως προσκομίσουν και καταθέσουν με αίτησή τους τα στοιχεία αυτά στα γραφεία της Διεύθυνσης Δασών Ρεθύμνης, ώστε να μπορέσουν να συμπεριληφθούν στους δασικούς χάρτες που καταρτίζονται από τη Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνης.
Η κατάθεση των στοιχείων στην Υπηρεσία μας θα γίνει εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών, η οποία αρχίζει την Τρίτη 21 Ιουλίου 2020, τις εργάσιμες ημέρες, και ώρες.
Η καταληκτική ημερομηνία της παραπάνω προθεσμίας, είναι η Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα γραφεία της Διεύθυνσης Δασών Ρεθύμνης (Τμήμα Δασικών Χαρτογραφήσεων),
Τηλέφωνο: 2831023308
Τηλεομοιοτυπία (Fax): 2831050210
Δ/νση ηλ. ταχυδρομείου (E-mail): dasireth@apdkritis.gov.gr
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης http://www.apdkritis.gov.gr/Περιβάλλον».
«Ουσιαστικά ζητάμε από τους πολίτες να φέρουν συγκεκριμένα δικαιολογητικά, που αφορούν διοικητικές πράξεις, που έχουν εκδοθεί στο παρελθόν. Θα πρέπει οι πολίτες να πάνε στο μηχανικό τους, να δουν αν έχουν οικοδομικές άδειες, για ποιο τμήμα του ακινήτου, να το τοποθετήσουν στο χάρτη και να το προσκομίσουν» τόνισε η διευθύντρια της Διεύθυνσης Δασών Ρεθύμνου, Χαρά Καργιολάκη.
Όπως εξήγησε η ίδια, πρόκειται κυρίως για Πράξεις που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της αγροτικής νομοθεσίας, όπως:
– Αποφάσεις Επιτροπών Απαλλοτριώσεων για το σύνολο των εκτάσεων που αφορούν κληροτεμάχια, εξαιρεθείσες υπέρ ιδιοκτητών εκτάσεις, ιδιοκτησίες, διαθέσιμες και κοινόχρηστες εκτάσεις.
– Παραχωρητήρια αγροτικών κλήρων.
– Αποφάσεις κύρωσης για διανομές και αναδασμοί για το σύνολο των εκτάσεων που αναφέρονται στα σχετικά κτηματολογικά διαγράμματα.
– Αποφάσεις του υπουργού Γεωργίας ή του Νομάρχη με τις οποίες χορηγήθηκαν άδειες για κατάτμηση, αγοραπωλησία ή κτηνοτροφική ή μεικτή χρήση.
– Αποφάσεις του υπουργού Γεωργίας περί παραχώρησης με τις διατάξεις του αγροτικού κώδικα.
– Άδειες του υπουργού Γεωργίας για μεταβίβαση καλλιεργήσιμων εκτάσεων προς ακτήμονες.
«Εμείς θα εξετάσουμε τα κομμάτια αυτά για να προχωρήσουμε στην συνέχεια στον έλεγχο των δασικών χαρτών για να μπορέσουμε στη συνέχεια να προχωρήσουμε στην ανάρτησή τους». Εξήγησε η διευθύντρια της Διεύθυνσης Δασών, επισημαίνοντας ότι αναμένονται επιπλέον διευκρινίσεις από το αρμόδιο υπουργείο και μέχρι σήμερα ο χρόνος που αυτό θα γίνει είναι άγνωστος, καθώς τα προβλήματα είναι πολλά και το προσωπικό ελάχιστο.
Ο φόρτος εργασίας για την υποστελεχωμένη δασική υπηρεσία είναι τεράστιος, ενώ σε αυτόν έρχονται να προστεθούν και 10.000 αγωγές, που αφορούν ακίνητα τα οποία διεκδικεί το ελληνικό Δημόσιο και αφορούν στις 12 περιοχές του νομού που έχουν ήδη κτηματογραφηθεί. Αναμορφώνονται οι δασικοί χάρτες στην Κρήτη.
Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία χαρτογράφηση στον Νομό Ρεθύμνου έγινε το 2003 και αφορούσε το 8% των εκτάσεων του Ρεθύμνου και συγκεκριμένα δώδεκα δημοτικά διαμερίσματα του βόρειου άξονα του νομού, τα οποία είναι τα εξής: Άδελε, Αρμένοι, Ρέθυμνο, Πρινές, Ατσιπόπουλο, Γεράνι, Ρουσσοσπίτι, Πρασές, Χρωμοναστήρι, Μαρουλάς, Επισκοπή και Αργυρούπολη.
Οι δασικοί χάρτες αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης για κάθε περιοχή, αφού επί της ουσίας έχουν να κάνουν με τον καθορισμό χρήσεων γης, προστατεύοντας παράλληλα το φυσικό περιβάλλον. Με την προστασία των δασικών εκτάσεων από τις αυθαίρετες επεμβάσεις και την άναρχη δόμηση, διασφαλίζεται η δημόσια και η ιδιωτική περιουσία.
Θέσεις του ΓΕΩΤΕΕ Παράτημα Κρήτης για τους Δασικούς Χάρτες
Το παράρτημα ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης εκφράζει τις επιφυλάξεις του για τις διαδικασίες που ακολουθούνται σχετικά με την ανάρτηση των δασικών χαρτών επισημαίνοντας ότι το νέο νομοθέτημα και οι αποφάσεις θα οδηγήσουν τελικά στη μη ανάρτησή τους.
Χαρακτηριστικά, σε ανακοίνωση που υπογραφεί ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης Αλέκος Στεφανάκης, αναφέρεται: «Οι γεωτεχνικοί όλης της χώρας ανέκαθεν αγωνίζονταν και διεκδικούσαν τη σύνταξη «δασολογίου» για να μπορέσει η χώρα να προχωρήσει με σύγχρονους ρυθμούς και να αποδεσμευτούν οι Δασολόγοι από τον ατέλειωτο γραφειοκρατικό κυκεώνα των πράξεων χαρακτηρισμού που λόγω της έλλειψης προσωπικού καθυστερούν σημαντικά και δεν επιτρέπουν στη Δασική Υπηρεσία να ασχοληθεί με το πραγματικό της έργο που είναι η προστασία και Διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος και των χερσαίων οικοσυστημάτων, ουσιαστική συνιστώσα για μια αειφόρο ανάπτυξη της χώρας. Στα δασικά οικοσυστήματα που δεν διαχειρίζονται, η φύση φέρνει τη φωτιά, με καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία της χώρας και όχι της φύσης, που αναγεννάται από τις στάχτες της. Είναι ακόμα νωπές οι μνήμες των δασικών πυρκαγιών, που κόστισαν σε ανθρώπινες ζωές και σε οικονομικούς πόρους λόγω της εγκατάλειψης της διαχείρισης των δασικών πόρων μας.
Η Υπουργική Απόφαση ΥΠΕΝ/ΔΠΔ/64663/2956/03.07.2020 (Β’ 2773) «Καθορισμός των διοικητικών πράξεων, των λοιπών πρόσφορων στοιχείων, των τεχνικών προδιαγραφών και της διαδικασίας για την αυτεπάγγελτη αναμόρφωση και κατάρτιση των δασικών χαρτών του ν. 4685/2020 δυστυχώς δικαιώνει τις επισημάνσεις μας στο πρόσφατο έγγραφό μας με την ψήφιση του Νόμου 4685/2020 ότι τα νέα νομοθετήματα και αποφάσεις θα οδηγήσουν τελικά στην μη ανάρτηση των δασικών χαρτών. Συνεχίζουμε να αναρωτιόμαστε πώς χωρίς αυτό το βασικό εργαλείο, θα μπορέσουν να έρθουν επενδύσεις, πώς θα γίνει ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη, όταν δεν γνωρίζουμε που είναι οι δασικές εκτάσεις.
Επιπρόσθετα διατυπώνουμε την αντίθεσή μας προς την δομή των ΕΠΕΑ, όπως τίθεται στο νέο νομοθέτημα. Αν υπάρχει διαπιστωμένη ανάγκη συμμετοχής μηχανικού για την ερμηνεία γεωχωρικών δεδομένων, τότε η ΕΠΕΑ, με πρόεδρο τον Δασολόγο, πρέπει να γίνει 4μελής, με τη συμμετοχή και Γεωπόνου όπως γίνεται επί 40 χρόνια, ώστε να παρέχεται και η ερμηνεία της επιδεκτικότητας ή όχι προς καλλιέργεια μιας γης. Πάντως σε καμία περίπτωση δεν γίνεται αποδεκτό, ιδιώτες μηχανικοί και Δικηγόροι παρ Εφέταις (με σημαντική πείρα και πελατολόγιο) -όπου άκρως συντεχνιακά ο ΔΣΑ πανηγύρισε τη συμμετοχή τους ευχαριστώντας παράλληλα τον συνάδελφο Χατζιδάκη- που προασπίζονται τα συμφέροντα των πελατών τους ενώπιον Δασικών Υπηρεσιών, αίφνης να καλούνται να υπερασπιστούν το Φυσικό Περιβάλλον και το Δημόσιο Συμφέρον. Το άρθρο αυτό είναι στην ουσία του Αντισυνταγματικό καθώς απεμπολεί σειρά άρθρων του Συντάγματος. Προτείνουμε κατ’ ελάχιστον ο Δικηγόρος να είναι εκ των του ΝΣΚ και μηχανικός από ΥΔΟΜ ή Δημόσια έργα της εκάστοτε Αντιπεριφέρειας.
Καλούμε όλους τους αρμόδιους να αναλάβουν δράση για τις απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα και απρόσκοπτα οι αναρτήσεις των δασικών χαρτών, χωρίς περιορισμούς και δυσλειτουργικές γραφειοκρατικές ενέργειες που ουσιαστικά θα αναστείλουν την ανάρτησή τους.
Σε μια εποχή που τα υπάρχοντα μοντέλα πρόβλεψης δεν λειτουργούν και η οικονομία αλλά και η κοινωνία δοκιμάζεται απαιτούνται γρήγορα αντανακλαστικά και λήψη αποφάσεων με στόχο τον περιορισμό των απωλειών.
Καλούμε το Δ.Σ. του ΓΕΩΤΕΕ να στηρίξει τους γεωτεχνικούς, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των δασικών οικοσυστημάτων, και να προβεί στις νομικές ενέργειες που θα αναστείλουν την εφαρμογή αυτών των αντισυνταγματικών διατάξεων. Να παρέμβει σε πολιτικό επίπεδο ως σύμβουλος της πολιτείας ώστε να γίνουν άμεσα διορθωτικές αλλαγές σε αυτή τη λανθασμένη και καταστροφική πολιτική των δασικών οικοσυστημάτων.
Καλούμε την πολιτική ηγεσία της χώρας να επανεξετάσει τον νόμο, η ΥΑ απλά τον εξειδικεύει στην βάση της εισηγητικής έκθεσης, θεραπεύοντας και όχι εξακοντίζοντας τις αντισυνταγματικότητες του προηγούμενου νόμου, αφορμή και αιτία του παρόντος αντιδασικού μνημονίου».