Σύμφωνα με το παρακάτω διάγραμμα το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα, από το έτος 1998 έως και το έτος 2008, μειωνόταν σταδιακά και από περίπου 12% το 1998 έφτασε λίγο χαμηλότερα από 8% το 2008. Από το 2009 όμως και μετά άρχισε ταχύτατα να αυξάνεται και έφτασε περίπου 28% το 2014. Από το 2015 και μετά έχει αρχίσει να μειώνεται σταδιακά και το 2016 είναι περίπου 24%. Αυτό σημαίνει ότι η ανεργία έχει μειωθεί περίπου 4 μονάδες συνολικά κατά τα έτη 2015, 2016.
Η μείωση της ανεργίας αυτά τα 2 χρόνια δεν οφείλεται σε καμία περίπτωση σε υποτιθέμενη «ανάπτυξη», αλλά οφείλεται κυρίως σε εποχική απασχόληση π.χ. τουρισμό ή σε εκ περιτροπής εργασία.
Στο παρακάτω διάγραμμα, όμως, δεν εμφανίζονται καθόλου ως ποσοστό ανεργίας οι περίπου 550 χιλ. Έλληνες που έχουν φύγει στο εξωτερικό από το 2010 έως και σήμερα, ούτε και τα άτομα που δουλεύουν χωρίς ασφάλεια ή δεν φαίνονται πουθενά σε κανέναν κατάλογο κάποιας υπηρεσίας. Αν μπουν και αυτοί τότε το ποσοστό ανεργίας θα είναι εννοείται πολύ μεγαλύτερο απ’ ότι είναι τώρα στο διάγραμμα.
Στην πραγματικότητα βέβαια η ανεργία αυξάνεται και όχι μειώνεται, επειδή όλες σχεδόν οι θέσεις που θα δημιουργηθούν δεν είναι μόνιμης απασχόλησης αλλά όπως είπαμε πιο πάνω εποχικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης.
Μόνο με το ποσοστό αυτού του διαγράμματος και όχι με το πραγματικό η Ελλάδα έχει και πάλι τη μεγαλύτερη ανεργία από όλες τις χώρες της ΕΕ με δεύτερη την Ισπανία. Η πρωτιά είναι δικιά μας!
* Γεώργιος Καβρός – Οικονομικό Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ηράκλειο