Επιτέλους η Πολιτεία και η Δικαιοσύνη ξύπνησαν. Η εγκληματική ναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή (Χ.Α.) άρχισε να απολογείται στη Δικαιοσύνη. Όσο κι αν έχουν απελπιστικά αργήσει, δεν μπορούμε παρά να χειροκροτήσουμε τις συλλήψεις των πρωταιτίων της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και της δολοφονίας του Π. Φύσσα. Μπράβο. Θα ’θελα όμως να επισημάνω μερικά αρνητικά αλλά και θετικά στοιχεία της όλης επιχείρησης.
Αρνητικό είναι ο θριαμβευτικός και αυτοθαυμαστικός λόγος του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνησή του συλλαμβάνει και διαλύει την Χ.Α. Νομίζω ότι αυτό το έκανε η Δικαιοσύνη και όχι η Κυβέρνηση. Γιατί αν αληθεύει το αντίστροφο, τότε ο πρωθυπουργός λέει ξεκάθαρα στο λαό ότι δεν υπάρχει η απαραίτητη διάκριση των εξουσιών (εκτελεστικής και δικαστικής) και ότι η δεύτερη κάνει ό,τι της διατάζει η πρώτη. (Βέβαια πολλοί λένε ότι η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι ανεξάρτητη από την Κυβέρνηση, όταν δεν κυβερνά η Δεξιά. Ελπίζαμε όμως ότι με τις συμμαχικές κυβερνήσεις θα είχαμε αλλαγή πλεύσης). Επομένως όχι μόνο άκαιροι και αναίτιοι οι αυτοθαυμαστικοί λόγοι του πρωθυπουργού, αλλά ταυτόχρονα δίνουν, από μόνοι τους, την ευθύνη της καθυστέρησης όχι στη Δικαιοσύνη αλλά στην ίδια την Κυβέρνηση.
Την επομένη της δολοφονίας του Π. Φύσσα, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Δένδιας, παρέδωσε στον Άρειο Πάγο 32 φακέλους, πολύ εμπεριστατωμένους απ’ ότι απεδείχθη, για 32 εγκληματικές πράξεις της Χ.Α. Και βάσει αυτών κυρίως η Δικαιοσύνη κατέληξε ότι η ΧΑ είναι εγκληματική οργάνωση. Επειδή 32 φάκελοι, πλήρεις και εμπεριστατωμένοι, αντίστοιχων εγκλημάτων δεν σχηματίζονται σε μία νύχτα, είναι προφανές ότι ο κ. Δένδιας και οι συνεργάτες του, τους είχαν από καιρό έτοιμους και μπράβο τους. Γιατί προφανώς κάποιος υψηλότερα ιστάμενος στην ιεραρχία την κυβερνητική, δεν επέτρεψε στον κ. Δένδια να τους καταθέσει. Μόλις όμως έγινε η δήλωση από υπεύθυνα χείλη της Ε.Ε. ότι: «η ελληνική προεδρία θα είναι μια απαράδεκτη προεδρία με ασύδοτη την Χ.Α.», τότε η κυβέρνηση αναδιπλώθηκε και επέτρεψε στον κ. Δένδια να καταθέσει τους έτοιμους φακέλους στη Δικαιοσύνη.
Ας δούμε τώρα τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, μετά τις συλλήψεις των αρχηγών και των δολοφόνων της Χ.Α. Παρατηρούμε μια κάμψη των ποσοστών της Χ.Α., σε σχέση με τους προηγούμενους 12 μήνες. Αυτό είναι κατ’ αρχήν καλό. Αλλά η Χ.Α. παραμένει τρίτο κόμμα με ποσοστό ανάλογα των εκλογών του Μαΐου και Ιουνίου 2012, δηλαδή γύρω στο 6,5% με 7%. Και απ’ αυτούς που φεύγουν ένα μικρό ποσοστό πηγαίνει στη Ν.Δ. και οι υπόλοιποι πηγαίνουν στην αδιευκρίνιστη ψήφο (δεν απαντώ, δεν αποφάσισα, δεν ψηφίζω κ.λπ.). Αυτό είναι κακό, γιατί βλέπουμε ότι η δύναμη της Χ.Α. μένει σταθερή στα εκλογικά ποσοστά που την έβαλαν στη Βουλή και μάλιστα στην τρίτη θέση (και όχι στην πέμπτη που βρέθηκε στις εκλογές του 2012, αλλά και επειδή η πλειοψηφία των αποχωρούντων από την Χ.Α. δεν πηγαίνουν στα υπόλοιπα κόμματα, αλλά παραμένουν «αδιευκρίνιστοι», που σημαίνει ότι πιθανόν να επιστρέψουν στη Χ.Α. τη μέρα των εκλογών.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Ο πρώτος λόγος είναι ότι τα κόμματα της Βουλής (και κυρίως η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ) δεν ακολουθούν μια ενιαία στάση απέναντι στη Χ.Α., αλλά προσπαθούν με μικροκομματικές αντιδικίες να αρπάξουν το καθένα κομματικά ωφελήματα από την υπόθεση της σύλληψης των αρχηγών της Χ.Α. Η αντιμετώπιση της Χ.Α. απαιτεί ομοψυχία από τα δημοκρατικά κόμματα της Βουλής και όχι αλληλοκατηγορίες για την προσπόριση μικροκομματικών ωφελειών.
Ο δεύτερος λόγος είναι ψυχολογικός και είναι ότι δεν προχωρεί με γρήγορους ρυθμούς η ενιαία εκπροσώπηση της κεντροαριστεράς (ή της δημοκρατικής αριστεράς αν προτιμάτε), η οποία θα πάρει αμέσως την τρίτη θέση στις δημοσκοπήσεις και θα ρίξει την Χ.Α. στην τέταρτη (ή και ακόμη παρακάτω) θέση, πράγμα που θα αποτελέσει ένα ακόμη πλήγμα για την Χ.Α.
Ο τρίτος λόγος είναι ότι δεν προχωρούν με γρήγορο ρυθμό οι δίκες των υπαιτίων της Χ.Α. για επιμέρους αδικήματα (εγκληματικά ή όχι) στα οποία έχουν επιπέσει βουλευτές και στελέχη της Χ.Α. Έτσι με τις άρσεις της ασυλίας των εμπλεκομένων βουλευτών θα αρχίσει η φθορά της Χ.Α. στους συμπαθούντες πολίτες. Άλλωστε, η κύρια δίκη για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης υποθέτουμε ότι θα καθυστερήσει.
Ας περιμένουμε λοιπόν να αρχίσουν γρήγορα να υλοποιούνται οι συνθήκες που θα μετατρέψουν την Χ.Α. από το τρίτο κόμμα στη Βουλή, πρώτα σε ένα περιθωριακό μικρό κόμμα της Βουλής και κατόπιν σε ένα ασήμαντο κόμμα της εξωκοινοβουλευτικής ακροδεξιάς.
* Ο Δημήτρης Χρ. Ράπτης είναι χημικός, πρ. διευθυντής ΕΛΠΕ