Στην ημερίδα, που οργανώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης, τον ΟΑΣΠ, και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν οι παράμετροι του Αντισεισμικού Σχεδιασμού στην Περιφέρεια Κρήτης, το Γεωτεκτονικό καθεστώς και η σεισμική επικινδυνότητα του νησιού, η σεισμική προστασία και ετοιμότητα, καθώς επίσης οι άξονες αντισεισμικής πολιτικής-μέτρα αυτοπροστασίας.
Στο σύντομο χαιρετισμό του στην ημερίδα ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης ανέφερε ότι κυρίαρχο μέλημα σε ένα έκτακτο γεγονός, όπως είναι ένας μεγάλος σεισμός, είναι να έχεις διασφαλίσει τις επικοινωνίες, και προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε την κοινή λειτουργία του συστήματος «ΤΕΤΡΑ» που εξασφαλίζει την επικοινωνία όλων των υπηρεσιών όπως είναι, Περιφέρεια, Δήμοι, Αστυνομία, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ, Λιμενικό, Στρατός, και Εθελοντικές Οργανώσεις.
«Η ασφάλεια των επικοινωνιών σε μια έκτακτη κατάσταση είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας, και βήμα βήμα συνεχώς «χτίζουμε» την πολιτική μας προστασία, προκειμένου να είναι και αξιώσεων και αξιόπιστη» ανέφερε ο κ. Κουκιαδάκης και επεσήμανε ότι πρόκειται να λειτουργήσει σύντομα ένα Επιχειρησιακό Κέντρο το οποίο και θα συντονίζει όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και φορείς σε ένα έκτακτο γεγονός.
Ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ)-Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Δρ. Ευθύμιος Λέκκας, ανέφερε ότι υπάρχει σχεδιασμός από την Πολιτεία σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση μεγάλων γεγονότων. Όπως είπε ο κ. Λέκκας «εντοπίζονται ωστόσο αδυναμίες στην πολιτική προστασία, και για μας είναι μεγάλη πρόκληση να αξιοποιήσουμε μέχρι και το τελευταίο ευρώ που υπάρχει για χρηματοδότηση του ΟΑΣΠ, της γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, αλλά και των περιφερειακών υπηρεσιών. Η οικονομική κρίση είναι μια σπάνια ευκαιρία για να δρομολογηθούν δομές οι οποίες θα είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν επιχειρησιακά ένα μεγάλο γεγονός».
Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι «τέτοιες ημερίδες είναι πολύ σημαντικές γιατί δίνεται ένα στίγμα στους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να σχεδιάσουν με βάση τα δεδομένα που έχουμε τα γεωδυναμικά στοιχεία της Κρήτης που είναι ιδιόμορφα» και πρόσθεσε: «Η Κρήτη είναι ένα μοναδικό μέρος και αυτή η μοναδικότητα οφείλεται στις γεωδυναμικές της διεργασίες. Εμείς αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προσαρμοστούμε σε αυτή την πραγματικότητα. Να προσαρμόσουμε τις υποδομές, τις διαδικασίες, ούτως ώστε να συνυπάρχουμε με το σεισμικό φαινόμενο».
Ο ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου-Καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών Παναγιώτης Καρύδης επεσήμανε από την πλευρά του ότι στη χώρα μας μετά από σχετικές έρευνες έχει αποδειχθεί ότι τα σπίτια που είναι κατασκευασμένα πριν από τον πρώτο αντισεισμικό κανονισμό, δηλαδή προ του 1960, και συντηρούνται, αντέχουν περισσότερο στη σεισμική δραστηριότητα.
Ο καθηγητής συνέστησε χαρακτηριστικά ότι «τα κτίρια πρέπει να ελέγχονται συχνά από τους μηχανικούς για τυχόν καθιζήσεις, ρωγμές, και λόγω προσθηκών. Ο σημερινός αντισεισμικός κανονισμός είναι επαρκής και ελπίζω και εύχομαι να εφαρμόζεται», και πρόσθεσε: «Στη Κρήτη οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κάνουν από κοινού σημαντική δουλειά».
Ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Γιώργος Δεικτάκης τόνισε στο χαιρετισμό του ότι αυτό που επιβάλλεται είναι να εφαρμόσουμε μέτρα πρόληψης. «Και τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν την δημιουργία κατασκευών που θα αντέχουν σε ένα σεισμό, τον σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας ώστε να αντιμετωπίσει με ετοιμότητα έναν πιθανό κίνδυνο και την ενημέρωση των πολιτών για την αυτοπροστασία τους», ανέφερε.
Σημαντικές παρεμβάσεις στην ημερίδα έκαναν επίσης ο Δρ. Γεωλογίας-Ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Χαράλαμπος Φασουλάς, η γεωλόγος και στέλεχος του ΟΑΣΠ Χρύσα Γκουντρομίχου, ενώ ακολούθησε στρογγυλό τραπέζι με τοποθετήσεις φορέων και διάλογος μεταξύ των συμμετεχόντων.
Δύο οι δράστες του εμπρησμού στο αμαξοστάσιο του δήμου Μαλεβιζίου
Δύο άτομα φέρεται να κρύβονται πίσω από την φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στο αμαξοστάσιο του δήμου Μαλεβιζίου, στον επαρχιακό δρόμο...