H απουσία επαρκών ποσοτήτων νερού για την υδροδότηση της πόλης και των οικισμών του Ρεθύμνου, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου η τουριστική κίνηση είναι αυξημένη, έχει επανειλημμένως αναδειχθεί ως ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο μητροπολιτικός δήμος του νομού. Οι ποσότητες του νερού τόσο από τη λίμνη του Κουρνά όσο και από αυτή της Αργυρούπολης, δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες δημοτών και επισκεπτών, με αποτέλεσμα ιδίως η ανατολική παραλιακή ζώνη της περιοχής του Αρκαδίου να αντιμετωπίζει συνεχώς σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας.
Από τη μια τα υφαλμυρισμένα πηγάδια του ανατολικού Ρεθύμνου, όπου οι ποσότητες είναι μειωμένες αλλά και κακής ποιότητας με ενεργοβόρες γεωτρήσεις, και από την άλλη οι περιορισμένες ποσότητες που φτάνουν στην πόλη από την Αργυρούπολη και τον Κουρνά σε συνδυασμό με την κακή διαχείριση και τη σπατάλη που πολλές φορές συντελείται αλλά και την ύπαρξη μεικτών δικτύων ύδρευσης και άρδευσης, δημιουργούν μια ασφυκτική κατάσταση με το κατά τα άλλα πολύτιμο αγαθό του νερού.
Η δημιουργία υποδομών απαραίτητων που θα εξασφαλίσουν επάρκεια νερού, είναι απαραίτητες για να δοθεί οριστική λύση, σε ένα ζήτημα που έχει εξελιχτεί σε μεγάλο βραχνά για τον Δήμο.
Ήδη, μετά από συνεργασία του Δήμου με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, έγινε ο σχεδιασμός για την άρδευση των εκτάσεων της ανατολικής ζώνης του Ρεθύμνου από το Φράγμα των Ποταμών. Πρόκειται ουσιαστικά για την επέκτασή του από τον Πρίνο που έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα έως και την περιοχή της Σκαλέτας.
Η μελέτη του έργου, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 4 εκατ. ευρώ έχει ολοκληρωθεί εδώ και ενάμιση χρόνο από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, ενώ μετά και τις δεσμεύσεις του γενικού γραμματέα υποδομών Γιώργου Δέδε για ένταξή του σε τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου, τα τεχνικά δελτία έχουν ήδη σταλεί αρμοδίως και αναμένεται η χρηματοδότησή του για να δημοπρατηθεί.
Ο διευθυντής Διαχείρισης Συγκοινωνιακών και Υδραυλικών Έργων του ΟΑΚ, Βαγγέλης Μαμαγκάκης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» τόνισε πως το παραπάνω έργο αποτελεί προτεραιότητα για τον Οργανισμό, επισημαίνοντας τόσο τα περιβαλλοντικά του οφέλη, όσο και αυτά της εξοικονόμησης κόστους και ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι με το έργο αυτό θα μπορούν να εξοικονομούνται ημερησίως 2.000 κυβικά νερού ύδρευσης. Άλλωστε από την πρώτη στιγμή ολοκλήρωσης του μεγαλόπνοου για όλο τον Νομό Ρεθύμνου έργο, η άρδευση των στρεμμάτων της ανατολικής περιοχής ήταν πρωταρχικός στόχος. Η άρδευση των εκτάσεων από το Φράγμα των Ποταμών σήμερα γίνεται με πόσιμο νερό και από γεωτρήσεις. Με την υλοποίηση του έργου θα υπάρξει τεράστια εξοικονόμηση νερού, το οποίο θα καλύψει τις αυξημένες ανάγκες υδροδότησης.
Ειδικότερα, σε σχετικές δηλώσεις του κ. Μαμαγκάκης, ανέφερε: «Έχει κατατεθεί στο υπουργείο η ολοκληρωμένη μελέτη με το τεχνικό δελτίο, το οποίο μας έχουν ζητήσει και περιμένουμε το «πράσινο φως» για να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα που είναι η ένταξη του έργου σε τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου και η δημοπράτησή του με συνολικό προϋπολογισμό 4 εκατ. ευρώ.
Το έργο αυτό περιλαμβάνει δύο τμήματα: το ένα κομμάτι ξεκινά από την Πηγή (μέχρι εκεί φτάνει ο αγωγός που έχουμε κάνει) και εκτείνεται μέχρι τον Πρίνο και το δεύτερο κομμάτι αφορά από το Γιαννούδι μέχρι και τα Μισσίρια.
Το έργο αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί σήμερα υπάρχουν περιοχές που αρδεύονται με πόσιμο νερό, που σημαίνει ότι με την κατασκευή του έργου θα υπάρξει εξοικονόμηση υδάτων. Επίσης, πολλές γεωτρήσεις (30) που σήμερα χρησιμοποιούνται για την άρδευση θα σταματήσουν να δουλεύουν και οι κάτοικοι θα ποτίζουν με νερό από το Φράγμα. Άρα έχουμε και περιβαλλοντικά οφέλη και εξοικονόμηση νερού, ενέργειας και κόστους. Τα νερά των γεωτρήσεων άλλωστε που σήμερα χρησιμοποιούνται δεν είναι καλής ποιότητας. Είναι υφάλμυρα, καθώς έχει εισχωρήσει σε αυτές η θάλασσα. Άρα, το έργο αυτό θα βελτιώσει σημαντικά και την ποιότητα των νερών. Παράλληλα, υπολογίζουμε ότι 2.000 κυβικά νερού τη μέρα θα εξοικονομηθούν για την υδροδότηση της ανατολικής πλευράς. Πρέπει να τονίσουμε άλλωστε ότι το φράγμα Ποταμών από όταν κατασκευάστηκε είχε ως πρωταρχικό στόχο την άρδευση».
Τι περιλαμβάνει το έργο:
– Δίκτυα για την άρδευση επιπλέον 14.500 στρεμμάτων
– Κεντρικός αγωγός μήκους 7 χλμ.
– Δίκτυα διανομής μήκους 10 χλμ. Αγία Παρασκευή, Λούτρα, Παγκαλοχώρι, Χαμαλέυρι, Βιράν Επισκοπή, Έρφοι και καταλήγει στην δεξαμενή του Πρίνου και από την άλλη πλευρά στο Γιαννούδι προβλέπεται τα δίκτυα να φτάσουν μέχρι και τα Μισσίρια.
Διυλιστήριο στο Γιαννούδι
Παράλληλα, μια ακόμα υποδομή που θα συμβάλλει καθοριστικά στην εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων νερού για την υδροδότηση της πόλης, είναι η κατασκευή διυλιστηρίου στο Γιαννούδι. Πρόκειται για ένα έργο που θα έχει δυναμικότητα 30.000 κυβικών νερού ημερησίως και ετησίως 5 εκ κυβικών νερού.
Σημειώνεται ότι οι ποσότητες που παίρνει το Ρέθυμνο από τις πηγές της Αργυρούπολης ετησίως ανέρχονται από 1.5 -3 εκ κυβικά νερού και από τη λίμνη του Κουρνά από 500.000 έως 2 εκ κυβικά νερού.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο κ. Μαμαγκάκης, τόνισε:
«Η εγκατάσταση επεξεργασίας νερού στο Γιαννούδι είναι ένα ανεξάρτητο έργο. Ο σχεδιασμός του διυλιστηρίου είναι να έχει δυναμικότητα 30.000 κυβικών νερού ημερησίως και θα εξυπηρετήσει τόσο την ανατολική πλευρά όσο και ολόκληρο τον Δήμο του Ρεθύμνου. Το έργο αυτό βρίσκεται σε φάση προμελέτης την οποία θα ολοκληρώσουμε μέσα στο καλοκαίρι για να ακολουθήσει η μελέτη κατασκευής, η οποία θα δημοπρατηθεί σε συνεργασία του ΟΑΚ με το υπουργείο. Το κόστος του έργου είναι περίπου 10 εκ ευρώ».