Κατά τη γνώμη μου η δικαιοσύνη αποτελεί το βαθύτερο αιώνιο αρχέγονο κι υπαρξιακό αίσθημα του ανθρώπου και η απονομή της μια πραγματική διαχρονική ανάγκη της κοινωνίας.
Με αυτή τη λογική η απόλυτη προτεραιότητα σε ένα ευνομούμενο κράτος είναι η διασφάλιση μιας αδιάβλητης διαδικασίας, προκειμένου να υπηρετεί τις θεμελιώδης αρχές προστασίας δικαιωμάτων του ανθρώπου.
Είναι πραγματικά συγκινητικό η προσπάθεια που καταβάλλεται από τους δικαστικούς λειτουργούς προκειμένου να ανταποκρίνονται στις εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις υπό τις σημερινές συνθήκες.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι πρόεδρος δικαστηρίου μου συνέταξε αίτηση υπόδειγμα ασφαλιστικών μέτρων! Δείγμα ανθρωπιάς κι υπέρβασης καθήκοντος που διέπει το ήθος του τόσο ευαίσθητου δικαστικού κλάδου που δυστυχώς ελλείψει υποδομών κι επιμέλειας εκσυγχρονισμού από την πολιτεία γίνεται θύμα εκμετάλλευσης από ένα εξαντλητικό σύστημα.
Εδώ ακριβώς μπορεί να βοηθήσει η τεχνολογία ώστε να αποφορτιστεί από τον σκόπελο όγκο της γραφειοκρατίας. Η υιοθέτηση ηλεκτρονικής υπογραφής και υποβολής δικογράφου μέσω υπολογιστών έχει ήδη ξεκινήσει από τον Δικηγορικό Σύλλογο κι οι πρώτοι κωδικοί έχουν χορηγηθεί. Αυτό που αναμένεται είναι η ευρεία εφαρμογή του.
Η υποχρεωτική εξωδικαστική επίλυση διαφορών, μέσω του θεσμού Διαμεσολάβησης που ετοιμάζεται με κοινή απόφαση υπουργείου Δικαιοσύνης-Ανάπτυξης επίσης επιβάλλεται ώστε να περιορίσει την απεριόριστη δικαστική υλη.
Υπάρχουν τρόποι ώστε με θεσμικές παρεμβάσεις και ολοκλήρωση τεχνικών υποδομών η αποκατάσταση εμπιστοσύνης πολιτών σε ένα κράτος δικαίου να γίνει πραγματικότητα.
Η ενδυνάμωση ισχύος ανεξάρτητων αρχών κατά την άποψή μου επιβάλλεται όπου π.χ. ο Συνήγορος Πολίτη, καταναλωτή, ο επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης θα έχουν αυξημένες αρμοδιότητες ώστε, εκτός συστάσεων και κυρώσεων να υπάρχει και εκτελεστική δυνατότητα.
Αυτή την περίοδο που αντιμετωπίζω μια διαμάχη πρόκληση με την κορυφαία επενδυτική εταιρία στη χώρα μας και είμαι σε συνεχή επαφή με την ανεξάρτητη αρχή της επιτροπής κεφαλαιαγοράς, διαπιστώνω αφενός την άρτια κατάρτιση των στελεχών της με απαράμιλλο ήθος και επαγγελματική ευθύνη κι αφετέρου την αδυναμία να επιλύσουν τα προβλήματα που σαν ειδικοί πραγματογνώμονες γνωρίζουν, γιατί περιορίζονται από την νομοθεσία. Πρέπει να αναφέρω ότι ενώ η εν λόγω αρχή πραγματικά πράττει τα δέοντα για την ομαλή λειτουργία της αγοράς επιβάλλοντας ανάλογα πρόστιμα στους παραβάτες αυτά αναιρούνται από τα διοικητικά δικαστήρια, λόγω νομοτεχνικών αιτιών. Χαρακτηριστικό το απόσπασμα νόμου «δεν επιτρέπεται αναίρεση προστίμου για ποσά που δεν ξεπερνούν τις εκατό χιλιάδες ευρώ», δηλαδή επιτρέπεται για ποσά άνω των εκατό χιλιάδων..!
Αυτό δηλώνει την ασάφεια διατυπώσεων νόμων όπου νομίζω δίνει λάθος μηνύματα και μεταθέτει τα εγκλήματα του νομοθέτη στους ταλαίπωρους δικαστές που καλούνται να εφαρμόσουν διατάξεις.
Για αυτό επιβάλλεται ειδικό Συνταγματικό Δικαστήριο όπου θα ελέγχει την ποιότητα των νόμων και κατά ποσό συνάδουν με τις αρχές δικαίου.
Η δικαιοσύνη είναι η «ερωμένη» μου και κατά τη γνώμη μου αποτελεί τη βάση του ναού της Δημοκρατίας. Είναι μια ανωτάτη και ιερή αρχή όπου χωρίς αυτή δεν πιστεύω ότι μπορεί να επιβιώσει μια κοινωνία. Χρωστάμε όλοι οι πολίτες σε αυτή την υπέρτατη αξία να είμαστε φύλακες και υπερασπιστές της.
Από καρδιάς, ως απλός πολίτης, ευχαριστώ θερμά όλους όσοι συνέβαλλαν στην διοργάνωση των εργασιών της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων στην πόλη μας και εύχομαι τα καλυτέρα αποτελέσματα για την εξέλιξη και εκσυγχρονισμό του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης. Ιδιαίτερα στη θωράκιση του δικαστικού κλάδου για την απερίσπαστη εκτέλεση του ύψιστου έργου τους.