Με απώλειες που φτάνουν το 70% σε εισπράξεις, αφίξεις και πληρότητες, τα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου το ένα μετά το άλλο ετοιμάζονται να ρίξουν πρόωρα την αυλαία μετά από μια κοινώς ομολογουμένως κακή τουριστική περίοδο που ήταν πρωτόγνωρη από πολλές απόψεις για επιχειρηματίες, εργαζόμενους και επισκέπτες.
Η υγειονομική κρίση που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού επέφερε βαρύ πλήγμα στον τουριστικό κλάδο και κατ’ επέκταση συνολικά στην οικονομία της Κρήτης που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτόν και ο χρόνος ανάκαμψης είναι μακρύς και δύσκολος.
Τα περιοριστικά μέτρα και οι νέοι κανόνες που επέβαλλαν τα δεδομένα της πανδημίας του κορωνοϊού και τα οποία εναλλάσσονται ανάλογα με τις επιδημιολογικές εξελίξεις είχαν ως αποτέλεσμα να επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό τα ταξίδια και οι διακοπές, με αποτέλεσμα αρχικά η σεζόν να συρρικνωθεί ουσιαστικά σε 1,5 μήνα με τις πληρότητες να παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Την ίδια στιγμή χιλιάδες εργαζόμενοι που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο οδηγήθηκαν στην ανεργία.
Όπως λένε πράκτορες και ξενοδόχοι του Ρεθύμνου το τρίμηνο Απριλίου – Μαΐου – Ιουνίου αλλά και ο μισός Ιούλιος χάθηκαν, ενώ Αύγουστο και Σεπτέμβριο οι πληρότητες ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ ήδη σταδιακά οι επιχειρηματίες ετοιμάζονται να κλείσουν τις μονάδες τους, αφού δεν υπάρχει ενδιαφέρον για κρατήσεις τον Οκτώβριο.
Γερμανοί, Άγγλοι, Πολωνοί και Γάλλοι είναι οι επισκέπτες που βρίσκονται κατά κύριο λόγο στην πόλη τον μήνα Σεπτέμβριο με τις πληρότητες κατά μέσο όρο για όλο το μήνα να κυμαίνονται στο 30%, ενώ το δεύτερο δεκαπενθήμερο αυτές υποχωρούν στο 20%. Οι τελευταίες εξελίξεις με την υποχρεωτική καραντίνα σε Άγγλους και Ολλανδούς τουρίστες που επιστρέφουν από την Κρήτη αποτέλεσε τη χαριστική βολή για τους επιχειρηματίες του νομού, οι οποίοι όπως λένε χαρακτηριστικά έχασαν την φετινή χρονιά σχεδόν όλες τις μέχρι σήμερα παραδοσιακές αγορές όπως την Σκανδιναβία και την Ρωσία. Η απουσία τουριστικού ενδιαφέροντος για τον Σεπτέμβριο και κυρίως για τον Οκτώβριο οδηγεί σε πρόωρη λήξη της σεζόν και μέχρι το τέλος του μήνα εκτιμάται ότι θα έχουν κλείσει στην πλειοψηφία τους οι ξενοδοχειακές μονάδες του νομού.
Φέτος οι επισκέπτης στο Ρέθυμνο ήταν κατά κύριο λόγο Άγγλοι, Γερμανοί ενώ καταγράφηκε μια δυναμική άνοδος από την Πολωνική αγορά.
«Η χρονιά ήταν πάρα πολύ κακή. Ο τουριστικός κλάδος μετρά απώλειες που φτάνουν το 70%, αφού έχασε σχεδόν τρεις τουριστικούς μήνες λόγω των περιοριστικών μέτρων, αλλά και στην συνέχεια οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που ήταν σε ισχύ από αγορές όπως την Σκανδιναβία, την Ρωσία, την Αγγλία είχαν ως αποτέλεσμα η τουριστική πίτα να συρρικνωθεί σε μεγάλο βαθμό μη αφήνοντας περιθώρια αισιοδοξίας και ανάκαμψης. Οι επισκέπτες μας φέτος προήλθαν κατά κύριο λόγο από την Γερμανία, την Πολωνία και την Γαλλία, ενώ αυτή την ώρα οι πληρότητες στα ξενοδοχεία δεν ξεπερνούν το 25%» ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων του νομού, Στράτος Μπερέτης, επισημαίνοντας ότι ακόμα και όσες κρατήσεις γίνονται την τελευταία στιγμή που είναι λίγες γίνονται με μεγάλα ποσοστά έκπτωσης.
Όπως είπε το μέλλον είναι αβέβαιο και για την επόμενη χρονιά, η οποία επίσης θα βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στα επιδημιολογικά δεδομένα. Δεν είναι σίγουρο ότι οι ακυρώσεις που έγιναν την φετινή σεζόν θα αποτελέσουν κρατήσεις για την επόμενη, ενώ φαίνεται, σύμφωνα με τον κ. Μπερέτη ότι ήδη αρκετοί τουρ οπερέιτορς έχουν μείωση τον προγραμματισμό πτήσεων για την επόμενη σεζόν.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, Μπάμπης Μπιρλιράκης, ανέφερε: «Οδηγούμαστε σε πρόωρη λήξη της τουριστικής περιόδου, αφού δεν υπάρχουν κρατήσεις στα ξενοδοχεία. Το μέτρο της καραντίνας που επιβλήθηκε για Ολλανδούς και Άγγλους επισκέπτες που επιστρέφουν από την Κρήτη αποτέλεσε ένα «χτύπημα κάτω από τη μέση». Πλέον έχουν μείνει ελάχιστοι επισκέπτες κυρίως από την Γερμάνια, την Αυστρία, την Πολωνία, το Βέλγιο και τη Δανία και ελάχιστοι Σουηδοί. Οι προσπάθειες κάποιων τουρ οπερέιτορς να επεκτείνουν τη σεζόν δεν μπορούν να καλύψουν τη δυναμικότητα όλων των ξενοδοχείων που φαίνεται πως θα οδηγηθούν σε κλείσιμο. Ήδη οι Γερμανοί είναι συνεσταλμένοι και επιφυλακτικοί ως προς την επιλογή των διακοπών τους» και πρόσθεσε ότι φέτος καταγράφεται δυναμική αύξηση από την Πολωνική αγορά, που στις αφίξεις σε επίπεδο νομού έχει την τρίτη θέση μετά την Αγγλία και την Γερμανία.
Αναφορικά με την επόμενη χρονιά ο κ. Μπιρλιράκης έκανε λόγο για πολλά και διαφορετικά μηνύματα, τα οποία είναι συγκεχυμένα: «Δεν μπορούμε να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για την επόμενη σεζόν γιατί τα μηνύματα είναι ακόμα συγκεχυμένα. Σίγουρα θα είναι μια σεζόν που θα έχει άμεση εξάρτηση με τα επιδημιολογικά δεδομένα και την εξέλιξη του εμβολίου που θα αποτελέσει μια ψυχική ανάσα για τους δυνητικούς ταξιδιώτες, ώστε να προγραμματίσουν τις διακοπές τους. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν μια αυξητική τάση κατά 20% σε σχέση με το 2020 και παραπάνω. Εκτιμώ ότι θα ξαναβρούμε τα βήματά μας όμως χρειάζεται χρόνος».
FTI: Επεκτείνει τη σεζόν στην Κρήτη μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου
Εν τω μεταξύ, επεκτείνει την καλοκαιρινή σεζόν στην Κρήτη ο γερμανός τουρ οπερέιτορ FTI έως τις 15 Νοεμβρίου, αυξάνοντας τη διαθεσιμότητα ξενοδοχείων.
Η ζήτηση για Ελλάδα παραμένει υψηλή επισημαίνει η επικεφαλής Προορισμού Ελλάδας και Κύπρου του FTI, Halina Strzyzewska και γι’ αυτό, όπως ανέφερε, διευρύνουμε τις επιλογές για κρατήσεις τελευταίας στιγμής και αυξάνουμε το εύρος ξενοδοχείων τριών έως πέντε αστέρων στην Κρήτη.
Μεταξύ άλλων, τη σεζόν διευρύνουν τα ξενοδοχεία Pilot Beach Resort στη Γεωργιούπολη και το Lyttos Beach στον Ανισσαρά.
Στις πωλήσεις αυτές θα συμβάλλουν, όπως τόνισε η κ. Strzyzewska, οι θερμοκρασίες των 20 βαθμών Κελσίου που επικρατούν το Νοέμβριο στην Κρήτη, ιδανικές για δραστηριότητες όπως πεζοπορία ή ποδηλασία βουνού, αλλά και για μπάνια στην παραλία.
Προηγουμένως, ο Γερμανός σπεσιαλίστας στα δυναμικά πακέτα διακοπών, Vtours, είχε ανακοινώσει την επέκταση της σεζόν για την Κρήτη και πλέον προσφέρει διακοπές στο νησί έως τα τέλη Νοεμβρίου του 2020. Περί το 40% των ξενοδοχείων στην Κρήτη έχουν επεκτείνει τη σεζόν, σύμφωνα με τον Vtours.
Το ενδιαφέρον τουριστικού πράκτορα της Γερμανίας να προγραμματίσει τσάρτερ μέχρι και τον Νοέμβριο αφορά σε δυο μόνο ξενοδοχεία της Κρήτης στη Γεωργιούπολη και Ηράκλειο και όπως λένε οι ξενοδόχοι του Ρεθύμνου το ενδιαφέρον της αγοράς είναι περιορισμένο και δεν μπορεί να καλύψει την δυναμικότητα των ξενοδοχείων του Ρεθύμνου.
«Βουτιά» των εσόδων κατά 81% φέτος σε σύγκριση με το 2019
Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από το εξωτερικό διαμορφώθηκαν τον Αύγουστο σε 1,5 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή και κατά ολόκληρο το προηγούμενο επτάμηνο του 2020. Αυτό προκύπτει από την πρώτη επεξεργασία των δεδομένων που έχουν στη διάθεσή τους το υπουργείο Οικονομικών, φορείς του τουρισμού αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος.
Το τελευταίο τετράμηνο, δηλαδή το διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου, αναμένεται να συνεχίσει να εξελίσσεται το δεύτερο κύμα της πανδημίας, ενώ η αγορά των συνεδρίων και εκδηλώσεων καθώς και αυτή των ταξιδιών city break, που συντηρούν τον τουρισμό μετά την πάροδο του καλοκαιριού, θα παραμείνουν εκ των πραγμάτων «παγωμένες». Η εκτίμηση λοιπόν για το τελευταίο τετράμηνο, το οποίο περιλαμβάνει τον Σεπτέμβριο, που το προϊόν «ήλιος και θάλασσα» συνεχίζει να διατίθεται, υπολογίζεται πως θα εισπραχθούν από το εξωτερικό περίπου 600 εκατ. Ευρώ.
Έτσι, εκτιμάται πως οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από το εξωτερικό θα διαμορφωθούν φέτος συνολικά στα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου, ποσό κατά 81% χαμηλότερο από τα 18,1 δισ. ευρώ του 2019. Αυτό είναι το βασικό σενάριο για το εύρος του πλήγματος στον τουρισμό τόσο της κυβέρνησης όσο και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Οι υπολογισμοί αυτοί επιβεβαιώνονται εμμέσως και από τα δεδομένα της αεροπορικής δραστηριότητας. Ειδικότερα, από τα στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για την επιβατική κίνηση των αεροδρομίων το οκτάμηνο του 2020 (Ιανουάριος – Αύγουστος) προκύπτουν τα ακόλουθα: Ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών έφθασε τα 13,4 εκατομμύρια, παρουσιάζοντας πτώση 70% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, που είχαν διακινηθεί 44,9 εκατομμύρια επιβάτες. Όμως, αν εξαιρεθούν οι επιβάτες εσωτερικού, η πτώση του αριθμού επιβατών εξωτερικού είναι πολύ μεγαλύτερη από 70%. Όσον αφορά τις πτήσεις στα αεροδρόμια της χώρας, ανήλθαν στις 161.180, από τις οποίες 83.852 ήταν εσωτερικού και 77.328 εξωτερικού, παρουσιάζοντας πτώση 56,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, που είχαν πραγματοποιηθεί 368.414 πτήσεις. Αναλύοντας τα επιμέρους δεδομένα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για τον Αύγουστο του 2020 προκύπτει ότι στα αεροδρόμια της χώρας διακινήθηκαν 4.539.902 επιβάτες, μείωση 55,7% σε σχέση με το 2019, που είχαν διακινηθεί 10.238.414 επιβάτες. Ο συνολικός αριθμός των πτήσεων ανήλθε στις 45.422 καταγράφοντας πτώση 41,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, που είχαν πραγματοποιηθεί 77.555 πτήσεις.
Οι αφίξεις επιβατών εξωτερικού ήταν 1.667.484 παρουσιάζοντας μείωση 58,1% σε σχέση με το 2019, που είχαν αφιχθεί 3.977.915 επιβάτες.
Όσον αφορά τις εθνικότητες προέλευσης των επισκεπτών, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε για τον Αύγουστο η Fraport Greece, οι αφίξεις από τη Βρετανία είναι οι περισσότερες στα 14 ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια, ενώ τον Ιούλιο οι Βρετανοί τουρίστες ήταν στην τρίτη θέση με 70.687 αφίξεις, πίσω από Γερμανούς και Πολωνούς. Τον Αύγουστο, όμως, οι Βρετανοί αναρριχήθηκαν στην πρώτη θέση με 315.840, ενώ δεύτερη εθνικότητα ήταν οι Γερμανοί με 205.959 αφίξεις.