Οι ήρωες του 1821 «ζωντανεύουν» μέσα από τρισδιάστατες απεικονίσεις σε εμβληματικά κτίρια της χώρας. Το έχουμε ξαναδεί, όμως, αυτή τη φορά το θέαμα λαμβάνει πανελλαδική διάσταση: Αθήνα, Αλεξανδρούπολη, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Λαμία, Λάρισα, Μεσολόγγι, Νάουσα, Ναύπλιο, Πειραιάς, Ρόδος, Σύρος, Τρίπολη, Χανιά και Χίος είναι οι πόλεις που θα προβληθεί η οπτικοποιημένη αφήγηση της Επανάστασης. Πρόκειται για δράση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
Φυσικά ο μεγάλος απών είναι το Ρέθυμνο. Δεν γνωρίζουμε τον λόγο αυτής της απουσίας αλλά ήδη ο ιστορικός σύλλογος των αποδήμων Ρεθυμνίων της Αττικής «Το Αρκάδι» έχει εκφράσει την δυσαρέσκειά του στέλνοντας αίτημα παραπόνου προς το αρμόδιο τμήμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» από τον Μάρτιο του 2021 για την αυτήν την μη συμμετοχή της πόλεως του Ρεθύμνου και του Αρκαδίου.
Δεν μπορεί ο σύλλογός μας να διανοηθεί, ώστε να μην συγκαταλέγεται το Ρέθυμνο με το μοναδικό ολοκαύτωμα του Αρκαδίου μέσα στις ένδοξες πόλεις όπως το Μεσολόγγι, τη Χίο, την Τρίπολη, την Καλαμάτα κ.ά. σχετικά με την επέτειο των 200 ετών από την παλιγγενεσία. Διερωτώμεθα μήπως το Ρέθυμνο υστερεί σε ήρωες ή υστερεί σε μνημεία ή σε νεομάρτυρες ή σε ηρωικές πράξεις και απέφυγε αυτήν την συμμετοχή.
Πληροφορηθήκαμε ότι «Πρόκειται για μια σύνθεση της ιστορίας με την τέχνη. Και πρόκειται για μια νέα μορφή τέχνης. Νομίζω ότι γι’ αυτό και μόνο έχει ενδιαφέρον να συμμετείχε το Ρέθυμνο αλλά και να το παρακολουθήσει κανείς».
Το χρονολόγιο έφτασε στα χέρια των επιστημόνων έπειτα από μελέτη και προεργασία των ιστορικών της Επιτροπής. Στόχος ήταν τα γεγονότα της Επανάστασης να γίνουν ένα σύγχρονο εικαστικό αφήγημα.
Οι αναπαραστάσεις στις 18 πόλεις διαφοροποιούνται ανάλογα με την ιστορία της περιοχής. Κάθε προβολή θα έχει ένα μέρος κοινό για όλες τις πόλεις το οποίο είναι αφιερωμένο στην Επανάσταση του 1821 και ένα μικρό μέρος, το οποίο θα αφορά στην ταυτότητα κάθε πόλης, πάντα σε σχέση με την επανάσταση.
Το υλικό προέρχεται από πίνακες ζωγραφικής, αλλά και άλλα τεκμήρια όπως βιβλία, επίσημα κείμενα κλπ. Η αφετηρία της οπτικοποιημένης αφήγησης είναι τα προεπαναστατικά χρόνια και ο επίλογος ολοκληρώνεται με την άφιξη του Όθωνα.
Το κτίριο της Βουλής των Ελλήνων αποτελεί «κορωνίδα» της δράσης. Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στις 12 και 13 Ιουνίου με την απουσία του Ρεθύμνου.
Οι προβολές με την αφήγηση της Επανάστασης του 1821 αποτελούν το μεγαλύτερο εγχείρημα του λεγόμενου «projection mapping» που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Η παραγωγή του υλικού και η προσαρμογή του πάνω στα κτίρια έγινε μετά από συνεργασία τουλάχιστον 40 ατόμων. Οι γνώσεις των επιστημόνων από το Εργαστήριο Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων (TUC TIE Lab) της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης, επέτρεψαν το έργο να ολοκληρωθεί χωρίς να χρειαστούν πολλές μετακινήσεις αφού με τη μέθοδο της φωτογραμμετρίας δημιούργησαν μακέτες των όψεων των κτιρίων, πάνω στις οποίες έκαναν τις πρόβες.
Εκτός από την ιστορία της απελευθέρωσης, οι προβολές συνδέονται και με στοιχεία της νεότερης ιστορίας κάθε πόλης αλλά και τους ήρωες αυτής.
«Είναι μια τεράστια ενορχήστρωση αυτό το έργο» όπως ισχυρίζονται πολλοί, για το οποίο δυστυχώς το Ρέθυμνο έχασε την ευκαιρία αδιαφορώντας.
Ενημερωτικά ο ιστορικός σύλλογος των αποδήμων Ρεθυμνίων της Αττικής «Το Αρκάδι» είχε μεριμνήσει και έχει ήδη λάβει την έγκριση για τις εκδηλώσεις του σχετικά με το έπος των 200 ετών του 1821 από την επιτροπή Ελλάδα 2021, όπου ήδη διαφημίζονται στο επίσημο site της. Μέχρι σήμερα μόνον ο σύλλογός μας εμφανίζει εγκεκριμένες εκδηλώσεις για το Ρέθυμνο και αυτό ναι μεν μας τιμά ιδιαίτερα αλλά ταυτόχρονα μας λυπεί γιατί θα έπρεπε να ήταν πολυπληθής η συμμετοχή των φορέων του Ρεθύμνου σχετικά με το έπος των 200 ετών.
Μακάρι ο ιστορικός σύλλογος Ρεθυμνίων Αττικής «Το Αρκάδι» να είχε τη δυνατότητα με τα πενιχρά μέσα που διαθέτει να μπορούσε να συμμετάσχει σε αυτήν την μοναδική ιστορική 3D προβολή, που αναμφισβήτητα θα ωφελούσε το Ρέθυμνο και που δυστυχώς οι αρμόδιοι φορείς του τόπου αμέλησαν.