Το να μπορούμε να έχουμε τον έλεγχο στον εαυτό μας, αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο όπου ζούμε ή διασχίζουμε, μπορεί να αποτελέσει μια καθημερινότητα αλλά μπορεί να αποβεί μοιραίο μέσα από ένα αναπάντεχο γεγονός.
Πόσο καλά όμως νιώθουμε όταν περπατάμε μόνοι σ’ έναν έρημο δρόμο και πόση ασφάλεια μας παρέχει η εκάστοτε πόλη ή κοινωνία; Κάποια πράγματα πρέπει να τα παίρνουμε πάνω μας και να προσπαθούμε να προστατευόμαστε μέσω τρίτων ή μέσω του ίδιου μας του εαυτού.
Ο Νίκος Σαμψών μάς παραθέτει κάποια παραδείγματα για τις περιπτώσεις που είναι υπαρκτές, αλλά και γι’ αυτές που ίσως προκύψουν («μπούλινγκ») και μιλά για την αυτοάμυνα, έτσι όπως τη ζει και τη διδάσκει ο ίδιος…
«Το έχουμε δει σε κάποιες ταινίες… Ένα κορίτσι προχωράει μέσα σε ένα πάρκινγκ, όταν ξαφνικά από ένα σκοτεινό σημείο, πετάγεται κάποιος και την αρπάζει. Το κορίτσι χτυπάει τον άγνωστο με τα κλειδιά που κρατάει στο χέρι της ή τον κλωτσάει στην ευαίσθητη περιοχή. Στην πορεία, πηδάει μέσα στο αμάξι της, βάζει μπρος και εξαφανίζεται… ασφαλής! Αυτές όμως είναι ταινίες! Ας πάρουμε από την αρχή την ιστορία με ένα πιο αληθινό σενάριο. Όταν το κορίτσι ετοιμάζεται να χτυπήσει τον άγνωστο, ο άγνωστος έχει προλάβει να διαβάσει την κίνησή της και την εμποδίζει. Τότε την αρπάζει από το χέρι ή το λαιμό και την πετάει στο έδαφος… Τότε το κορίτσι είναι σε πολύ δυσκολότερη κατάσταση από την προηγούμενη ιστορία.. Πολλοί άνθρωποι μπερδεύουν την αυτοάμυνα με μια δυνατή κλωτσιά καράτε. Αυτοάμυνα, σε πρώτη φάση, σημαίνει να κάνεις οτιδήποτε είναι δυνατόν ώστε να αποφύγεις την απειλή ή την επίθεση κάποιου. Αυτοάμυνα σημαίνει να ξέρεις να χρησιμοποιείς το μυαλό σου, όχι τις γροθιές σου».
–Άρα λοιπόν…;
«Όταν κάποιος απειλείται, το να ρισκάρει τη θέση που βρίσκεται, συνήθως θα κάνει την κατάσταση δυσκολότερη. Ο επιτιθέμενος που βρίσκεται ήδη στην ψυχολογία της επίθεσης, με γεμάτη αδρεναλίνη – και ποιός ξέρει τί άλλο ακόμα – μπορεί να γίνει ακόμα πιο βίαιος. Η καλύτερη λύση για να γλιτώσεις από μια επίθεση ή απειλή, είναι να απομακρυνθείς άμεσα.
Ένας πολύ καλός τρόπος για να προλάβεις την όποια κακή συμπλοκή, είναι να ακούσεις το ένστικτό σου. Η διαίσθησή μας, σε συνδυασμό με την κοινή λογική, μπορεί να μας βοηθήσει να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις. Για παράδειγμα, αν τρέχεις μόνος σου μέσα στο χώρο του σχολείου ή της αυλής και νιώθεις ότι κάποιος σε παρακολουθεί, τότε η διαίσθησή σου θα σου μιλήσει. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να τρέξεις να βρεθείς σε χώρο με περισσότερο κόσμο και κάποιον ενήλικα και φυσικά να φωνάξεις. Η φωνή μας έχει δύναμη».
–Ποια άλλη εκδοχή υπάρχει για να μπορέσουμε να αποφύγουμε τη συμπλοκή;
«Οι επιθέσεις δεν είναι πάντα από ξένα άτομα που εμφανίζονται μέσα από σκοτεινά σοκάκια. Δυστυχώς οι έφηβοι, μπορούν να δεχτούν επίθεση από άτομα που ήδη γνωρίζουν το λεγόμενο «μπούλινγκ» ακόμη και μέσα στα σχολεία. Εδώ θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μία λέξη που οι εμπειρογνώμονες και διαπραγματευτές το ονομάζουν «αποκλιμάκωση».
Αποκλιμάκωση σημαίνει να ενεργούμε έτσι, ώστε να προλαβαίνουμε μια κακή κατάσταση. Ένα κλασικό παράδειγμα είναι το να δώσουμε τα χρήματά μας στο ληστή, χωρίς να μπούμε στη διαδικασία να τρέξουμε ή να παλέψουμε. Κάτι τόσο απλό, όπως το να μη χάνουμε την ψυχραιμία μας, μπορεί να αποκλιμακώσει την κατάσταση. Πρέπει να μάθουμε πως να διαχειριζόμαστε το θυμό μας, έτσι ώστε να μπορούμε να μιλήσουμε σωστά ή να αποχωρήσουμε χωρίς να χρησιμοποιήσουμε τις γροθιές μας ή κάποιο όπλο».
Οι 10 συμβολές του Εθνικού Συμβουλίου Πρόληψη Εγκλήματος
Στα θέμα προστασίας κι αυτοάμυνας, το Εθνικό Συμβούλιο Πρόληψης Εγκλήματος, έχει ενεργοποιηθεί μαζί με πολλούς εμπειρογνώμονες προτείνοντας τις παρακάτω συμβουλές:
-Προσπαθούμε να κατανοήσουμε το περιβάλλον γύρω μας. Περπατάμε σε περιοχές που είναι «ανοιχτές», καλοφωτισμένες και τις γνωρίζουμε καλά. Εξοικειωνόμαστε με τα κτίρια, τα πάρκα, τα πάρκινγκ κ.τλ. και δίνουμε προσοχή σε μέρη που θα μπορούσε κάποιος να κρυφτεί.
-Αποφεύγουμε να κόψουμε δρόμο και να περάσουμε από απομονωμένα στενά, χωρίς φωτισμό κ.τλ.
-Δεν βγαίνουμε έξω αργά το βράδυ, ταξιδεύουμε πάντα με παρέα ή κάποιο γκρουπ.
-Σιγουρευόμαστε ότι οι γονείς μας και οι φίλοι μας γνωρίζουν το ημερήσιο πρόγραμμά μας, τα χόμπι μας όπως βιβλιοθήκες και μέρη που συχνάζουμε. Αν βγούμε ένα ραντεβού με κάποιον, μετά από τη βόλτα με τους φίλους μας, ενημερώνουμε κάποιον να ξέρει που είμαστε, με ποιόν είμαστε και τί ώρα θα γυρίσουμε.
-Φέρνουμε ξανά στο μυαλό μας τα μέρη που συχνάζουμε. Είναι πράγματι ασφαλή; Νιώθουμε άνετα όταν είμαστε εκεί; Ρωτάμε τον εαυτό μας αν τα άτομα που έχουμε γύρω μας φαίνονται να σκέφτονται σαν εμάς.
-Βεβαιωνόμαστε ότι η γλώσσα του σώματός τους, όντως μας παρουσιάζει ένα αίσθημα εμπιστοσύνης και πως από την άλλη μεριά, είμαστε σε θέση να διαφύγουμε σε περίπτωση ανάγκης.
-Όταν θα χρησιμοποιούμε λεωφορεία και άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς, να καθόμαστε κοντά στον οδηγό και να μένουμε ξύπνιοι. Οι επιτιθέμενοι ψάχνουν για ευάλωτους στόχους.
-Κουβαλάμε πάντα πάνω μας ένα κινητό τηλέφωνο και σιγουρευόμαστε ότι έχουμε αποθηκευμένους τους αριθμούς όλων των δικών μας ανθρώπων που μπορούν να επέμβουν ανά πάσα στιγμή.
-Να είμαστε πάντα πρόθυμοι να καταγγείλουμε στην αστυνομία εγκλήματα που συμβαίνουν στη γειτονιά μας ή στο σχολείο μας.
-Επίσης αν έχουμε σκύλο, μπορούμε να τον παίρνουμε μαζί μας όταν βγαίνουμε μόνοι μας για περπάτημα. Ακόμα και αν ο σκύλος μας δεν είναι κανένα τεράστιο, άγριο θηρίο, ο επιτιθέμενος θα το ξανασκεφτεί να κάνει την κίνηση και να ρισκάρει.
–Εν κατακλείδι. Γιατί να μάθουμε αυτοάμυνα;
«Θεωρώ ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να υπερασπιστεί κανείς, τον εαυτό του από μία πιθανή επίθεση.
Ένα καλό τμήμα αυτοάμυνας, μπορεί να μας διδάξει πως να υπολογίζουμε σωστά μια κατάσταση και τί αποφάσεις θα πρέπει να πάρουμε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
Ένας καλός εκπαιδευτής αυτοάμυνας, μπορεί να μας διδάξει τεχνικές που θα φέρουν σε έκπληξη τον επιτιθέμενο χωρίς να περιμένει την κίνηση που θα κάνουμε.
Ακόμα, ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα στην αυτοάμυνα που θα πρέπει να το έχουμε στα υπ’ ψιν μας, είναι η αυτοπεποίθηση. Τέλος, η αυτοάμυνα μας δίνει πραγματικά την ευκαιρία να προπονηθούμε και να προετοιμαζόμαστε σωστά. Αρκεί να ψαχνόμαστε και να ενημερωνόμαστε σωστά.
Ήδη ξεκινήσαμε νέο τμήμα παιδικής αυτοάμυνας-αυτοπροστασίας για παιδιά από 4 ως 10 ετών».
Διεύθυνση: Ηλιακάκη 9 (Δυτικά του Δημοτικού κήπου). Τηλέφωνο: 6986615540.