Η ραγδαία αύξηση του μαθητικού πληθυσμού στον νομό την τελευταία δεκαετία δημιούργησε τεράστιες ανάγκες σχολικής στέγης. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τις δυο απογραφές από το 2001 έως το 2011, ο πληθυσμός του μητροπολιτικού δήμου αυξήθηκε κατά 16% ενώ άξιο αναφοράς είναι το παράδειγμα του οικισμού του Ατσιποπούλου, όπου η αύξηση που καταγράφηκε ήταν στο 100%, αφού ο πληθυσμός διπλασιάστηκε. Όπως είναι φανερό, οι λίγες και μικρές σχολικές μονάδες δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες του πληθυσμού και οι νέες συνθήκες επέβαλαν την ανέγερση νέων σχολικών συγκροτημάτων.
Η έλλειψη πόρων και άλλοι λόγοι όμως είχαν ως αποτέλεσμα το πρόβλημα σχολικής στέγης, ιδίως στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση για τον μητροπολιτικό δήμο, να φτάσει στο απροχώρητο -είχε 35 χρόνια να κτιστεί γυμνάσιο και λύκειο. Η απουσία ικανών και κατάλληλων χώρων για τη στέγαση των μαθητών θα οδηγούσε αυτόματα σε απογευματινή βάρδια, η οποία και αποτράπηκε την τελευταία στιγμή μετά και την πρόσφατη ολοκλήρωση των δύο νέων σχολείων -με ευρωπαϊκά χρήματα- σε Σφακάκι και Ατσιπόπουλο τα οποία θα παραδοθούν τις επόμενες μέρες. Το γυμνάσιο Ατσιποπούλου αναμένεται να λειτουργήσει στα μέσα Μαρτίου, προκειμένου ο χώρος που σήμερα στεγάζονται οι μαθητές της περιοχής να αξιοποιηθεί για τη στέγαση των μαθητών του 2ου ΕΠΑΛ, που από την έναρξη της σχολικής χρονιάς φιλοξενούνται σε «δανεικές» αίθουσες του συγκροτήματος των Περιβολίων. Το σχολείο στο Σφακάκι αλλά και το νέο λύκειο Ατσιποπούλου θα λειτουργήσουν τη νέα σχολική χρονιά.
Σε ότι αφορά την πρωτοβάθμια εκπαίδευση η εικόνα είναι λίγο καλύτερη με δεδομένο ότι κτίστηκε μια νέα μονάδα στη Γωνιά της Δ.Ε Φωκά, το δημοτικό σχολείο του Άδελε προχώρησε σε προσθήκη αιθουσών ενώ σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται και το νέο δημοτικό σχολείο Γερανίου -με χρήματα του ΕΣΠΑ -δομή επίσης άκρως απαραίτητη- αφού πριν δύο χρόνια οι μαθητές του αναγκάζονταν να κάνουν μάθημα στον χώρο της εκκλησίας, λόγω προβλημάτων που παρουσίαζε το παλιό κτίριο. Η δημιουργία των σχολείων αυτών περιφερειακά του δήμου αλλά και η ίδρυση και λειτουργία του 2ου δημοτικού Ατσιποπούλου είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχει αποσυμφόρηση των σχολείων της πόλης, αφού οι μαθητές του δημοτικού μπορούσαν να φοιτούν στα περιφερειακά σχολεία.
Ωστόσο επειδή ακριβώς το σχολείο του Ατσιποπούλου στεγάζεται σε ιδιωτικό κτίριο που μισθώνει ο δήμος διεκδικεί χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ για την ανέγερση ενός νέου σε οικόπεδο που έχει ήδη αγοράσει ο πρώην δήμος Ν. Φωκά. Το νέο 9θέσιο δημοτικό σχολείο της περιοχής δυναμικότητας 230 μαθητών αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στην ανακούφιση της κατάστασης σε ότι αφορά την προβληματική εικόνα της σχολικής στέγης και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόταση στο ΕΣΠΑ θα υποβληθεί και για το δημοτικό σχολείο Ρουσσοσπιτίου, το οποίο επίσης μπορεί να απορροφήσει ένα μεγάλο αριθμό μαθητών που σήμερα φοιτούν στην πόλη.
Αν αυτά διευθετηθούν σε εκκρεμότητα παραμένει η κατασκευή ενός νέου κτιρίου για τη στέγαση των μαθητών του 16ου ΔΣ του Μασταμπά, που σήμερα φιλοξενούνται σε λυόμενες αίθουσες, η κατασκευή των σχολείων επαγγελματικής εκπαίδευσης στην τοποθεσία «Νησί» και η ανέγερση νέου Πειραματικού Γυμνασίου στην περιοχή του Γάλλου για το οποίο είναι ήδη σε εξέλιξη η εκπόνηση σχετικής μελέτης.
Δεδομένης και της οικονομικής συγκυρίας τα ευρωπαϊκά κονδύλια αποτελούν μονόδρομο για την κατασκευή σχολείων-υποδομών που χαρακτηρίζονται αναγκαίες, όχι μόνο για τον μητροπολιτικό δήμο του νομού, αλλά για όλους τους δήμους της Κρήτης στην αρμοδιότητα των οποίων είναι πλέον η κάλυψη των αναγκών σχολικής στέγης. Τα 20 εκ. ευρώ που διαθέτει το νέο ΣΕΣ αφορούν μόνο δομές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και είναι ελάχιστα αναλογικά με τις ανάγκες της Κρήτης γι’ αυτό και καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να προετοιμαστούν καλά και να ωριμάσουν τεκμηριωμένες μελέτες προκειμένου να διεκδικήσουν μέρος της πίτας των ευρωπαϊκών πόρων.
Αναλυτικά…
Πυρετός προετοιμασιών για τις μελέτες κατασκευής νέων σχολείων
Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΦΑΚΕΛΩΝ ΛΗΓΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Πυρετός προετοιμασιών επικρατεί στις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων του νομού, οι οποίες κάνουν τις τελευταίες συμπληρώσεις-βελτιώσεις και διευθετούν εκκρεμότητες προκειμένου μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα να καταθέσουν τους φακέλους με τις μελέτες των σχολείων για τα οποία επιθυμούν να εξασφαλίσουν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
Η πρόσκληση άνοιξε στις 9 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και αφορά σε έργα αναβάθμισης-συμπλήρωσης των υποδομών υποχρεωτικής εκπαίδευσης και ενίσχυσης της ασφάλειας των υποδομών προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με προϋπολογισμό 20.979.864€. Τα χρήματα αφορούν και τους τέσσερις νομούς της Κρήτης και με δεδομένη από τη μια την ανταγωνιστικότητα του προγράμματος ΕΣΠΑ και από την άλλη τις αυξημένες ανάγκες σχολικής στέγης σε όλο το νησί, οι πλέον τεκμηριωμένες μελέτες είναι εκείνες που τελικώς θα εξασφαλίσουν το πράσινο φως για την ένταξη τους στο ΣΕΣ.
Στις πρώτες προτεραιότητες για τον Δήμο Ρεθύμνου, αναφορικά με τις ανάγκες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι η ανέγερση κτιρίου για το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ατσιποπούλου. Οι μελέτες για το έργο αυτό είναι ώριμες, έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια και έχει γίνει η μελέτη εφαρμογής. Αυτή την περίοδο ο μελετητής κάνει τις τελευταίες βελτιώσεις-συμπληρώσεις ώστε αυτή να επικαιροποιηθεί και να κατατεθεί προς έγκριση στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας. Το συγκεκριμένο σχολείο έχει προβλεφθεί να κατασκευαστεί σε οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων, που έχει αγοραστεί βόρεια του οικισμού. Πρόκειται για ένα 9θέσιο σχολείο δυναμικότητας 230 μαθητών. Παράλληλα, ο δήμος Ρεθύμνου προσανατολίζεται να υποβάλλει την πρόταση του για χρηματοδότηση του Δημοτικού Σχολείου Ρουσσοσπιτίου, το οποίο ενώ έχει δημοπρατηθεί, δεν έχει ξεκινήσει καθώς η απαιτούμενη χρηματοδότηση από τον ΟΣΚ εκκρεμεί από το 2009.
Σημειώνεται ότι το δημοτικό σχολείο Ρουσσοσπιτίου προβλέπεται ως εξαθέσιο σχολείο και έχει προγραμματιστεί να κατασκευαστεί σε δημοτικό οικόπεδο πέντε περίπου στρεμμάτων, με συνολική επιφάνεια κτιρίων και βοηθητικών χώρων που θα ξεπεράσει τα 2.000 τ.μ.
Η ένταξή του στην κλίμακα του παραδοσιακού οικισμού επέβαλε τη δημιουργία τριών ανεξάρτητων κτιρίων με ισόγεια και διώροφα τμήματα. Σύμφωνα με τη μελέτη που έχει εκπονήσει το γραφείο παλιάς πόλης, το κεντρικό τμήμα της διοίκησης, εκτός από τα γραφεία δασκάλων, διευθυντή, γραμματείας και τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους, περιλαμβάνει βιβλιοθήκη, αναρρωτήριο και γραφείο Συλλόγου Γονέων και Μαθητικών Κοινοτήτων.
Στο εκπαιδευτικό τμήμα, εκτός από τις έξι αίθουσες διδασκαλίας υπάρχουν και τέσσερις άλλες αίθουσες εργαστηρίων (φυσικοχημείας, πληροφορικής, αισθητικής αγωγής και ξένων γλωσσών), σύμφωνα με το συγκεκριμένο κτιριολογικό πρόγραμμα του Ο.Σ.Κ.
Ο αύλειος χώρος (3,5 περίπου στρεμμάτων) θα φυτευτεί με το απαραίτητο πράσινο και διαμορφώνεται σε δύο τμήματα. Την αυλή του διαλείμματος και τον χώρο άθλησης που περιλαμβάνει ανεξάρτητα γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ, καθώς και ένα μεγάλο υπόστεγο γυμναστικής. Έχει προβλεφθεί, ώστε η πρόσβαση στους χώρους αυτούς, καθώς και η χρήση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, να γίνεται και από τους κατοίκους, χωρίς να εμποδίζεται η λειτουργία του σχολείου. Όλοι οι χώροι είναι προσβάσιμοι από ΑμεΑ. Ωστόσο ακριβώς επειδή εντάσσεται σε παραδοσιακό οικισμό δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, κάτι που ο δήμος διερευνά εκ νέου προκειμένου να διαπιστώσει αν αυτό καθίσταται δυνατό στη νέα χρηματοδοτική περίοδο.
Δύο σχολεία διεκδικεί ο Μυλοπόταμος
Ο δήμος Μυλοποτάμου φιλοδοξεί να εντάξει στο νέο ΕΣΠΑ δύο σχολεία. Πρόκειται για το νέο δημοτικό σχολείο Πανόρμου και το νηπιαγωγείο Μπαλίου.
Σε ότι αφορά το νηπιαγωγείο Μπαλίου ο δήμος Μυοποτάμου βρίσκεται στη διαδικασία έκδοσης της απαιτουμένης οικοδομικής άδειας ενώ η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων έχει εκπονήσει τη μελέτη και θα είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου.
Σύμφωνα με τη μελέτη στο οικόπεδο που στεγάζεται ήδη το νηπιαγωγείο θα προστεθεί μια αίθουσα με τους βοηθητικούς χώρους καθώς και διαμόρφωση του αύλειου χώρου αφού στο υπάρχον κτίριο δεν υπάρχει ικανός χώρος για να φιλοξενηθούν τα νήπια.
Σε ότι αφορά το παλιό δημοτικό σχολείο Πανόρμου αυτό είναι πλέον ακατάλληλο για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της κοινωνίας και της σύγχρονης εκπαίδευσης. Στην τοποθεσία «Λάκκος», στη νότια πλευρά του Πανόρμου, έχει προβλεφθεί η κατασκευή του νέου σχολικού κτιρίου.
Ο προϋπολογισμός της ανέγερσης της νέας σχολικής μονάδας, δυναμικότητας 240 μαθητών, ανέρχεται στα 3,1 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που η δημοτική αρχή εκφράζει τη βεβαιότητα ότι θα εξασφαλιστεί από τα ευρωπαϊκά κονδύλια του ΕΣΠΑ.
Σύμφωνα με τη μελέτη, το συνολικό εμβαδόν του οικοπέδου είναι 2.705 τετραγωνικά μέτρα (υπόγειο 748, ισόγειο 1.204, όροφος 753 m2). Στο υπόγειο θα δημιουργηθούν αποθηκευτικοί χώροι και ο χώρος λεβητοστασίου. Στο ισόγειο θα δημιουργηθούν οι εξής χώροι: αίθουσα πολλαπλών χρήσεων 160 m2, αίθουσα διδασκαλίας καθαρού εμβαδού 48 m2, εργαστήριο πληροφορικής 48 m2, γραφεία δασκάλων, γραφεία γραμματείας, ιατρείο-αναρρωτήριο, χώρος φαγητού-κουζίνας 70 m2, χώρος wc μαθητών-δασκάλων. Στον όροφο: Επτά αίθουσες διδασκαλίας 48m2 (έκαστη), βιβλιοθήκη-αναγνωστήριο.
Ο περιβάλλον χώρος του σχολείου θα διαθέτει χώρους πρασίνου, στάθμευσης, καθώς και αθλητικές εγκαταστάσεις βόλεϊ και μπάσκετ με κερκίδες.
Ζητούν τον χώρο του ΚΕΓΕ για τη λειτουργία του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου
Με έγγραφο του προς τον Γεωργικό Οργανισμό «Δήμητρα» ο δήμος Ρεθύμνου ζητά την παραχώρηση του χώρου που σήμερα στεγάζεται το Κέντρο Εκπαίδευσης Αγροτών προκειμένου εκεί να μπορέσει να λειτουργήσει και να στεγαστεί το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Ρεθύμνου. Η εύρεση κατάλληλου χώρου αποτελεί κύρια προϋπόθεση για τη λειτουργία του σχολείου.
Στο έγγραφο του ο δήμαρχος επισημαίνει την αναγκαιότητα λειτουργίας του Ειδικού Επαγγελματικού Λυκείου, καθώς και το γεγονός ότι το Ρέθυμνο είναι ο μοναδικός νομός της Κρήτης που δεν διαθέτει Γυμνάσιο Ειδικής Αγωγής. «Η λειτουργία του θα μειώσει τον αριθμό των μαθητών που σήμερα φοιτούν στα τμήματα ένταξης των γενικών γυμνασίων και θα σημάνει, μεταξύ άλλων, εξοικονόμηση καθηγητών και δαπανών για εξοπλισμό που θα διατεθούν σε άλλες σχολικές δομές που έχουν ανάγκη. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι θα ωφεληθεί πολλαπλώς ο αγροτικός και κτηνοτροφικός τομέας του Ρεθύμνου, αφού πολλές εκ των ειδικοτήτων του υπό λειτουργία Ειδικού Γυμνασίου άπτοντα του πρωτογενούς τομέα, ο οποίος είναι ενεργός και απαραίτητος στον νομό μας.
Στην παρούσα συγκυρία δεν υπάρχει κανένα διαθέσιμο κτίριο, κατάλληλο για τη στέγαση της λειτουργίας του εν λόγω γυμνασίου. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι σε όλο τον νομό Ρεθύμνου υπάρχει μόνον ένα κτίριο που στεγάζει το 1ο και το 2ο ΕΠΑΛ, το νυχτερινό ΕΠΑΛ και το ΙΕΚ, με αποτέλεσμα 1000 και πλέον μαθητές να συνωστίζονται σ’ ένα κτίριο χωρητικότητας μόλις 400 ατόμων.
Στο πλαίσιο, λοιπόν, της επίμονης και μακρόχρονης διερεύνησής μας για την εξεύρεση κατάλληλου χώρου για τη λειτουργία του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου, διαπιστώσαμε ότι το κτίριο που φιλοξενούσε στο παρελθόν τις δραστηριότητες του ΚΕΓΕ, του οποίου η διαχείριση και χρήση ανήκει στο Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α., πληροί τις αναγκαίες προϋποθέσεις δεδομένου ότι:
· Το υφιστάμενο κτίριο δεν χρησιμοποιείται πλέον για την εκπαίδευση των αγροτών και τελεί σε συνθήκες εγκατάλειψης και φθοράς.
· Ο περιβάλλοντας χώρος του είναι πρόσφορος για διαμόρφωση θερμοκηπίων κατάλληλων για την εκπαίδευσης των παιδιών.
· Οι πρωινές ώρες λειτουργίας του Ειδικού Γυμνασίου επιτρέπουν τη διάθεση του κτιρίου κατά τις απογευματινές ώρες στην επιμόρφωση αγροτών εφόσον κάτι τέτοιο καταστεί αναγκαίο.
· Οι εργασίες αναμόρφωσης του κτιρίου θα διασφαλίσουν και τη συντήρησή του στο χρόνο, η οποία είναι σαφώς προτιμότερη από τη φθορά που επιφέρει η σημερινή αχρηστία του.
· Το σημαντικότερο όλων όμως είναι ότι με τη θετική σας γνωμοδότηση θα δώσετε μια πολύτιμη ευκαιρία σε παιδιά που έχουν ιδιαιτερότητες, να αποκτήσουν γνώση, να καλλιεργήσουν εξειδικευμένες δεξιότητες, να αισθανθούν και να γίνουν τελικά χρήσιμοι και ενεργοί πολίτες στον τόπο που ζουν με τις οικογένειές τους» αναφέρεται στην επιστολή του δήμου που ζητά από τον Οργανισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ» να εξετάσει τη δυνατότητα της επ’ αόριστου παραχώρησης στον δήμο Ρεθύμνου του δικαιώματος χρήσης των κτιριακών εγκαταστάσεων του πρώην Κέντρου Γεωργικής Εκπαίδευσης (ΚΕΓΕ) Ρεθύμνου καθώς και του αγροτεμαχίου που τις περιβάλλει, προκειμένου να διεκδικήσει ο δήμος, σε συνεργασία με την περιφέρεια Κρήτης, την ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του έργου αποκατάστασης και διαμόρφωσης του συνόλου των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, ώστε να καταστεί δυνατή η στέγαση και η εύρυθμη λειτουργία του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Ρεθύμνου.