Ένα από τα γνωστότερα μυθιστορήματα του Π. Κοέλιο ήταν η Κυριακάτικη «προσφορά» της έγκυρης εφημερίδας του «γνωστού» συγκροτήματος. Ο Βραζιλιάνος παραμυθάς παρουσιάζει στο μυθιστόρημά του την ηρωίδα του, που με κλονισμένη την ψυχική της υγεία αποπειράται ν’ αυτοκτονήσει, καταλήγοντας σε ψυχιατρείο για να περάσει τις τελευταίες ημέρες της, αφού απέτυχε σε πρώτη φάση η απόπειρα. Κάπου εκεί προσπαθεί ο συγγραφέας να ψυχαναλύσει την ηρωίδα του, για να διαπιστώσει ο αναγνώστης ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι που οδήγησαν μια φαινομενικά φυσιολογική κοπέλα στην απονενοημένη απόπειρα.
Εγώ λοιπόν τους βρήκα!!! Θα ήταν «χρυσή» ευκαιρία για τον διάσημο μυθιστοριογράφο να διασκευάσει το μυθιστόρημά του, αν είχε την ευκαιρία να διαβάσει την «έγκριτη» προτού γράψει το πόνημά του.
Ο αναγνώστης της «έγκυρης», λοιπόν, διαβάζοντας μερικές συνεντεύξεις, όπως του Λ. Παπαδήμ(ι)ου, του επίσης συγγραφέα Θ. Βαλτινού, το τακτικό άρθρο του «Ανατροπέα» της κοινής λογικής και άλλα είναι πολύ πιθανόν να οδηγηθεί στην απόφαση να εγκαταλείψει τον μάταιο ετούτο κόσμο, από τις βλακείες, τους δογματισμούς και τα έωλα σοφίσματα που θα διαβάσει. Ενδεικτικό της συνεισφοράς των «τεχνοκρατών» η συνέντευξη Παπαδήμου, των «πνευματικών ανθρώπων» του Θ. Βαλτινού και των δημοσιογράφων του Πρετεντέρη. Εν ολίγοις ο πρώτος κατατείνει στα γνωστά και χιλιοειπωμένα «επιχειρήματα» περί «σταθερότητας» που μόνο σε γερμανο-προτεσταντικούς εγκεφάλους υπάρχουν. Ο συγγραφέας καταλήγει οργίλος στο συμπέρασμα πως οι Γερμανοί είναι ένας υπέροχος λαός με υπέροχους πολιτικούς, κάθε μομφή στη σημερινή ηγεσία της Γερμανίας είναι επιεικώς απαράδεκτη και αντιδημοκρατική (!!!) και ότι οι ευθύνες για την κατάντια -έτσι ακριβώς λέει- της χώρας φέρουν αποκλειστικά οι …συνδικαλιστές της! Όσο για τον «Ανατροπέα», αυτός δίνει τα «ρέστα» του -ως συνήθως.
Επειδή διαβάζοντας αυτά τα τρία κείμενα παραλίγο να οδηγηθώ στην επιλογή της …Βερόνικας, δηλαδή στην αυτοκτονία ή σε ψυχιατρείο, είπα να μην τολμήσω να προχωρήσω σε ακόμα μεγαλύτερη δοκιμασία που θα ήταν να διαβάσω το άρθρο του… Θ. Πάγκαλου! Περιορίστηκα στον βαρύγδουπο τίτλο -δισέλιδο μάλιστα: «Ξεχάστε τις εκλογές, λένε οι πιστωτές»!!! Αυτός ήταν προς επίρρωση της δημοκρατίας που απολαμβάνουμε άπαντες.
Καημένε Κοέλιο, πόσα πολλά και ωφέλιμα πράγματα θα μπορούσες να μάθεις, αν πριν τους «Αλχημιστές» σου, διάβαζες τις «έγκυρες» εφημερίδες του συγκροτήματος! Ο ορισμός των «αλχημειών» που καλό θα ήταν στις προσφορές προς τους αναγνώστες τους να συμπεριλάβουν, αντί για μυθιστορήματα, μια «μπάλα» ζωοτροφών, π.χ. σανό, ταγή τριφύλλι, αφού είναι προφανές ότι τους περνούν για κανονικά ζώα!
* Ο Μιχάλης Τζανάκης είναι φιλόλογος-συγγραφέας