Η Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχε στην ημερίδα που διοργάνωσε το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών στην Αθήνα, με θέμα «Ενημέρωση και δράσεις για την εφαρμογή της Γαλάζιας Ανάπτυξης: H Ευρωπαϊκή Στρατηγική EUSAIR και η Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία BLUEMED».
Στόχος της Ημερίδας στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι Υπουργείων, Περιφερειών, Εκπαιδευτικών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων κ.α. ήταν:
– Ενημέρωση για τις δράσεις που προγραμματίζονται στο πλαίσιο της Γαλάζιας Ανάπτυξης στην Ελλάδα και στην Μεσόγειο, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε συνάρτηση με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική της Μακρο-περιφέρειας Αδριατικής – Ιονίου (EUSAIR) και την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία BlueMed, για τη διαμόρφωσης μιας συγκροτημένης και βιώσιμης εθνικής στρατηγικής για τη Γαλάζια Ανάπτυξη.
– Εκλογή εκπροσώπων από την Ελλάδα, που σε συνεργασία με αντίστοιχους από την Κροατία, Κύπρο, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία, Σλοβενία και Ισπανία, θα οργανώσουν παράλληλη διαβούλευση σε εθνικό επίπεδο με ερευνητικά και ακαδημαϊκά κέντρα, επιχειρήσεις και οργανισμούς, ΜΚΟ, τεχνολογικές εταιρείες, Δήμους, Περιφέρειες, Υπουργεία, και γενικά όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, που δραστηριοποιούνται στην θάλασσα και την παράκτια ζώνη.
Για το σκοπό αυτό, οι προαναφερόμενες χώρες έχουν ήδη συντάξει με την υποστήριξη της ΕΕ κείμενο Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Έρευνα και την Καινοτομία (Strategic Research and innovation Agenda (SIRA), για την «Γαλάζια Οικονομία» στη Μεσόγειο. Έχουν δε συγκροτηθεί τέσσερις Θεματικές Διακρατικές Πλατφόρμες σε Μεσογειακό Επίπεδο (Γνώση, Πολιτική, Τεχνολογία και Οικονομία), προκειμένου να οργανώσουν σχετική διαβούλευση σε εθνικό επίπεδο με εκπροσώπους από την κάθε χώρα, και προκειμένου να δημιουργήσουν κείμενα θέσεων για τον Εθνικό Σχεδιασμό Έρευνας και Καινοτομίας των χωρών.
Η δρ Ελένη Χατζηγιάννη, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, που εκπροσώπησε την Περιφέρεια Κρήτης, επιλέχθηκε στην πενταμελή Ομάδα των Ελλήνων Εκπροσώπων (μαζί με: Α. Γυπάκη – Γενική Γραμματεία Έρευνας Τεχνολογίας, Μ. Χατζηευσταθίου – Πανελλήνιος Σύλλογος Ιχθυολόγων, Σ. Κωνσταντινίδη – ωκεανογράφο, Δ Φραντζή – σύμβουλο Περιβαλλοντικής Πολιτικής) που θα εκπροσωπούν τη χώρα μας στην Πλατφόρμα της Πολιτικής, που θα επικεντρωθεί στη δικτύωση Εθνικών Φορέων, Ελληνικών Περιφερειών, Ερευνητικών Κέντρων, Επιχειρηματιών κλπ παραγωγικών ομάδων, σε θέματα για τη διασύνδεση της Θαλάσσιας Επιστήμης με την Πολιτική με έμφαση στην καινοτομία στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παράκτια ζώνη και στη θάλασσα.
Η Ε. Χατζηγιάννη στην ομιλία της, παρουσίασε την μέχρι σήμερα εμπειρία των Ελληνικών Περιφερειών για τη «Γαλάζια Ανάπτυξη», σε σχέση με την παρακολούθηση σχετικών Ευρωπαϊκών Στρατηγικών όπως της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής Ιονίου, την εφαρμογή των θεματικών προτεραιοτήτων της Γαλάζιας Ανάπτυξης (βιοτεχνολογία, καινοτόμες εφαρμογές στη θάλασσα, υδατοκαλλιέργεια, θέματα διαχείρισης παράκτιας ζώνης, εφαρμογές στην ανοικτή θάλασσα κτλ), την υλοποίηση Ευρωπαϊκών ανταγωνιστικών Προγραμμάτων και ένταξη σχετικών έργων στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Κρήτης με έμφαση στις προτεραιότητες της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης, τη δικτύωση, που με επιτυχία συντελεί η Περιφέρεια Κρήτης με άλλες Περιφέρειες και φορείς – δίκτυα στην Ευρώπη, αλλά και τη σταθερή συνεργασία που διατηρεί και αξιοποιεί με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών αναπτύσσοντας σχετικές δράσεις σε επιστημονικό επίπεδο και ευρωπαϊκών στρατηγικών, για τη βέλτιστη αξιοποίησή τους και εφαρμογή στην Κρήτη.