ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
«Η γη του Ψηλορείτη – Κιβωτός των γεύσεων»
Η σύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό μέσα από την ανάδειξη των παραδοσιακών ντόπιων προϊόντων, των τοπίων ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ιστορικών οικισμών αλλά και των δράσεων και των ασχολιών των κατοίκων της Κρήτης, είναι τομείς με τους οποίους ασχολείται ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Το Σπίτι των Κουρήτων», που το βράδυ της Δευτέρας, σε συνεργασία με το Γραφείο Πολιτισμού – Τουρισμού του Δήμου Ρεθύμνου πραγματοποίησε εκδήλωση με θέμα: «Η Γη του Ψηλορείτη – Κιβωτός των Γεύσεων».
Η Κιβωτός των Γεύσεων αποτελεί μια πρωτοβουλία της διεθνούς γαστρονομικής οργάνωσης Slow Food για την καταγραφή παραγωγών μικρής κλίμακας, που αντανακλούν την ιστορία και τον πολιτισμό, όπου το Σπίτι των Κουρήτων είναι δόκιμο μέλος.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, οι ομιλητές παρουσίασαν την ελληνική εμπειρία στη γη του Ψηλορείτη, που αποτελεί παρακαταθήκη για τη δημιουργία τοπικού τμήματος Slow Food στην Κρήτη για προώθηση των πρωτοβουλιών προστασίας της βιωσιμότητας του αγροτικού χώρου.
Ειδικότερα σε δηλώσεις της η κυρία Πέπη Μπιρλιράκη, αντιδήμαρχος Τουρισμού-Πολιτισμού του Δήμου Ρεθύμνου ανέφερε: «Πιστεύουμε ότι ξεκινά μια συνεργασία ενεργή ως προς τη βιοποικιλότητα, την προστασία της, την ταυτότητά μας και την αλληλεπίδραση που μπορεί να έχει ο τουρισμός με τον πολιτισμό και τη διατροφή μας. Η κρητική γη και οι άνθρωποί της, οι δράσεις, τα προϊόντα και οι ενέργειές τους, όλα αυτά αποτελούν μια ενότητα που μπορούμε να δουλέψουμε όλοι οι Κρήτες μαζί. Και είμαστε σίγουροι ότι οι άξονες που θα δουλευτούν θα φέρουν κοντά τον πρωτογεννή τομέα με τον τουρισμό. Είναι ένας στόχος που έχει ξεκινήσει να δουλεύεται από την Περιφέρεια Κρήτης αλλά και πολλούς φορείς θεσμικούς και ιδιωτικούς και νομίζουμε ότι είμαστε σε έναν πολύ καλό δρόμο. Δουλεύοντας συνεχώς πάνω στους ίδιους στόχους, μπορούμε να πετύχουμε μία εξωστρέφεια, μία ανάδειξη της Κρήτης, των προϊόντων και των ανθρώπων και από την άλλη μεριά μία πολύ καλή γνωριμία και μια επιστροφή δική μας, των ίδιων των Κρητικών στα προϊόντα μας και τη γη μας».
Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού «Κουρητία Οδός», Αναστασία Φρυγανάκη σε δηλώσεις της τόνισε: «Η προσπάθειά μας είναι να ενημερώσουμε σχετικά με τη διεθνή οργάνωση Slow Food. Είναι μία παγκόσμια οργάνωση, η οποία υποστηρίζει τη βιώσιμη και αειφόρο γεωργία, τη μικρή καλλιέργεια, είναι ενάντια στην αισχροκέρδεια -δηλαδή δεν υπάρχει ανάμεσα στον καταναλωτή και στον παραγωγό ο ενδιάμεσος- και παράλληλα προσπαθεί για την ανάπτυξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, για την παρουσία της τοπικής ιστορίας, της ιδιαιτερότητας και της πολιτιστικής ταυτότητας κάθε τόπου. Κι επειδή ακριβώς η δική τους φιλοσοφία συνάδει με τη δική μας που εργαζόμαστε στο Οικομουσείο Κουρήτια Οδός γι’ αυτό μας έχουν καταστήσει δόκιμο μέλος. Το Οικομουσείο είναι ένας δυναμικός φορέας για την τεκμηρίωση, την έρευνα, τη μελέτη των περιοχών και λειτουργεί ως ένα πολιτιστικό εργαστήρι».