Η καθυστέρηση εφαρμογής της απόφασης -μελέτης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στο Ενετικό Λιμάνι Ρεθύμνου,οφείλεται στα γραφειοκρατικά εμπόδια που έχει συναντήσει και συνεχίζει να συναντά το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνου,απαντούν τα μέλη του Δ.Σ. στα Ρεθεμνιώτικα Νέα, με αφορμή δημοσίευμα της στήλης «Καθημερινά»,την Πέμπτη 27 Ιουλίου,με τίτλο «Απραξία στο ενετικό λιμάνι».
Αναλυτικά τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου,στην απαντητική τους επιστολή,αναφέρουν:
«Κύριε Διευθυντά,
σε συνέχεια δημοσιεύματος στο φύλλο της εφημερίδας σας της 27ης Ιουλίου 2017, με τίτλο «Απραξία στο ενετικό λιμάνι», θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους αναγνώστες σας για τα εξής αναφορικά στις διαδικασίες και ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί για την εφαρμογή της απόφασης της Υπουργού Πολιτισμού στο ενετικό λιμάνι:
ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ:
Μόλις την 21η Ιουλίου 2017 εγκρίθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης οι αποφάσεις παραχώρησης ιδιαίτερου δικαιώματος χρήσης των χώρων της χερσαίας ζώνης λιμένος Ρεθύμνου στο ενετικό λιμάνι και μπροστά από τα καταστήματα που ευρίσκονται εκεί, οι οποίες είχαν αποσταλεί από 10/04/2017 με τις οποίες παραχωρούνταν οι χρήσεις του χώρου της χερσαίας ζώνης για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων μπροστά από τα καταστήματά τους και η διέλευση των πεζών γίνεται πλέον εξωτερικά προς την πλευρά της θάλασσας, σύμφωνα με τις επιταγές της απόφασης της Υπουργού Πολιτισμού. Αυθημερόν, την 21η Ιουλίου, απεστάλησαν ενημερωτικά έγγραφα για τις εγκρίσεις αυτές προς τους καταστηματάρχες και το Λιμεναρχείο Ρεθύμνης ώστε να εναρμονιστούν.
Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με το Νόμο, οι αποφάσεις παραχώρησης χώρου της χερσαίας ζώνης λιμένος είναι ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ μετά την έγκρισή τους από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης. (Σας παραπέμπουμε στο άρθρο 24 του Ν.2971/2001 «Αιγιαλός, παραλία και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 285/α/19-12-2001).
ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ:
Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνης, κατόπιν υποδείξεως της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στο πλαίσιο της διαδικασίας απομάκρυνσης του περιπτέρου, είχε χωροθετήσει την θέση μεταφοράς του σε άλλο σημείο της χερσαίας ζώνης και συγκεκριμένα δυτικά του Λιμεναρχείου Ρεθύμνης. Από την χωροθέτηση αυτή υπανεχώρησε το Υπουργείο Πολιτισμού κατόπιν παρεμβάσεων του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, και ζήτησε την εξεύρεση άλλης θέσης για το περίπτερο. Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνης για να εκτελεστεί άμεσα η εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης, σε αλλεπάλληλες συνεργασίες με το Δήμο Ρεθύμνης υπέβαλε πληθώρα προτάσεων για μετεγκατάσταση του περιπτέρου εντός της ζώνης λιμένα, οι οποίες όμως απερρίφθησαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων. Εν τέλει το περίπτερο στην από 26/07/2017 συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής χωροθετήθηκε σε άλλο σημείο εντός της πόλεως και θα απομακρυνθεί σύμφωνα με τη νόμιμη διαδικασία. Η μελέτη αυτή για τις συγκεκριμένες εργασίες που απαιτούνται για την απομάκρυνση του περιπτέρου ώστε να αποκατασταθεί σωστά ο χώρος του ενετικού λιμένα μετά την απομάκρυνσή του, έχει αποσταλεί στην Εφορεία Αρχαιοτήτων για έγκριση από 17/07/2017 και δεν έχει ληφθεί ακόμα σχετική απάντηση. Με την εξασφάλιση της άδειας από την ΕΦΑ και ταυτόχρονα της υποδοχής του περιπτέρου από το Δήμο η μεταφορά του θα γίνει άμεσα.
Το ενετικό λιμάνι, είναι ταυτόχρονα ενεργή λιμενική εγκατάσταση και μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, και διέπεται από τον αρχαιολογικό νόμο και τις διατάξεις περί διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένων.
Όλοι μαζί συνεργαζόμαστε και είμαστε συμμέτοχοι της σύλληψης κάθε ιδέας καθώς και του αποτελέσματος που προκύπτει. Η εικόνα και η κατάσταση του ενετικού λιμένα πρέπει να μας απασχολεί όλους, φορείς, πολίτες, συλλόγους αλλά και δραστηριοποιούμενους στην περιοχή αυτή.
Παρακαλούμε το παρόν να δημοσιευθεί εις απάντηση του δημοσιεύματός σας και ενημέρωση των πολιτών του Ρεθύμνου, ώστε να διευκρινιστούν τα τρομερά προβλήματα γραφειοκρατίας που έχουμε συναντήσει (και συνεχίζουμε να συναντούμε) για την εφαρμογή της μελέτης της Υπουργού Πολιτισμού».