Αισιόδοξος ότι το ΠΑΣΟΚ θα λάβει στις εκλογές την τρίτη εντολή από τον λαό, ώστε το κόμμα του να έχει τον ρόλο του εγγυητή της εθνικής σταθερότητας, δηλώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Διαφωνεί με την προεκλογική πολιτική του εκφοβισμού που χρησιμοποιεί η Ν.Δ. με το περίφημο Grexit, πολιτική την οποία χαρακτηρίζει δημαγωγία, άτσαλη και άγαρμπη αλλά πάντως κάνει λόγο για την απόλυτη καταστροφή της χώρας σε περίπτωση εξόδου της από το ευρώ λέγοντας όμως ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο εάν το επιδιώξει η ίδια η Ελλάδα. Ασκεί αυστηρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν λέει την αλήθεια στην κοινωνία, ωστόσο η επίθεσή του εστιάζεται κυρίως στην Ν.Δ. αλλά και στον Γιώργο Παπανδρέου και στα στελέχη εκείνα του ΠΑΣΟΚ, που όπως λέει, αντιπολιτεύτηκαν το κόμμα από τις ευρωεκλογές ακόμα, όταν υποστήριξαν τη ΔΗΜΑΡ και όχι το κόμμα τους.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος, επισημαίνει ότι η δεξιά πριμοδοτεί τη διάσπαση του ΠΑΣΟΚ, επικαλούμενος δημοσιεύματα, τονίζει ωστόσο ότι το ΠΑΣΟΚ δεν κληρονομείται και δεν τεμαχίζεται.
Συναντήσαμε τον κ. Βενιζέλο, λίγη ώρα πριν την χθεσινοβραδινή προεκλογική ομιλία του στο Ηράκλειο και απάντησε στα παρακάτω ερωτήματα που του τέθηκαν.
Είναι πολύς ο κόσμος ο οποίος για χρόνια ψήφιζε ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, αφενός εξαιτίας του μνημονίου και των σκληρών όρων του και αφετέρου λόγω της συγκυβέρνησής σας με τη Ν.Δ., κάνει λόγο για δεξιόστροφη πολιτική του κόμματος, για απώλεια του κοινωνικού ερείσματος που διέθετε…
Κοιτάξτε, το 2009 το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε να διαχειριστεί την απόλυτη καταστροφή που δημιούργησε η Ν.Δ. μετά από πέντε χρόνια τραγικής διακυβέρνησης. Τα διλήμματα ήταν καταλυτικά: Είτε καταγγέλλουμε τη Δεξιά για το κακό που μας βρήκε και δεν κάνουμε τίποτα που θα μας στερούσε τη δημοφιλία μας, είτε πέφτουμε στη φωτιά και λαμβάνουμε δυσάρεστες αποφάσεις. Στην πρώτη περίπτωση θα είχαμε να διαχειριστούμε την απόλυτη καταστροφή για τη χώρα, την οικονομία και τους απλούς πολίτες, αλλά θα διατηρούσαμε τα υψηλά μας ποσοστά απολαμβάνοντας την ψευδαίσθηση της εξουσίας πάνω στα συντρίμμια. Εμείς επιλέξαμε τον δεύτερο δρόμο, τον δύσκολο.
Ναι, κάναμε λάθη με το πρώτο πρόγραμμα, υπό την πίεση του χρόνου και του πανικού. Τα διορθώσαμε όμως το 2011 με το δεύτερο πρόγραμμα και τους εντυπωσιακά καλύτερους όρους που εξασφαλίσαμε. Ναι, δυσαρεστήσαμε τον κόσμο μας που είχε συνηθίσει σε παροχές και σε συνεχώς μεγαλύτερη ευημερία. Αλλά ποτέ δεν παίξαμε στα ζάρια την τύχη του τόπου. Χαράξαμε τη μόνη ασφαλή εθνική στρατηγική που μπορεί να βγάλει την Ελλάδα με ασφάλεια εκτός κρίσης, εκτός μνημονίου, χωρίς τρόικα και ασφυκτική επιτήρηση. Σε αυτή την στρατηγική προσχώρησε και η αντιμνημονιακή Ν.Δ., αργοπορημένα και με «μισή καρδιά» δυστυχώς, όταν είδε τα δύσκολα. Μαζί της είχε ανταποκριθεί και η ΔΗΜΑΡ αρχικά, που δεν ήθελε ωστόσο να χρεωθεί δυσάρεστα μέτρα κι έτσι με την πρώτη ευκαιρία αποχώρησε και ακολούθησε τη γνωστή σε όλους μας πορεία. Αυτοί προσχώρησαν στη στρατηγική μας και όχι εμείς στη δική τους. Δεν κάναμε καμιά δεξιόστροφή επιλογή.
Ναι, αλλά ο κόσμος σας φαίνεται σήμερα να στρέφεται είτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ είτε προς άλλα κόμματα, που προσδιορίζονται στον χώρο της κεντροαριστεράς. Τι έχετε να πείτε, αυτές τις λίγες μέρες πριν τις εκλογές, στους πολίτες εκείνους που είναι έτοιμοι να γυρίσουν την πλάτη στο ΠΑΣΟΚ;
Είναι αλήθεια ότι ο μεγάλος όγκος των ψηφοφόρων μας στράφηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, που τους υποσχόταν πλήρη αποκατάσταση των απωλειών τους ως νέος Χάρι Πότερ, επιστροφή ως δια μαγείας στην προ 2009 εποχή. Εμείς, από το 2012 επιμέναμε στην ανάγκη συμμετοχής και του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση αλλά αυτός αρνήθηκε κατηγορηματικά. Μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης επιμείναμε στην ιδέα της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης με τη συμμετοχή και της αντιπολίτευσης. Δυστυχώς δεν υπήρξε και πάλι ανταπόκριση.
Το ίδιο κάνουμε και τώρα επιδιώκοντας κυβέρνηση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων του συνταγματικού τόξου, που πιστεύουν ή λένε ότι πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Όσοι θέλουν, όσοι μπορούν, όσοι αισθάνονται χρήσιμοι, μπορούν να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια. Σε αυτή την προσπάθεια ένας είναι ο όρος: να υπάρξει η σαφής και υπεύθυνη βούληση όλων να ακολουθηθεί η μόνη ασφαλής εθνική στρατηγική που μας βγάζει στο ξέφωτο, εντός Ευρώπης, με τη χώρα όρθια.
Λέμε λοιπόν στον κόσμο μας κοιτάζοντάς τους στα μάτια: Σκεφτείτε και ακούστε μας. Η αλήθεια του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Παράταξης, είναι αυτή που ανάγκασε πολλούς να προσχωρήσουν στη δική μας στρατηγική. Από το ΛΑΟΣ και τη ΔΗΜΑΡ, μέχρι τη Ν.Δ. Εμείς δεν «λέμε την αλήθεια» τώρα, λέγαμε την αλήθεια από την αρχή της κρίσης. Μια αλήθεια σκληρή, που έχει κόστος, γιατί ο κόσμος αν και αποζητά την αλήθεια, τελικά έλκεται από το εύκολο, εύπεπτο και ευχάριστο ψέμα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει στην επαναδιαπραγμάτευση…
Μισό λεπτό. Σε ποια επαναδιαπραγμάτευση επενδύει ο ΣΥΡΙΖΑ; Σε αυτή που λέει ότι θα κάνει με μονομερείς ενέργειες, με το σκίσιμο του μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων, με απειλές ότι δεν θα σεβαστεί τις συμφωνίες της προηγούμενης κυβέρνησης, δηλαδή την αρχή της συνέχειας του κράτους; Ας πάει στο Eurogroup στις Βρυξέλλες με αυτά τα επιχειρήματα να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος.
Η διαπραγμάτευση κλείνει τώρα, στο τέλος του Φεβρουαρίου, μετά τη δίμηνη τεχνική παράταση που πήραμε. Τα ψέματα τελείωσαν.
Επενδύει, όμως, επίσης, σε ένα κοινωνικό πρόγραμμα δεσμευόμενος για κοινωνική αποκατάσταση, που ένα μεγάλο ποσοστό του εκλογικού σώματος, κουρασμένο, οργισμένο, απελπισμένο από τη λιτότητα και την ανέχεια τόσων ετών, φέρεται να τον εμπιστεύεται. Ή ακόμα κι αν έχει επιφυλάξεις είναι αποφασισμένο να «ρισκάρει» ψηφίζοντάς τον…
Κατά καιρούς, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί τα πάντα στους πάντες. Και είναι εν μέρει λογικό ο δυσαρεστημένος, απογοητευμένος και αγανακτισμένος να στρέφεται στο εύκολο ψέμα, αυτό που του χαϊδεύει τα αυτιά. Ξέρετε, ο λαός συχνά ζητάει από το πολιτικό προσωπικό να του λέει την αλήθεια, αλλά όταν του την πει, τότε ο ψηφοφόρος στρέφεται στο εξωραϊσμένο ψέμα. Δεν είναι ελληνικό φαινόμενο αυτό. Η δημαγωγία και ο λαϊκισμός βρίσκει πρόσφορο έδαφος σε όλο τον κόσμο, δυστυχώς. Τώρα, αν κάποιοι αποφασίσουν να ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ για να «ρισκάρουν», θα πρέπει να το σκεφτούν διπλά. Πώς μπορείς να ρισκάρεις τη χώρα; Ή μήπως ελπίζουν ότι αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τα κάνει πράξη και στρέφονται σε αυτόν για να τιμωρήσουν τους προηγούμενους; Ας το ξανασκεφτούν…
Λέω ότι κάποιοι θα το «ρισκάρουν», διότι έτσι σκέφτονται όταν από την άλλη πλευρά υπάρχει η Ν.Δ. κυρίως αλλά και το ΠΑΣΟΚ σε ένα βαθμό που επενδύουν στον φόβο των πολιτών με το περίφημο Grexit, την έξοδο από το ευρώ στην περίπτωση που κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ…
Με συγχωρείτε, κάνετε λάθος. Το ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν δημαγώγησε με το Grexit. Ποτέ! Εμείς από την πρώτη στιγμή στείλαμε το μήνυμα εντός και κυρίως εκτός Ελλάδος προς όλες τις κατευθύνσεις, ζητώντας να μην παίζει κανείς επικίνδυνα παιχνίδια εκφοβίζοντας για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Η Ν.Δ. είναι αυτή που χρησιμοποιεί την πολιτική του εκφοβισμού και το κάνει μάλιστα άτσαλα και άγαρμπα. Εμείς αυτόν τον δρόμο δεν τον ακολουθούμε. Αλλά ούτε μπορούμε να δεχτούμε τον κουτοπόνηρο εφησυχασμό που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας «μη φοβάστε, έχουμε καιρό μπροστά μας, θα υποχωρήσουν οι εταίροι, όλα θα πάνε τέλεια».
Ξέρετε, υπάρχει πολύς κόσμος που λέει «δεν με ενδιαφέρει ακόμα κι αν φύγουμε απ’ το ευρώ, δεν έχω δουλειά, δεν έχω έσοδα, χρωστάω, δεν έχω να χάσω τίποτα». Τι απαντάτε σ’ αυτό;
Λέμε σε αυτούς τους ανθρώπους ότι έχουν να χάσουν τα πάντα. Τα πάντα! Με την κρίση χάσαμε το 30% των εισοδημάτων μας και αυτό είναι τραγικό. Με μια ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ, που μπορεί να συμβεί μόνο αν το επιδιώξουμε εμείς, γιατί νομικά κανείς δεν μπορεί να σε διώξει από την Ευρωζώνη, θα μιλάμε για απώλειες 90% των εισοδημάτων, για απόλυτη διάλυση του κράτους. Οι Έλληνες που σε ποσοστό 75% θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ πάση θυσία, θα είχαν να χάσουν τα πάντα από την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα και όσοι προπαγανδίζουν υπέρ της εξόδου, ουσιαστικά επιδιώκουν το πλήρες ξεπούλημα της χώρας από όσους έχουν βγάλει τα ευρώ τους στο εξωτερικό.
Στις προεκλογικές σας ομιλίες, τονίζετε την ανάγκη ψήφου στο ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να είναι τρίτο κόμμα, ώστε να παίξει τον ρόλο του εγγυητή της εθνικής σταθερότητας. Πιστεύετε ότι θα επιτευχθεί αυτό; Ότι δηλαδή ο λαός θα σας δώσει την τρίτη εντολή; Κάτι βέβαια που οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δεν σας δίνουν;
Καλά, μην βασίζεστε τόσο πολύ στις δημοσκοπήσεις. Στις ευρωεκλογές, σας θυμίζω, μας έδιναν 3-4% ή και λιγότερο. Τελικά αντέξαμε εμείς, ενώ έχασε η Ν.Δ. την πρώτη θέση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το δικό μας ποσοστό ήταν αυτό που κράτησε την κυβέρνηση.
Εμείς, ναι, επιδιώκουμε να έχουμε την τρίτη θέση, την τρίτη εντολή, γιατί έχουμε μόνο έναν στόχο κι αυτός είναι εθνικός: Να είμαστε χρήσιμοι, εγγυητές της εθνικής στρατηγικής, θεματοφύλακες των μεγάλων θυσιών του ελληνικού λαού. Αυτός ο στόχος δεν είναι προσωπικός δικός μου, αλλά της Παράταξης που την συγκροτούν όσοι ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ μέσα στο παραβάν. Δυστυχώς, κάποιοι προσπάθησαν να υπονομεύσουν ανοικτά την Παράταξη. Στις ευρωεκλογές το έκαναν και πάλι, αλλά έμμεσα και σιωπηλά και διαψεύστηκαν. Έτσι διαψεύδονται και τώρα.
Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα στις 25 Ιανουαρίου, χωρίς αυτοδυναμία, ποιος σας εξασφαλίζει ότι θα επιθυμούσε ο κ. Τσίπρας να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία κυβέρνησης, ώστε να έχετε τον ρόλο του εγγυητή στον οποίο αναφέρεστε; Με δεδομένο ότι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, επανειλημμένα έχει αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Το ερώτημα αυτό θα έπρεπε να το απευθύνετε στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ακόμα και σήμερα που μιλάμε λέει ότι στοχεύει στην αυτοδυναμία, προσθέτοντας μάλιστα ότι αν δεν την πάρει δεν εγγυάται την πλήρη εφαρμογή του προγράμματός του.
Κοιτάξτε, το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να γίνει μπαλαντέρ κανενός, ούτε επιδιώκει κυβερνητικές θέσεις. Εμείς αυτό που λέμε είναι πολύ απλό: Αυτοδυναμία δεν υπάρχει, δεύτερες εκλογές δεν υπάρχουν και δικαιολογίες του στυλ «δεν με αφήνουν να εφαρμόσω το πρόγραμμά μου» επίσης δεν υπάρχουν. Άρα, το πρώτο κόμμα πρέπει οπωσδήποτε να σχηματίσει κυβέρνηση και να κυβερνήσει χωρίς να διακινδυνεύσει τη θέση της χώρας στην Ευρώπη. Τώρα, πώς θα το κάνει αυτό, με ποιο πρόγραμμα, ποιους συμμάχους, ποιους εγγυητές; Αυτό θα μας το πει σύντομα. Ελπίζω πάντως να μην ποντάρει στον ΑΝΤΑΡΣΥΑ και στο ΚΚΕ, δύο κόμματα που με σαφήνεια και καθαρότητα τάσσονται εναντίον της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας. Το λέω αυτό, γιατί τους κάλεσε τις προάλλες σε συνεργασία.
Αν κερδίσει τις εκλογές και νομίζει ότι μπορεί να συνεργαστεί με τον κ. Καμμένο -εάν και εφόσον οι ΑΝΕΛ εκπροσωπηθούν στη Βουλή- ας το κάνει και ας πάνε μαζί στο Eurogroup να διαπραγματευτούν καλύτερα από εμάς. Αν θέλει να το κάνει με το Ποτάμι του κ. Θεοδωράκη, πολύ ωραία, ας συνεργαστεί. Θέλει με τον κ. Σαμαρά να κάνει τον μεγάλο συνασπισμό; Ας τον κάνει.
Μια και αναφέρεστε στον κ. Σαμαρά, ποιο θεωρείτε πως ήταν το κυριότερο λάθος σας την περίοδο της συγκυβέρνησης μαζί του και για το οποίο θα θέλατε να κάνετε την αυτοκριτική σας;
Ενώ μέχρι τον Ιούνιο του 2012 κρυβόντουσαν πίσω από το ΠΑΣΟΚ τα άλλα κόμματα, από τον Ιούνιο του 2012 άρχισαν να κρύβονται πίσω από την ηρωική κοινοβουλευτική μας ομάδα και αυτοί που μέσα στο ΠΑΣΟΚ έλαβαν ως κλειστός πυρήνας εξουσίας τις καταλυτικές αποφάσεις του 2009-2010, που πλήρωσε και πληρώνει πανάκριβα το ΠΑΣΟΚ. Και έχουν το θράσος να εμφανίζονται ως τιμητές! Αυτό το ανεχθήκαμε στο όνομα της ενότητας. Αυτό ήταν μεγάλο λάθος. Φτάσαμε τώρα η δεξιά να πριμοδοτεί, σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα, την απόπειρα διάσπασης του ΠΑΣΟΚ για να αντλήσουν δήθεν κάποιους ψήφους από το ΣΥΡΙΖΑ βοηθώντας τη Ν.Δ.!
Με τη δημιουργία του κόμματος του Γιώργου Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ, διασπάστηκε. Σήμερα, εκ των υστέρων, θεωρείτε πως έχετε κι εσείς κάποια ευθύνη για την κίνηση Παπανδρέου; Ότι δηλαδή δεν είσαστε τόσο διαλλακτικός απέναντί του όταν σας έθεσε, πριν την προκήρυξη των εκλογών, το ζήτημα της διεξαγωγής Συνεδρίου;
Πρότεινα στον κ. Γιώργο Παπανδρέου να είναι υποψήφιος σε όποια περιφέρεια επιθυμεί ή στο ψηφοδέλτιο επικρατείας και τόνισα κατ’ επανάληψη ότι μετά τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ θα οργανώσει ένα συνέδριο ριζικής ανανέωσης και ενότητας με όλα τα θέματα ανοικτά. Η δική μου παρουσία στην ηγεσία είναι εκπλήρωση καθήκοντος εθνικού και παραταξιακού. Δεν είμαι ούτε μόνιμος, ούτε κληρονόμος, ούτε ιδιοκτήτης. Φοβούμαι ότι οι αποφάσεις είχαν ληφθεί πριν τις ευρωεκλογές στις οποίες υπήρξε δυστυχώς, έμμεση αλλά προφανής, υποστήριξη της ΔΗΜΑΡ.
Ένα μήνυμα για το λαό της Κρήτης εν όψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου;
Ο δημοκρατικός Κρητικός πολίτης, ακόμη και αν είναι δυσαρεστημένος και πικραμένος, ξέρει ότι η παράταξή του είναι το ΠΑΣΟΚ που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Αυτό το ΠΑΣΟΚ δεν κληρονομείται και δεν τεμαχίζεται.