Οι «νέες ανάγκες» και «προοπτικές» που πρέπει να καλυφθούν σε ένα «αναβαθμισμένο» Δημόσιο Σύστημα Υγείας, στην μετα – Covid περίοδο, συζητήθηκαν χθες βράδυ στην ανοιχτή εκδήλωση που διοργάνωσαν η Οργάνωση Μελών Υγειονομικών και η Νομαρχιακή Επιτροπή Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στο «Σπίτι του Πολιτισμού» στο Ρέθυμνο.
Η «υγειονομική κρίση», η «αποδιοργάνωση του ΕΣΥ» και «οι δημόσιες υπηρεσίες Υγείας στη μετα-COVID εποχή», ήταν οι τρεις θεματικοί άξονες, γύρω από τους οποίους περιστράφηκαν οι Ανδρέας Ξανθός, βουλευτής Ρεθύμνου – τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξανδρος Καφετζάκης, γιατρός ΠΑΓΝΗ και μέλος ΓΣ της ΟΕΝΓΕ, Ελένη Ιωαννίδου, λοιμωξιολόγος και διευθύντρια Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Ρεθύμνου και Μπάμπης Μαρκάκης, διευθυντής ΜΕΘ Νοσοκομείου Ρεθύμνου.
Τις τοποθετήσεις των κεντρικών ομιλητών άκουσαν και σχολίασαν εκπρόσωποι υγειονομικών και επιστημονικών συλλόγων της πόλης, πολίτες καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων τοπικών φορέων.
«Συγκροτημένο πρόγραμμα» για τις «άμεσες προτεραιότητες»
Ο κ. Ανδρέας Ξανθός, βουλευτής Ρεθύμνου – τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφέρθηκε στο «συγκροτημένο πρόγραμμα» που έχει η Κουμουνδούρου «για την επούλωση των πληγών της πανδημίας και για την επόμενη μέρα στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας». Τόνισε ότι απαιτείται ένα «ολιστικό πλαίσιο στο οποίο πρέπει να επιδιώξουμε μία συνολική αναβάθμιση των δημόσιων δομών», και έψεξε την κυβέρνηση διότι όπως υποστήριξε «επιδιώκει μόλις υποχωρήσει η πανδημία να επαναφέρει την γραμμή τη στρατηγική των ιδιωτικοποιήσεων στον τομέα της Υγείας μέσα από τις συμπράξεις δημόσιου – ιδιωτικού τομέα. Δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες και τις προκλήσεις της πανδημίας αυτή η νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία, που διευκολύνει το έδαφος για να μπορέσουν να επενδύσουν και να έχουν κέρδη από το σκληρό πυρήνα της λειτουργίας του συστήματος Υγειάς μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Είναι μία εξέλιξη που πρέπει να αποτραπεί».
Ο πρώην Υπουργός Υγείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σταχυολόγησε τις «άμεσες προτεραιότητες» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Από την υγειονομική κρίση «προκύπτει ως αναγκαιότητα» να ενδυναμωθεί:
-«συνολικά το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, με έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα που ήταν ο αδύναμος κρίκος στη διαχείριση της πανδημίας και που χρειάζεται ειδική μέριμνα και στήριξη
-ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, ο οποίος πρέπει να αναπτυχθεί και να καλύψει προοπτικά όλο τον πληθυσμό
-η κατ’ οίκον παρακολούθηση ασθενών, οι οποίοι για διάφορους λόγους είτε έχουν προβλήματα κινητικότητας, δυσκολιών μετακίνησης και πρόσβασης στις δημόσιες δομές»
-οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας «που η κρίση έχει αναδείξει»
– ο τομέας αποκατάστασης, το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής Αποκατάστασης «το οποίο καταφέραμε να θέσουμε ξανά σε λειτουργία την προηγούμενη περίοδο» και το ο οποίο πρέπει «να στηριχθεί και να αναλάβει ένα μέρος από την post Covid φροντίδα», για την διαχείριση του long Covid συνδρόμου που ταλαιπωρεί μεγάλο ποσοστό ασθενών.
-οι υπηρεσίες για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων
«Συνολικά, αυτό που λέμε κοινοτική φροντίδα και κοινοτικές υπηρεσίες, ένα σημαντικό έλλειμμα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί» συνόψισε ο ίδιος και συνέχισε: «Βεβαίως, μετά έρχεται το νοσοκομείο, το οποίο ξέρουμε ότι έχει αποδυναμωθεί, έχει υποστεί μία σημαντική συρρίκνωση της τακτικής του δραστηριότητας αυτή τη διετία. Αυτές οι πληγές της κρίσης πρέπει να αποκατασταθούν γρήγορα και να μπορέσει το νοσοκομείο να συνδυάσει και τη φροντίδα των ασθενών με κορωνοϊό αλλά και να καλύψει τις υπόλοιπες υγειονομικές ανάγκες του τόπου».
Το νέο νοσοκομείο και το κοινωνικό κράτος
Στην κουβέντα, ενέταξε σε αυτό το σημείο και τη νέο νοσοκομείο, προοπτική «η οποία έχει μπει πλέον ανοιχτά στη δημόσια συζήτηση στον τόπο μας, μετά την απόφαση της Συγκλήτου να παραχωρήσει ένα κατάλληλο οικοπεδικό χώρο στην Πανεπιστημιούπολη για να φτιαχτεί ένα νέο δημόσιο νοσοκομείο το οποίο θα έχει και επιστημονική διασύνδεση με την Ιατρική Σχολή – θα υπάρχει η δυνατότητα να αναπτυχθούν κάποια Πανεπιστημιακά Τμήματα στο νέο νοσοκομείο». Ο κ. Ξανθός παρατήρησε ότι «είναι μία προοπτική που απαιτεί ένα ισχυρό κοινωνικό μέτωπο για να διεκδικήσουμε με σταθερό τρόπο να υλοποιηθεί αυτή η δέσμευση».
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι «το αποκούμπι του κάθε απλού πολίτη» και «πρέπει να ενισχυθεί», είπε ο κ. Μπάμπης Μαρκάκης, διευθυντής ΜΕΘ Νοσοκομείου Ρεθύμνου, υπογραμμίζοντας πως οι γιατροί και οι νοσηλευτές βρίσκονται στα όρια της αντοχής τους. «Πιστεύουμε και πιστεύαμε ότι η κυβέρνηση θα στρέψει το βλέμμα της και θα σκύψει κοντά στα προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αντιθέτως, κάτι άλλο εξυφαίνεται: συγχωνεύσεις νοσοκομείων, είσοδος ιδιωτών, απογευματινά χειρουργεία με πληρωμή από τους απλούς πολίτες, πράγμα που δεν συνάδει με ένα ΕΣΥ καθολικό προσβάσιμο με δωρεάν περίθαλψη» σημείωσε.
Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Συντονιστής της ΝΕ Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Θοδωρής Δουλουμπέκης: «Οι πολλές συνεχόμενες κρίσεις τα τελευταία χρόνια έδειξαν ότι ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος είναι εχέγγυο για την ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών. Δυστυχώς, η Νέα Δημοκρατία αρνείται να καταλάβει αυτό το πράγμα με αποτέλεσμα να το απαξιώνει συνεχώς. Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχουμε σχέδιο για την επόμενη μέρα. Συμμεριζόμαστε τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των πολιτών · γι’ αυτό το λόγο, πιστεύοντας στο κράτος, την επόμενη μέρα η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση της χώρας θα ενισχύσει και θα επενδύσει στο κοινωνικό κράτος που έχουμε τόσο πολύ όλοι ανάγκη. Διότι το κράτος αν δεν είναι κοινωνικό, δεν θα υπάρχει» δήλωσε καταληκτικά.