Τη διασύνδεση της τοπικής κοινωνίας του Ρεθύμνου με το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα του νησιού θέλει να αναδείξει το Πανεπιστήμιο Κρήτης μέσα από ένα έργο τέχνης. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της πρυτανικής αρχής που θέλει να αποδείξει πως το Ακαδημαϊκό Ίδρυμα που βρίσκεται στην Πανεπιστημιούπολη του Γάλλου, δεν είναι ένα αποκομμένο κτίριο αλλά συμπράττει και αποτελεί μέρος του μητροπολιτικού δήμου και των ανθρώπων του. Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε να αξιοποιηθεί ένα δέντρο και συγκεκριμένα μια βελανιδιά πολλών ετών που μέχρι πρότινος «κοσμούσε» τον αύλειο χώρο της Πανεπιστημιούπολης, ωστόσο πριν δυο περίπου μήνες επλήγη από την κακοκαιρία και «λύγισε». Η Τεχνική Υπηρεσία του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με τον γλυπτή Νίκο Μάνεση αποφάσισαν να μετατρέψουν τον κορμό του δέντρου σε ένα έργο τέχνης. Συγκεκριμένα ο γλύπτης θα αποτυπώσει σε αυτό το σήμα της πόλης, τα Δελφίνια, και το σήμα του Πανεπιστημίου, ένα βιβλίο και θα τοποθετήσουν το έργο αυτό στην είσοδο της πανεπιστημιούπολης Γάλλου. Πρόκειται για μια συμβολική κίνηση με μεγάλη ωστόσο σημασία για το Πανεπιστήμιο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε σχετικές δηλώσεις του ο Κώστας Σπανουδάκης, αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Κρήτης.
«Οι δυνατοί νοτιάδες πριν από 1,5 μήνα έριξαν την τόσο χαρακτηριστική βελανιδιά στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου και η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων με την Διοίκηση πήραν την πρωτοβουλία, ώστε αυτή η φυσική καταστροφή να μετατραπεί σε ένα έργο τέχνης που θα τοποθετηθεί στην είσοδο της Πανεπιστημιούπολης και θα θυμίζει σε όλους τη σύνδεση του Πανεπιστημίου και της πόλης. Γιατί η πόλη και το Πανεπιστήμιο συνδέονται με ομφάλιο λώρο. Η βελανιδιά προϋπήρχε του Πανεπιστημίου και διατηρήθηκε ως φυσικό μνημείο. Οι άνεμοι αποφάσισαν διαφορετικά. Οι άνθρωποι όμως βρήκαν τον τρόπο να αξιοποιήσουν και αυτήν την ατυχία. Επιδιώκουμε την αναβάθμιση της Πανεπιστημιούπολης με όλα τα μέσα, την ενεργειακή της αναβάθμιση, καθώς και την ανάπτυξη νέων υποδομών και πάση δυνάμει θα τα πετύχουμε αυτά. Από την βελανιδιά θα δημιουργηθεί ένα έργο τέχνης. Ένα έργο τέχνης το οποίο θα θυμίζει σε όλους όσους την βλέπουν ότι το Πανεπιστήμιο συνδέεται με το τόπο που το φιλοξενεί. Θέλουμε ένα ευχαριστήσουμε τον ξυλογλύπτη, κύριο Μάνεση για την ανιδιοτελή προσφορά του» και πρόσθεσε ότι: «Είναι πολλά που μας συνδέουν με την πόλη. Είναι πολλοί άνθρωποι που εμπλέκονται στη σύνδεση αυτή. Βεβαίως η προοπτική ανάπτυξης πειραματικών σχολείων σε γη που θα παραχωρήσει το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι μια σημαντική προοπτική, καθώς και η κατασκευή του πεζόδρομου που θα συνδέσει την Πανεπιστημιούπολη με τις υπόλοιπες υποδομές της πόλης, είναι επίσης μια πολύ σημαντική προοπτική. Για αυτά τα θέματα συνεργαζόμαστε με το Δήμο Ρεθύμνης και πιστεύουμε ότι και τα δυο έχουν ωριμάσει και μπορούμε άμεσα να τα προωθήσουμε».
Από την πλευρά του ο Νικος Μάνεσης, ιδιοκτήτης εργαστηρίου ξυλογλυπτικής στη Νεάπολη, ανέφερε: «Ήρθα προκειμένου να βοηθήσω το Πανεπιστήμιο Κρήτης στην αξιοποίηση της βελανιδιάς. Ευελπιστώ ότι σε 10-15 ημέρες θα είναι έτοιμο. Θα ξεκλαριστεί όλο και θα σχηματιστεί κάτι που θα συνδέει το Πανεπιστήμιο με την πόλη. Η βελανιδιά θα μετατραπεί σε ένα εικαστικό έργο. Θα είναι το σήμα της πόλης, το δελφίνι και το σύμβολο του Πανεπιστημίου, ένα βιβλίο. Το δελφίνι θα βγαίνει μέσα από το βιβλίο. Αυτό είναι το concept. Δεν θα χρησιμοποιηθεί κάποιο άλλο υλικό, μονάχα η βελανιδιά. Χρειάζεται μια προεργασία. Χρειάζεται ένα πότισμα για να μην ξεραθεί απότομα, να μην χάσει τους χυμούς απότομα με αποτέλεσμα να σκάσει πάρα πολύ. Θα υπάρχουν μικρά σκασίματα και σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του ΑΕΙ μετά από δύο χρόνια θα τα κλείσουμε με ρητίνες, δίνοντας ταυτόχρονα ένα άλλο ύφος στο έργο. Το έργο θα μείνει στο χώρο του Πανεπιστημίου. Θα υπάρχει μια πέργκολα πάνω από το έργο, η οποία θα το καλύπτει από τις άσχημες καιρικές συνθήκες».
Την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Κρήτης εξέφρασε ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης, τονίζοντας χαρακτηριστικά:
«Με αιφνιδιάζει ευχάριστα αυτή η πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου. Είμαστε σε στενή συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές. Οφείλω να επισημάνω ότι είναι πολύ σημαντικό ότι έχουμε μια ιδιαίτερη σχέση και πολύ στενή συνεργασία με την πρυτανική αρχή. Είναι πολύ καλό για το Πανεπιστήμιο μας ότι ο αντιπρύτανης είναι Ρεθεμνιώτης καθηγητής, ο οποίος δεν βγάζει σοβινισμό αλλά είναι εδώ, γνωρίζει τα προβλήματα και μπορεί να διασυνδέει και να δημιουργεί δυνατότητες λύσης σε πάρα πολλά θέματα καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο που δεν γνωρίζει τα τοπικά θέματα».
Στα σκαριά το έργο αναβάθμισης της οδού που οδηγεί στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου
Παράλληλα, όπως ανέφερε ο δήμαρχος, στον προγραμματισμό της δημοτικής αρχής είναι η αναβάθμιση της οδού που οδηγεί στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου. Ο λόγος για μια σημαντική παρέμβαση, η οποία σχεδιάζεται και αφορά την ανακατασκευή του δρόμου και τη δημιουργία πεζόδρομου από το ύψος του στρατόπεδο μέχρι και τον οικισμό του Γάλλου.
Ένας δρόμος όπου σήμερα γίνεται συχνά αντικείμενο αρνητικών σχολίων, καθώς καθιστά επικίνδυνη και δύσκολη τη διέλευση των πεζών εξαιτίας της απουσίας πεζοδρομίων και φωτισμού τις νυχτερινές ώρες.
«Μέσα στο δικό μας προγραμματισμό είναι η διασύνδεση του Πανεπιστημίου με την πόλη και θα εντάξουμε στις ΟΧΕ (Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις) το έργο από τον Κόμβο μέχρι το Πανεπιστήμιο και γιατί όχι μέχρι το χωριό του Γάλλου. Ένα έργο το οποίο ξεπερνά το εκατομμύριο δεν είναι μόνο συμβολικό. Σαφώς και έχει τη συμβολική του σημασία αλλά αρχικά καταδεικνύει τη βαθιά μας πίστη ότι πρέπει να μας φέρνει κοντά όχι μονάχα ένας δρόμος αλλά και η συναντίληψη και η κατανόηση των προβλημάτων του ενός προς του άλλου. Και τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα έχουν προβλήματα όπως έχουν και οι δήμοι και οι τοπικές κοινωνίες. Αλλά για εμάς το Πανεπιστήμιο είναι ίσως η σοβαρότερη υπόθεση που μπορούμε να υπερασπιζόμαστε αυτούς τους καιρούς στο Ρέθυμνο» ανέφερε ο δήμαρχος.
Εγκρίθηκε από την Σύγκλητο η μελέτη για το έργο επέκτασης της Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης
Την αποδοχή της μελέτης για το έργο επέκτασης της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης ενέκρινε χθες στη διάρκεια της συνεδρίασής της η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης. Πλέον θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες για την έκδοση της οικοδομικής άδειας του κτιρίου, ενώ ταυτόχρονα γίνονται διαβουλεύσεις για την εξεύρεση χρηματοδότησης.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 7,5 εκ. ευρώ. Η ανάγκη επέκτασης της βιβλιοθήκης στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου είναι τεράστια προκειμένου να στεγαστεί ο πλούτος των βιβλίων, των συγγραμμάτων, των συλλογών και των αρχείων που υπάρχουν και βέβαια να εξυπηρετηθεί με σύγχρονα μέσα η Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη, η οποία απευθύνεται σε χιλιάδες φοιτητές και ερευνητές.