Πολλοί συμπολίτες με ρωτούν, στην μέχρι σήμερα πορεία μας προς τις δημοτικές εκλογές του προσεχούς Μαΐου, απογοητευμένοι ασφαλώς από τη λειτουργία του δήμου και από την γιγάντωση των διαφόρων προβλημάτων της πόλης μας, (και των οικισμών μας), το αυτονόητο, δηλ. «και τι θα κάνετε εσείς».
Και βέβαια η ερώτηση αυτή από μας έχει απάντηση, διότι εμείς πραγματικά θέλουμε και όσο έχουμε την υγεία μας, επιμένουμε, ότι μπορούμε, «να κάνουμε πολλά».
Ας ξεκινήσουμε την απάντησή μας από τη βάση της, δηλ. γιατί υπάρχει αυτή η αρνητική και απογοητευτική κατάσταση στον δήμο μας, τώρα. Η σημερινή δημοτική αρχή, (το έχουμε πει πολλές φορές), λειτουργεί αλαζονικά, με μια νοοτροπία «ιδιοκτήτη» του δήμου, που αποκλείει και «σκεπάζει» στα δημοτικά αζήτητα κάθε πρόταση και κάθε προσφορά συμμετοχής σε μια κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων του δήμου, που αποκλείει και αδιαφορεί για οποιαδήποτε και οποθενδήποτε κατατιθέμενη άποψη, που δεν ενδιαφέρεται και περιθωριοποιεί κάθε έννοια θετικού και παραγωγικού διαλόγου, που δεν αφήνει την ανάπτυξη πολιτικής στον δήμο κλπ.
Οι αντιδήμαρχοι, που σκοπός και αποστολή τους είναι η υποβοήθηση του δημάρχου, στο πολυπαραμετρικό και πολυποίκιλο έργο του, αποτελούν διακοσμητικά (στην ουσία) στοιχεία, με ελάχιστες εξαιρέσεις, χωρίς δικαιοδοσίες και δυνατότητες δράσης, χωρίς πλαίσιο-πρόγραμμα για να δημιουργήσουν σχέδια και υλοποιήσεις, χωρίς ουσιαστικό χώρο για να «παίξουν μπάλα».
Άλλωστε και τον κατάλογο των «εκχωρουμένων» αρμοδιοτήτων να κοιτάξει κανείς δεν… εντυπωσιάζεται, Βέβαια με ή χωρίς ευρύ, ουσιαστικό και «σωστό» κατάλογο αρμοδιοτήτων ελάχιστα περιθώρια δραστηριότητας επιτρέπονται, αφού είναι «γνωστή» η περιχαρακωτική πολιτική του «δεν υπάρχουν λεφτά» ένεκα της οποίας επιβάλλεται μια απλά διαχειριστική και μόνον λειτουργία τους. Η συνέπεια είναι… φυσιολογική, τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται αλλά μένουν, και γιγαντώνονται, αφού κανείς δεν «τα πολεμά».
Κάποιες «έκτακτες» ενεργοποιήσεις της δημοτικής αρχής, όταν πλέον αρχίζουν να «ψέλνουν» οι τοπικές εφημερίδες και τα τοπικά ραδιόφωνα για κάποιο θέμα, είναι απλά και μόνο για επικοινωνιακούς λόγους και έχουν διάρκεια ίση με το άναμμα των φώτων της δημοσιότητας. Το αποτέλεσμα που βιώνουμε όλοι μας, όσοι «κυκλοφορούμε» στην πόλη μας, όσοι δουλεύουμε και απλώνουμε την καθημερινότητά μας στους δρόμους και στα καλντερίμια αυτού του δήμου, ετούτο καταδεικνύει.
Συνεπώς η αιτία του προβλήματος είναι απλή.
Έχουμε προβλήματα γιατί κανείς, (αρμόδιος!), δεν ασχολήθηκε και δεν ασχολείται με αυτά. Επιμένω, σαν τον Γαλιλαίο, ότι ο τόπος μας δεν δικαιούται να έχει προβλήματα, και όμως πνίγεται σε αυτά!
Είδατε ποτέ τον δήμαρχο στις γειτονιές και στα σοκάκια του δήμου μας, τον είδατε στα καφενεία της συζήτησης με τους πολίτες, (εδώ να ξανακαταγγείλουμε αυτό που έχουμε επανειλημμένα καταγγείλει, και το λέμε επί χρόνια τώρα, ότι ούτε τον υποχρεωτικό από τον νόμο ετήσιο απολογισμό-διάλογο δεν έκανε ποτέ του!) τον είδατε πουθενά αλλού εκτός από την τηλεόραση και τις διάφορες εκδηλώσεις!
Τον είδατε να ζητά ενημέρωση, τον ακούσατε ποτέ να συζήτησε απόψεις, προτάσεις και ιδέες από κανένα πολίτη, αλλά ούτε και από θεσμικά άτομα του δήμου μας!
Οι αντιδήμαρχοι, στους τομείς που έχουν αρμοδιοδοτηθεί, (που και για αυτούς (τους τομείς) υπάρχουν ενστάσεις όσον αφορά στα αντικείμενα και στο περιεχόμενο τους, δηλ. κατά πόσον είναι τα χρειαζούμενα για τον δήμο και τους δημότες), δεν έχουν ούτε μπούσουλα (υφιστάμενο πρόγραμμα), ούτε δυνατότητες (πόρους και «εργαλεία») να δουλέψουν. Έτσι κάποιοι που προσπαθούν, απλά θυμίζουν κολυμβητές που κινούν «χέρια και πόδια», απλά για να σταθούν στην επιφάνεια!
Θα τεθεί το ερώτημα, για τη δραστηριότητα των υπαλλήλων, που θα περιμέναμε να λύσουν τα προβλήματα.
Θα το πούμε για μια ακόμα φορά, πως ο δήμος μας (ευτυχώς) διαθέτει στην πλειοψηφία τους καλούς και ικανούς, από κάθε άποψη υπαλλήλους. Γι’ αυτό μπορεί και «περπατεί» …μόνος του, χωρίς τιμονιέρη, και λειτουργεί, γιατί διαφορετικά τα πράγματα, κατά την άποψή μας, θα ήταν σε πλήρη διάλυση.
Όμως δεν «αφήνονται» να λειτουργήσουν, και να αποδώσουν όσα θα μπορούσαν να προσφέρουν, λόγω αυτής της συνολικής πολιτικής λειτουργίας του δήμου μας.
Ο δήμος μας είναι τουριστικός δήμος με καλή οικονομική άνθηση από τις επιχειρηματικές δράσεις των συμπολιτών. Συνεπώς είναι ένας πλούσιος δήμος, και δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται το προβαλλόμενο «άλλοθι», σε μια προσπάθεια αιτιολόγησης της απραξίας τους, ή οποιασδήποτε αιτίας οικονομική αδυναμία.
Μια αδυναμία, που δεν έχει επικληθεί για περιπτώσεις «πανηγυριών» και δημοσιοσχεσίτικων δράσεων κάθε είδους και μορφής.
Άρα έχουμε προβλήματα γιατί η δημοτική αρχή δεν ενδιαφέρθηκε να τα αντιμετωπίσει, ή δεν ασχολήθηκε μαζί τους, γιατί είχε άλλα… σοβαρότερα (κατά τη δική της κρίση-αξιολόγηση), πράγματα να κάνει, όπως π.χ. ταξίδια στο εξωτερικό για να ενημερώσει τους «κουτόφραγκους» για το έργο της, είτε στο εσωτερικό για να προβάλλει δράσεις που δεν έλυσαν αλλά δημιούργησαν πρόσθετα προβλήματα στην λειτουργία της πόλης κλπ.
Επομένως μια πλήρης απάντηση, θα ήταν η θέση μας, πως μπορούμε να λύσουμε πολλά προβλήματα, πολλά εξ αυτών «αμέσως», απλά επειδή «εμείς δεν θα κάνουμε αυτό που έκαναν «οι σημερινοί»», δηλ. εμείς θα είμαστε συνεχώς στον δήμο (και λέγοντας αυτήν την λέξη, δεν εννοούμε το γραφείο του δημαρχείου, αλλά όλα αυτά τα «σημεία» στα οποία αναφερθήκαμε πριν τα οποία «δεν έχουν δει» ποτέ δήμαρχο το δήμου μας), θα ασχολούμαστε « με πλήρη απασχόληση» με τα θέματα του, θα μειώσουμε τα πανηγύρια και τις δημοσιοσχεσίτικες δράσεις (που «θέλουν» αρκετά δημοτικά χρήματα και αρκετό δημοτικό χρόνο), θα δρομολογήσουμε την υπηρεσία να λειτουργήσει πάνω στις ξεκάθαρες προγραμματισμένες δράσεις προς συγκεκριμένους στόχους, και θα έχουμε «σωστό» προϋπολογισμό σαφή και ελπιδοφόρο προγραμματισμό, και καρποφόρο απολογισμό.
Όμως δεν πρέπει να είμαστε τόσο ολιγαρκείς ούτε επιτρέπεται να περιορισθούμε σ’ αυτά, τα λίγα και αυτονόητα.
Ο δήμος είναι ένα τεράστιο (σε ποικιλία μέγεθος και εύρος θεμάτων) γραφείο με τεράστιες δυνατότητες και ευρύτατο πεδίο δράσης και δημιουργίας.
Η παλιά γνωστή λαϊκή ρήση που έλεγε «τα παράπονά σου στον δήμαρχο», που δείχνει την άμεση σχέση του δημότη με τον δήμο του, για οποιοδήποτε θέμα ή πρόβλημα, θεωρούμε ότι έχει αειφόρο εφαρμογή (για να χρησιμοποιήσουμε τη σύγχρονη ορολογία) και οφείλουμε να της δώσουμε πλήρες περιεχόμενο.
Δηλαδή ο δημότης θα πρέπει να μπορεί να βρίσκει την δημοτική του αρχή, και να της καταθέτει τον προβληματισμό του, την απορία του, την πρότασή του, και οτιδήποτε τον αφορά. Αυτή η επιθυμία-απαίτηση μπορεί και πρέπει να εξυπηρετηθεί από κάθε υπάρχουσα δυνατότητα (τηλέφωνο, φαξ, e-mail, προσωπική παρουσία, κυτίο παραπόνων-προτάσεων, κυψέλη ιδεών, κλπ κλπ).
Έτσι η αντιμετώπιση των προβλημάτων θα γίνει από όλους μαζί, δήμαρχος, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, μελή της δημοτικής παράταξης, υπηρεσίες του δήμου μας, και όλοι οι δημότες.
Αν συγκρίνουμε τούτη την καθολικότητα της προσπάθειας με τη σημερινή ανυπαρξία προσπάθειας, αφού η ίδια η δημοτική εξουσία «δεν ασχολείται» με εμάς τους δημότες, ούτε «μας δίνουν σημασία» κλπ., αντιλαμβανόμαστε εύκολα το θετικό αποτέλεσμα που θα προκύψει, σε εκείνα που πρέπει να αλλάξουν.
Το δημοτικό πρόγραμμα που πρέπει να έχει συνταχθεί και δημοσιοποιηθεί, οφείλει να δίνει λεπτομερέστερα τον τρόπο λειτουργίας και τις προβλεπόμενες δράσεις, για την επίλυση όλων των προβλημάτων.
Προφανώς αυτό το πρόγραμμα, που θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα εμπειρίας και διαλόγου, είναι ανοικτό σε βελτιώσεις και σε προσθέσεις, όμως πρέπει να απαγορεύεται να έχει «αφαιρέσεις» και συμπτώματα «αλτσχάϊμερ» για τη δημοτική αρχή!
* Ο Νικόλαος Νίνος είναι δημοτικός σύμβουλος Ρεθύμνου