Η δυναμική εξέλιξη του τομέα Υγείας, τόσο σε ό,τι αφορά την ίδια την επιστήμη αλλά και τους πολλαπλούς κλάδους που αυτός διαθέτει σε συνδυασμό με τα νέα ανθρωπιστικά κοινωνιολογικά, αλλά και τα επιτεύγματα που έχουν συντελεστεί με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, δημιουργούν ένα πρόσφορο έδαφος επαγγελματικής απασχόλησης στον χώρο.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν, μεταξύ πολλών άλλων, στην πολύ ενδιαφέρουσα διημερίδα που διοργάνωσε την Παρασκευή και το Σάββατο το Νοσοκομείο Ρεθύμνου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για τις προοπτικές σπουδών και απασχόλησης στα επαγγέλματα Υγείας.
Ο υπουργός Υγείας που παραβρέθηκε στις εργασίες της διημερίδας το Σάββατο, αναφέρθηκε στο ευρύ φάσμα απασχόλησης που προσφέρει ο κλάδος, αλλά και στις προσπάθειες που κάνει το υπουργείο Υγείας για να συμβάλλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην αξιοποίηση των απόφοιτων σχολών που έχουν να κάνουν με τα επαγγέλματα Υγείας.
Ειδικότερα, σε σχετικές δηλώσεις του ο Ανδρέας Ξανθός, τόνισε:
«Θεωρώ ότι είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία που δείχνει ότι υπάρχουν τομείς σήμερα του κοινωνικού κράτους και θεσμοί που μπορούν να συνεργάζονται από κοινού, όπως το σύστημα υγείας, το πανεπιστήμιο και η εκπαίδευση. Το ζήτημα του επαγγελματικού προσανατολισμού, του σχεδιασμού του προγραμματισμού της παραγωγής επαγγελματιών υγείας και της κάλυψης των αναγκών του συστήματος υγείας, είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο έλλειμμα κατά την άποψή μου. Ο χώρος της Υγείας είναι ένας χώρος που έχει μια δυναμική, διότι υπάρχουν ανελαστικές ανάγκες αλλά υπάρχουν και αναδυόμενες ανάγκες. Υπάρχει ένας τομέας των μέσων της έρευνας, της καινοτομίας της τεχνολογίας που δημιουργεί επιπλέον δυνατότητες, υπάρχει γήρανση του πληθυσμού, αυξάνονται τα χρόνια νοσήματα κ.τ.λ.
Άρα υπάρχει ένα τοπίο, στο οποίο προστίθενται ανάγκες κοινωνικές, ανάγκες που έχουν σχέση με κοινοτική φροντίδα, με εξαρτήσεις, ψυχικά νοσήματα, δημόσια υγεία, περιβαλλοντική, την ιατρική της εργασίας, υπάρχουν ανάγκες που η σύγχρονη τάση των κοινωνιών τις δημιουργεί και άρα διευρύνει τον χώρο για επαγγέλματα Υγείας. Αυτό λοιπόν πρέπει να γίνει με ένα σοβαρό τρόπο και με ένα σχέδιο, για αυτό και η εκδήλωση αυτή έχει μεγάλη σημασία.
Δυστυχώς αυτή την περίοδο έχουμε τη φυγή των επιστημόνων στο εξωτερικό και ιδιαίτερα γιατρών -γύρω στις 18.000 τα τελευταία έξι χρόνια. Η προσπάθεια που κάνουμε τώρα και έχει ενδιαφέρον, είναι ότι υποχωρεί αυτή η τάση. Ζητάμε στοιχεία και από τους ιατρικούς συλλόγους και από τις υπηρεσίες υγείας των Περιφερειών για να έχουμε ακριβή εικόνα. Είδαμε ότι με προκηρύξεις μόνιμων θέσεων και με πολλαπλών εργασιακών σχέσεων συμβάσεις και με τις παρατάσεις θητείας ειδικευόμενων και επικουρικών γιατρών και με νέο μοντέλο πρωτοβάθμιας φροντίδας, έχει αρχίσει να στέλνεται ένα σήμα στους νέους γιατρούς, ότι υπάρχει χώρος για μια αξιοπρεπή επαγγελματική προοπτική. Αυτό θέλουμε να το ενισχύσουμε. Η πρωτοβάθμια φροντίδα θεωρούμε ότι είναι ένας χώρος που προσφέρεται για επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό, άρα εκεί θα δώσουμε έμφαση. Αυτό δεν αφορά μόνο γιατρούς, αλλά και τα υπόλοιπα επαγγέλματα υγείας.
Γενικώς, θεωρούμε ότι η υγεία εκτός από την κάλυψη πολύ συγκεκριμένων αναγκών, είναι ένας χώρος όπου με αναπτυξιακή δυναμική, προσφέρει θέσεις εργασίας, δημιουργεί εισόδημα και θέλουμε και στον ιδιωτικό τομέα, το τοπίο να οριοθετηθεί, να είναι προσδιορισμένα τα δικαιώματα και οι ρόλοι κάθε επαγγελματία υγείας. Έτσι με όλη αυτή τη συζήτηση βοηθάμε τα παιδιά να κάνουν τη σωστή επιλογή σε ένα τομέα που μπορεί υπό προϋποθέσεις να συμβάλλει στην ενίσχυση της απασχόλησης και της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας».
Από την πλευρά της η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Ελένη Μαυρομάτη στον σύντομο χαιρετισμό της τόνισε, μεταξύ άλλων: «Με πολλή χαρά χαιρετίζω αυτή τη διοργάνωση που για πρώτη φορά γίνεται με σύμπραξη εκπαιδευτικής κοινότητας με τον χώρο της Υγείας και τον χώρο του νοσοκομείου. Είναι ευχής έργο που μπορεί το νοσοκομείο να βγει στην κοινωνία γιατί είναι ένα μεγάλο άνοιγμα αυτό στην κοινωνία. Η διασύνδεση του Ιπποκράτη και των γιων του με την υγεία και τις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες. Επομένως θεωρώ ότι είναι μια τύχη για τα παιδιά, που βλέπουν το εύρος και τις δυνατότητες της επαγγελματικής σταδιοδρομίας για όλες τις υγειονομικές δομές από τους ίδιους τους επαγγελματίες Υγείας από πρώτο χέρι, από ανθρώπους που το ζουν και το κάνουν με αγάπη».