Η ανάγκη να επανέλθει η χώρα σε ρυθμούς ανάπτυξης, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να υπάρξουν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν την Ελλάδα στην έξοδο από την οικονομική κρίση, ήταν τα ζητήματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής εκδήλωσης που πραγματοποίησε η Δημοκρατική Αριστερά στο Ρέθυμνο, με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις, λίγες μέρες μετά την απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης-μαμούθ των 52,5 δισ. ευρώ.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ και βουλευτής Επικρατείας Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος επεσήμανε ότι η δόση αποτελεί σημαντική οικονομική «ανάσα», όμως η χώρα δεν θα βγει από το αδιέξοδο αν η εκταμίευση των χρημάτων δεν συνοδευτεί από αναπτυξιακές πολιτικές, από δράσεις τόνωσης της αγοράς και ελάφρυνσης των πολιτών που πλήττονται από τα σκληρά μέτρα του Μνημονίου.
Παράλληλα, ο κ. Λυκούδης αναφέρθηκε στη μετεκλογική στάση της Δημοκρατικής Αριστεράς τονίζοντας ότι το κόμμα του Φώτη Κουβέλη επέλεξε τον δύσκολο δρόμο, αυτόν της διαχείρισης και της αντιμετώπισης των προβλημάτων της χώρας, παρότι δεν έχει μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες. «Εμείς θέλουμε να υπάρξει μια άλλη Αριστερά στην Ελλάδα. Μια Αριστερά ευθύνης» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Επικρατείας της ΔΗΜΑΡ.
Σε ότι αφορά τις πολιτικές εξελίξεις, μετά την εξασφάλιση της δόσης των 52,5 δισ. ευρώ, ο κ. Λυκούδης δήλωσε: «Η δόση είναι μια πολύ σημαντική ανάσα για τη χώρα, όμως όποιος πανηγυρίζει είναι πολιτικά αφελής, διότι τα προβλήματα δεν λύνονται με την εκταμίευση αυτού του ποσού. Επίσης, όποιος επιχειρήσει να αγνοήσει την δόση θα είναι εξωπραγματικός και μίζερος, διότι είναι ένα τεράστιο ποσό για τα ελληνικά δεδομένα και μια από τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις που έχει δοθεί σε χώρα του ευρωπαϊκού νότου.
Η δόση, όμως, από μόνη της δεν μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να βγει από τα αδιέξοδα, αν δεν συνοδευτεί από βασικές πολιτικές που θα βοηθήσουν τη χώρα να σταθεί όρθια. Πέρα από την οικονομική ενίσχυση, η χώρα χρειάζεται βαθιές και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην πολιτική της λειτουργία. Παράλληλα, πρέπει να υπάρξουν αναπτυξιακές πολιτικές. Δηλαδή, τα χρήματα που θα έρθουν στην Ελλάδα να πιάσουν τόπο. Αν έρθουν απλώς για να αποπληρωθούν τα δάνεια ή για να σταθούν όρθιες οι τράπεζες και δεν αναπτυχθούν πολιτικές ανάπτυξης θα έχουμε ξανά πρόβλημα.
Από εδώ και στο εξής απαιτείται μια πιο εύρυθμη πολιτική λειτουργία στην κυβέρνηση, να προχωρήσουμε σε μια βαθιά φορολογική μεταρρύθμιση, τον Απρίλιο που θα έρθει το πραγματικό φορολογικό νομοσχέδιο. Απαιτείται επίσης μια αποφασιστική συντριβή της φοροδιαφυγής. Σε συνδυασμό με τις αναπτυξιακές πολιτικές σε τομείς όπως η αγροτική οικονομία και ο τουρισμός και σε άλλους τομείς, μπορεί να υπάρξει ένα πακέτο πιο αισιόδοξης πορείας της χώρας».
Ο κ. Λυκούδης ρωτήθηκε στη συνέχεια αν η ΔΗΜΑΡ θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να συνεχίσει να στηρίζει το σημερινό κυβερνητικό σχήμα, με δεδομένο ότι όπως ανέφερε και ο ίδιος υπάρχουν δυσλειτουργίες και απαιτείται να υπάρξει εύρυθμη πολιτική λειτουργία στην κυβέρνηση. Ο βουλευτής Επικρατείας απάντησε ως εξής: «Η Δημοκρατική Αριστερά προσπαθεί να κάνει αυτά που μπορεί, με τις δυνατότητες που έχει σε αυτό το κυβερνητικό σχήμα. Η ΔΗΜΑΡ επιδιώκει να δημιουργήσει έναν ιστό κοινωνικής προστασίας, για να αρχίσουν να ανασαίνουν τα χαμηλόμισθα στρώματα και οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Από εκεί και πέρα προσπαθούμε να συμβάλλουμε στο να υπάρξουν αναπτυξιακές πολιτικές.
Εμείς θέλουμε να είμαστε μια Αριστερά η οποία δεν θα περιγράφει απλώς το πρόβλημα. Αν απλώς περιγράφεις το πρόβλημα, ουσιαστικά δεν βοηθάς. Η κυβέρνηση είναι τρικομματική, μακάρι το αναπτυξιακό της πρόγραμμα να μπορούσε να είναι όπως το θέλει η ΔΗΜΑΡ, όμως, δεν είναι έτσι. Έχουμε προβλήματα και δυσλειτουργίες αλλά έχουμε επιλέξει αυτό τον δρόμο. Θα ήταν πολύ πιο βολικό για την ΔΗΜΑΡ να καταγγέλλει τα κακώς πραττόμενα και να εισπράττει τη δυσαρέσκεια. Δεν επιλέξαμε αυτό τον δρόμο παρά το ότι η ΔΗΜΑΡ δεν φέρει καμιά ευθύνη για το πως έφτασε η χώρα στη σημερινή κατάσταση. Εμείς θέλουμε να υπάρξει μια άλλη Αριστερά στην Ελλάδα. Μια Αριστερά ευθύνης».
Καταλήγοντας, ο κ. Λυκούδης τόνισε ότι οι πολίτες δεν πρέπει να θεωρούν ότι η δόση θα κατευθυνθεί στο τραπεζικό σύστημα, καθώς ένα μέρος των χρημάτων που θα εκταμιευθούν θα δοθούν στην πραγματική οικονομία. «Είναι υπερβολικό αυτό που λέει ο κόσμος ότι τα χρήματα θα πάνε στις τράπεζες. Ένα πολύ μεγάλο μέρος των τμημάτων θα πάει απευθείας στην αγορά, διότι θα εξοφληθούν οι ιδιώτες, στους οποίους χρωστάει το κράτος. Επίσης, μέσω των τραπεζών θα επιχειρηθεί μια νέα δανειοδότηση στην αγορά, δεν θα μείνουν τα χρήματα στα συρτάρια» δήλωσε ο γραμματέας της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Σημειώνεται ότι ο κ. Λυκούδης μετά το τέλος της ομιλίας του, έκανε συζήτηση και αντάλλαξε απόψεις για τις πολιτικές εξελίξεις με τους υποστηρικτές του κόμματος που βρέθηκαν χθες το βράδυ στο Σπίτι του Πολιτισμού. Στο πλαίσιο του διαλόγου ο βουλευτής Επικρατείας τόνισε ότι η ΔΗΜΑΡ, τον περασμένο Ιούνιο, δέχτηκε να συμμετάσχει σε μια τρικομματική κυβέρνηση, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος της τρίτης συνεχόμενης εκλογικής αναμέτρησης στη χώρα. «Επειδή πολλοί λένε ότι θα μπορούσε να γίνει κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, σας λέω ότι αυτό δεν μπορούσε να συμβεί, καθώς το ΠΑΣΟΚ είχε θέσει όρο να μπει η ΔΗΜΑΡ στο σχήμα. Επιλέξαμε να το κάνουμε για να βγάλουμε τη χώρα από το αδιέξοδο. Αν πηγαίναμε σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε τρεις μήνες, η Ελλάδα κινδύνευε με διάλυση» ανέφερε στο προβληματισμένο ακροατήριο ο κ. Λυκούδης.
Επίσης, στη διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν από τους παρευρισκομένους ζητήματα που αφορούν τον κλάδο της υγείας και την δυσλειτουργία του ΕΟΠΥΥ.