Οκτώ συνεχείς ημέρες καταστροφής εθνικού πλούτου σε δάσος, καλλιέργειες, επιχειρήσεις, περιουσίες, υποδομές, ζωικό κεφάλαιο, πανίδα και χλωρίδα, κλίμα και περιβάλλον.
Οκτώ ημέρες τυφλών προληπτικών εκκενώσεων φλεγόμενων περιοχών ώστε να μην υπάρξουν ανθρώπινα θύματα.
Οκτώ ημέρες ελεύθερης έκφρασης κυριολεκτικώς «στου κασίδη – καμένου το κεφάλι». Δυστυχώς δεν αλλάζει η πραγματικότητα. Πάνω από 650.000 στρέμματα καμένης γης, πυρκαγιές απολύτως ανεξέλεγκτες, εναέρια μέσα και επίγειες δυνάμεις πολλαπλώς αναποτελεσματικές λόγω διάσπασης δυνάμεων να προλάβουν και να ελέγξουν την πύρινη λαίλαπα.
Οι αιτίες της μεγάλης εθνικής καταστροφής είναι πλέον ορατές, δεν είναι φαινόμενα της στιγμής ούτε της εποχής. Είναι συσσώρευση όλης της αδιαφορίας δεκαετιών όλων των κυβερνήσεων της χώρας -η μια παραδίδει απλώς την φλεγόμενη σκυτάλη στην άλλη- είναι ο ανύπαρκτος κρατικός σχεδιασμός διαφύλαξης και διατήρησης του εθνικού πλούτου, είναι η κρατική και κυβερνητική τεμπελιά δεκαετιών να αλλάξει τη «φιλοσοφία» αντιμετώπισης των πυρκαγιών, που εξακολουθεί να επιμένει στην -ανύπαρκτη και αναποτελεσματική καταστολή των πυρκαγιών και όχι στην άμεση έγκαιρη και αποτελεσματική πρόληψη εξάπλωσης των πυρκαγιών.
Μετά την Ηλεία και την Πάρνηθα του 2007, το Μάτι, το 2018, τα Γεράνεια το 2019 και τώρα την ΒΑ Αττική, την Εύβοια, την Ηλεία, τη Μεσσηνία και τη Μάνη κλπ. κλπ και όλες τις άλλες μικρότερες, αλλά ομοίως σοβαρές εθνικές καταστροφές, ουδείς πλέον έχει το δικαίωμα ή το ελαφρυντικό να μην γνωρίζει ίδιος για την πρόληψη και προστασία του, να μην απαιτεί ο ίδιος -και να τιμωρεί πολιτικά- κράτος και εκάστοτε κυβέρνηση που δεν μεριμνά, δεν επανασχεδιάζει, δεν υλοποιεί μέτρα πρόληψης πυρκαγιών, ώστε να τερματιστεί το απηρχαιωμένο μοντέλο καταστολής των πυρκαγιών εκ των υστέρων, με εναέρια μέσα που δεν επαρκούν, με επίγειες δυνάμεις με ελλιπή στελέχωση και σύγχρονα μέσα ώστε να καταλήγουν όλες οι προσπάθειες στην απολύτως τραγική αλλά και φαιδρή συνάμα εικόνα αντιμετώπισης του θηρίου …με λάστιχα ποτίσματος και φρύγανα σαν «ρόπαλα» εναντίον της φωτιάς.
Αμέσως μετά το Μάτι, η πολιτικά βρυχώμενη αντιπολίτευση της ΝΔ σήκωσε ντόρο και κουρνιαχτό για την ανάγκη επανασχεδιασμού της πυρόσβεσης στη χώρα, με σύσταση ειδικών διεθνών επιτροπών που θα δούλευαν για την αντιμετώπιση και ελαχιστοποίηση των μελλοντικών και σίγουρων τραγωδιών.
Από όλα αυτά, το μόνο που έμεινε (και ευτυχώς) είναι το μέλημα της κυβέρνησης για, έστω, τυφλές εκκενώσεις πληττόμενων περιοχών από τους κατοίκους των, διότι όλοι πλέον γνωρίζουν ότι το πολιτικό κόστος από ανθρώπινα θύματα είναι ανυπολόγιστο.
Πέραν αυτού όμως και η παρούσα κυβέρνηση -για την αντιπολίτευση ούτε λόγος να γίνεται- έθαψε κανονικά στο τελευταίο συρτάρι όλες τις εισηγήσεις και προτάσεις, κατατεθειμένες και μη στη Βουλή με στόχο την πλήρη αναδιάρθρωση των τρόπων αντιμετώπισης της μόνιμης ετήσιας εθνικής τραγωδίας και την απώλεια εθνικού πλούτου. Δηλαδή τη μεταβολή της επικίνδυνης και καταστροφικής πλέον κρατικής φιλοσοφίας περί καταστολής των πυρκαγιών, αφού αυτές εξαπλωθούν και την εδραίωση της κρατικής φιλοσοφίας περί πρόληψης και άμεσης-έγκαιρης καταστολής αντιμετώπισης τους, που δεν μπορεί να ξεπερνά τα 30 λεπτά της ώρας.
Σύμφωνα με τα ψήγματα πληροφόρησης από όλο τον όγκο των ανενεργών εισηγήσεων, προτάσεων κλπ., στο κρίσιμο κεφάλαιο της πρόληψης περιλαμβάνονται προτάσεις για την πλήρη αναδιάρθρωση και επαναδραστηριοποίηση των Δασικών Υπηρεσιών, ώστε να αναλάβουν το εθνικό έργο της διαχείρισης των δασών, (δασικοί χάρτες, δασικοί δρόμοι, ενεργείς αντιπυρικές ζώνες, ενεργά επίγεια και δορυφορικά παρατηρητήρια κλπ, κλπ.) από κοινού με τη Τοπική Αυτοδιοίκηση, αυστηροποίηση των κανόνων, των υποχρεώσεων και των καθηκόντων (με βαριά χρηματική και άλλη διοικητική ποινή) για όσους επιλέγουν να ζουν μέσα στο δασικό ιστό, ώστε ο ανθρώπινος παράγων να ενσωματώνεται αρμονικά στη φύση (όπως γινόταν «τα παλιά χρόνια») και όχι να επιβάλλονται στη φύση άθλιες συμπεριφορές κακοποίησης της.
Επίσης ερμητικά κλειστό παραμένει το κεφάλαιο της αναδιάταξης και επανασχεδιασμού των εναέριων μέσων πυρόσβεσης με ενίσχυση των μέσων άμεσης και έγκαιρης επέμβασης, η έλλειψη των οποίων έγινε κάτι πάρα πάνω από αντιληπτό τις προηγούμενες ημέρες.