Σε μια ακόμη ανοικτή για το κοινό, ακαδημαϊκή διάλεξη, στα πλαίσια του προγράμματος Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας, προχώρησε το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης – ΚΕΜΕΙΕΔΕ – Συλλογή Αρβελέρ του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, στην αίθουσα του Κέντρου Αρβελέρ στην Παλιά Πόλη. Το θέμα που πραγματοποιήθηκε ήταν άκρως επίκαιρο, καθώς αφορούσε την «Εκπαίδευση για τον Ενεργό Παγκόσμιο Πολίτη αντίδοτο στο ρατσισμό και την ξενοφοβία», ενώ αναπτύχθηκε από τον γενικό διευθυντή της ActionAid Ελλάς, Γεράσιμος Κουβαρά.
Γ. Κουβαράς: «Η διάλεξη συνδέεται άμεσα με την εκπαίδευση και τον ενεργό πολίτη»
Ο γενικός διευθυντής της ActionΑid Ελλάς, Γεράσιμος Κουβαράς μιλώντας στα «Ρ.Ν.» σημείωσε τα εξής: «Το συγκεκριμένο θέμα είναι άκρως επίκαιρο και θα έπρεπε να απασχολεί αρκετά πιο σοβαρά τους εκπαιδευτικούς μας και το εκπαιδευτικό σύστημα στο σύνολό του. Σαν αποτέλεσμα η σημερινή παρουσίαση συνδέει το συγκεκριμένο θέμα με την εκπαίδευση για τον ενεργό παγκόσμιο πολίτη που είναι και ένα από τα αντικείμενα που στην ActionAid δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση και συνεργαζόμαστε πολύ στενά με μια πολύ μεγάλη ομάδα εκπαιδευτικών από όλη την Ελλάδα και με αρκετά σχολεία για να δώσουμε μια άλλη προσέγγιση ή να πιέσουμε έτσι ώστε και στο εκπαιδευτικό μας σύστημα να ενσωματωθούν μεθοδολογίες και έννοιες που αυτή τη στιγμή είναι ακόμη στα σπάργανα.
Παράλληλα, πρέπει συνεχώς να δίνουμε όλο και περισσότερη ενέργεια για να μπορέσουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, κυρίως σε ό,τι αφορά την εξασφάλιση των βασικών θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων. Βλέπουμε ότι στη χώρα μας έχει αρχίσει να αναπτύσσεται ένα μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης, το οποίο τολμώ να πω ότι εάν απουσίαζε, οι συνέπειες θα ήταν ολέθριες λόγω του πολύ μεγάλου θεσμικού κενού που υπάρχει. Ελπίζω στο μέλλον να καταφέρουμε όλοι μαζί να χτίσουμε μια κοινωνία ανεκτική, με μηδενική ξενοφοβία όπου το τοπικό και το παγκόσμιο θα συνυπάρχουν αρμονικά κάτω από ειρηνικές και δημιουργικές συνθήκες».
«Προτεραιότητα του Πανεπιστημίου Κρήτης η ισότητα»
Ο αναπληρωτής πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, τόνισε: «Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία δεν είναι αξίες αλλά είναι απαξίες και το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει θεσπίσει και τηρεί κανόνες που εξασφαλίσουν την ισότητα μεταξύ των μελών του και γι’ αυτό τον λόγο χαιρόμαστε ιδιαίτερα για εκδηλώσεις όπως η σημερινή, που εκφράζουν τις αξίες του Πανεπιστημίου και τις διαδίδουν σε όλα τα μέλη του».
Από την πλευρά του ο καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, Αντώνης Χουρδάκης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» για την εκδήλωση σημείωσε τα εξής: «Στα πλαίσια του προγράμματος για την παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια που έχει οργανώσει εδώ και αρκετό καιρό το κέντρο μελέτης και έρευνας της ιστορίας, της εκπαίδευσης και του διδασκαλικού επαγγέλματος του Παιδαγωγικού Τμήματος, οργανώνονται μαθήματα τόσο για τους επιμορφωμένους όσο και για κάθε πολίτη. Οι συγκεκριμένες διαλέξεις σχετίζονται με θέματα της επικαιρότητας, καθώς σήμερα έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε εδώ στη μονάδα Διεθνούς Εκπαίδευσης και Έρευνας/Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ τον κύριο Κουβαρά, ο οποίος θα μας αναπτύξει ένα θέμα το οποίο ενδιαφέρει και απασχολεί ιδιαίτερα, και πονάει την ελληνική κοινωνία. Πρόκειται για όλες αυτές τις τάσεις ρατσισμού, εκφασισμού και βίας που λόγω της οικονομικής κρίσης είναι εξαιρετικά έντονες και θα πρέπει αρκετοί φορείς και θεσμοί μαζί και το Πανεπιστήμιο, να εμπλακούν σε τέτοιου είδους δραστηριότητες.
Με αυτή την αφορμή πραγματοποιούνται τα συγκεκριμένα ανοιχτά μαθήματα και πιστεύω ότι έχουν αρκετό ενδιαφέρον και ευελπιστώ ότι θα εισακουστούν κάποια από τα μηνύματα που θα δοθούν. Τα προβλήματα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας δεν είναι καινούργια, είναι ζυμωμένα με τον τρόπο με τον οποίο έχουμε μεγαλώσει και τις αξίες που έχουμε γύρω μας και έχει να κάνει με ένα ευρύτερο θέμα παιδείας. Είναι μεγάλο το θέμα, αλλά δεν έχει προκύψει τώρα και εξαιτίας του προσφυγικού/μεταναστευτικού η Ελλάδα έδειξε ένα πολύ θετικό πρόσωπο, αλλά αυτό θα πρέπει να οργανωθεί για να γίνει μια συνολική στάση προς τους συνανθρώπους μας στα πλαίσια της αλληλεγγύης που είναι πολύ σημαντικό στις κοινωνίες να υπάρχει το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό έξω από χρώμα, θρήσκευμα, ιδέες ή οτιδήποτε άλλο».