Του ΧΡΗΣΤΟΥ Α. ΑΝΕΣΙΑΔΗ*
Με βάση τον νόμο 5056/23 του υπουργείου Εσωτερικών, έπαψαν από 30/6/2024 να υφίστανται οι σχολικές επιτροπές σε όλους σχεδόν τους δήμους της χώρας. Η κατάσταση αυτή, έχει δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδας.
Στη πόλη μας, η σχολική επιτροπή παιδείας του δήμου που λειτουργούσε με σύνεση και υπευθυνότητα από το 2011, είχε καταφέρει με τις άοκνες προσπάθειες των υπευθύνων, αιρετών και μονίμων, να λειτουργούν τα σχολεία της πόλης, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, αλλά και να παραδοθούν νέα σχολικά κτήρια, παρά την οικονομική δυσπραγία.
Η κατάσταση αυτή άλλαξε άρδην, από 01/07/2024 και φθάσαμε στον Νοέμβριο του 2024 με τα σχολεία να επιδεικνύουν μηδενικά έξοδα καθώς δεν υπάρχουν έσοδα, δηλαδή η επιχορήγηση είναι ως σήμερα μηδενική.
Η οικονομική ασφυξία, εκτονώνεται μόνο από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι «βάζουν πλάτη» για τα απαραίτητα, ενώ από την άλλη μεριά, διογκώνεται η διοικητική δυσλειτουργία, με τους διευθυντές των σχολείων να καθίστανται πλέον προσωπικά υπεύθυνοι μέσω του ΑΦΜ τους, για οποιοδήποτε «λάθος» συμβεί στην οικονομική διαχείριση των 500 ευρώ που ΘΑ πιστωθούν στα σχολεία, ενώ δεν έχουν a priori τις απαιτούμενες γνώσεις λογιστικής που απαιτούνται.
Πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι όταν για οποιαδήποτε αγορά που αφορά τα σχολεία, απαιτείται μειοδοτικός διαγωνισμός, η άμεση διαχείριση της σχολικής καθημερινότητας καθίσταται χρονοβόρα και προβληματική με διόγκωση της ήδη Λερναϊκής γραφειοκρατίας και μάλιστα από ανθρώπους που δεν διαθέτουν τα τυπικά προσόντα και σπουδές στον οικονομικό τομέα.
Στο δια ταύτα, ένα μήνα πριν τα Χριστούγεννα, ακόμη αναρωτιόμαστε πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία, όταν η «δημιουργική ασάφεια», έχει γίνει η καθημερινότητά μας, τα προβλήματα συσσωρεύονται και η δαμόκλειος σπάθη ενός επικείμενου προστίμου επικρεμάται επί της κεφαλής μας.
* Ο Χρήστος Α. Ανεσιάδης είναι διευθυντής 10ου Δ.Σ. Ρεθύμνου