Το Xeniseum – Μουσείο της Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ) του Πανεπιστημίου Κρήτης, υλοποιεί μια εικαστική έκθεση και σειρά συμποσίων-εργαστηρίων διεπιστημονικού χαρακτήρα, την περίοδο 5 έως 27 Οκτωβρίου 2019, με κεντρικό θέμα: «Η εκπαίδευση στην απόψυξη ή μαθαίνοντας ξανά», για την ανάδειξη χρόνιων προβλημάτων της εκπαίδευσης που συνδέονται άμεσα με κοινωνικά ζητήματα όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε άλλες χώρες.
Στην έκθεση, η οποία θα αναπτυχθεί σε επιλεγμένους χώρους στην Πόλη του Ρεθύμνου, θα συμμετάσχουν καλλιτέχνες και ακαδημαϊκοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Η.Π.Α., Καναδάς, Ελβετία, Ολλανδία, Σουηδία και Ιταλία).
Η θεματική της έκθεσης στοχεύει στο να διερευνήσει και να αναδείξει με τα μέσα και τις δυνατότητες που παρέχουν οι Επιστήμες της Εκπαίδευσης και οι Εικαστικές Τέχνες, κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα που συμβαίνουν στον πλανήτη μας και την ανάγκη για την συστηματική αντιμετώπισή τους διεθνώς, διαμέσου της εκπαίδευσης των πολιτών των σύγχρονων κοινωνιών. Η εκπαίδευση καλείται εκ νέου να μας μάθει να γίνουμε υπεύθυνοι πολίτες που αγωνίζονται για έναν πιο βιώσιμο και ανθρώπινο κόσμο με τις γνώσεις, τις δεξιότητές, τις αξίες, τις διανοητικές μας ικανότητες και πρωτίστως την αισθητική μας ευαισθησία, την ενσυναίσθηση και την κριτική σκέψη. Θέμα που αποτελεί ίσως και την μοναδική ελπίδα για την αλλαγή συμπεριφορών και πολιτικών. Η αξιοποίηση του ιστορικού επιχειρήματος στην περίπτωση αυτή και η ιστορία της εκπαίδευσής μας θεωρούνται τεράστιας σημασίας από την κοινότητα των ακαδημαϊκών δασκάλων και των καλλιτεχνών και για το λόγο αυτό συνιστά και το λόγο της συνέργειας αυτής. Η σχέση μεταξύ επιστήμης, τέχνης και κοινωνίας έχει μεγάλη ανάγκη να «διορθωθεί» για να συμβάλει στον μετασχηματισμό της κοινωνίας. Άλλωστε, οι καλλιτέχνες έχουν ήδη αρχίσει να συνεργάζονται σταδιακά με επιστήμονες σε όλους τους κλάδους για να εκφράσουν από κοινού μια φρέσκια και εναλλακτική προσέγγιση του κόσμου και των πολλαπλών οπτικών του.
Στους συνδιοργανωτές της έκθεσης και των συμποσίων συμπεριλαμβάνονται η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, η Περιφέρεια Κρήτης και η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Ρεθύμνου (Κ.Ε.Δ.Η.Ρ.), μαζί με την υποστήριξη του Καντονιού Solothurn της Ελβετίας.
Η έκθεση θα φιλοξενηθεί σε χώρους που αντανακλούν ιδιαίτερους συμβολισμούς, νοήματα και σημασίες. Συγκεκριμένα, οι χώροι είναι: το Xeniseum – Μουσείο της Εκπαίδευσης, το Καρά Μουζά Πασά Τζαμί, το παλαιό Λιμεναρχείο, ο Ναός Αγίας Σοφίας και η Μουσειακή Συλλογή της Ελένης Γλύκατζη – Αρβελέρ.