Την παρακάτω επιστολή απευθύνει ο Σύλλογος Ρεθυμνίων Αττικής «Το Αρκάδι» προς τον Ελλογιμότατο κ. Χάρη Στρατιδάκη, καθηγητή και διδάκτωρ του Παν. Ιωαννίνων, για το τελευταίο πόνημά του που αναφέρεται στην εκπαίδευση.
«Αγαπητέ μας
Με πολύ χαρά και τιμή το Δ.Σ. του ιστορικού συλλόγου των αποδήμων Ρεθυμνίων της Αττικής «Το Αρκάδι», μόλις σήμερα την 29ην Νοεμβρίου 2017 παρέλαβε το εξαιρετικό σας πόνημα με τίτλο «Η εκπαίδευση στο Ρέθυμνο 1795-1940».
Το ανά χείρας βιβλίο σας, μεταφέρει τον ευαίσθητο αναγνώστη και θεατή δια των ανεκτίμητων παλαιών φωτογραφιών σε μελωδίες ενός κόσμου άλλου, που τέρπουν, που συγκινούν και που δημιουργούν στην ψυχή του μια υψηλής ποιότητος αισθητική απόλαυση.
Από μια γρήγορη ματιά ως αναγνώστης, αντιλήφθηκα πως πρόκειται για μια επιστημονική διατριβή υψηλού επιπέδου, που δεν αρκείται απλά σε περιγραφές αλλά συνοδεύεται από πλειάδα σπάνιων φωτογραφιών και εμπεριστατωμένων ντοκουμέντων, που το καθιστούν μοναδικό, που μόνον ευχαριστίες υποκάρδιες μπορεί να εκφράσει κανείς για τον λαμπρό δημιουργό του. Σε μια εποχή ερημοποίησης και αφιλίας των ανθρώπων, όπου αισθάνεται κανείς μόνος ανάμεσα σε εκατομμύρια ανθρώπους, τέτοια έργα ένα μήνυμα στέλνουν ότι υπάρχει ακόμη ΕΛΠΙΔΑ!
Στις 334 συνολικά σελίδες του εσείς ως σκαπανέας, αρχαιολόγος της εκπαίδευσης και ρέκτης του επονομαζόμενου παλαιού καλού Ρεθύμνου κε Χάρη Στρατιδάκη, όπως αποδεικνύεται καταφέρατε με πολύ κόπο να αναδείξετε όλη την εκπαιδευτική ρεθυμνιώτικη πραγματικότητα, κατορθώνοντας να συγκεντρώσετε αξιόλογα στοιχεία μιας κρίσιμης και δύσκολης περιόδου 1795-1940. Είναι προσεγμένη, γραμμένη με μεθοδικότητα και ιδιαίτερη επιμέλεια, στηρίζεται δε σε σοβαρή έρευνα. Αυτό κάνει την έκδοση πιο σημαντική διότι αφενός αναδεικνύει μια άγνωστη χρονικά περίοδο της εκπαίδευσης στο Ρέθυμνο αφετέρου γίνεται πολύτιμη ως ένα συλλεκτικό ιστορικό εργαλείο για τις επερχόμενες γενιές.
Και δεν θα μπορούσε κάποιος άλλος να εργαστεί τόσο άψογα, τόσο δημιουργικά και de profundis για τούτο το πόνημα παρά μόνον εσείς ένας έμπειρος δάσκαλος, που ζήσατε, διδάξατε, αγαπήσατε την εκπαίδευση. Οι σημαντικότεροι σταθμοί στην ιστορία της πολύπαθης Ρεθυμνιακής εκπαίδευσης δεν είναι λίγοι και εσείς προσπαθήσατε υπομονετικά να σταματήσετε στους περισσότερους, ξεκινώντας από την εποχή του κοντυλιού με το οποίο έγραφαν οι μαθητές την περίοδο 1830 επάνω στο πινακίδι ως την εποχή των τετραδίων διότι σήμερα μας καταπνίγουν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Από την τρύπια συνήθως περισκελίδα και τον πίλο της δεκαετίας του 1870 ως τις ατσαλάκωτες ποδιές. Από το 1929 οπότε έγινε υποχρεωτική η εξάχρονη φοίτηση στο σχολείο και τα έξι χρόνια έγιναν εννέα ως το 1944 που ιδρύθηκαν με τις ευλογίες του κράτους τα πρώτα φροντιστήρια.
Η πολύ φροντισμένη έκδοση της γνωστής εγγυημένης Γραφοτεχνικής προσδίδει στο έργο σας επιπλέον εύσημα, ενώ το ίδιο το βιβλίο θα αποτελέσει σίγουρα πυξίδα έρευνας και οδοδείκτη στην ιστορία της εκπαίδευσης στην νήσο Κρήτη.
Μας συγκινήσατε ιδιαίτερα με αυτό το πόνημά σας από πολλές απόψεις και μας αναζωπυρώσατε στη θύμηση μια αντίστοιχη έκδοση λευκώματος του συλλόγου μας το έτος 2010 αφιερωμένο στα ρεθεμνιώτικα θρανία με τίτλο «τετράδιο εκπαιδευτικών αναμνήσεων», με πλήθος παλαιών φωτογραφιών καθηγητών και μαθητών.
Είστε Άξιος συγχαρητηρίων και σας ευχόμαστε να συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο, την ίδια έμπνευση και αγάπη να γράφετε και να αναδεικνύετε τους πολύτιμους θησαυρούς του Ρεθύμνου που αυτοί το καθιστούν γνωστό και φημισμένο ως το Ρέθυμνο των τεχνών και των γραμμάτων, σε πείσμα κάποιων που το αμαυρώνουν και το πληγώνουν. Εύγε!».
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Γεώργιος Ν. Βλατάκης, πρόεδρος