Ισχυρό ενδιαφέρον για νέους ελληνικούς προορισμούς στον τομέα του τουρισμού πολυτελείας διαπιστώθηκε στην 20η Διεθνή Έκθεση International Luxury Travel Market (ILTM), η οποία πραγματοποιήθηκε στις Κάννες της Γαλλίας από τις 6 έως τις 9 Δεκεμβρίου.
Η υπηρεσία ΕΟΤ Γαλλίας συμμετείχε στη φετινή επετειακή διοργάνωση με περίπτερο 250 τ.μ. και 32 συνεκθέτες που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα του τουρισμού σε όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο της στρατηγικής του υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ για στοχευμένες πρωτοβουλίες διεύρυνσης και εμπλουτισμού της τουριστικής προσφοράς.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, στο ελληνικό περίπτερο πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 1200 επαγγελματικές συναντήσεις εκπροσώπων των ελληνικών εταιρειών με διεθνείς hosted buyers, κυρίως από ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ, γεγονός που επιβεβαιώνει την ιδιαίτερα υψηλή θέση που κατέχει η Ελλάδα στην παγκόσμια αγορά του τουρισμού πολυτελείας.
Υπενθυμίζεται ότι, μόλις τον Νοέμβριο, η Ελλάδα απέσπασε, μεταξύ άλλων, το βραβείο του Καλύτερου Διεθνούς Προορισμού για τουρισμό πολυτελείας (Best Luxury Destination International) στα όσκαρ της αμερικανικής τουριστικής βιομηχανίας, Travvy Awards.
Βασικός τομέας ανάπτυξης ο τουρισμός για περιφέρειες
«O τουρισμός είναι ένας βασικός τομέας ανάπτυξης για τις περισσότερες μεσογειακές περιοχές και ένας τομέας υψηλού ενδιαφέροντος για τις περιφέρειες της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CRPM». Αυτό τόνισε ο Γιώργος Αλεξάκης, περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης και εντεταλμένος για τα ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα, στο διαδικτυακό συνέδριο της Διαμεσογειακής Επιτροπής (IMC) της CPMR.
Η Περιφέρεια Κρήτης και ο Γιώργος Αλεξάκης είναι επικεφαλής της Ειδικής Ομάδας Εργασίας (Task force) για τον πολιτισμό και τον αειφόρο τουρισμό που διοργάνωσε τις διαδικτυακές εκδηλώσεις: Ευρωπαϊκές Μεσογειακές Ημέρες Βιώσιμου Τουρισμού, με σκοπό την ενημέρωση των μελών και ενδιαφερόμενων συνεργατών για τον βιώσιμο τουρισμό στις μεσογειακές περιφέρειες.
Ο κ. Αλεξάκης επισήμανε τη σημασία της ανάπτυξης μιας αποτελεσματικότερης πολυεπίπεδης διακυβέρνησης στη Μεσόγειο, του καθορισμού κοινών στόχων και κοινών πρωτοβουλιών για την έγκαιρη ανταπόκριση στο μεταβαλλόμενο τουριστικό περιβάλλον στις παράκτιες και θαλάσσιες περιοχές και της τοποθέτησης των κατοίκων στο επίκεντρο αυτού του νέου μοντέλου.
Αναφερόμενος στις δράσεις της Περιφέρειας Κρήτης προς αυτή την κατεύθυνση, τόνισε τη σημασία που έχει δώσει η Περιφέρεια στην προγραμματική περίοδο 2021-2027 στην ανάγκη επέκτασης και διαφοροποίησης του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος και στη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της Κρήτης, προκειμένου να επιτευχθεί βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, καθώς και τη δέσμευση που έχει αναλάβει να ενισχύσει το ρόλο του πολιτισμού και του βιώσιμου τουρισμού στην οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική ένταξη και την κοινωνική καινοτομία.
Τα τρέχοντα έργα της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CRPM παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο και σχετίζονται με τον αειφόρο τουρισμό. Αφορούν κυρίως τις πτυχές της διαχείρισης και του σχεδιασμού, τους δείκτες και τα συστήματα υποστήριξης αποφάσεων, τον οικοτουρισμό, την εποχικότητα, τις καινοτόμες τεχνολογίες και τα ανοικτά δεδομένα, τη διακυβέρνηση και την ενδυνάμωση / ανάπτυξη ικανοτήτων του τουριστικού τομέα. Κεντρικός στόχος της συνάντησης ήταν η παρουσίαση των αποτελεσματικών εργαλείων που αφορούν τον τεκμηριωμένο σχεδιασμό βιώσιμου τουρισμού, την ενδυνάμωση των ενδιαφερομένων για τον τουρισμό, την ανάπτυξη του οικοτουρισμού σε προστατευόμενες περιοχές και την ανάπτυξη του ποδηλατικού τουρισμού σε διακρατικό επίπεδο.