Μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ, πρώτη σε ποσοστό πολιτών που δηλώνουν ότι λάδωσαν έρχεται η Λιθουανία με 26%. Ακολουθεί η Ελλάδα με 22%, συγκριτικά με 19% στην Κύπρο, 8% στη Βουλγαρία, 5% στην Ιταλία, 3% στην Πορτογαλία και 2% στην Ισπανία.
Μάλιστα, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Βαρόμετρο Διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας, το οποίο καλύπτει 107 χώρες, η Ελλάδα θεωρείται πιο διεφθαρμένη από την Αργεντινή (13%), την Αρμενία (18%), το Ελ Σαλβαδόρ (12%), το Περού (20%) τη Τζαμάικα (12%) και τη γειτονική ΠΓΔΜ (17%).
Ωστόσο, οι Έλληνες σε ποσοστό 84% δηλώνουν διατεθειμένοι να αντιδράσουν καταγγέλλοντας περιστατικά διαφθοράς.
Ο μέσος όρος διαφθοράς για ολόκληρο τον κόσμο είναι 27%. Υπάρχουν χώρες-παράδεισοι διαφάνειας, που το «λάδωμα» βρίσκεται κάτω του 1%, όπως ήταν για το 2012 η Δανία, η Φινλανδία, η Ιαπωνία και η Αυστραλία. Στον αντίποδα, υπάρχει η πεντάδα των πλέον διεφθαρμένων κρατών του κόσμου: η χειρότερη είναι η Σιέρα Λεόνε με 84%, ακολουθεί η Λιβερία με 75%, η Υεμένη με 74%, η Κένυα με 70% και το Καμερούν με 62%.
Η πλειονότητα των πολιτών σε όλο τον κόσμο θεωρεί ότι το επίπεδο διαφθοράς στη χώρα τους έχει αυξηθεί την τελευταία διετία, ενώ παράλληλα θεωρεί τις κυβερνήσεις λιγότερο αποτελεσματικές στην καταπολέμηση του φαινομένου, ειδικότερα μετά το 2008 και το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Για το Παγκόσμιο Βαρόμετρο Διαφθοράς 20013, η Διεθνής Διαφάνεια χρησιμοποίησε δείγμα 114.000 ανθρώπων σε 107 χώρες, θέτοντας ερωτήματα σχετικά με το επίπεδο της διαφθοράς στις χώρες τους και με το ποιους θεσμούς θεωρούν περισσότερο διεφθαρμένους.
Η έρευνα έδειξε ότι, σε παγκόσμιο επίπεδο, τα πολιτικά κόμματα θεωρούνται οι περισσότερο διεφθαρμένοι θεσμοί, με 3,8 μονάδες σε μια κλίμακα με μέγιστο το 5.
«Οι ίδιοι οι πολιτικοί πρέπει να διανύσουν μεγάλη απόσταση για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η οργάνωση.
Ο δεύτερος πιο διεφθαρμένος φορέας σε παγκόσμια κλίμακα θεωρείται η αστυνομία, με 3,7 μονάδες στην κλίμακα του 5, ενώ ακολουθούν οι δημόσιοι λειτουργοί, το κοινοβούλιο και η δικαστική εξουσία που ισοβαθμούν με 3,6 μονάδες.
«Είναι οι ίδιοι θεσμοί που είναι επιφορτισμένοι με τη διακυβέρνηση των χωρών και την τήρηση του νόμου που θεωρούνται ως οι περισσότερο διεφθαρμένοι, που κρίνεται ότι κάνουν κατάχρηση της εξουσίας τους και ενεργούν για ίδια συμφέροντα μάλλον παρά για τα συμφέροντα των πολιτών», αναφέρεται στην έκθεση.
Τα μέσα ενημέρωσης βρίσκονται στην ένατη θέση της διαφθοράς με 3,1 βαθμούς. Ειδικά όμως στη Βρετανία και την Αυστραλία θεωρούνται οι περισσότερο διεφθαρμένοι θεσμοί. Ιδιαίτερα στη Βρετανία, το 69% θεωρεί τα μέσα ενημέρωσης τον περισσότερο διεφθαρμένο θεσμό (αύξηση κατά 39% σε σχέση με τρία χρόνια πριν).
Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Μπάρινγκτον, του βρετανικού τμήματος της Transparency International, «Αυτό οφείλεται στη σειρά των σκανδάλων τηλεφωνικών υποκλοπών των σχετικών με την έρευνα της επιτροπή Λέβσον (το σκάνδαλο υποκλοπών σε μέσα ενημέρωσης του ομίλου του Ρούπερτ Μέρντοκ) και τη συγκέντρωση των τίτλων ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης σε μικρό αριθμό προσώπων».
Όπως δείχνει το βαρόμετρο, ο τομέας των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα και ο τομέας των υπηρεσιών υγείας λαμβάνει 3,3 μονάδες διαφθοράς, ενώ το εκπαιδευτικό σύστημα έπεται με 3,2 μονάδες. Οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται στη δέκατη θέση της παγκόσμιας κατάταξης των θεσμών ως προς τον βαθμό διαφθοράς και έπονται οι μη κυβερνητικές οργανώσεις στην 11η θέση με 2,7 και οι θρησκευτικοί θεσμοί, με 2,6 μονάδες διαφθοράς. Η οργάνωση επισημαίνει ότι, αν και οι θρησκευτικοί θεσμοί καταλαμβάνουν την 12η θέση σε παγκόσμια κλίμακα, ως οι λιγότερο διεφθαρμένοι, σε ορισμένες χώρες θεωρούνται εξαιρετικά διεφθαρμένοι, ειδικότερα στο Ισραήλ, την Ιαπωνία, το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν, όπου βαθμολογούνται με περισσότερες από 4 μονάδες διαφθοράς.