Στο δρόμο για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική επανάσταση του 1821, η ελληνική γλώσσα ακούστηκε ξανά στην ελληνική πόλη της Οδησσού. Συγκεκριμένα, καθηγητές Πανεπιστημίων και ειδικοί επιστήμονες από όλη την Ελλάδα συναντήθηκαν με τους εκπαιδευτικούς, που διδάσκουν Ελληνικά στην ανατολική Ευρώπη.
Στο πλαίσιο της πρώτης επιμορφωτικής συνάντησης, που οργανώθηκε στις 27 με 30 Απριλίου στην Οδησσό, για τους εκπαιδευτικούς (ομογενείς και αποσπασμένους από την Ελλάδα) ελληνικής γλώσσας στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, ανταλλάξανε εμπειρίες και πρακτικές και σχεδίασαν μαζί το μέλλον της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης για χιλιάδες Έλληνες, οι οποίοι κατοικούν στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου ως και το Καζακστάν, διατηρώντας την ελληνική γλώσσα και παράδοση εδώ και σχεδόν τρεις χιλιάδες χρόνια.
Η επιλογή της Οδησσού δεν είναι τυχαία, γιατί αφενός βρίσκεται πολύ κοντά σε μία εμπόλεμη ζώνη, όπου η γραμμή του μετώπου περνά ανάμεσα σε ελληνικά χωριά και αφετέρου γιατί είναι μία πόλη όπου έζησαν μαικήνες του πνεύματος και της παιδείας, όπως ο Γρηγόριος Μαρασλής που ίδρυσε τα Μαράσλεια ιδρύματα και ο Αντώνιος Παπαδάκης, ο μεγαλύτερος ευεργέτης και στην ουσία ιδρυτής του πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, Δημήτρης Πλευράκης, δήλωσε ότι «πατάμε στα χνάρια γιγάντων, οι οποίοι εκτός της συμβολής τους στην εθνική απελευθέρωση από τα δεσμά του κατακτητή σχεδίασαν και την εσωτερική απελευθέρωση από τα δεσμά του σκοταδισμού μέσω του ελληνικού πολιτισμού και της παιδείας».
Η συνάντηση ήταν αφιερωμένη στο μεγάλο Έλληνα ευεργέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών Αντώνιο Φ. Παπαδάκη, ο οποίος έδρασε στην Οδησσό της Ουκρανίας. Εντάχθηκε στις εκδηλώσεις εν όψει των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και έλαβε χώρα στην έδρα της Φιλικής Εταιρείας στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού-Παράρτημα Οδησσού. Τελούσε υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας. Υλοποιήθηκε με τη χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας, καθώς και του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Παντελής Β. Μπούμπουρας», που εδρεύει στην Οδησσό της Ουκρανίας.