Για δεύτερη συνεχή χρονιά θα δοκιμαστεί ο τουριστικός κλάδος, ο οποίος υπέστη βαρύτατο πλήγμα πέρυσι εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Το 2021 εκτιμάται ότι θα είναι μια ακόμα δύσκολη σεζόν, αφού η έξαρση των κρουσμάτων covid 19 -όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και σε πολλές ακόμα χώρες του κόσμου- δεν αφήνει προς το παρόν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για άμεση ανάκαμψη του κλάδου. Μέχρι στιγμής, όπως έχει επισήμως ανακοινωθεί από το υπουργείο Τουρισμού, ο ελληνικός τουρισμός θα ανοίξει στις 14 Μαΐου και δειλά-δειλά οι πρώτοι ξενοδόχοι του Ρέθυμνου ετοιμάζουν τις μονάδες τους για να υποδεχτούν με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα τους πρώτους επισκέπτες.
Ωστόσο η πλειοψηφία των ξενοδοχείων θα ανοίξει αρχές Ιουνίου καθώς προς το παρόν οι κρατήσεις είναι «παγωμένες». Η κακή επιδημιολογική εικόνα που επικρατεί σε χώρες τροφοδότριες του κρητικού τουρισμού όπως η Γερμανία, η Αγγλία και ταυτόχρονα οι περιορισμοί που αυτές έχουν επιβάλλει στους πολίτες τους που θέλουν να προγραμματίσουν ταξίδι στο εξωτερικό αποτελούν αποτρεπτικούς παράγοντες για την επανεκκίνηση των κρατήσεων.
Ειδικότερα, η επιβολή πρόστιμου 5.000 ευρώ σε όσους Βρετανούς ταξιδέψουν πριν τις 30 Ιουνίου, η υποχρεωτική διαμονή σε ξενοδοχείο καραντίνας για τους Σκανδιναβούς, το σκληρό lockdown της Γερμανίας και η ασάφεια που επικρατεί σχετικά με τον τρόπο άφιξης Ρώσων επισκεπτών, έχουν δημιουργήσει ένα αρνητικό κλίμα για τον τουρισμό της Κρήτης που προς το παρόν είναι σε αναμονή, ευελπιστώντας στη βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων, την επίσπευση των εμβολιασμών ώστε να αρθούν οι περιορισμοί και να μπορέσουν οι τουριστικές κρατήσεις να αρχίσουν να κινούνται.
Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις εκτιμάται θα αρχίσουν να χαλαρώνουν από τα τέλη Μαΐου και μετά και θα αρθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό έως το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.
Και αυτό, διότι αναμένεται πως η πανευρωπαϊκή προσπάθεια καταπολέμησης της πανδημίας, θα έχει μέχρι τότε φέρει δραστικά αποτελέσματα, ενώ τα ποσοστά των εμβολιασμών θα έχουν αυξηθεί σε ικανοποιητικά, σε σχέση με σήμερα, επίπεδα. Καθώς φέτος υπάρχουν και σημαντικά «εργαλεία», όπως το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό για εμβολιασμένους, τα αρνητικά τεστ αλλά και οι αναρρώσαντες με αντισώματα -που μέχρι τότε αναμένεται να έχει αναπτυχθεί και να είναι λειτουργικό πλήρως- αλλά και αφθονία rapid και μοριακών τεστ, αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια και ξενοδοχεία αρχίζουν να προετοιμάζονται με ασφαλή τρόπο να υποδεχθούν ουσιωδώς μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών το φετινό καλοκαίρι. Αυτές είναι άλλωστε και οι προϋποθέσεις που έχει θέσει η Ελλάδα για το ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού.
Πράκτορες και ξενοδόχοι εκτιμούν ότι το 2021 θα επιτευχτεί το 40% της τουριστικής κίνησης του 2019. Όπως λένε χαρακτηριστικά η σεζόν θα κριθεί από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής ενώ χαμένοι μήνες θεωρούνται ο Απρίλιος και ο Μάιος, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του οποίου θα αποτελέσει ένα πρώτο αναγνωριστικό διάστημα.
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι το σύνολο των επισκεπτών της χώρας από το εξωτερικό διαμορφώθηκε στα 7,37 εκατομμύρια άτομα, δηλαδή κατά 76,5% λιγότερα από τα 31,3 εκατομμύρια του 2019, ενώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις υποχώρησαν επίσης κατά 76,5%, στα 4,28 δισεκατομμύρια από 18,17 δισεκατομμύρια το 2019. Δηλαδή κατά το 2020 η τουριστική δραστηριότητα υποχώρησε στο 23,5% αυτής του 2019. Αυτό το 23,5% αναμένεται να αυξηθεί φέτος στο 40%.
Αναλυτικά,
Η έξαρση της πανδημίας «παγώνει» τις τουριστικές κρατήσεις για τη νέα σεζόν στο Ρέθυμνο
Σε αχαρτογράφητα νερά εξακολουθεί να κινείται η νέα τουριστική περίοδος του 2021 με το μόνο δεδομένο μέχρι στιγμής να είναι η έναρξη της σεζόν στις 14 Μαΐου όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Τουρισμού. Οι κρατήσεις εξακολουθούν να είναι «παγωμένες» και στα συστήματα των τουριστικών πρακτόρων υπάρχουν μονάχα τα περσινά voucher που δόθηκαν σε όσους τελικά δεν έκαναν διακοπές -τα οποία είτε θα εξαργυρωθούν φέτος ή το 2022 εφόσον ο πελάτης το επιθυμεί, διαφορετικά θα πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα πίσω από τους τουρ οπερέιτορς έως τον Οκτώβριο. Όποιες άλλες κρατήσεις γίνονται αφορούν μεμονωμένους επισκέπτες κυρίως εργαζόμενους, οι οποίοι επιλέγουν εξοχική κατοικία ή βίλα για να κάνουν εκεί την καραντίνα τους όπως προβλέπει η σχετική ταξιδιωτική οδηγία που είναι σε ισχύ. Περίπου δέκα τέτοιες κρατήσεις έγιναν για το Ρέθυμνο κυρίως από τη Γερμάνια με επισκέπτες που επέλεξαν κάποιες κατοικίες για τη διαμονή τους με την υποχρέωση να μην κυκλοφορήσουν έξω αν πρώτα δεν ολοκληρώσουν την καραντίνα τους και με τη υποχρέωση επίσης να κάνουν επιπλέον πέντε μέρες καραντίνα κατά την επιστροφή τους. Προς το παρόν τουλάχιστον το Ρέθυμνο δεν έχει ισραηλίτικους επισκέπτες, ενώ το μόνο βέβαιο, όπως υποστηρίζουν πράκτορες και ξενοδόχοι, ότι το τοπίο αυτό θα παραμείνει θολό σε περίπτωση που συνεχιστούν οι αυστηροί περιορισμοί και οι απαγορεύσεις από αιμοδότριες τουριστικά χώρες της Κρήτης.
Για παράδειγμα η απαγόρευση που υπάρχει αυτή τη στιγμή για τους Βρετανούς, οι οποίοι σε περίπτωση που επιλέξουν να ταξιδέψουν πριν τις 30 Ιουνίου στο εξωτερικό θα υποχρεωθούν να πληρώσουν πρόστιμο 5.000 στερλίνες. Αυτό είναι καταστροφικό για την Ελλάδα και την Κρήτη, οπού η βρετανική αγορά είναι μαζί με την γερμανική η βασικότερη τροφοδότρια χώρα τουριστών επισκεπτών. Βέβαια αυτό μπορεί να αλλάξει σε περίπτωση που υπάρξει σχετική γνωμοδότηση από τον παγκόσμιο οργανισμό «Global task force» που θα συνεδριάσει για το θέμα στις 12 Απρίλιου. Από την άλλη οι απαγορεύσεις που υπάρχουν από την σκανδιναβική αγορά έχουν ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει προς το παρόν κανένα έκδηλο ενδιαφέρον με συνέπειες ο τουρισμός της Κρήτης και του Ρέθυμνου να βρίσκεται συνολικά σε αναμονή.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα σταδιακά τα ξενοδοχεία θα ξεκινήσουν να ανοίγουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου με την πλειοψηφία αυτών να μεταφέρει το άνοιγμα ένα μήνα αργότερα, μετά τα μέσα Ιούνιου ελλείψει κρατήσεων. Η πορεία της πανδημίας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις τροφοδότριες τουριστικά χώρες θα είναι ο καταλυτικός παράγοντας για την πορεία της νέας σεζόν, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το 2021 η τουριστική κίνηση δεν θα ξεπεράσει το 40% της τουριστικής κίνησης του 2019. Βασικό χαρακτηριστικό της σεζόν θα είναι οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, καθώς η καθημερινή αναθεώρηση των επιδημιολογικών δεδομένων ανατρέπει κάθε προγραμματισμό.
Πάντως, όπως είπε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Τουριστικών Πρακτόρων Ρεθύμνου, Στρατός Μπερέτης, αυτή τη στιγμή οι κρατήσεις κυμαίνονται σε ποσοστό 15-20% των κρατήσεων του 2019 και αφορούν κατά κύριο λόγο Γερμανούς επισκέπτες.
Υπενθυμίζεται, ότι όπως έχει γίνει γνωστό από το υπουργείο Τουρισμού, στις ξενοδοχειακές μονάδες θα υφίστανται τα υπάρχοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία ισχύουν σήμερα, ενώ το προσεχές διάστημα θα γίνει επικαιροποίησή τους με βελτιώσεις.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων του νομού, Στράτο Μπερέτη «δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα πριν τις 15 Μαΐου» όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
Η έξαρση της πανδημίας «φρενάρει» τις κρατήσεις
Αβεβαιότητα κυριαρχεί με την βρετανική αγορά μετά τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση της Αγγλίας, σύμφωνα με την οποία όποιος ταξιδεύει πριν τις 30 Ιουνίου αντιμετωπίζει πρόστιμο 5.000 στερλινών. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Μπερέτης, στις 12 Απριλίου καλείται να δώσει σχετική γνωμοδότηση ο Global task force «αν τελικά ο οργανισμός γνωμοδοτήσει διαφορετικά τότε θα αλλάξουν τα πράγματα. Και ενδέχεται η σχετική οδηγία με τις κυρώσεις να αναθεωρηθεί. Σε διαφορετική περίπτωση θα είναι καταστροφικό αυτό. Την ίδια στιγμή σχετική απαγόρευση κατά κάποιο τρόπο επιβάλλει και η Σκανδιναβία, καθώς υπάρχει οδηγία που λέει ότι όποιος ταξιδεύει θα πρέπει υποχρεωτικά να διαμένει σε ξενοδοχείο καραντίνας για επτά ημέρες. Τέτοιου είδους σκληρά περιοριστικά μέτρα με πρόστιμα και καραντίνα είναι αποτρεπτικά για τους επισκέπτες. Άρα αυτό που ξέρουμε είναι ότι ο Απρίλιος είναι ένας χαμένος μήνας, όπως και ο μισός Μάιος. Περιμένουμε τη γνωμοδότηση για την Αγγλία, την πορεία των εμβολιασμών και την υποχώρηση των δεικτών της πανδημίας και άρση των περιοριστικών μέτρων. Μέχρι στιγμής οι κρατήσεις είναι παγωμένες, δεν υπάρχει καμιά κινητικότητα. Σίγουρα πάντως το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου θα ανοίξουν πολύ λίγα ξενοδοχεία, αφού δεν υπάρχουν κρατήσεις.
Αν πάνε καλά τα πράγματα η σεζόν θα κινηθεί μετά τον Ιούλιο και εκτιμώ ότι θα φτάσουμε στο 40%-45% της τουριστικής κίνησης του 2019.
Το τοπίο είναι πολύ θολό. Το καλύτερο σενάριο που υπάρχει αυτή τη στιγμή για ένα γραφείο είναι να έχει το 30% των κρατήσεων του 2019 και το σύνηθες είναι το 15%. Μιλάμε για πολύ λίγες κρατήσεις» υποστήριξε ο κ. Μπερέτης.
«Σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι κακά. Δεν αρκεί να «πρασινίσει» ένα κράτος για να προχωρήσει ο τουρισμός. Πρέπει να βελτιωθεί συνολική η επιδημιολογικά εικόνα, να υποχωρήσουν οι δείκτες της πανδημίας για να μπορούμε να συζητάμε για τουρισμό με την μορφή που τον ξέρουμε μέχρι σήμερα. Οι κρατήσεις που μπαίνουν είναι απειροελάχιστες σήμερα. Πέρυσι, όταν ανοίξαμε, οι Έλληνες ξενοδόχοι δεν είχαμε ανταγωνισμό γατί η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Ισπανία ήταν σε πολύ κακό επιδημιολογικό επίπεδο. Φέτος ο ανταγωνισμός θα είναι πολύ μεγάλος. Πέρυσι άνοιξαν πολλά ξενοδοχεία, τα οποία έκλεισαν όμως στη συνέχεια και συνέχισαν τη λειτουργία τους σε ποσοστό 25%. Εμείς σαν ξενοδόχοι και σαν τουριστικός κλάδος δεν θέλουμε άλλα δάνεια γιατί αυτά «φορτώνουνε» την κάθε επιχείρηση και θα πρέπει να επιστραφούν, ενώ έχουν συσσωρευτεί. Είναι φυσιολογικό σε επιχειρήσεις που έχουν να δουλέψουν από τον Οκτώβριο του 2019 αυτό να είναι πολύ δύσκολο. Άρα αυτό που ζητάμε είναι να γίνουμε ανταγωνιστικοί και να κινηθούμε με ίσους όρους σε ό,τι αφορά την φορολογία».
Ελάχιστες αφίξεις Γερμανών στο Ρέθυμνο – μεμονωμένοι επισκέπτες που διαμένουν σε βίλες
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων του νομού, Στρατός Μπερέτης, αναφέρθηκε σε ελάχιστες αφίξεις Γερμανών που επέλεξαν σπίτια για τη διαμονή τους, στο πλαίσιο και της υποχρέωσής τους να κάνουν 7ημερη καραντίνα. «Είναι κάποιοι που επιλέγουν αυτόν τον τρόπο διακοπών, σε σπίτι όπου μένουν εκεί είτε εργάζονται είτε απολαμβάνουν εκεί τον ήλιο. Το γραφείο μεριμνά για τα ψώνια του σούπερ μάρκετ. Όμως αυτές οι περιπτώσεις είναι λίγες και δεν θεωρούνται τουρισμός. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι απαραίτητο για να ταξιδέψουν να έχουν κάνει εμβόλιο. Έρχονται απλώς με αρνητικό τεστ και προβλέπεται να κάνουν επταήμερη καραντίνα στην Ελλάδα και όταν επιστρέψουν στην πατρίδα τους κάνουν ακόμα πέντε μέρες καραντίνα. Αυτές οι περιπτώσεις αφορούν κρατήσεις τελευταίας στιγμής» είπε.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, Μανόλης Τσακαλάκης, ανέφερε: «Μέχρι στιγμής οι πτήσεις που έρχονται αφορούν σε καθημερινές πτήσεις τις Lufthansa με μια πτήση από Μόναχο και μια από Φρανκφούρτη και μια επιπλέον από το Ανόβερο. Αυτές είναι πτήσεις κανονικών γραμμών που μεταφέρουν ως επί το πλείστον ξένους που ζουν μόνιμα στην Κρήτη ή Έλληνες που έχουν μεταβεί για επαγγελματικούς λόγους στο εξωτερικό και κάποιους λίγους που έχουν επιλέξει να κάνουν διακοπές σε βίλες. Το επίσημο άνοιγμα των ξενοδοχείων είναι στις 14 Μαΐου, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώνεις της ελληνικής κυβέρνησης. Το αν θα ανοίξουμε νωρίτερα προς το παρόν δεν το γνωρίζουμε. Γίνονται όμως κάποιες προσπάθειες που έχουν μεγάλο ποσοστό εμβολιασμού ενδεχομένως να ξεκινήσει νωρίτερα, όμως, δεν το ξέρουμε επίσημα».