Η εξέλιξη του πόλεμου στην Ουκρανία θα κρίνει το μέλλον της τουριστικής περιόδου, με το επόμενο διάστημα να χαρακτηρίζεται κρίσιμο από τους επιχειρηματίες του κλάδου, που καθημερινά παρακολουθούν με αγωνία τα τεκταινόμενα. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο δεκαήμερο με το ξέσπασμα του πολέμου, όπως είναι φυσικό έχει επηρεάσει σημαντικά τον κλάδο, μιας και το μέχρι πρότινος θετικό κλίμα αντιστράφηκε και οι κρατήσεις «φρέναραν» από όλες τις αγορές της Ευρώπης.
Το μόνο θετικό προς στιγμής είναι ότι δεν καταγράφονται ακυρώσεις, ωστόσο δεν μπορεί να προσδιοριστεί ο χρόνος που θα διαρκέσει αυτό το μούδιασμα στις κρατήσεις.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι κανείς δεν μπορεί να προγραμματίσει διακοπές βλέποντας τανκς και βόμβες να σκοτώνουν αθώους, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ο πρόεδρος του συνδέσμου τουριστικών πρακτόρων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης.
Όπως είπε οι απώλειες τουριστών από τις δυο χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο, θεωρείται πλέον δεδομένη. Ανέφερε μάλιστα πως από τη ρωσική αγορά, η Κρήτη περίμενε φέτος ότι θα πάει καλά, όμως τώρα μοιάζει χαμένη. «Φέτος περιμέναμε στην Κρήτη 300.000 Ρώσους και 100.000 Ουκρανούς. Χρειάζεται ψυχραιμία» είπε ο κ. Βλατάκης, σημειώνοντας ότι όλα θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια αυτού του πολέμου, γιατί αυτή ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις και στις υπόλοιπες αγορές.
Την ανησυχία των επιχειρηματιών του τουριστικού κλάδου ενισχύουν δυο ακόμα παράγοντες. Από τη μια η ευέλικτη πολιτική ακυρώσεων που επικρατεί την τελευταία διετία, ως συνέπεια της πανδημίας του κορονοϊού, που συνεπάγεται ότι καμία κράτηση δεν θεωρείται δεδομένη έως την υλοποίηση της και από την άλλη οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί, αλλά και οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου που συνεπάγονται με σημαντικές αυξήσεις σε ενέργεια, καύσιμα και άλλα είδη, που αυτόματα εκτοξεύουν στα ύψη την τιμή του τουριστικού πακέτου και πολύ εύκολα μπορούν να αποτελέσουν αποτρεπτικό παράγοντα για τον προγραμματισμό των διακοπών των ευρωπαίων.
Μέχρι στιγμής πάντως ο προγραμματισμός των ξενοδόχων του Ρεθύμνου προχωρά ως έχει και η σεζόν θα ανοίξει στα μέσα Απριλίου, οπότε και θα λειτουργήσουν κάποια λίγα ξενοδοχεία που έχουν πληρότητες.
Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.», ο πρόεδρος του συνδέσμου τουριστικών πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης, ανέφερε: «Υπάρχει ανάσχεση της ροής των κρατήσεων το τελευταίο δεκαήμερο. Καταγράφεται ένα μούδιασμα από όλες τις αγορές. Ρωσία και Ουκρανία σαν τουριστικές αγορές πλέον δεν τις υπολογίζουμε και αν δεν ανακληθούν όλα τα μέτρα και δεν ανοίξει ο εναέριος χώρος, τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Φέτος, περιμέναμε 300.000 επισκέπτες από Ρωσία και 100.000 από την Ουκρανία, τους οποίους πλέον θεωρούμε χαμένους. Ωστόσο, αν συνεχιστεί και άλλο αυτή η κατάσταση δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Προς το παρόν, είμαστε ψύχραιμοι, σε αναμονή και ελπίζουμε να τελειώσει γρήγορα ο εφιάλτης του πολέμου, να μην έχουμε θύματα και να επανέλθουμε όσο γίνεται σε μια κανονικότητα. Ψυχραιμία και ταμείο θα κάνουμε στο τέλος».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συνδέσμου τουριστικών πρακτόρων Ρεθύμνου, Στράτος Μπερέτης, υποστήριξε: «Για τις δυο αγορές που είναι σε εμπόλεμη κατάσταση πιστεύω δεν θα έχουμε καθόλου τουριστική κίνηση. Για τις άλλες, το τελευταίο δεκαήμερο υπάρχει μια διστακτικότατα στις κρατήσεις, ωστόσο δεν έχουμε ιδιαίτερο αριθμό ακυρώσεων. Υπάρχει ένα φρενάρισμα στις κρατήσεις, όχι πάγωμα, αλλά σίγουρα μπαίνουν πολύ λιγότερες κρατήσεις από εκείνες που είχαμε τον Γενάρη και τον Φλεβάρη. Η πραγματικότητα είναι ότι είμαστε ανήσυχοι, δεν ξέρουμε τι θα γίνει, σίγουρα όμως ευελπιστούμε να τελειώσουν γρήγορα οι εχθροπραξίες και να μπούνε σε ένα τραπέζι οι διαπραγματεύσεις και να δούμε τι θα γίνει και σίγουρα να αποφευχθεί κάτι γενικότερο».
Ο αντιπρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου Μπάμπης Μπιρλιράκης:
«Η σεζόν θα ξεκινήσει μετά τις 10-15 Απριλίου για όσα ξενοδοχεία έχουν προγραμματίσει να ανοίξουν τότε, καθώς ο μεγάλος όγκος των ξενοδοχείων θα ανοίξει τον Μάιο. Η αλήθεια είναι ότι φέτος οι κρατήσεις είχαν σκαμπανεβάσματα. Δηλαδή είχαν παγώσει τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβρη. Γενάρη-Φλεβάρη είχαν μια πολύ καλή κινητικότητα και τώρα πάλι την τελευταία εβδομάδα υπάρχει μια συστολή και μια «παγωμάρα». Μπαίνουν κρατήσεις όχι όμως με τον ίδιο ρυθμό. Υπό το όρο ότι η κατάσταση θα συνεχίσει ως έχει και δεν θα εμπλέξει άλλες χώρες και άλλες αγορές, εκτιμώ ότι σαφώς θα λείπει η Ρωσία και η Ουκρανία που δεν τις υπολογίζουμε ως πελάτες».
Έντονος προβληματισμός για την ακρίβεια το ενεργειακό κόστος και τις ανατιμήσεις
Όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, οι κλυδωνισμοί από τον πόλεμο στην Ουκρανία θα μπορούσαν να προκαλέσουν πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις στον τουριστικό κλάδο, ο οποίος έχει ακόμη ανοιχτές πληγές λόγω της πανδημικής κρίσης. Οι ανατιμήσεις προκαλούσαν προβληματισμό στα στελέχη του κλάδου, ήδη, από το τέλος της προηγούμενης τουριστικής περιόδου, αλλά πλέον η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους τείνει να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, «ψαλιδίζοντας» το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, που προγραμματίζουν διακοπές στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κ. Μπερέτη η ανησυχία είναι μεγάλη για το πως θα διαμορφωθεί το κόστος του τουριστικού πακέτου. Όπως είπε ο τουρισμός της Κρήτης στηρίζεται στις πτήσεις. Αν ανέβει η τιμή των καυσίμων, θα ακριβύνουν τα εισιτήρια, επομένως όλο αυτό αυξάνει το κόστος του τουριστικού πακέτου: «Όταν δηλαδή εμείς είμαστε ένας προορισμός που οι επισκέπτες μας χρησιμοποιούν αεροπλάνα για να έρθουν και το πετρέλαιο και όλα τα παράγωγα του πάνε στα ύψη σίγουρα όλο αυτό επηρεάζει. Τώρα πόσο και τι δεν ξέρουμε. Γνωρίζουμε μόνο ότι η ακρίβεια αυτή θα διαρκέσει σίγουρα μέχρι τον Αύγουστο. Μένει να δούμε τις αποφάσεις θα πάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να στηρίξει την οικονομία και θα το δούμε τις επόμενες μέρες. Είμαστε σίγουρα ανήσυχοι για το μέλλον της σεζόν και σίγουρα υπάρχουν πλήγματα. Χάνονται δυο σπουδαίες αγορές, καθώς περιμέναμε 250.000 ρώσους και 100.000 ουκρανούς φέτος. Εκτιμούμε ότι θα καλυφθεί αυτό το κενό, όμως ορισμένα τουριστικά γραφεία που δούλευαν με αυτές τις αγορές θα έχουν πρόβλημα» τόνισε ο κ. Μπερέτης.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων ανέφερε: «Είναι θολό το τοπίο, καθώς δεν ξέρουμε τι επακόλουθα θα έχει αυτός ο πόλεμος, σε ότι αφορά τις ανατιμήσεις στην αγορά και πως αυτό θα επηρεάσει τους πελάτες μας, αν δηλαδή αναβάλλουν τα ταξίδια ή αν περιορίσουν τον χρόνο των διακοπών τους. Αυτό θα φανεί στην πορεία και για αυτό τηρούμε στάση αναμονής».