Την ώρα που η πανδημία, τόσο σε πανελλαδικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, βρίσκεται σε έξαρση, εν μέσω μάλιστα της καλοκαιρινής περιόδου με το ενδεχόμενο ο νομός Ρεθύμνου να καταταχτεί στις «κόκκινες» περιοχές με ότι αυτό συνεπάγεται για τον τουρισμό και την τοπική οικονομία, αρχές και φορείς του τόπου ενώνουν δυνάμεις και απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν.
Η επιδημιολογική εικόνα του νομού είναι πολύ επιβαρυμένη τις τελευταίες ημέρες, καθώς καταγράφεται υψηλός αριθμός νέων κρουσμάτων, αλλά και των νοσηλειών στην ειδική κλινική covid του νοσοκομείου, στοιχεία που αποτυπώνονται και από τον εργαστηριακό έλεγχο των λυμάτων που δείχνουν αύξηση του ιικού φορτίου.
Αντιπεριφερειάρχης, δήμαρχος, ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων και ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Ρεθύμνου σε κοινή συνέντευξη τους κάλεσαν τους πολίτες να αναλογιστούν τις επιπτώσεις της πανδημίας στη δημόσια υγεία, τους κινδύνους που διατρέχουν όσοι παραμένουν ανεμβολίαστοι, τόσο για τον εαυτό τους όσο και για τις οικογένειες τους και το κοινωνικό σύνολο γενικότερα, αλλά και τις οικονομικές συνέπειες που είναι δραματικές για τον νομό, ο οποίος στο 80% στηρίζεται στον τουρισμό.
Η επιστήμη είναι το μοναδικό όπλο στη μάχη της πανδημίας τόνισαν οι φορείς του τόπου, καλώντας τους πολίτες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εμπιστευτούν την επιστημονική κοινότητα που χρόνια τώρα δίδει λύσεις στα προβλήματα υγείας και τις νόσους που παρουσιάζονται κατά καιρούς και να μην παρασύρονται από άναρθρες κραυγές και από θεωρίες που καμία σχέση με την πραγματικότητα έχουν.
Είναι η ώρα της ευθύνης για κάθε πολίτη χωριστά, σημείωσαν με έμφαση, επισημαίνοντας πως η επιστήμη είναι το μόνο όπλο που έχουμε στα χέρια μας για να δώσουμε τη μάχη της πανδημίας, ώστε να χτιστεί ένα τείχος ανοσίας και να διαφυλάξουμε πρώτα-πρώτα την υγεία μας και δευτερευόντως την οικονομία μας. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως ανέφεραν, λόγω και της εξάπλωσης των μεταλλάξεων η κατάσταση θα εξελιχτεί δραματικά.
Παράλληλα, όπως πρόσθεσαν, δήμος και περιφέρεια συνεργάζονται με τη ΔΥΠΕ και ζητούν από την πολιτική προστασία και τον ΕΟΔΥ, έστω και τώρα, να συμπεριλάβουν την αυτοδιοίκηση στον σχεδιασμό διαχείρισης της πανδημίας, ενώ εκφράστηκε η βούληση και η διάθεση όλων να συνδράμουν, όπως μπορεί ο καθένας, για την ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.
Επιπροσθέτως, μαζί με τους ξενοδόχους και τους επιχειρηματίες έχουν ζητήσει την ενίσχυση του νομού με δύο ακόμα κινητές μονάδες ΚΟΜΥ για τη διενέργεια rapid test, ώστε η μια να εξυπηρετεί την παραλιακή ζώνη του μητροπολιτικού δήμου και η δεύτερη τους δήμους της ενδοχώρας.
Συνεργασία φορέων για την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας
Αναλυτικά, Την ώρα που η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση και η επιδημιολογική εικόνα του Ρεθύμνου είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη, καθώς το τελευταίο δεκαήμερο καταγράφονται δεκάδες νέα κρούσματα του ιού και η μετάλλαξη Δέλτα κυριαρχεί, ο νομός «φλερτάρει» πλέον με το κόκκινο και οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία και την οικονομία είναι τεράστιοι.
Μόνο χτες ο ΕΟΔΥ ανακοινώσε στην Κρήτη 334 νέα κρούσματα κορονοϊού και συγκεκριμένα 153 στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, 52 στα Χανιά, 94 στο Ρέθυμνο και 35 στο Λασίθι.
Στο νοσοκομείο του Ρεθύμνου νοσηλεύονται συνολικά 25 ασθενείς ,εκ των οποίων οι 21 στην κλινική covid, οι τρεις με ύποπτα συμπτώματα ενώ στην ΜΕΘ του νοσοκομείου παραμένει ο 46 χρόνος, ο οποίος να σημειωθεί δεν έχει χρειαστεί να διασωληνωθέι. Παραλληλα, χτες στο δημοτικό κήπο έγιναν 444 rapid test εκ των οποίων τα τριάντα ήταν θετικά. Η μέση ηλικία των ατόμων που διαγνώστηκαν θετικά είναι τα 34 έτη.
Την ίδια στιγμή αύξηση καταγράφεται στο ιικό φορτίο των λυμάτων του Ρεθύμνου, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα από τον έλεγχο του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του Ρεθύμνου γεγονός που επιβεβαιώνει την κακή επιδημιολογική εικόνα του νομού. Όπως αναφέρει την τελευταία εβδομάδα, 12-18/7/21, στην πόλη του Ρεθύμνου, καταγράφηκε περαιτέρω αύξηση (+24%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε σύγκριση με την εβδομάδα 5-11/7/21. Παρά την οριακή αύξηση, οι τιμές του ιικού φορτίου χαρακτηρίζονται σχετικά υψηλές.
Αύξηση όμως καταγράφεται και στα Χανιά σε ποσοστό 176% αλλά και στον Άγιο Νικολάο κατά 110%.στο Ηράκλειο καταγράφηκε μείωση (-74%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε σχέση με την εβδομάδα 5-11/7/21. Η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της πόλης συνεχίζει να χαρακτηρίζεται μέτρια προς σχετικά υψηλή.
Αρχές και φορείς του Ρεθύμνου συνεργάζονται και ενώνουν δυνάμεις σε μια προσπάθεια σωστής ενημέρωσης των πολιτών και ευαισθητοποίησής τους για την επιτακτική ανάγκη των εμβολιασμών.
«Είναι η ώρα της ατομικής και της συλλογικής ευθύνης», δήλωσαν χθες αντιπεριφερειάρχης, δήμαρχος, πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων, και πρόεδρος του Επιμελητήριου Ρεθύμνου σε μια κοινή συνέντευξη τύπου, στην οποία παρουσίασαν την κακή κατάσταση που επικρατεί στον νομό και έκρουσαν τον καμπανάκι του κινδύνου αν άμεσα οι πολίτες δεν σπεύσουν να εμβολιαστούν.
Η επιστήμη είναι το μόνο όπλο που έχουμε στα χέρια μας για να δώσουμε τη μάχη της πανδημίας, δήλωσαν με έμφαση καλώντας του πολίτες να ακούν την επιστημονική κοινότητα.
Τόσο η αντιπεριφερειάρχης όσο και ο δήμαρχος τόνισαν ότι θα πρέπει η αυτοδιοίκηση να εμπλέκεται και να συνεπικουρεί το κεντρικό σχεδιασμό. Ειδικότερα, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή, υποστήριξε ότι η πανδημία πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα από συνέργειες και συνεργασίες όλων των φορέων: «Θα πρέπει να γίνεται ένας κεντρικός σχεδιασμός, ο οποίος όμως θα πρέπει να συνεπικουρείται από τους θεσμικούς φορείς των τοπικών κοινωνών για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Δεν είναι δυνατόν οι τοπικές κοινωνίες, οι δήμοι αλλά και η περιφέρεια που έχει στις υπηρεσίες της τις Διευθύνσεις Δημόσιας υγείας να μην έχουν τα πλήρη στοιχεία από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα που να αφορούν στον κάθε τόπο, για να μπορούμε να κάνουμε μια ευθεία παρέμβαση εκεί που πραγματικά «πονάει» το πράγμα ή να μπορέσουμε να διορθώσουμε ενδεχόμενα λάθη που έγιναν στη διαχείριση. Εννοώ ότι όταν ξεκίνησαν οι ιχνηλατήσεις περιφέρεια και δήμοι δεν είχαν ενημέρωση. Η Διεύθυνση Δημόσιας υγείας προσπάθησε με ότι πληροφορίες είχε να είναι στην πρώτη γραμμή χωρίς να έχει ουσιαστική αρμοδιότητα, αν και εκ του νομού τα λοιμώδη νοσήματα υπάγονται σε μυστικό πρωτόκολλο των Διευθύνσεων Δημόσιας υγείας. Δεν μπορεί δηλαδή να έχουν όλα τα πρωτοκολλά των λοιμωδών νοσημάτων εκτός από την πανδημία που αφορά σε εκατομμύρια Έλληνες. Μείναμε απέξω και αυτό είναι κατ’ εμέ λάθος στον σχεδιασμό. Όπως λάθος στον σχεδιασμό ήταν ό,τι άφορα τους εμβολιασμούς ειδικά για το Ρέθυμνο. Έγιναν 7 εμβολιαστικά κέντρα εκ των οποίων τα 4 με AstraZeneca. Εμείς δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να κρίνουμε και να συγκρίνουμε τα εμβόλια, όμως έγινε μια πολύ κακή επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος, με αποτέλεσμα και που άρχισαν οι εμβολιασμοί, έγινε το τραγικό περιστατικό με το θάνατο μιας μητέρας που όλος κόσμος «πάγωσε» από το γεγονός αυτό, με αποτέλεσμα να φρενάρουν πάρα πολύ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας».
Η κα Λιονή αναφέρθηκε στις ενέργειες που έγιναν από πλευράς περιφέρειας σε συνεργασία με τους δήμους, τους προέδρους, του ιατρικού και φαρμακευτικού συλλόγου αντίστοιχα, καθώς και του διοικητή του νοσοκομείου, όπου και κατατέθηκε αίτημα για ενίσχυση των εμβολιαστικών κέντρων με όλα τα εμβόλια «πλέον όμως είχε ξεκινήσει το κακό, είχαμε ήδη πολλά κρούσματα, ήδη η μετάλλαξη Δέλτα που ανιχνεύτηκε στο Ηράκλειο ήρθε πολύ γρήγορα και στο Ρέθυμνο, με αποτέλεσμα ο νομός να είναι πολύ πίσω στους εμβολιασμούς και παρουσιάζει σήμερα αυτή την κακή εικόνα. Επίσης ζητήσαμε από τον ΕΟΔΥ επιτατικά ως περιφέρεια να ενισχύσει με δυο ακόμα συνεργεία τις κινητές μονάδες για τη διενέργεια rapid test, ώστε η μια να εγκατασταθεί στην παραλία και η άλλη να εξυπηρετεί τους δήμους του νομού» είπε.
Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς η κα Λιονή δεν έκρυψε την απογοήτευσή της για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης του Ρεθύμνου, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν: «Εγώ θα ήθελα πραγματικά να παρακαλέσω και να καλέσω όλο τον κόσμο να ενημερωθεί. Όχι από fake news, όχι από ανεύθυνα στόματα, αλλά από υπεύθυνους ανθρώπους, από το γιατρό τους, τον φαρμακοποιό τους, από αυτούς που εμπιστεύονται τις ζωές τους όταν έχουν ένα πρόβλημα υγείας. Θα πρέπει να τους εμπιστευτούμε και τώρα να κάνουμε ένα τείχος ανοσίας, διότι πραγματικά με τις μεταλλάξεις αυτό που γίνεται τώρα, πιθανόν το φθινόπωρο είναι πολύ χειρότερα, να έχουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις που δε τις θέλει κανείς».
Είναι η ώρα της ευθύνης ανέφερε ο δήμαρχος Ρέθυμνου, Γιώργος Μαρινάκης, που από την πλευρά του κάλεσε τους πολίτες, έστω και την τελευταία στιγμή να συνειδητοποιήσουν την σοβαρότητα της κατάστασης και τους κινδύνους που εγκυμονούνται για την υγεία, αλλά και την οικονομία του τόπου και να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου τόνισε μεταξύ άλλων: «Είναι καλό να ξέρουμε ότι ακόμα και τώρα μπορούμε να διορθώσουμε τα πράγματα και να κρατήσουμε τις τύχες του τόπου και των ανθρώπων μας στα χέρια μας και αυτό δεν αφορά μόνο την πολιτεία, αφορά και τον καθένα από εμάς που έχει μερίδιο και πολύ μεγάλη ευθύνη στην υγειονομική κατάσταση. Αν εμείς είμαστε συνεπέστεροι στις υποχρεώσεις μας ακόμα και αβλεψίες και παραλήψεις τις πολιτείας θα είχαμε πολύ μικρότερη επίπτωση στην οικονομική και υγειονομική μας κατάσταση. Γι’ αυτό λοιπόν εγώ όπως είπε και η κα Λιονή, κάνουμε ότι μπορούμε οι θεσμοί από κοινού συνεργαζόμενοι και η περιφέρεια και εννοώ και την Αντιπεριφέρεια και τον πρόεδρο των ξενοδόχων και του Επιμελητηρίου αλλά και προσωπικά ως δήμαρχος κάνουμε τα συγκεκριμένα διαβήματα και ζητάμε καλύτερο σύστημα εμβολιασμού και δυνατότητα επιλογής των πολιτών».
Ο δήμαρχος σημείωσε ότι ακόμα σήμερα 3 εμβολιαστικά κέντρα της υπαίθρου έχουν μόνο AstraZeneca -Ανώγεια, Αγία Φωτεινή και Σπήλι σημειώνοντας ότι έγιναν λάθη στον σχεδιασμό, όμως η αυτοδιοίκηση, έστω και τώρα είναι εδώ έτοιμη να συνδράμει στον σχεδιασμό και όπου χρειαστεί για την ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, που είναι το μοναδικό όπλο, όπως είπε για την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Κάνουμε έκκληση στον κόσμο να εμβολιαστεί. Ήρθε η ώρα της ευθύνης, η πολιτεία να εισακούσει όλα αυτά που είπαμε, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι πρέπει να αντιληφθούν ότι ροκανίζουν την καρέκλα εργασίας που κάθονται. Δυστυχώς είμαστε μια περιοχή που έχει μονοκαλλιέργεια τον τουρισμό. Εμείς βέβαια από την άλλη μεριά δεν δεχόμαστε σε καμία κατάσταση να ακούμε για ισοπεδωτικά οριζόντια μέτρα. Αυτό που διακρίνει την πολιτεία και την κλειστή διοίκηση είναι διάκρισης και του εντοπισμού. Ξέρουμε στο Ρέθυμνο που είναι το πρόβλημα. Είναι συγκεκριμένες 3 – 4 – 5 επιχειρήσεις που δεν καταλαβαίνουν ότι αν κλείσουν, κλείνουμε όλοι και δεν τους φταίει κανείς τίποτα όπως επίσης γνωρίζουμε ότι στην ενδοχώρα γίνονται εκδηλώσεις που δεν τηρείται κανένα πρωτόκολλο υγειονομικό. Είμαστε η περιοχή που έχει άνετα κέντρα διασκέδασης που τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Δεν αντιλαμβάνομαι λοιπόν γιατί πρέπει να ξεχυνόμαστε σε πλατείες, σε δρόμους και σε ιδιωτικές βίλες για να κάνουμε τις υποχρεώσεις μας τις κοινωνικές. Αυτές είναι οι εστίες της διασπορά του κακού. Όποιος κάνει ότι δεν καταλαβαίνει νομίζω ότι απλώς μεταθέτει το πρόβλημα. Κάποιοι νιώθουν ότι είναι άτρωτοι, ίσως θα έπρεπε η πολιτεία να τους δώσει τη δυνατότητα της εθελοντικής παρουσίας σε κάποιο νοσοκομείο, σε κάποιο διασωληνομένο, σε κάποια ΜΕΘ για να καταλάβει ότι αυτό το οποίο αυτή την στιγμή έχει επιτεθεί στην ανθρωπότητα είναι ένας ιός που εξελίσσεται και μεταλλάσσεται γιατί βρίσκει πελάτες. Ποιος, ποιους, όλους εμάς που είμαστε ανεμβολίαστοι και όταν δεν είχε η επιστήμη δώσει ακόμα τα όπλα, υπήρχε δικαιολογία για όλους. Τώρα όμως η επιστήμη απάντησε».
Ειδική αναφορά έκανε ο δήμαρχος στην νεολαία τονίζοντας πως: «Εγώ καμαρώνω τα νιάτα μας και καταλαβαίνω ότι αισθάνονται και δυνατοί και αυτάρκεις. Μήπως όμως θα πρέπει να είναι λιγότερο εγωιστές; Η νεολαία μπει να νιώθει δυνατή παρότι και εκείνη κινδυνεύει γιατί ο ιός, όπως εξελίσσεται και μεταλλάσσεται αποκτά ολοένα και διαφορετικά χαρακτηριστικά που δεν μπορούμε εκ των προτέρων να έχουμε ανιχνεύσει για να τον αντιμετωπίσουμε. Νομίζω λοιπόν ότι όλοι πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη μας. Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία για τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς και ο δήμος θα βοηθήσει τη ΔΥΠΕ που έχουμε πολύ καλή συνεργασία- με τον κ. Αγαπίου μιλάμε καθημερινά και προσπαθούμε μαζί να εξοικονομήσουμε τα όπλα για να πάμε σε μια μάχη που όλοι θέλουμε να νικήσουμε. Επίσης θα κάνουμε και καμπάνιες ενημέρωσης».
Ο Γιώργος Μαρινάκης αναφέρθηκε στο ρόλο της αυτοδιοίκησης στη διαχείριση της πανδημίας επισημαίνοντας ότι αν και έμεινε εκτός, έστω και τώρα θέλει να έχει μερίδιο ευθύνης». «Σαν αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού δεν θέλουμε να ‘μαστε μακριά από την ευθύνη. Δεν θέλουμε να είμαστε συμμέτοχοι μόνο όταν κάτι δεν πάει καλά. Θέλουμε να είμαστε και στο σχεδιασμό και στην ενημέρωση. Το ζητάμε, το έχουμε κάνει πολλές φορές. Δεν έχουμε εισακουστεί. Μήπως είναι η ώρα να δίνουν περισσότερη και εγκυρότερη πληροφορία, μήπως είναι η ώρα να εντοπίσουμε τις πηγές του κακού και να πάμε στοχευμένα εκεί. Δεν νομίζω το πείραμα Μυκόνου να αποτελεί κάτι που να μπορεί κανείς να το υπερασπιστεί. Χρειαζόταν να πάμε σε lockdown αλά Μυκόνου, να είμαστε συνετότεροι στο θέμα απελευθέρωσης ωραρίων και των μασκών. Δεν πήρε η τοπική αυτοδιοίκηση ούτε ο Σύλλογος Ξενοδόχων ούτε το Επιμελητήριο αυτές τις αποφάσεις. Δεν είναι κακό να λες ότι έκανα λάθος. Είναι όμως κακό να λες ότι όλα είναι τέλεια και όλοι οι άλλοι έκαναν καλά τη δουλειά τους. Είναι η ώρα της ευθύνης. Η κοινωνία δεν έχει άλλοθι. Έχει διπλά της την επιστήμη, αυτήν που εμπιστεύτηκε και ανάθρεψε τα παιδιά της και μεγαλώσαμε και φτάσαμε σε αυτή την ηλικία. Κάνουμε έκκληση, ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του και να επιλέξει ποιες φωνές θέλει να ακούει. Γιατί όλα αυτά είναι προϊόν μιας σύγχυσης που με ανησυχεί, γιατί βλέπω μια κοινωνία κουρασμένη που παρασύρεται πολύ εύκολα από άναρθρες κραυγές όπου δεν χουν καμία επιστημονική ούτε λογική βάση».
«Ας φροντίσουμε όλοι μαζί να διαφυλάξουμε την υγεία και την οικονομία μας»
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, Μανόλης Τσακαλάκης, αναφέρθηκε στην αξία του εμβολιασμού και της επιστήμης γενικότερα τονίζοντας ότι είναι το μόνο όπλο για να βγούμε αλώβητοι από την πανδημία και υγειονομικά και οικονομικά. Ο κ. Τσακαλάκης ανέφερε ότι ο σύλλογος ζήτησε από την 7η ΥΠΕ να ενισχύσει την κινητή μονάδα διεξαγωγής rapid test, ώστε να διευκολύνονται οι εργαζόμενοι του τουριστικού κλάδου και να μη επιβαρύνονται οικονομικά από την υποχρέωση διενέργειας ενός τεστ εβδομαδιαίως, ενώ όπως είπε ζήτησε μια επιπλέον μονάδα εμβολιασμού στην τουριστική ζώνη για να εξυπηρετεί καθημερινά τους εργαζόμενους που θέλουν να εμβολιαστούν. Παράλληλα, ο σύλλογος απέστειλε επιστολή σε όλους τους συνάδελφους ξενοδόχους, τα μέλη του προκειμένου να τη διαβιβάσουν στους εργαζόμενούς τους που είναι ανεμβολίαστοι καλώντας τους να αναλάβουν την ευθύνη τους απέναντι στον εαυτό τους, την οικογένειά τους, των φιλών τους αλλά και απέναντι σε ένα ολόκληρο νομό, ο οποίος όπως είπε ζει κατά 80% από τον τουρισμό, ευελπιστώντας ότι θα υπάρξει η απαιτούμενη ευαισθητοποίηση, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα και να μην «κοκκινίσει» ο νομός. «Θα είναι λυπηρό αν συμβεί αυτό τώρα που οι κρατήσεις έχουν πάρει την ανιούσα. Ο μήνας Ιούλιος φαίνεται ότι θα ξεπεράσει άνετα το 70% τις αφίξεις στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Το πρώτο δεκαήμερο έφτασε κοντά το 80%, υπήρξαν και μέρες που ξεπεράσαμε τις αφίξεις του 2019. Παρόλα αυτά όμως σε πανελλαδικό επίπεδο αυτή την περίοδο κινούμαστε στο 40% των αφίξεων σε σχέση με το 2019, ενώ έχει ανοίξει το 94% των ξενοδοχείων, επομένως, τα ξενοδοχεία που θα μείνουν κλειστά θα είναι ελάχιστα. Ας φροντίσουμε όλοι να προστατέψουμε το εισόδημα το δικό μας, των οικογενειών μας και γενικά όλου του νησιού και όλης της χώρας» ανέφερε κρούοντας το καμπανάκι για τους κινδύνους που υπάρχουν.
Έκκληση στην τοπική κοινωνία και κυρίως στους επιχειρηματίες να εμβολιαστούν απεύθυνε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ρεθύμνου, Γιώργος Γιακουμάκης, επισημαίνοντας τον ορατό κίνδυνο να επιβληθούν στο νομό μέτρα τύπου Μυκόνου με τις επιπτώσεις στην τοπική οικονομία να είναι τεράστιες. Ο κ. Γιακουμάκης, έκανε λόγο για κοινή προσπάθεια συστράτευσης των φορέων για την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο χρονικά σημείο και σε μια κατάσταση οριακή ως προς την επιδημιολογική εικόνα του Ρεθύμνου και είμαστε εδώ με μια κοινή προσπάθεια για την ευαισθητοποίηση, την εγρήγορση και έκκληση σε δράση. Είναι γεγονός ότι η πανδημία της νόσου του κορονοϊού εκτός των άλλων επιπτώσεων στην δημόσια υγεία, στις κοινωνικές δομές και στους επιμέρους σχεδιασμούς όλων μας, έχει πλήξει σφοδρά τον κόσμο της επιχειρηματικότητας και της εργασίας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον κόσμο. Ειδικά όμως για εμάς στην Κρήτη όπου ο κλάδος του τουρισμού αντιπροσωπεύει ένα τεράστιο τμήμα της οικονομικής δραστηριότητας, η όποια απώλεια και το όποιο πλήγμα αυτός δέχεται επιφέρει αλυσιδωτές επιπτώσεις. Αυτές οι συνέπειες αφορούν χωρίς εξαίρεση κάθε επιχείρηση και εργαζόμενο του Ρεθύμνου που σήμερα αγωνίζεται για να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της περιόδου που διανύουμε. Στην πιο κρίσιμη λοιπόν συγκυρία για την τουριστική σεζόν, ουσιαστικά στο μέσο της, η πανδημία δείχνει ανησυχητικά σημεία επιδείνωσης ως προς τα επιδημιολογικά δεδομένα τόσο για το νησί μας, όσο και ειδικότερα δυστυχώς για το Ρέθυμνο. Έτσι ζούμε με τον πραγματικά πολύ υπαρκτό κίνδυνο μια δεύτερη συνεχόμενη κακή τουριστική σεζόν να ισοδυναμεί με μια βέβαιη γιγάντωση της ύφεσης, των επιχειρηματικών λουκέτων και της ανεργίας στο Ρέθυμνο. Αυτό το ενδεχόμενο πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί για αυτό και σήμερα κρούουμε από κοινού αυτόν τον κώδωνα κινδύνου προς τους συμπολίτες μας όλοι οι εμπλεκόμενο. Στο πλαίσιο αυτό το επιμελητήριο Ρεθύμνου θα απευθύνει για μια ακόμα φορά έκκληση στους εκπροσώπους των επιχειρήσεων – μελών του για να εμβολιαστούν άμεσα τόσο οι ίδιοι όσο και οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις τους. Είναι για εμάς αυτονόητο ότι μόνο με την ουσιαστική ολοκλήρωση εμβολιαστικού προγράμματος θα καταφέρουμε να παραμείνουμε όρθιοι και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα το συντομότερο δυνατό υγιείς σε μια ανοιχτή κοινωνία. Το δύστυχες παράδειγμα της Μυκόνου δεν είναι τόσο μακριά όσο φαντάζονται μερικοί. Είναι κάτι που μπορούμε και πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγουμε. Στην μάχη κατά της πανδημίας έχουμε στο πλευρό μας την επιστήμη, χάρη στο εμβόλιο μπορούμε να καταφέρουμε να ξαναπάρουμε τη ζωή και την ευημερία του τόπου μας στα χέρια μας. Δεν πρέπει επ’ ουδενί λόγω να διστάζουμε ή να βραδυπορούμε. Όλοι μας πρέπει να επιδείξουμε υπευθυνότητα, λογική και αίσθημα υπευθυνότητας στους συμπολίτες μας».