Αφιερωμένες στη Χημεία και τη Βιολογία ήταν οι διαλέξεις «Ωνάση 2014» που πραγματοποιήθηκαν στο Ιδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στο Ηράκλειο, οι οποίες ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο διεθνούς φήμης βραβευμένος Νομπελίστας Kurt Wuthrich.
Ο Ελβετός Νομπελίστας είχε βραβευτεί με το Νόμπελ Χημείας 2002 για την συμβολή του στην ανάπτυξη της φασματοσκοπίας πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού για τον προσδιορισμό της δομής βιολογικών μακρομορίων. Μάλιστα αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τον Απρίλιο του 2012 είχε υποβάλει σε συνεργασία με άλλους πανεπιστημιακούς υπόμνημα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση από την οποία ζητούσε να ενισχυθεί η δραστηριότητα των ελληνικών ερευνητικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα και να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία τους.
Η κεντρική ομιλία του Ελβετού Νομπελίστα το Ι.Τ.Ε. είχε ως σημείο αναφοράς τις πρωτεΐνες και την καθημερινότητα. Οι διαλέξεις που πραγματοποιήθηκαν τελέσθηκαν υπό την αιγίδα της ΑΕ του Προέδρου της Δημοκρατίας και εκτός του Kurt Wuthrich, συμμετείχαν δεκάδες Έλληνες και ξένοι επιστήμονες.
Ο Ελβετός Νομπελίστας στο περιθώριο της ομιλίας του αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα, τονίζοντας πως η επιστημονική έρευνα είναι ο μοναδικός δρόμος προς την ευημερία. Παράλληλα έπλεξε το εγκώμιο των Ελλήνων επιστημόνων επισημαίνοντας πως η πολιτεία θα πρέπει να τους δώσει κίνητρο να παραμείνουν στη χώρα. Εξέφρασε μάλιστα τον έντονο προβληματισμό του για τη μείωση της χρηματοδότησης των Ελληνικών Πανεπιστημίων και των ερευνητικών ιδρυμάτων.
«Είναι δύσκολο για οποιαδήποτε κοινωνία να στηρίξει τη βασική έρευνα σε περιόδους οικονομικής κρίσης. Από την άλλη βέβαια η επιστημονική έρευνα είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος προς την ευημερία και αυτό μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί μέσα από πολλές διαφορετικές κουλτούρες στην Ευρώπη και την Αμερική.
Βραχυπρόθεσμα είναι απίθανο να βοηθήσει η επιστημονική έρευνα την Ελλάδα να ξεπεράσει τα παρόντα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Αν μιλήσουμε μακροπρόθεσμα με χρονικό ορίζοντα τα επόμενα 10-20 χρόνια, η έρευνα ίσως και να αποτελεί τη λύση προκειμένου να εξέλθει η χώρα από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Στην Ελλάδα η χρηματοδότηση για την έρευνα είναι ελλιπέστατη και το ίδιο σκηνικό έχει διαμορφωθεί και στην ανώτατη εκπαίδευση. Οι απεργίες στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι πολύ συχνό φαινόμενο, οπότε και χρήματα να υπάρχουν διαθέσιμα δεν μπορούν να αξιοποιηθούν.
Η εκπαίδευση δέχεται μεγάλο πλήγμα στις περιπτώσεις όπου παρατηρείται περικοπή της χρηματοδότησης. Υπάρχει μία αφαίμαξη των «μυαλών» που υπάρχουν στην Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προβεί σ’ όλες εκείνες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και κινήσεις, προκειμένου να παραμείνουν στην Ελλάδα οι νέοι επιστήμονες.
Θα πρέπει να δημιουργηθούν στα ελληνικά πανεπιστήμια όλες εκείνες οι απαραίτητες συνθήκες, με στόχο να γυρίσουν στη χώρα οι καθηγητές εκείνοι που λόγω κρίσης βρίσκονται στο εξωτερικό.
Είναι γεγονός και είναι πολύ δυσάρεστο αυτό, ότι οι νέοι επιστήμονες που βρίσκονται στο πικ της καριέρας τους, βρίσκουν δουλειά αλλού. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι οι Έλληνες επιστήμονες είναι υψηλού επιπέδου και η πολιτεία θα πρέπει να δράσει άμεσα για αυτούς», τόνισε ο διακεκριμένος Ελβετός νομπελίστας.