Πενήντα οκτώ χρόνια μετά την υπογραφή της συνθήκης της Ρώμης, με βάση την οποία ιδρύθηκαν οι ευρωπαϊκές οικονομικές κοινότητες και οι φεντεραλιστές της Κρήτης με αφορμή και τη συμπλήρωση 20 ετών από την ίδρυσή τους επανέφεραν στο προσκήνιο την ανάγκη ενοποίησης της Ευρώπης, όχι μόνο σε οικονομικό νομισματικό επίπεδο αλλά κυρίως σε πολιτικά ενωσιακό επίπεδο.
Η σημερινή εικόνα της Ευρώπης, η θέση της Ελλάδας μέσα σε αυτή, η ευρωπαϊκή και η ελληνική οικονομική κρίση αλλά και ο ρόλος των ίδιων των πολιτών μέσα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι ήταν ζητήματα που απασχόλησαν την εκδήλωση των φεντεραλιστών του νησιού, όπου διακεκριμένοι ομιλητές αναφέρθηκαν στην ανάγκη ευρωπαϊκής ενοποίησης. Με διαφορετικές προσεγγίσεις, με συνεργασία σε όλα τα επίπεδα πολιτικά, οικονομικοκοινωνικά οι ευρωπαίοι λαοί μπορούν να χαράξουν νέους δρόμους για την Ευρώπη και η Ελλάδα μπορεί να παίξει ένα καθοριστικό ρόλο μόνο αν συμμετέχει σε αυτή, υποστήριξαν οι ομιλητές, υπερτονίζοντας με κάθε τρόπο την αδιαμφισβήτητη παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.
Ειδικότερα, ο κ. Γιώργος Ζερβάκης, εκπρόσωπος των Φεντεραλιστών Κρήτης σε σχετικές δηλώσεις του τόνισε: «Η Ευρώπη βρίσκεται σε μία κρίσιμη ιστορικά καμπή, στην οποία είναι αναγκασμένη απ’ τις ιστορικές εξελίξεις να διαμορφώσει το νέο της ενωσιακό περιβάλλον, το νέο της θεσμικό πλαίσιο. Εκεί θα κριθεί η επάρκεια και η βούληση των εθνικών κυβερνήσεων -γιατί μην ξεχνάμε ότι η Ευρώπη πάνω απ’ όλα είναι εθνικές κυβερνήσεις, είναι πολιτικά κόμματα και πολιτικές δυνάμεις κι εκεί λοιπόν- θα κριθούν κατά πόσον οι βουλήσεις που υπάρχουν για περαιτέρω ενοποίηση, για βαθύτερη ολοκλήρωση θα μπορέσουν να πραγματωθούν και να έχουμε ουσιαστικά μία πραγματικά Ευρωπαϊκή Ένωση των πολιτών και του αντίκτυπου που χρειάζεται και που έχει ανάγκη η Ευρώπη σήμερα όχι μόνο στο εσωτερικό της -όχι μόνο στα εσωτερικά της σύνορα- αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Συμπληρώνονται 20 χρόνια από την ίδρυση των Ευρωπαίων Φεντεραλιστών Κρήτης και για εμάς αποτελεί μία ιδανική ευκαιρία να διαμορφώσουμε νέους όρους και νέα πλαίσια μιας πραγματικά δημόσιας συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης που να κινητοποιήσει όχι μόνο πολιτικές δυνάμεις και συγκλίσεις πάνω στο θέμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης αλλά και της πορείας της χώρας μέσα στην Ευρώπη αλλά πάνω και κύρια την ίδια τη θέση των πολιτών και την ενεργή παρουσία των πολιτών στις εξελίξεις αυτές».
Από την πλευρά του ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Παπαδάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις αξίες και την κοινωνική αλληλεγγύη που πρέπει να διακατέχει τις ευρωπαϊκές χώρες και που όπως είπε θα έπρεπε να υπερέχουν όλων των άλλων κανόνων. Μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδάκης, τόνισε: «Η Ευρώπη που έχουμε δεν είναι αυτή που θέλουμε από την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ίσως περισσότερο από ποτέ δείχνει καθ’ υποταγμένη σε μία παρεκδοχή της οικονομικής ορθολογικότητας, η οποία εκβάλλει σε μία μονολογική δημοσιονομική πειθαρχία, μ’ όλο το κοινωνικό κόστος που αυτό συμπεριλαμβάνει. Στην Ελλάδα είναι πολύ προφανής η τάξη του μεγέθους αναφορικά με το κοινωνικό κόστος. Σε ένα σύνθετο πολιτικό περιβάλλον όπως είναι το ενωσιακό περιβάλλον, προφανώς υπάρχουν κανόνες και νόρμες. Υπάρχει όμως κάτι που ίσταται αυτών: αυτό είναι οι αξίες. Και η αλληλεγγύη, η οποία όπως λέει και το άρθρο galeano, μπορεί να είναι μόνο οριζόντια, είναι μία αξία που έχω την αίσθηση ότι οφείλουμε να την επανα-ανακαλύψουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως εξελίσσεται το ενωσιακό εγχείρημα δε δείχνει να θυμάται κάτι τέτοιο. Εάν δεν πάρουμε την κριτική απόσταση και αναφέρομαι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ως μονολογική προσήλωση στη δημοσιονομική πειθαρχία, δεν υπάρχει δυνατότητα τόσο στο να εμβαθυνθεί το ενωσιακό εγχείρημα όσο και να αντιμετωπιστεί και η κρίση νομιμοποίησης και το έλλειμμα διακυβέρνησης που είναι φανερό στα χρόνια της κρίσης ότι υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά στην πραγματικότητα να τεθεί και μία νέα ατζέντα, αναγκαία, ισόρροπου πολιτισμού οικονομικής και κοινωνικής ορθολογικότητας, αυτό χρειαζόμαστε».
Από την πλευρά του ο βουλευτής Ρεθύμνου Γ. Κεφαλογιάννης, τόνισε: «Η εκδήλωση ήταν μία ευκαιρία να συζητήσουμε πάνω στα προβλήματα και τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν συνολικά την Ευρώπη, είναι μία ευκαιρία να δούμε για ποιο λόγο αυτή τη στιγμή οι Ευρωπαίοι πολίτες νιώθουν ένα έλλειμμα δημοκρατίας σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και βεβαίως είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, διότι στη χώρα μας έχει ξεκινήσει μία συζήτηση δημόσια σχετικά με τη θέση της Ελλάδας στο ευρώ, στην ευρωζώνη και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιστεύω ότι τα ζητήματα είναι χρήσιμα για τον οποιονδήποτε, προκειμένου να κατανοήσουν όλοι για ποιο λόγο η θέση της χώρας είναι βαθιά μέσα στην Ευρώπη και για ποιο λόγο πρέπει να κάνουμε θυσίες προκειμένου να μπορέσουμε να παραμείνουμε στον σκληρό πυρήνα και βεβαίως να εξηγήσουμε για ποιο λόγο όλα αυτά τα χρόνια η πορεία της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη υπήρξε θετική και πώς μέσα από τα επόμενα χρόνια θα μπορέσουμε αυτήν την πορεία να τη διατηρήσουμε και να την ενισχύσουμε».
Ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλης υπογράμμισε το ρόλο των ίδιων των πολιτών στην εξέλιξη της Ευρώπης τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Η ενωμένη Ευρώπη δεν κινδυνεύει τόσο από τη δυσπιστία των αγορών, όσο από τη δυσπιστία των ίδιων των πολιτών της. Και Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς την ενεργό συμμετοχή των πολιτών της δεν μπορεί να υπάρξει. Νομίζω ότι ο μόνος δρόμος εξόδου από αυτήν την πολύ μεγάλη και πολύ επίπεδη κρίση είναι η ουσιαστική πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης που θα αποκτήσει και τη δημοκρατική νομιμοποίηση από πλευράς των πολιτών της. Και το μεγάλο ζήτημα, όσο κι αν αυτό φαίνεται να αντιφάσκει με την πραγματικότητα αυτής της συγκυρίας, είναι να περάσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα απ’ το διακυβερνητικό μοντέλο, όπου οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών αποφασίζουν για τους Ευρωπαίους πολίτες, στο κοινοτικό μοντέλο όπου οι Ευρωπαίοι πολίτες θα δίνουν τη δημοκρατική νομιμοποίηση στις ηγεσίες της Ευρώπης, οι οποίες θα μπορούν να αποφασίζουν για το μέλλον των Ευρωπαίων πολιτών κι όχι μονάχα για τους δικούς τους πολίτες. Πρέπει να ψάξουμε να βρούμε μέσω της αυτογνωσίας πού σφάλαμε εμείς. Και δεν είναι δυνατόν να είναι όλοι απέναντί σου και να έχεις εσύ το δίκιο. Νομίζω ότι θέλει μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση, γιατί αλίμονό μας αν βρεθούμε εκτός Ευρώπης. Η περίφημη αλληλεγγύη η οποία ζητείται πάντα, συνοδεύονταν ιστορικά και από την αρχή της υπευθυνότητας. Έτσι λοιπόν ας χαράξουμε εμείς τον δρόμο μας μέσα σ’ αυτήν την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και ας προσπαθήσουμε να την αλλάξουμε όπως οφείλουμε να το κάνουμε, μαζί με τις άλλες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που στην Ευρώπη όλο και περισσότερο αναπτύσσουν οι πολίτες».
Ο Γιώργος Παπακωνσταντής, μέλος της Ομάδας Ακτιβιστών Κρήτης Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ανέφερε: «Προφανώς η Ευρώπη που έχουμε δεν είναι αυτό που θέλουμε, αλλά η Ευρώπη που έχουμε είναι πολύ καλύτερη από την Ευρώπη που είχαμε. Αυτό νομίζω ότι θα πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας και να πιστέψουμε ότι δεκαετίες και δεκαετίες η Ευρώπη εξελίσσεται και νομίζω ότι έχοντας διδαχθεί από τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, είναι σε θέση να προχωρήσει ακόμα περισσότερο και να γίνει μία πραγματική Ευρώπη της ισοτιμίας των κρατών και μία Ευρώπη της κοινωνικής δικαιοσύνης των λαών. Νομίζω ότι έχουμε χρέος όλοι, χωρίς βέβαια να αμφισβητούμε την ένταξη της χώρας μας σε αυτήν την Ευρώπη, να παλέψουμε όλοι γι’ αυτό. Η Ελλάδα εδώ και χρόνια αποφάσισε να κάνει μία στρατηγική επιλογή, να ενταχθεί στην Ευρώπη και νομίζω πάρα πολύ καλά έκανε. Από εκεί και πέρα η ένταξη στην Ευρώπη δεν είναι μία στατική κατάσταση, είναι μία ζωντανή κατάσταση, αφού και η ίδια η Ευρώπη εξελίσσεται μέσα από διαπραγματεύσεις, όχι ανταγωνιστικές αλλά συναγωνιστικές, ούτως ώστε να ανεβαίνει συγκεκριμένα το γενικό επίπεδο».