Η πρόσφατη κακοκαιρία ανέδειξε για άλλη μια φορά μεγάλο πρόβλημα με την ρύπανση από πλαστικά στις θάλασσες. Το συγκεκριμένο πρόβλημα ίσως να μη φαίνεται τόσο σοβαρό όσο οι καταστροφές σε καλλιέργειες, κτηνοτροφία, οδικό δίκτυο κλπ. Όμως είναι και αυτό ένα πρόβλημα που πρέπει να μας απασχολήσει διότι από ότι λένε οι επιστήμονες, όλα αυτοί οι όγκοι των πλαστικών που ξεβράστηκαν στις ακτές από την πρόσφατη θεομηνία, εάν δεν μαζευτούν, θα θρυμματιστούν, θα μπουν στις τροφικές αλυσίδες και θα καταλήξουν και στον άνθρωπο. Κανείς δε γνωρίζει ποιες θα είναι οι συνέπειες μακροπρόθεσμα στην ανθρώπινη υγεία, αλλά σίγουρα δε θα είναι θετικές.
Οι εικόνες στην ανατολική παραλία του Ρεθύμνου σήμερα είναι αποκαλυπτικές! Προτείνω σε όλους τους συμπολίτες μας, στα πλαίσια της μετακίνησης με αριθμό 6 για σωματική άσκηση, να περπατήσουν στην ανατολική παραλία, στην αμμουδιά και να στοχαστούν σ’ αυτό που θα δουν! Ποια από αυτά τα ξεβρασμένα στην ακτή πλαστικά ενδεχομένως ήταν δικά τους;
Ιδιαίτερα καλώ να στοχαστούν και οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στις ακτές. Πλαστικές βάρκες αναψυχής, γλάστρες από τους αυτοσχέδιους «κήπους», ακόμη και μαξιλάρες από τις επιχειρήσεις που πλέον προσφέρουν ανάπαυση σε πάσης φύσεως επιπλοκατασκευές στην αμμουδιά, μας κάνουν να διερωτηθούμε για την ορθότητα αυτών των πρακτικών!
Κατανοώ την ανάγκη για εργασία και επαγγελματική δραστηριότητα, όμως η απελευθέρωση της χρήσης των παραλιών που συνέβη τα τελευταία χρόνια, θα επιβαρύνει τρομερά την πλαστική και άλλη ρύπανση των θαλασσών μας.
Οι δεκάδες σακούλες που έχουν εκβραστεί αυτή την στιγμή στην ανατολική παραλία του Ρεθύμνου, ακριβώς μετά το Δελφίνι, μάλλον μεταφέρθηκαν στη θάλασσα με τα ορμητικά νερά των χειμάρρων και ποταμών από την ξηρά, αν κρίνει κανείς από τις αναγραφόμενες περιγραφές (λιπάσματα, peat moss).
Όλα αυτά πρέπει να μαζευτούν ΑΜΕΣΑ από την υπηρεσία Καθαριότητας, ώστε τουλάχιστον να τα γλυτώσουμε αυτά τουλάχιστον τα πλαστικά πριν διαφύγουν στις τροφικές αλυσίδες.
Στην περιβαλλοντική εκπαίδευση για την κλιματική αλλαγή, η έμφαση μέχρι σήμερα είναι στην πρόληψή της. Καθώς υπάρχει πρόβλεψη τα έντονα καιρικά φαινόμενα να αυξηθούν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, έχει εκφραστεί η άποψη οι πόλεις να ετοιμάζονται για την επόμενη κακοκαιρία. Η επόμενη θεομηνία να θεωρηθεί δεδομένη και να παρθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της πριν αυτή συμβεί.
* Μαριάννα Καλαϊτζιδακη, είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Βιολογίας – Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης-Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστήμιο Κρήτης