Μία έκθεση ιστορικής αναφοράς σε έναν από τους παλιότερους αθλητικούς θεσμούς της Ελλάδας, τον Αρκάδιο Δρόμο, εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, την οποία διοργάνωσε η Αντιπεριφέρεια σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κατοίκων Παλιάς Πόλης.
Στο ισόγειο του κτιρίου, μπορεί κανείς να απολαύσει, πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το 1936, όπου και χρονολογούνται τα πρώτα επίσημα «Αρκάδια» μέχρι και το 1978, το οποίο γενναιόδωρα προσέφερε από το ιδιωτικό του αρχείο ο παλαίμαχος Ρεθεμνιώτης αθλητής του στίβου, παράγοντας του ποδοσφαίρου και αρκαδιοδρόμος, Βασίλης Μανουσάκης. Περίπου 60 φωτογραφίες με νικητές, συμμετέχοντες, πολιτικούς και τοπικούς φορείς της τότε εποχής, αλλά και σπάνια στιγμιότυπα από τους θεατές και τον τρόπο διοργάνωσης των αγώνων, ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια των επισκεπτών, ξαναζωντανεύοντας με συγκινητικό τρόπο, μία ιστορία που μετρά αισίως φέτος, 80 χρόνια.
Πρόκειται για μία έκθεση που αξίζει να την επισκεφτεί κανείς, καθώς θα ξυπνήσει όμορφες θύμησες, εξήγησε η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης Μαίρη Λιονή, σημειώνοντας ότι: «Επ’ ευκαιρία των 82ων Αρκαδίων και σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κατοίκων Παλιάς Πόλης αλλά κυρίως με τη ζωντανή ιστορία των Αρκαδίων αγώνων, που είναι ο κ. Βασίλης Μανουσάκης, προσπαθήσαμε σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς να κάνουμε μία έκθεση προς τιμήν των αγώνων αυτών. Έτσι λοιπόν, με τις φωτογραφίες από το αρχείο του κύριου Μανουσάκη, επιλέχθηκαν και προχωρήσαμε στην έκθεση. Αξίζει κανείς να την δει και δη, οι παλιοί Ρεθεμνιώτες, που θα νοσταλγήσουν τις εποχές που έχουν ζήσει». Η κ. Λιονή ευχήθηκε του χρόνου να είναι όλα καλύτερα και η διοργάνωση των Αρκαδίων να είναι αυτή που τους αξίζει. «Τα φετινά Αρκάδια ασφαλώς έγιναν με τους όρους και τις προϋποθέσεις που επέτασσαν τα μέτρα για την πανδημία και δεν πραγματοποιήθηκαν μαζικοί και λαϊκοί αγώνες, πλην, του Αρκάδιου Δρόμου, που συμμετείχαν αθλητές που ήταν σε θέση να τηρήσουν τα πρωτόκολλα. Μακάρι του χρόνου να τιμήσουμε τους Αρκάδιους αγώνες, όπως αρμόζει στην περίσταση» πρόσθεσε.
Ο θεσμός των «Αρκάδιων αγώνων» έχει αγκαλιαστεί και στηριχθεί θερμά από την τοπική κοινωνία, ακόμα και φέτος, όπου οι υγειονομικές συνθήκες δημιούργησαν νέα πλαίσια στην διοργάνωσή του, αναφέρει ο κ. Θωμάς Κρεβετζάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Κατοίκων της Παλιάς Πόλης και αντιδήμαρχος Καθημερινότητας Δήμου Ρεθύμνης: «Οι Αρκάδιοι αγώνες αποτελούν, πλην των Ολυμπιακών αγώνων, τον μακροβιότερο και παλαιότερο αγώνα δρόμου στην Ελλάδα. Έχει αγκαλιαστεί και εντυπωθεί πάρα πολύ από την τοπική κοινωνία και αποτελεί τον κύριο λόγο ανάπτυξης του «δρομικού αθλητισμού» στο Ρέθυμνο, για τον οποίο το ενδιαφέρον είναι διαρκώς αυξανόμενο. Φέτος, έπρεπε να προσαρμοστούμε στα πλαίσια και στα υγειονομικά πρωτόκολλα που προβλέπει η πανδημία, ωστόσο ολοκληρώθηκαν με επιτυχία. Είναι ένας θεσμός που πρέπει και θα συνεχίσει να υπάρχει», τόνισε, ενώ δήλωσε και την πρόθεση των εμπλεκόμενων φορέων, με το πέρας των 15 ημερών, όπου η έκθεση θα στεγάζεται στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας, αυτή να μεταφερθεί και σε χώρους αθλητικών δραστηριοτήτων του δήμου.
Στο πλαίσιο των εγκαινίων της έκθεσης φωτογραφίας, οι διοργανωτές απένειμαν τιμητική πλακέτα σε δυο παλιές αθλήτριες των Αρκαδίων: στην Σταματία Παπαδάκη, πρώην δρομέα του ΟΦΗ και στην Φρόσω Βαγκέ, πρώην αθλήτρια σφαιροβολίας της Γ.Ε.(Γυμναστικής Ένωσης Ηρακλείου).
«Οι αγώνες έχουν χάσει την παλιά τους αίγλη»
Το προσωπικό μεράκι και η αγάπη του για τον αθλητισμό, αποτέλεσε το έναυσμα για τον κ. Βασίλη Μανουσάκη, Ρεθεμνιώτη αρκαδιοδρόμο από το 1973 μέχρι και το 1980, για να κάνει μία δεκαετή έρευνα και συλλογή υλικού για τους Αρκάδιους αγώνες από την έναρξή τους, το 1936. Από τα πιο απίθανα σημεία και σε όλα τα μήκη και πλάτη της Κρήτης, όπως μας λέει ο ίδιος, κατάφερε με πολύ επιμονή, να αντλήσει στοιχεία, μνήμες και φωτογραφικό υλικό από σχεδόν 200 παλαιούς δρομείς, έχοντας αυτή τη στιγμή στην κατοχή του περισσότερες από 1.000 φωτογραφίες.
«Ασχολούμαι με την ιστορία των Αρκαδίων αγώνων, τους πιο ιστορικούς αγώνες σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Εδώ και μία δεκαετία ασχολούμαι με την έρευνα και τη συλλογή στοιχείων και κυρίως φωτογραφιών, από τους παλιούς αθλητές που έχουν συμμετάσχει τους οποίους έχω ανακαλύψει σε απίθανα σημεία. Η συγκέντρωση του υλικού ήταν πολύ δύσκολη, αλλά με επιμονή και θέληση έχω μαζέψει γύρω στις 1.000 φωτογραφίες. 200 άτομα που είχαν λάβει μέρος στα Αρκάδια πριν και από 70 χρόνια. Οι αγώνες έχουν χάσει την παλιά τους αίγλη. Κάποτε ήταν ένα φοβερό γεγονός για την πόλη, οι δρόμοι ήταν γεμάτοι με ντόπιους που περίμεναν με αγωνία να περάσουν οι δρομείς. Όλα αυτά θα ήταν καλό να μην χάνονται, καθώς αποτελούν την ιστορία του τόπου, τον θεσμό της πόλης μας που δεν πρέπει να ξεχαστεί και να παραμείνει στην λήθη» μας ανέφερε.
Όπως έγινε γνωστό και στα εγκαίνια της έκθεσης, η Αντιπεριφέρεια έχει δρομολογήσει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, την δημιουργία και έκδοση ενός αναμνηστικού λευκώματος για την ιστορία των «Αρκάδιων αγώνων», προερχόμενο τόσο από το εκτενές αρχείο του κ. Μανουσάκη, όσο και από αρχειακό υλικό των μέσων ενημέρωσης της εποχής, ένα έργο «οφειλόμενο στο Ρέθυμνο», όπως δήλωσε η κα Μαίρη Λιονή: «Υπάρχει μία προγραμματική σύμβαση μεταξύ Π.Ε. Ρεθύμνου και Πανεπιστημίου Κρήτης πάλι με τη βοήθεια του κ. Μανουσάκη, αλλά και από πηγές της εποχής, προκειμένου να εκδώσουμε έναν πανηγυρικό τόμο για την ιστορία των Αρκάδιων αγώνων, από τότε που ξεκίνησαν μέχρι και τις μέρες μας. Οφειλόμενη αυτή η έκδοση στο Ρέθυμνο, γιατί μέσα από εκεί αναδεικνύεται η ιστορία της πόλης αλλά και όλης της Κρήτης. Θα δει κανείς δηλαδή, ότι τότε λάμβαναν μέρος όχι μόνο απ’ όλη την μεγαλόνησο, αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα, κάτι πραγματικά συγκινητικό. Μέσα στο 2021 πιστεύω θα είναι έτοιμο αυτό το φωτογραφικό λεύκωμα».