Κύριε Διευθυντά,
Με αφορμή το άρθρο της εφημερίδας σας της 19/7/2016 αναφορικά με την κατασκευή δημοτικού σχολείου στον λόφο του Τιμίου Σταυρού για να στεγάσει το 16ο Δημοτικό Σχολείο, οφείλω να καταθέσω την άποψή μου και τους προβληματισμούς μου.
Το 16ο Δημοτικό σχολείο Ρεθύμνου λειτουργεί από το 1994 σε κοινόχρηστο χώρο του Δήμου Ρεθύμνου, ένα τμήμα του οποίου «παίρνει» ο περιφερειακός δρόμος του σχεδίου πόλεως, όταν και αν κατασκευαστεί. Το σχολείο κατασκευάστηκε για να ικανοποιήσει τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών του πάνω Μασταμπά καθώς και αυτών της περιοχής Τρία Μοναστήρια. Στεγάζεται σε λυόμενες αίθουσες, αφού απαγορεύεται να γίνει οποιαδήποτε μόνιμη κατασκευή. Χρόνια τώρα η δημοτική αρχή αναζητά οικόπεδο στην περιοχή για την ανέγερση νέου σχολείου, αλλά εις μάτην.
Στη χθεσινή συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Ρεθύμνου, (19/7/2016) ήρθε το θέμα της ανέγερσης του νέου 16ου Δημοτικού σχολείου στον λόφο του Τιμίου Σταυρού, στο οικόπεδο της ΧΕΝ. Το θέμα το υπερψήφισα, καθώς και όλα τα μέλη της Δημοτικής Κοινότητας, αφού, αφενός λόγω επαγγέλματος έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα εκπαίδευσης, αφετέρου, οι υπάρχουσες κτηριακές υποδομές του σχολείου είναι ανεπαρκείς και πεπαλαιωμένες.
Παρακάμπτοντας τα όποια ιδιοκτησιακά και εδαφολογικά προβλήματα του οικοπέδου, που θεωρώ ότι θα λυθούν, οφείλω να εκφράσω κάποιους προβληματισμούς, τους ίδιους που εξέφρασα και στη συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας.
1. Χωρογεωγραφία: Το 16ο Δημοτικό Σχολείο κατασκευάστηκε στον πάνω Μασταμπά για να ικανοποιήσει τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών της περιοχής. Το ίδιο σχολείο θα μεταφερθεί στον απέναντι λόφο, του Τιμίου Σταυρού, που απέχει αρκετά από τη σημερινή του θέση, για να στεγάσει τους μαθητές του Μασταμπά και της περιοχής Τρία Μοναστήρια.
2. Κυκλοφοριακό: Ο λόφος του Τιμίου Σταυρού είναι μια περιοχή πυκνοδομημένη, με άναρχη δόμηση, με μοναδική, μέχρι σήμερα, οδό προσπέλασης, την οδό ιεράς Μητροπόλεως (απέναντι από το νοσοκομείο). Στον ίδιο χώρο λειτουργεί και το 1ο Γυμνάσιο. Η περιοχή θα επιβαρυνθεί με 150 ακόμα μαθητές (δημοτικού και Νηπιαγωγείου).
3. Κυκλοφοριακή σύνδεση: Αναγκαστικά η κυκλοφοριακή σύνδεση του σχολείου με την περιοχή κατοικίας των μαθητών θα πρέπει να γίνει με τον δρόμο που ξεκινάει από την επαρχιακή οδό Ρέθυμνου-Σπηλίου (αγιοβασιλειώτικο) και καταλήγει στον λόφο του Τιμίου Σταυρού. Ένας δρόμος που ακόμα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, και που θα χρειαστούν μεγάλα έργα υποδομής (τοιχία αντιστήριξης, κυκλοφοριακός κόμβος κ.λπ.).
4. Μεταφορά μαθητών: Το μεγαλύτερο μέρος των μαθητών θα πρέπει να μεταφέρεται με λεωφορείο του ΚΤΕΛ, αφού το καινούργιο σχολείο πλέον θα απέχει μεγαλύτερη απόσταση από τα 1.500 μ. που ορίζει ο νόμος περί δωρεάν μεταφοράς μαθητών.
Ευελπιστώντας το καλύτερο για την εκπαίδευση,
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.
* Ο Νίκος Δερεδάκης είναι Δάσκαλος, Σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Ρεθύμνου